Wpisy oznaczone tagiem "naparze" (1)  

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje ( 4szt )

Skladniki :

- 280 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 / 3 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki starego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 / 4 młodej kapusty ( lub 1 / 4 główki kapusty pekińskiej )

Do podania : ostre papryczki chilli, szczypiorek, ostry sos chilli ( sriracha ) lub sos słodko kwaśny

Wykonanie :

Mięso mielone włożyć do miski, dodać ryż, cebulę ( startą na tarce ) oraz rozgnieciony lub mocno starty czosnek, starty Imbir ( bez włókien ), sos sojowy , olej sezamowy.
Doprawić solą i pieprzem i wyrobić masę.
Uformować 4 kulki o średnicy około 5 cm.
Kapustę cienko poszatkować, ułożyć na dnie naczynia lub koszyczka do gotowania na parze, doprawić ją solą i pieprzem.
Na Kapustę położyć kulki mięsne.
Zagotować wodę, postawić naczynie z mięsem na parze I przykryć.
Gotować przez 15 min na nieco wiekszym ogniu.
Po ugotowaniu posypać szczypiorkiem.
Wierzch pulpecików udekorować posiekaną papryczką chilli oraz ostrym sosem.
Danie można dodatkowo skropić sosem sojowym i olejem sezamowym.




2016-05-05 23.16.17.png
 

 

Kategorie blogów