Wpisy oznaczone tagiem "mrożone truskawki" (1)  

whiteladys
 
Co roku mamy inny pomysł na tort dla dzieci. To tegoroczna propozycja. Dość pracochłonny, ale przepyszny.

Dodatkowe składniki:
-gotowe biszkoptowe spody do tortu (można też upiec samemu),
-paczka kolorowych drażetek,
-20 dag pustych rurek.

I masa budyniowa
-1/2 litra mleka,
-2 budynie śmietankowe,
-20 dag masła,
-3-4 łyżki cukru,
-1 cukier waniliowy.

Z mleka cukrów i budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło, dodać ostudzony budyń.

II masa truskawkowa
-1/2 kg mrożonych truskawek,
-3 galaretki truskawkowe.

Truskawki rozmrozić, zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dobrze wymieszać i lekko zagotować.

III masa śmietanowa
-1/2 śmietany kremówki,
-1 czerwona galaretka,
-1 łyżka cukru.

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i tężejącą galaretkę.

Kolejne czynności:
Nasączyć wszystkie trzy części biszkopta woda z cytryną. Pierwszy biszkopt posmarować masą budyniową i połową masy truskawkowej. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować drugą część masy truskawkowej i na to położyć masę śmietanową. Przykryć trzecim biszkoptem.

Wykończenie: Tort obłożyć dookoła rurkami i na wierzch wyłożyć go drażetkami.

UWAGA! Warto zostawić trochę masy na posmarowanie brzegów tortu, aby trzymały się rurki.

Powodzenia!
Pokaż wszystkie (3) ›
 

 

Kategorie blogów