Wpisy oznaczone tagiem "na diecie" (2)  

wiktoriaw
 
Rozpoczynając 30 dniowe wyzwanie PALEO diety zahaczyłam o święta Wielkanocne. Nie chciałam pozbywać męża ani dziecka "słodkich" wypieków więc postanowiłam napiec trochę zdrowych przekąsek. Jednym z moich wypieków były muffiny żurawinowe z borówkami, na które przepis zaciągnęłam z jednego z blogów o dietach PALEO. Przepis trochę zmodyfikowałam, jak to ja ;) m.in. urozmaiciłam go żurawinami, które (wraz z borówkami) uwielbia moje dziecko.

Babeczki są idealne również do kawy, do herbatki, do pracy jako przekąska, dla gości czy na wycieczkę (nadchodzą słoneczne dni ;)). Są zdrowe i syte (w zupełności 1 muffina wystarcza, szczególnie jeśli zawiera cukier brzozowy, który odpycha od słodyczy - mimo, że sam tą słodycz daje ;)). Borówki oraz żurawinę można z pewnością zastąpić innymi "twardszymi" owocami (np. jabłka, gruszki, porzeczki, banany, agrest itd.). Można również raz na jakiś czas polać je "czekoladą" własnej produkcji, z gorzkiego 100% sypkiego kakao, na gorzko lub na słodko :) (przepis na taką zdrową, płynną polewę czekoladową własnej produkcji podam niebawem, będzie dostępna w zakładce CZEKOLADA).

DSC01663.JPG


DSC01664.JPG

Składniki:

- 5 jajek
- 18 łyżek mąki kokosowej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 12 łyżek wiórków kokosowych
- 6 łyżek borówek (mogą być mrożone)
- 6 łyżek żurawiny
- kilka łyżeczek ksylitolu
- kilka kropli esencji waniliowej
- 1 łyżeczka sody
- 18 łyżek mleka kokosowego/ lub wody (lub innego mleka roślinnego)

Sposób przygotowania:

Żurawinę moczymy w wodzie zostawiając na noc. Rano odsączamy przez sitko, delikatnie osuszając papierowym ręcznikiem. Do miski wrzucamy jajka, olej i mleko kokosowe, miksujemy mikserem. W osobnej misce mieszamy suche składniki, kolejno dodajemy składniki mokre  i razem delikatnie mieszamy łyżką tylko tak aby składniki się ze sobą skleiły (nie można za dużo mieszać bo wyjdzie zakalec). Konsystencja ciasta powinna być jak twarożek. Na koniec dorzucamy borówki oraz żurawinę delikatnie mieszając (tylko tak aby ciasto pokryło owoce). Ciasto przekładamy do foremek (ja używam silikonowych więc nie muszę dodatkowo ich natłuszczać), na 1 foremkę 2 łyżki ciasta (średnio kopiaste, ja zużyłam całe ciasto na 12 muffinek w takich tradycyjnych muffinkowych foremkach czyli to są chyba duże). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 10 minut. Smacznego :)

Dodatkowe informacje:

Babeczki można mrozić.
Borówki oraz żurawinę można zastępować swoimi ulubionymi "twardszymi" owocami, orzechami, migdałami itd.

Babeczki równie doskonale smakują bez cukru brzozowego (czy stewi), szczególnie jeśli przetrwało się detoks cukrowy :)

Idealna, ZDROWA PRZEKĄSKA DLA DZIECI :)
Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

 

Kategorie blogów