Wpisy oznaczone tagiem "nektarynki" (8)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Mięciutkie, słodziutkie i owocowe - czyli babeczki idealne na lato.

DSC_4635.JPG

*SKŁADNIKI (12 szt.)*

*Suche*

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru

*Mokre*

- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 5 łyżek mleka

*Dodatki*

- 2 nektarynki
- cukier puder do posypania

DSC_4632.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych miskach, mokre wlewamy do suchych i wszystko dokładnie łączymy. Do papilotek wykładamy po łyżeczce ciasta, a następnie po 2 kawałki nektarynki. Przykrywamy kolejną porcją ciasta.

Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

DSC_4634.JPG

*Smacznego!*
  • awatar kataszek: szwagierka zrobiła podobną babkę i świetnie smakowała
  • awatar Dżonek: wyglądają obłędnie! i zapewne tak też smakują!;)
  • awatar Malinowa Panna: Wyglądają apetycznie :D
Pokaż wszystkie (13) ›
 

tasteofjoy
 
Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Słodki, kremowy, idealny na letni obiad.

DSC_4587.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 3-4 porcje)*

- 2 nektarynki
- pół opakowania makaronu kokardki małe ( u mnie Lubella nr 27)
- 300g twarogu półtłustego
- ok. pół szklanki mleka
- cukier puder (2-3 łyżki)


*PRZYGOTOWANIE*

Nektarynki obieramy i oddzielamy pestki. Miąższ wrzucamy do blendera. Dodajemy twaróg, trochę cukru i mleko. Wszystko blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dosładzamy i dodajemy więcej mleka (zależy jaką wolimy konsystencję; ja preferuję półpłynną).

Makaron gotujemy do miękkości i polewamy nektarynkowym sosem. Można serwować na zimno.

*Uwagi*

Nektarynkowy twarożek można też podawać z chlebem/bułką (konsystencja musi być wtedy dość gęsta) albo zajadać łyżeczką.

DSC_4591.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

jenka28
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

desdemon
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

mb858
 

P7010592.JPG

Dla tych , którzy łakną i pragną zawsze czegoś słodkiego do kawy :)

Nie lubię kupowanych, gotowych słodkości, czy deserów. Nie zawsze też mam ochotę po prostu na czekoladę. A o czasie na przygotowanie czegoś innego niż lody, nie wspomnę :p
Dlatego dziś do kolejnej przedpołudniowej kawy zafundowałam ciasteczka z nektarynkami :)

Robiłam wczoraj tartę:mb858.pinger.pl/(…)tarta-porowa-z-szynka-parmenska…

w mniej oficjalnej wersji bo taką dużą i każdy dostał po prostu po kawałeczku :)
Zapomniałam zrobić zdjęcia gdy się pięknie prezentowała, więc tylko takie posiadam :P

P7010587.JPG

Zostało mi oczywiście odrobinę ciasta francuskiego, które dziś wykorzystałam :)

Podziubałam widelcem, nałożyłam na lekko podpieczone nektarynki, posypałam odrobina cukru...i ot, ciepłe słodkości do kawy. :)

P7010591.JPG


P7010594.JPG
  • awatar RAF.: ciasto francuskie zawsze ratuje!
  • awatar Madelines fashion secrets: pyszniutkie :)
  • awatar Czekoladowa Dalia: i znów mi się gdzieś Twój wpis zapodział...o widzę, że mamy takie samo podejście :) też wolę coś upiec ale w tym temacie to trochę noga ze mnie ;) ale ciasto francuskie nie stanowi dla mnie problemu więc wykorzystam pomysł :)
Pokaż wszystkie (5) ›
 

 

Kategorie blogów