Wpisy oznaczone tagiem "muffiny" (203)  

greene69
 

31298-Hello-Autumn.jpg



Pierwszy dzień jesieni. Piątkowy wieczór. Dla wielu z nas jest najmilszą częścią tygodnia, ponieważ oznacza koniec pracy, a w głowie mamy już obraz dwóch wolnych dni. Za moim oknem deszczowo i chłodno. W domu ciepły koc i herbata a mój kot zaginął w akcji:)

Ja od dwóch dni spędzam czas pod kocem ponieważ mam gorączkę i żadnych innych objawów, więc próbuję to wygrzać :)

Jak mogliście już się zorientować po tytule chcę się dziś z Wam podzielić szybkim przepisem na muffiny.

♥SKŁADNIKI♥:

♥2 szkl mąki
♥1/2 szkl cukru(ja użyłam trzcinowego)
♥3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
♥2 łyżki naturalnego kakao
♥1/2 szkl oleju
♥1 szkl mleka
♥1 jajko

♥Ja dodałam na wierzch pokrojonego banana oraz 2 śliwki pokrojone w czekoladzie :)

Wszystkie składniki razem miksuję aż uzyskam gładką masę. Następnie przekładam masę do foremek na babeczki. Muffiny piekę 15 minut w 150 stopniach. (czas może się różnić w zależności od tego jaki macie piekarnik)


IMAG1439.jpg


IMAG1441.jpg


IMAG1444.jpg




Miłego weekendu Kochani :*
Pokaż wszystkie (3) ›
 

frezja008
 
frezja008: Jakoś przed Wielkanocą znalazłam na jakiejś promocji takie jajeczka
IMG_8825.jpg
Te po prawej stronie czekoladowe w cukrowej skorupce mini eggs postanowiłam wykorzystać w Święta do ozdoby babeczek, a że znalazłam wtedy fajny przepis na muffiny i idealny do nich krem to zapisuje tu na przyszłość, a może przy okazji jeszcze komuś się przyda ;)
IMG_8809.jpg

Przepis na muffiny pochodzi ze strony:
www.mojewypieki.com/post/muffiny-z-ananasem

Składniki na około 12 muffinek:

1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
100 ml maślanki lub kefiru
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
pół szklanki płatków owsianych (górskich)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać, odłożyć.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników np. widelcem (nie miksować), wmieszać owoce.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki.
Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i cukrem demerara (to pominęłam).

Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Wystudzić.

Natomiast przepis na krem pochodzi stąd:
www.mniammniam.com/Babeczki_z_ananasem_i_kremem_…

Krem :
•250 ml śmietany 36%
•250 gram serka mascarpone
•cukier puder
•sok z polowy cytryny
•odrobina żółtego barwnika spożywczego
•opcjonalnie 3 łyżki adwokatu (nie dałam)

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy sok z cytryny (i adwokat), mieszamy, dodajemy barwnik, wymieszać.
Tak przygotowana masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy

Na wierzchu ułożyłam wspomniane słodkie jajeczka :)
Niestety po kilku godzinach rozpuściła się ta cukrowa skorupka w miejscu gdzie miała kontakt z kremem, ale tak poza tym całość była super :)

IMG_8822a.jpg

Takie małe uwagi z mojej strony to muffiny najlepsze są pierwszego dnia, chociaż później też dają radę; Trochę słabo wyczuwalny w smaku jest ten ananas, więc może następnym razem użyję świeżego :)

Krem natomiast jest dla mnie idealny i jestem pewna, że zrobię go jeszcze nie raz :)
IMG_8803.jpg
IMG_8813.jpg
IMG_8816.jpg

Pozdrawiam :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

laszczenie
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

fitnesslovesport
 
Fitkobietka: MUFFINY JAJECZNE Z MIĘSEM - 150 kcal

muffiny-jajeczne.jpg


Lubicie muffinki ?  A te mniej słodkie, bardziej pożywne i dietetyczne ? ;) Mam dla was przepis na muffiny jajeczne z mięsem (150 kcal) ! Przepis znajduje się na stronie z innymi przepisami na www.fitplanner.pl/(…)przepisy-na-wielkanoc-muffiny-…

Smacznego ! :)
 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

anusiakk69
 
Mała Ania: 3. #muffiny #babeczki #czekoladowe #deser

wyjdzie około 12 niewielkich babeczek
- 16 łyżek zdrowej mąki (ja przemieszałam orkiszową chlebową, żytnią chlebową i pszenną razową)
- 12,5 łyżek jogurtu naturalnego, może być light
- 7,5 łyżek oleju rzepakowego
- płaska łyżka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- sok i skórka z 1 cytryny
- dowolna substancja słodząca do smaku
(przykładowo ok. 125g ksylitolu)
muffinycytrynowe.jpg

Składniki suche mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy foremki (metalowe smarujemy masłem, ewentualnie wykładamy papilotkami, silikonowych nie musimy). Mieszamy szybko zawartość obu misek tylko do połączenia składników i nakładamy do foremek do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 20min.
 

naswoim
 
Wpis tylko dla znajomych
Zagubiona mama:

Wpis tylko dla znajomych

 

kashmirka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Przyznaję iż jestem wielbicielką szpinaku. Zatem niezmiernie się ucieszyłam gdy kilka dni temu wypatrzyłam świeży szpinak w warzywniaku. Od razu kupiłam sporą ilość, bo jak tu przejść obojętnie wobec takiego rarytasu. Moi faceci oficjanie za szpinakiem nie przepadają. Ale tylko za szpinakiem w postaci gotowanej papki. Przemycam im więc szpinak na wszelkie inne sposoby, nie zawsze mówiąc o tym co to jest to zielone. Kapsel twierdzi, iż szpinaku nie cierpi, ale sałatki z surowego świeżego szpinaku zajada z wielkim apetytem za każdym razem kiedy mu podsunę taką sałatkę pod nos. Chłopcy niekoniecznie lubują się w sałatkach, ale przemycam im szpinak np w wypiekach. Takim sposobem powstały też te muffiny, które przez chłopaków bardzo chętnie zostały zabrane do szkoły w ramach śniadania lub małej przekąski na drogę.


SKŁADNIKI (na ok. 13 - 15 sztuk):

* 1 kubek (250 ml) mleka
* 1/4 oliwy lub oleju
* 1 jajko
* 1 kubek polenty
* 2/3 kubka mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* spora garść (ok. 60 - 80 g) świeżego szpinaku
* 80 - 100 g fety
* 100 - 120 g tartego żółtego sera
* 3 łyżki kukurydzy z puszki
* ok. 50 g czarnych oliwek
(zamiast oliwek i kukurydzy można dodać inne warzywa, np pokrojona czerwoną paprykę, cukinię, cebulę lub co tam się ma)
mufiny.JPG

Szpinak umyć, lekko osuszyć np papierowym ręcznikiem i poszatkować. Oliwki pokroić, a fetę pokruszyć na mniejsze kawałki.

W jakieś misce wymieszać polentę z mąką i proszkiem do pieczenia. Potem dorzuć do tego kukurydzę, pokrojone na drobno oliwki, poszatkowany szpinak, pokruszoną fetę i połowę startego żółtego sera. Wszystko wymieszać.

Do dużej miski wbić jajko i lekko je roztrzepać. Dodać oliwę oraz mleko, a wreszcie wmieszać do tego składniki suche z drugiej miski. Ostawić na jakieś pół godziny, by polenta napęczniała i masa stała się gęściejsza.

Ciasto nałożyć do foremek na muffiny. Posypać resztą startego żółtego sera. Potem włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C ok. 20 - 25 min.
P1190941.JPG

P1190942.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

kajszandoo
 
kajszandoo: A dziś wypieki :
bułeczki ziołowe
i muffiny bananowo czekoladowe.
Ciekawe co wyjdzie?

Und heute backen:
Kräuter-Rollen
und muffins banans-schokolade Nigelli Lawson.
Interenssant was zu tun?
Pokaż wszystkie (2) ›
 

shivia
 
Wpis tylko dla znajomych
alvorada:

Wpis tylko dla znajomych

 

alisei
 
Alisei:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czytaczka
 
Robiłam je z tego przepisuL
happiness-is-homemade.com/(…)muffiny-z-bananami-i-c…

3 zmiksowane banany

w 1 misce mokre: 125 ml oleju roślinnego + 2 jajka miksować
w 2 misce suche: 250 g mąki + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 100 g drobnego cukru - wymieszać łyżką

powoli dodać suche składniki z miski nr 2 do miski z mokrymi i miksować + papka z bananów - wymieszać

P9150080 (Kopiowanie).JPG


25 minut
200 stopni
(u mnie jest grzanie tylko z góry)
P9150082 (Kopiowanie).JPG


P9150087 (Kopiowanie).JPG


P9150090 (Kopiowanie).JPG


P9150091 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Delikatny bananowy posmak, czekolady nie dodawałam (nie miałam). Dobre muffinki, trochę mokre w środku. W skali szkolnej  - 4+. Nie za słodkie, takie do kawy.
 

sylwcia94
 
Dzisiaj mnie naszło na kolczyki ... obeszłam połowę sklepów z biżu w moim mieście i coś mnie natchnęło :D

I teraz mam problem ... tyle pomysłów ... a koralików itd. brak :(

Dzisiejsze twory ...

IMG_8777.JPG


IMG_8781.JPG


IMG_8785.JPG


Mam jeszcze w planach jedną bransoletkę ... ale mi się żyłka skończyła :/ Ahh ... jak zawsze coś :(

_____________________________________________________

Trochę te wakacje się takie nudne zrobiły ... nie ma gdzie jechać ... nie ma z kim ... ani nie ma za co :/

Oczywiście jak co roku ominął mnie Woodstock :/

Jedyne urozmaicenie ostatnio to są te moje jazdy ... i bardzo ulewne deszcze, po których całe moje kochane Strzelce zamieniają się w Wenecję :P

CAM00441.jpg


Mam tylko nadzieję, że we wtorek nie będzie padać, bo muszę jechać do miśka ... inaczej oszaleję w tym domu -.-

Od kiedy P. nie może jeździć autem, prawie wcale się nie widujemy ... teraz to i nawet przez internet nie mamy kiedy gadać :(

______________________________________________________

Muszę się pochwalić ... ostatnio wyszły mi idealne muffinki :D Zaszalałam i zrobiłam mocno cytrynowe i mocno czekoladowe :D

CAM00459.jpg

... i co najlepsze ... nie wyszły wcale suche! (tak jak te ostatnio :P)

Znacie może jakieś przepisy na coś łatwego i szybkiego z bezą? ;)
  • awatar Agatsi: Tez mnie ominął Woodstock :-\
  • awatar gość: wszystko takie ładne Ci wyszło^^
  • awatar Duża M.: Ja mam spisane kilka rzeczy,które zrobię po skończeniu szkoły i właśnie jest wyjazd na woodstock :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (6) ›
 

tasteofjoy
 
Mięciutkie, słodziutkie i owocowe - czyli babeczki idealne na lato.

DSC_4635.JPG

*SKŁADNIKI (12 szt.)*

*Suche*

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru

*Mokre*

- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 5 łyżek mleka

*Dodatki*

- 2 nektarynki
- cukier puder do posypania

DSC_4632.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych miskach, mokre wlewamy do suchych i wszystko dokładnie łączymy. Do papilotek wykładamy po łyżeczce ciasta, a następnie po 2 kawałki nektarynki. Przykrywamy kolejną porcją ciasta.

Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

DSC_4634.JPG

*Smacznego!*
  • awatar kataszek: szwagierka zrobiła podobną babkę i świetnie smakowała
  • awatar Dżonek: wyglądają obłędnie! i zapewne tak też smakują!;)
  • awatar Malinowa Panna: Wyglądają apetycznie :D
Pokaż wszystkie (13) ›
 

poisonprincess
 
Niby muffiny, a nie na słodko. Przepis na słone łakocie, a jakże dobre. Może i są kaloryczne, co niektórzy zarzucają, ale w końcu jedzenie to przyjemność (:

250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średniej wielkości marchewka*(80 - 100 g), starta na tarce o średnich oczkach <można użyć dowolnych warzyw>
150 g sera żółtego np. cheddar, startego na tarce o średnich oczkach
75 ml oleju
220 ml mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli
inne przyprawy - pieprz, papryka słodka lub ostra, chilli - do smaku
zioła do smaku, np. natka pietruszki (świeża lub suszona), oregano, szczypiorek itp.
30 g sera żółtego na wierzch muffinek
papryka w proszku, do oprószenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi przyprawami; odłożyć.
Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, startą na tarce marchew i ser żółty, posiekane zioła.
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem, mieszając w jednym kierunku, do połączenia /nie miksować przy pomocy miksera/.
Formę do standardowych muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć prawie do wysokości papilotek (jeśli papilotki to 'tulipanki' jak u mnie na zdjęciach, uzupełniamy do wysokości gniazda na muffinki). Z wierzchu posypać startym żółtym serem i oprószyć delikatnie papryką.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego (:

Zdjęcie0521_mini.jpg


Zdjęcie0523_mini.jpg
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

tasteofjoy
 
Błyskawiczne i pyszne. W ciągu ostatnich dwóch dni ratowały mnie z opresji. Słodko-kwaśne, dzięki czemu nie zamulają.

DSC_4430.JPG

*SKŁADNIKI (12 szt.)*

*Suche*

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru

*Mokre*

- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 5 łyżek mleka

*Dodatki*

- 1 obrana łodyga rabarbaru (pokrojona na kawałki)
- 12 niewielkich truskawek
- cukier puder do posypania

DSC_4429.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych miskach, mokre wlewamy do suchych i wszystko dokładnie łączymy. Do papilotek wykładamy po łyżeczce ciasta, a następnie po 2 kawałki rabarbaru i 1 truskawce. Przykrywamy kolejną porcją ciasta.

Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

DSC_4459.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

naswoim
 
Zagubiona mama: My już jesteśmy po Lenki śniadanku i w trakcie picia kawy.
Dla nas to coś nowego. Nasza córcia wczoraj poszła spać o 19, bez kolacji, nie umyta. No kurde szkoda mi było budzić dziecko. Nic jej się nie stało.
Mała też chyba w lekkim szoku ,że już nie śpi bo jakieś dziwne miny i ruchy robi. Ziewa na potęgę. Za to gada mi tu i tłumaczy co się w koło dzieje :D Kocham tego Bąbelka nad życie

Dziś wraca mama.
Wczoraj upiekłam ciasto z truskawkami i idąc za ciosem dorobiłam jeszcze muffinek z truskawkami i bez :D Dziś na obiad fasolka po bretońsku, oby mi wyszła !
Pokaż wszystkie (3) ›
 

packa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

packa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Pyszne, słodkie, z nutą cynamonu. Uwielbiam połączenie jabłek z rodzynkami.

DSC_4055.JPG

*SKŁADNIKI*

*Suche*

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu

*Mokre*

- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 5 łyżek mleka

*Dodatki*

- 2 średnie jabłka (obrane, pokrojone w kostkę)
- garść rodzynek

DSC_4061.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Składniki suche i mokre łączymy w osobnych miskach, a następnie mokre wlewamy do suchych, dodajemy rodzynki i wszystko dokładnie łączymy. Do papilotek wykładamy po kopiastej łyżeczce ciasta, a następnie po 3 kawałki jabłek i przykrywamy kolejną porcją ciasta.

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

DSC_4066.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (10) ›
 

tasteofjoy
 
Muffinki na bazie mojego ulubionego ciasta. Tym razem z dodatkiem jabłka i rabarbaru. Ten rodzaj babeczek zawsze wychodzi mi płaski, więc jeśli Wam nie wyrosną, to nie ma co się przejmować.

*SKŁADNIKI (12 sztuk)*

- 1 łodyga rabarbaru
- 1 jabłko
- pół kostki margaryny
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki z górką śmietany 18%
- 2 jajka
- cukier puder do posypania

*PRZYGOTOWANIE*

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na małe kawałeczki. Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodajemy jajka i miód.

Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Na zmianę ze śmietaną dodajemy do masy, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy jabłka i rabarbar, delikatnie mieszamy łyżką. Można również wyłożyć trochę ciasta do papilotek, następnie 2 kawałki owoców, przykryć kolejną porcją ciasta i na wierzch wcisnąć 1-2 kawałki owoców.

Ciasto przekładamy do papilotek.

Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

DSC_3789.JPG

Musicie wybaczyć, ostał mi się do zdjęcia taki jeden samotnik, nieforemny, za to równie dobry jak pozostałe, które zniknęły zanim zdążyłam się zorientować.

:D

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Przepisy na muffinki z wykorzystaniem tego samego ciasta*

1) Muffinki z aronią i orzechami - tasteofjoy.pinger.pl/m/19970113

2) Muffinki z jabłkami i cynamonem - tasteofjoy.pinger.pl/m/20091749
  • awatar PINK HERO: no, mogłyby być całkiem smaczne! :)
  • awatar Slowy: w sobotę wypróbuje,akurat mam rabarbar :)
  • awatar Rene^^: Och tak, wygląda super
Pokaż wszystkie (7) ›
 

smakoszka
 
Dziejszy dzień nie zaczął się dla nas najlepiej. Ale jeśli się coś niezbyt dobrze zaczyna, nie znaczy wcale, iż musi też tak się kończyć. Zawsze możemy coś odmienić. Zrobić coś dobrego, fajnego, coś, co sprawi że uśmiechniemy sie nie tylko my, ale i nasi najbliższi. I dlatego też upiekłam dziś te muffinki.
Są smaczne i doskonale nadają się jako "ulepszacz" dnia.


SKŁADNIKI (na ok. 18 sztuk):

suche:
* 300 g mąki
* 100 g dowolnego musli
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 niecała łyżeczka sody

mokre:
* 3 jajka
* 180 g brązowego cukru lub 150 g białego
* 300 g naturalnego jogurtu
* 150 ml oleju

dodatkowo:
* ok. 200 g mrożonych lub świeżych mieszanych owoców leśnych (jagody, jeżyny, maliny, porzeczki)
* 4 czubate łyżki płatków migdałowych
* ok. 200 g cukru pudru
* 3 łyżki mleka
muffiny z musli i owocami jagódkowymi.JPG

Nagrzać piekarnik do 180°C.
W średniej misce wymieszać wszystkie suche składniki.

W większej misce zmiksować jajka z cukrem. Następnie dodać olej oraz jogurt i znowu dobrze zmiksować.
Teraz wsypać do tego suche składniki. Wszystko dobrze wymieszać.

Do foremek na muffiny nałożyć po 1 łyżce ciasta. Na to po kilka owoców. Potem znowu po łyżce ciasta i og góry znowu posypać owocami.

Blaszkę z muffinkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C ok. 20 - 25 min.

W tym czasie, kiedy muffinki sie pieką zrumienić na suchej patelni płatki migdałowe. Odstawić je do wystygnięcia.
Przygotować lukier mieszając cukier puder z mlekiem.
Każdą muffinkę posmarować lekko lukrem i posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
Potem zrobić sobie kawę lub jakąś dobrą herbatę i delektować się tymi muffinkowymi pysznościami.
P1180802.JPG

P1180803.JPG
  • awatar BrightLove: Wyglądają pysznie! Jak znajdę czas na pewno zrobie :) zapraszam do mnie ;)
  • awatar czarny motyl: toś mi ochoty na muffinki narobiła :]
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów