Wpisy oznaczone tagiem "obiad" (1000)  

keylaa858
 
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
Składniki :

- 2 średnie bakłażany,
- czerwona cebula,
- biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka ciecierzycy,
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżki masła orzechowego smoothie,
- oliwa,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- zioła prowansalskie,
- pieprz cayenne,
- kurkuma,
- łyżka imbiru,
- słodka papryka mielona,
- lubczyk,
- pęczek świeżej kolendry,
- curry,
- 1,5 l filtrowanej wody.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, pokroić sparzony bakłażan w kostkę, a obrany czosnek w plasterki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, dodać pieprz, wymieszać i bez przykrycia piec 20 min. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać imbir i jeszcze chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyższego, min 3 litrowego garnka i zalać pomidorami z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez około 7 min. Dodać bakłażana, zalać wodą i wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wypłukaną ciecierzycę, wymieszać, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wg uznania dodać pieprz, szczyptę kurkumy, ziół prowansalskich, lubczyku i curry oraz większą ilość papryki słodkiej i cayennu. Na koniec dodać sól i posiekaną kolendrę.

Smacznego.
 

mj21
 
Składniki :

- kilka gałązek selera naciowego (im więcej, tym lepiej),
- pokrojona w kostkę cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- szklanka zielonej soczewicy,
- łyżka oliwy,
- zielona papryka,
- świeżo mielony pieprz,
- łyżeczka kurkumy,
- chilli,
- pieprz cayenne,
- papryka słodka,
- odrobina soli.

Przygotowanie:

Seler i paprykę pokroić w kostkę, zeszklić cebulę, przygotować soczewicę wg instrukcji. Do cebuli dodać seler i paprykę i 10 min podsmażać, co jakiś czas mieszając. Dodać troszkę wody i poddusić. Dodać ugotowaną soczewicę, podsmażyć 2 min, dodać przyprawy wg uznania. Podawać z pieczywem razowym lub brązowym ryżem.

Smacznego :)
 

chloephoebs
 
Moi drodzy,

Założyłam coś większego niż pinger. Pomimo tego, że jestem w trakcie egzaminów, w wolnych chwilach pracowałam nad swoją stroną wix. Zapraszam Was już teraz na chloephoebs.wixsite.com/chloephoebs, gdzie będę pisała to co do tej pory. Nie odchodzę od pingera, bo jesteście super :) Będę tu informowała o nowych wpisach, od czasu do czasu napiszę co u mnie i oczywiście będę Was odwiedzać :) Założyłam stronę, bo pinger wydaje mi się "za ciasnym" miejscem dla tego, co chcę pisać i tyle.

Buziaki i do następnego, xx
chloephoebs.wixsite.com/chloephoebs
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

gdzietuwyjsckrakow
 
Nieba w gębie może nie ma, ale jest za to jest niebo w portfelu.

16650083_1196288143751832_157235988_n.jpg

Wyjaśnijmy jedną rzecz. Pomimo górnolotnej nazwy Niebo w gębie to po prostu fajny, studencki, tani bar. Usytuowany tak, aby jego klientela nie miała daleko, bo na ulicy Straszewskiego.
Zjemy tam naprawdę po studencku: dużo, tanio, szybko i smacznie.
Dużo, bo zupę, drugie danie oraz kompot. U mnie padło na dobrze przyprawioną ogórkową oraz spory kawałek delikatnej pieczeni w sosie z pieczonymi ziemniaczkami i marchewką. Tanio, bo to wszystko kosztowało tylko 13, 05 zł ze zniżką 10% dla osób uczących się. Szybko, gdyż w barze obowiązuje samoobsługa, co biorąc pod uwagę typ jest całkowicie na miejscu.

15644952_1154898097890837_479282662_n.jpg


15591922_1154897991224181_1069862637_n.jpg

Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie wystrój. Zwykle
w studenckich kanjpkach nie przywiązują uwagi do wyglądu wnętrza. Tu jest zupełnie inaczej. Dominuje spójny z nazwą niebiański niebieski,
a całość jest urządzona ciekawie i tak, aby pomieścić dużą liczbę głodnych krakowskich żaków.

15592399_1154898177890829_929659632_n.jpg


15644186_1154898267890820_1371467330_n.jpg

Podsumowując: Niebo w gębie zaspokoi duży głód za małe pieniądze. Zdecydowanie polecam!
Ogólna ocena 8/10.
  • awatar greene69: U mnie w mieście są 3 knajpki w podobnym typie i cieszą się dużą popularnością i maja pyszne jedzenie :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

xdpedia
 
www.xdpedia.com/(…)nie_twierdze_ze_twoja_mama_zle_g…
Maż mówi do żony: - Nie twierdzę, że twoja mama źle gotuje, tylko zaczynam rozumieć, dlaczego zawsze się modlicie przed jedzeniem.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

zdrowieiszczescie
 
Podzielę się dzisiaj z Wami moją wielką miłością,  którą od jakiegoś czasu jest #tarta !

- 100g masła
- otręby - 1 szklanka
- mąka pełnoziarnista - 1 szklanka
- szczypta soli
- słodzidło jeśli na słodko - 1/2 szklanki lub mniej
- ulubione zioła jeśli na słono lub bez

ok. 25 min w 170 stopniach

b1.pinger.pl/(…)IMG_20170427_191011_608.jpg…

U mnie opcja na obiad :
- szynka drobiowe
- cebula
- ser żółty
- 2 jaka
- zioła do smaku

Na tartę wykładam szynkę z cebulą i piekę ok. 15 min
Ser trę na tarce - grube oczka, dodaje jajka i ulubione zioła.  Wylewam na tartę i piekę kolejne 10 minut.


Wersja na słodko :
- tartę smaruje dżemem / konfiturą

u nas ostatnio hit maliny z firmy A TO DOBRE
konfiturą 100% serdecznie polecam


b1.pinger.pl/(…)IMG_20170427_110934_405.jpg…

piekę według przepisu
gotuję budyń  ( u mnie celiko bez cukru) w mniejszej ilości mleka niż zalecana na opakowaniu. Wykładam na tartę. Posypuję wiórki kokosowym.



Tarta jest u mnie częstym gościem,  farsz za każdym razem inny.
Gorąco polecam !
Pomysły dowolne,  baza idealna można podawać na tysiące sposobów.
 

zdrowieiszczescie
 
PUREE Z BROKUŁA

Statystycznie najczęściej Polacy do obiadu jedzą ziemniaki. Spór o ziemniaka w świecie zdrowego odżywiania trwa w najlepsze.
Czy można jeść w trakcie  diety ?   Czy w  ogóle warto jeść ziemniaki ?

Prawda jest taka, że we wszystkim trzeba zachować zdrowy umiar i rozsądek.  

Dzisiaj mam dla Was alternatywę dla ziemniaka  - smaczne,  zdrowe , kolorowe !

PUREE Z BROKUŁA
IMG_20170420_115237_001.jpg



- Brokuł gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Nie musi być super miękki ale też nie powinien być surowy.
- Ugotowany brokuł blendujemy z dodatkiem  :

Moja wersja :
- Oleju (lniany, kokosowy , oliwa z oliwek lub rzepakowy )
- Pieprz, zioła do smaku , czosnek.

Dodatki zależą od tego z czym podaję i dla kogo.

W wersji internetowej puree można blendować z dodatkiem sera, jogurtu, śmietany.

Zblendowany brokuł z jogurtem , czosnkiem i koperkiem świetnie sprawdza się jako deep do grilowanego kurczaka.

IMG_20170420_115432_958.jpg
Pokaż wszystkie (5) ›
 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

xdpedia
 
www.xdpedia.com/23223/promocyjny_obiad.html
W restauracji rodzina posila się promocyjnym obiadem. Zostaje sporo resztek i ojciec prosi kelnera: - Czy może pan nam zapakować te resztki? Wzięlibyśmy dla pieska... - Hurrra!!! - krzyczą dzieci. Będziemy mieć pieska..!
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

naswoim
 
Zagubiona mama: Dziś pierwszy raz robiłam sobie hennę na brwiach. Sama. no kurcze wyszło mi :D I w ogóle jakoś brwi sobie inaczej? wyregulowałam i sa takie fajne .
robiłam gofry. Miałam przesadzać kwiaty , bo bylismy dziś w koncu po ziemię i doniczkę ,ale już czasu i sił mi brakło, także ogrodnictwo przełożone na jutro. Zrobiłam tez pyszny obiadek . Duszone mięso, warzywa duszone i kasza. No i jeszcze zupa ogórkowa. zostalo mnóstwo na jutro, więc jutro laba od gotowania ,ale chyba zrobię fit ciacho czekoladowe? :D
  • awatar Małgoo: Cieszę się, ze henna wyszła :)))
  • awatar Szataniolek: Najlepsza sytuacja, jak obiad zostaje na drugi dzień :D
  • awatar Wiedźma1: No to szacun :) Ja, jakbym zrobiła sobie sama hennę to byłaby to katastrofa :P
Pokaż wszystkie (3) ›
 

brakszarychkomorek
 
Śmieszy mnie zlepek pikseli widniejący tuż przy nicku po prawej stronie. Uśmiechnięty Lancelot po tłustym (co dzień)czwartku, odziany w zielony kubraczek. Kubraczek rymuje się z robaczek, a ja robaczki lubię, o ile nie są to małe czarne gnidy ugotowane razem z kalafiorem, który miał być na obiad. Nie dzielę posiłków na obiady, śniadania czy kolacje, więc kalafior z obcymi mógł zostać wyrzucony. Nie wyrzuciłem za to chleba sprzed miesiąca, który mógłby być kamieniem, ale wolał zostać planetą dla inwazji puchatych grzybów. Grzybów (tych fajniejszych) nigdy nie spożywałem, bo nie lubię mdłości i bólów brzucha, ale wątrobę mam chemiczną, a chemia jest również w żarciu jakie by ono nie było, więc zjadłem zupę dyniową mojej roboty, co miała ambicje na bycie wege-rosołem. A skoro o rosole już mowa, to nie paliłem od kilku dni, a moje płuca mają to kompletnie w rakowej dupie, więc piętnaście złotych oszczędzi się. Żart. Wszyscy wiemy, że to tak nie działa. Jak jesteś wolny od używek to nie masz pieniędzy, w innym wypadku też nie masz, ale jesteś cwańszy, ewentualnie po prostu Hitler zapomniał zagazować twoich przodków. W tym momencie dochodzimy do prostych wniosków - po krótkiej serii ćwiczeń (dla większości byłaby to rozgrzewka) moje podbrzusze boli jakbym miał rodzić. Nigdy nie rodziłem, ale to nie jest ważne. Ważne jest to, że poparzyłem język yerbą. Właściwie nie zrobiłem tego przed napisaniem, ale zaraz po, żeby nie było, że kłamię.
img_9241.jpg
Pokaż wszystkie (3) ›
 

przepisyedyty
 
Przepis z www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-chakalaka

1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
1/4 szklanki surowej kaszy pęczak
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka przyprawy curry w proszku
1/4 szklanki białego wina
5 cm kawałek imbiru
1/2 papryczki chili
250 ml bulionu lub rosołu
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała puszka kukurydzy

W garnku z grubym dnem na oliwie lub oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek.
Dodać surową kaszę pęczak, tymianek i curry w proszku. Mieszając chwilę razem podsmażać, w międzyczasie dodać połowę obranego i startego imbiru oraz posiekaną papryczkę bez pestek. Doprawić solą i pieprzem.
Wlać białe wino i gotować przez 1 minutę. Wlać gorący bulion i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20 minut.
Dodać obraną i starta marchewkę, wymieszać, przykryć i gotować przez 2 - 3 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz resztę imbiru i mieszając gotować już bez przykrycia przez kolejne 2 - 3 minuty, często mieszając.
Dodać rozdrobnione pomidory z puszki i odcedzoną kukurydzę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)peczak-smazony-ze-szpinakie…
SKŁADNIKI

2 PORCJE
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
2 ząbki czosnku
po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, suszonego oregano
6 kawałków suszonych pomidorów
100 g szpinaku
ok. 80 g sera feta


Kaszę wsypać do garnka, wlać 1 szklankę bulionu lub wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 25 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.
Na patelni na oleju z suszonych pomidorów delikatnie podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 - 3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Dodać pokrojone suszone pomidory i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany szpinak i mieszać podgrzewając aż zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą (można obtoczyć ją w suszonym oregano).
 

 

Kategorie blogów