Wpisy oznaczone tagiem "muffiny" (169)  

greene69
 

31298-Hello-Autumn.jpg



Pierwszy dzień jesieni. Piątkowy wieczór. Dla wielu z nas jest najmilszą częścią tygodnia, ponieważ oznacza koniec pracy, a w głowie mamy już obraz dwóch wolnych dni. Za moim oknem deszczowo i chłodno. W domu ciepły koc i herbata a mój kot zaginął w akcji:)

Ja od dwóch dni spędzam czas pod kocem ponieważ mam gorączkę i żadnych innych objawów, więc próbuję to wygrzać :)

Jak mogliście już się zorientować po tytule chcę się dziś z Wam podzielić szybkim przepisem na muffiny.

♥SKŁADNIKI♥:

♥2 szkl mąki
♥1/2 szkl cukru(ja użyłam trzcinowego)
♥3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
♥2 łyżki naturalnego kakao
♥1/2 szkl oleju
♥1 szkl mleka
♥1 jajko

♥Ja dodałam na wierzch pokrojonego banana oraz 2 śliwki pokrojone w czekoladzie :)

Wszystkie składniki razem miksuję aż uzyskam gładką masę. Następnie przekładam masę do foremek na babeczki. Muffiny piekę 15 minut w 150 stopniach. (czas może się różnić w zależności od tego jaki macie piekarnik)


IMAG1439.jpg


IMAG1441.jpg


IMAG1444.jpg




Miłego weekendu Kochani :*
Pokaż wszystkie (3) ›
 

frezja008
 
frezja008: Jakoś przed Wielkanocą znalazłam na jakiejś promocji takie jajeczka
IMG_8825.jpg
Te po prawej stronie czekoladowe w cukrowej skorupce mini eggs postanowiłam wykorzystać w Święta do ozdoby babeczek, a że znalazłam wtedy fajny przepis na muffiny i idealny do nich krem to zapisuje tu na przyszłość, a może przy okazji jeszcze komuś się przyda ;)
IMG_8809.jpg

Przepis na muffiny pochodzi ze strony:
www.mojewypieki.com/post/muffiny-z-ananasem

Składniki na około 12 muffinek:

1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
100 ml maślanki lub kefiru
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
pół szklanki płatków owsianych (górskich)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać, odłożyć.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników np. widelcem (nie miksować), wmieszać owoce.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki.
Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i cukrem demerara (to pominęłam).

Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Wystudzić.

Natomiast przepis na krem pochodzi stąd:
www.mniammniam.com/Babeczki_z_ananasem_i_kremem_…

Krem :
•250 ml śmietany 36%
•250 gram serka mascarpone
•cukier puder
•sok z polowy cytryny
•odrobina żółtego barwnika spożywczego
•opcjonalnie 3 łyżki adwokatu (nie dałam)

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy sok z cytryny (i adwokat), mieszamy, dodajemy barwnik, wymieszać.
Tak przygotowana masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy

Na wierzchu ułożyłam wspomniane słodkie jajeczka :)
Niestety po kilku godzinach rozpuściła się ta cukrowa skorupka w miejscu gdzie miała kontakt z kremem, ale tak poza tym całość była super :)

IMG_8822a.jpg

Takie małe uwagi z mojej strony to muffiny najlepsze są pierwszego dnia, chociaż później też dają radę; Trochę słabo wyczuwalny w smaku jest ten ananas, więc może następnym razem użyję świeżego :)

Krem natomiast jest dla mnie idealny i jestem pewna, że zrobię go jeszcze nie raz :)
IMG_8803.jpg
IMG_8813.jpg
IMG_8816.jpg

Pozdrawiam :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

laszczenie
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

fitnesslovesport
 
Fitkobietka: MUFFINY JAJECZNE Z MIĘSEM - 150 kcal

muffiny-jajeczne.jpg


Lubicie muffinki ?  A te mniej słodkie, bardziej pożywne i dietetyczne ? ;) Mam dla was przepis na muffiny jajeczne z mięsem (150 kcal) ! Przepis znajduje się na stronie z innymi przepisami na www.fitplanner.pl/(…)przepisy-na-wielkanoc-muffiny-…

Smacznego ! :)
 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

naswoim
 
Wpis tylko dla znajomych
Zagubiona mama:

Wpis tylko dla znajomych

 

kashmirka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kajszandoo
 
kajszandoo: A dziś wypieki :
bułeczki ziołowe
i muffiny bananowo czekoladowe.
Ciekawe co wyjdzie?

Und heute backen:
Kräuter-Rollen
und muffins banans-schokolade Nigelli Lawson.
Interenssant was zu tun?
Pokaż wszystkie (2) ›
 

shivia
 
Wpis tylko dla znajomych
alvorada:

Wpis tylko dla znajomych

 

alisei
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Alisei:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Mięciutkie, słodziutkie i owocowe - czyli babeczki idealne na lato.

DSC_4635.JPG

*SKŁADNIKI (12 szt.)*

*Suche*

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru

*Mokre*

- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 5 łyżek mleka

*Dodatki*

- 2 nektarynki
- cukier puder do posypania

DSC_4632.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych miskach, mokre wlewamy do suchych i wszystko dokładnie łączymy. Do papilotek wykładamy po łyżeczce ciasta, a następnie po 2 kawałki nektarynki. Przykrywamy kolejną porcją ciasta.

Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

DSC_4634.JPG

*Smacznego!*
  • awatar kataszek: szwagierka zrobiła podobną babkę i świetnie smakowała
  • awatar Dżonek: wyglądają obłędnie! i zapewne tak też smakują!;)
  • awatar Malinowa Panna: Wyglądają apetycznie :D
Pokaż wszystkie (13) ›
 

poisonprincess
 
Niby muffiny, a nie na słodko. Przepis na słone łakocie, a jakże dobre. Może i są kaloryczne, co niektórzy zarzucają, ale w końcu jedzenie to przyjemność (:

250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średniej wielkości marchewka*(80 - 100 g), starta na tarce o średnich oczkach <można użyć dowolnych warzyw>
150 g sera żółtego np. cheddar, startego na tarce o średnich oczkach
75 ml oleju
220 ml mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli
inne przyprawy - pieprz, papryka słodka lub ostra, chilli - do smaku
zioła do smaku, np. natka pietruszki (świeża lub suszona), oregano, szczypiorek itp.
30 g sera żółtego na wierzch muffinek
papryka w proszku, do oprószenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi przyprawami; odłożyć.
Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, startą na tarce marchew i ser żółty, posiekane zioła.
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem, mieszając w jednym kierunku, do połączenia /nie miksować przy pomocy miksera/.
Formę do standardowych muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć prawie do wysokości papilotek (jeśli papilotki to 'tulipanki' jak u mnie na zdjęciach, uzupełniamy do wysokości gniazda na muffinki). Z wierzchu posypać startym żółtym serem i oprószyć delikatnie papryką.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego (:

Zdjęcie0521_mini.jpg


Zdjęcie0523_mini.jpg
 

tasteofjoy
 
Błyskawiczne i pyszne. W ciągu ostatnich dwóch dni ratowały mnie z opresji. Słodko-kwaśne, dzięki czemu nie zamulają.

DSC_4430.JPG

*SKŁADNIKI (12 szt.)*

*Suche*

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru

*Mokre*

- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 5 łyżek mleka

*Dodatki*

- 1 obrana łodyga rabarbaru (pokrojona na kawałki)
- 12 niewielkich truskawek
- cukier puder do posypania

DSC_4429.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych miskach, mokre wlewamy do suchych i wszystko dokładnie łączymy. Do papilotek wykładamy po łyżeczce ciasta, a następnie po 2 kawałki rabarbaru i 1 truskawce. Przykrywamy kolejną porcją ciasta.

Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

DSC_4459.JPG

*Smacznego!* :)
 

naswoim
 
Zagubiona mama: My już jesteśmy po Lenki śniadanku i w trakcie picia kawy.
Dla nas to coś nowego. Nasza córcia wczoraj poszła spać o 19, bez kolacji, nie umyta. No kurde szkoda mi było budzić dziecko. Nic jej się nie stało.
Mała też chyba w lekkim szoku ,że już nie śpi bo jakieś dziwne miny i ruchy robi. Ziewa na potęgę. Za to gada mi tu i tłumaczy co się w koło dzieje :D Kocham tego Bąbelka nad życie

Dziś wraca mama.
Wczoraj upiekłam ciasto z truskawkami i idąc za ciosem dorobiłam jeszcze muffinek z truskawkami i bez :D Dziś na obiad fasolka po bretońsku, oby mi wyszła !
Pokaż wszystkie (3) ›
 

packa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

packa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Pyszne, słodkie, z nutą cynamonu. Uwielbiam połączenie jabłek z rodzynkami.

DSC_4055.JPG

*SKŁADNIKI*

*Suche*

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu

*Mokre*

- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 5 łyżek mleka

*Dodatki*

- 2 średnie jabłka (obrane, pokrojone w kostkę)
- garść rodzynek

DSC_4061.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Składniki suche i mokre łączymy w osobnych miskach, a następnie mokre wlewamy do suchych, dodajemy rodzynki i wszystko dokładnie łączymy. Do papilotek wykładamy po kopiastej łyżeczce ciasta, a następnie po 3 kawałki jabłek i przykrywamy kolejną porcją ciasta.

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

DSC_4066.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (10) ›
 

tasteofjoy
 
Muffinki na bazie mojego ulubionego ciasta. Tym razem z dodatkiem jabłka i rabarbaru. Ten rodzaj babeczek zawsze wychodzi mi płaski, więc jeśli Wam nie wyrosną, to nie ma co się przejmować.

*SKŁADNIKI (12 sztuk)*

- 1 łodyga rabarbaru
- 1 jabłko
- pół kostki margaryny
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki z górką śmietany 18%
- 2 jajka
- cukier puder do posypania

*PRZYGOTOWANIE*

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na małe kawałeczki. Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodajemy jajka i miód.

Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Na zmianę ze śmietaną dodajemy do masy, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy jabłka i rabarbar, delikatnie mieszamy łyżką. Można również wyłożyć trochę ciasta do papilotek, następnie 2 kawałki owoców, przykryć kolejną porcją ciasta i na wierzch wcisnąć 1-2 kawałki owoców.

Ciasto przekładamy do papilotek.

Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

DSC_3789.JPG

Musicie wybaczyć, ostał mi się do zdjęcia taki jeden samotnik, nieforemny, za to równie dobry jak pozostałe, które zniknęły zanim zdążyłam się zorientować.

:D

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Przepisy na muffinki z wykorzystaniem tego samego ciasta*

1) Muffinki z aronią i orzechami - tasteofjoy.pinger.pl/m/19970113

2) Muffinki z jabłkami i cynamonem - tasteofjoy.pinger.pl/m/20091749
  • awatar PINK HERO: no, mogłyby być całkiem smaczne! :)
  • awatar Slowy: w sobotę wypróbuje,akurat mam rabarbar :)
  • awatar Rene^^: Och tak, wygląda super
Pokaż wszystkie (7) ›
 

kasiekpe
 
Mała czarna - czyli mocno czekoladowa babeczka. Intensywna w smaku, nie za słodka, wilgotna, długo świeża i uzależniająca. Zachwyci wszystkich fanów czekolady.

Składniki:

* 140 g masła
* 80 g dobrej, gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
* 1/2 szkl. ciemnego kakao
* 3/4 szkl. mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 2 duże jajka
* 3/4 szkl. cukru
* kilka kropel aromatu waniliowego
* 1/2 szkl. śmietany 12%
* szczypta soli

W rondelku z grubym dnem rozpuść masło i czekoladę, delikatnie podgrzewając. Gdy masa będzie gładka ściągnij rondelek z palnika i dodaj przesiane kakao, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstaw.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, aromat waniliowy i sól - dobrze ubij. Dodaj 1/3 ilości mąki, wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i znowu wymieszaj. Na koniec dosyp resztę mąki i wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników.
Piekarnik nastaw na 180* z grzaniem górnym i dolnym. Ciasto przekładaj do foremek, i piecz przez około 25 minut.

DSCF5601.JPG


DSCF5606.JPG


Przepis pochodzi z tej strony: www.malacukierenka.pl/babeczki-czekoladowe-najle…
  • awatar BrightLove: Wygląda pysznie :) Zapraszam do mnie ;)
  • awatar MYself♥: Apetycznie wyglądają :) Muszę wypróbować przepis!
  • awatar KasiekPe: Koniecznie! To są chyba najlepsze czekoladowe babeczki jakie jadłam.
Pokaż wszystkie (6) ›
 

wredotanadiecie
 
Korzystałam z tego przepisu:

lekko-i-przyjemnie.blogspot.com/(…)ciasto-marchewko…

Ale nie zrobiłam ciasta tylko muffinki. Nie dawałam stewii bo nie mam,  tylko 20 tabletek rozgniecionego słodziku (bez aspartamu!). Jak widać na załączonym obrazku nie było polewy, orzechów też nie dałam :D

Piekłam chyba ciut dłużej o ile mnie pamięć nie myli. Koniecznie sprawdźcie patyczkiem czy są już odpowiednio suche.

W pracy bardzo chwalili  :)

Jak będę je robiła następnym razem to zrobię polewę z mleka w proszku :)

SDC14378.JPG
  • awatar Być Slim ~♥~: Też lubię muffinki z ciasta marchewkowego, polecam zrobić do nich lukier ;)
  • awatar Noli timere te esse: ALE TO JAMI WYGLĄDA ♥
  • awatar i, że się nie poddam aż do śmierci †: mmmm... wyglądają całkiem smacznie :) jak będę miała trochę czasu to też zrobię. :p a co do Twojego stwierdzenia, że 2 godz to dużo. w sumie chodzę ok. godzinkę i 30 minut, bo robię sobie przerwy, żeby trochę odpocząć i dać wody pieskowi, który zawsze chodzi ze mną :p
Pokaż wszystkie (8) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów