Wpisy oznaczone tagiem "od kuchni" (74)  

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

lettoore
 
Krówki (szczególnie ciągutki) były zawsze najlepszymi słodyczami jakie pamiętam. Moje pierwsze zrobiłam mając około jedenaście lat. Od tamtej pory nie kupuje już gotowych, gdyż można wystraszyć się kilometrowego składu. W dzisiejszym wpisie pokaże Wam jak można łatwo je przygotować i ładnie zapakować. Idealny i przesłodki pomysł na prezent :D
IMG_20150827_145304.jpg


Co potrzebujesz?
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (ja polecam firmy Gostyń)
- pół kostki masła (ok. 100 gram)
- 3/4 szklanki cukru
- do wyboru dodatki (aromat waniliowy, słonecznik, kakao, cynamon)

Jak zrobić?
Wszystkie składniki przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu mieszając cały czas, najlepiej drewnianą łyżką.
Zawsze schodzi się inaczej lecz najczęsciej zajmuje to około 20/30 minut. Gotuj, aż masa zacznie gęstnieć i brązowieć lub delikatnie przypalać. Gdy będzie już gotowa, przelej ją do niskiej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Po około 2 lub 3 godzinach masa stwardnieje i możesz pokroić ją (najlepiej mokrym nożem) i zapakować w papierki - co pokaże poniżej - no i udekorować.

Parę wskazówek:
- jeśli chcesz mieć bardziej kruche krówki, musisz gotować i ucierać je dłużej niż podany w przepisie czas.
- długość gotowania zależy od Twojej kuchenki, u niektórych jest to 20 minut, a u innych godzina.
- mieszaj cały czas, dosłownie. Ja odeszłam na chwilę żeby odebrać telefon i od razu zaczęło mi się przypalać.
- dodatki dodawaj tak jak lubisz i jakie lubisz. Ja podzieliłam moją masę na dwa i jedne zrobiłam waniliowe a jedne cynamonowe.
- jeśli chodzi o formę u mnie najlepiej sprawdza się plastikowe pudełko po lodach :D

Pakowanie:
1. Wykrój małą część zastygniętej masy i uformuj kszałt. Z papieru do pieczenia wytnij niewielki prostokąt.
IMG_20150827_145502.jpg

2. Zawiń i zakręć z jednej strony
IMG_20150827_145604.jpg

3. No i z drugiej
IMG_20150827_145653.jpg

Gotowe!
Ja na moich krówkach które są na pierwszym zdjęciu dodałam małe karteczki z napisami. Myślę, że byłaby to fajna pamiątka dla kogoś lub ciekawy sposób przekazu. Uwaga tylko, że aby papier przykleił się do papieru ściernego potrzeba mocnego kleju.
To tyle, mam nadzieje, że przepis Wam się spodobał i koniecznie dajcie znać czy chcecie więcej przepisów i czy go wykorzystacie. Pozdrawiam, Weronika :*
IMG_20150827_145410.jpg
  • awatar Zdrowa Wariatka: genialny wpis ! mój chłopak przepada za krówkami nie miałam pojęcia że mozna zrobic je samemu !!! :)) dziekuje !!!^^
  • awatar sylkat: uwielbiam krowki:))) zapraszam do siebie;)
  • awatar DrugaZwrotka: świetny pomysł:)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milky.bar
 
Milky.Bar:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

camillle
 
1.jpg
8.jpg


*Potrzebujemy do krokietów*                  
- Duży brokuł
- 400 g sera żółtego
- sól, pieprz, czosnek,
- bułka tarta
- jajko.

*Składniki na naleśniki*
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- woda gazowana.

*Do dzieła!*

Brokuła obieramy z liści,myjemy pod wodą i dzielimy na mniejsze różyczki.
Do zagotowanej i osolonej wody(na każdy litr wody,łyżeczka soli).
Brokuły powinno gotować się jedynie parę minut,
*od 4-5 minut.*
4.jpg

W między czasie przygotowuje *ciasto na naleśniki*
  Mąkę,jajka mleko i sól miksuje na gładką masę.
Ciasto odkładam na chwilę by odpoczęło.
Kolejno dodaje wody, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
Na takie proporcje wychodzi około 10 naleśników.
2.jpg
Ugotowane brokuły rozgniatam widelcem, siekamy w blenderze
(ja posiekałam w blenderze i wykonałam dwa farsze pieczarkowy z cebulką oraz brokułowy)
3.jpg
SER - siekamy w blenderze, ścieramy na tarce lub kroimy na cienkie paseczki.

*Gotowy farsz* brokułowy nakładam na naleśnik,na całość dodatkowo ląduje żółty ser.
Naleśnik składam, obtaczam w jajku i bułce i smażę na oleju.
10.jpg
7.jpg
9.jpg

SMACZNEGO ! :)
Pokaż wszystkie (34) ›
 

jasiuzkrainyczarow
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

freak.y
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
freak.y:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

candypee
 
*Głównym tematem tego wpisu będą zdrowe tłuszcze*
Masło orzechowe-czy warto włączyć je do swojej diety?
Jeśli tak to jakie wybrać? Kupić, czy zrobić w domu?
DSC0663.jpg


Prawidłowa, zdrowa i odpowiednio skomponowana dieta zawiera odpowiednie proporcje węglowodanów, białek i tłuszczu. Wiele osób na diecie unika tłuszczów, uważając, że są na tyle kaloryczne,że warto je wyeliminować. Jest to ogromny błąd. Tłuszcze odpowiadają za źródło energii.Chronią przed zimnem i umożliwiają transport witaminy A, D, E i K. Są potrzebne do produkcji rożnych enzymów i hormonów, stanowią klucz do wielu przemian metabolicznych. Wspierają też układ odpornościowy i umożliwiają właściwą pracę mózgu.
Chronią przed zimnem i umożliwiają transport witaminy A, D, E i K. Są potrzebne do produkcji rożnych enzymów i hormonów, stanowią klucz do wielu przemian metabolicznych. Wspierają też układ odpornościowy i umożliwiają właściwą pracę mózgu.

*Głównym źródłem tłuszczu w zdrowej diecie powinny stanowić naturalne źródła tego składnika czyli między innymi orzechy, pestki, nasiona, oliwki, avocado.*
DSC0660.jpg

Łyżeczka masła orzechowego ma ok. 70 kalorii, niewielką ilość błonnika, węglowodanów oraz białka, za to sporo tłuszczu – w 10 gramach jest prawie 7 gramów. Tłuszcze te to tłuszcze roślinne, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega-6.W maśle znajdziemy też witaminy oraz pierwiastki – witaminę E (to silny antyoksydant) i z grupy B, a także fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź. Fistaszki zawierają sporo kwasu foliowego (witamina B9), są więc polecane kobietom w ciąży. *Uwaga masła sklepowe mogą zawierać tłuszcze trans(utwardzonych tłuszczów roślinnych)* Dlatego czytajcie etykiety,ale o tym w dalszej części.
Polecam zrobić takie masło samemu w domu...
Bez nazwy-1.jpg

*Składniki*
-400 g(2 szklanki) prażonych niesolonych orzeszków ziemnych(np. Akardo z Biedronki).
-odrobina soli, jeśli orzechy są bez soli

Można dać 200 g orzechów solonych i 200 g niesolonych. Jeśli nie znajdziesz orzeszków prażonych, to wystarczy je chwilę podprażyć.

Jeśli mamy ochotę na odmianę to można dodać kakao/cynamon :)

1.Orzechy przesypujemy do malaksera/blendera, miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ja wrzuciłam do Thermomixa(1 min. 10 obrotów), Jeśli chcemy mieć kawałki orzechów to po paru chwilach miksowania odłożyć część(na koniec dodać do całości)
DSC06.jpg

2.Po paru minutach orzechy puszczają olej. Warto zatrzymać urzadzenie miksujące,aby zebrać orzechy z boków.
DSC0661.jpg

I gotowe! Mamy masło bez żadnych ulepszaczy, cukru i tłuszczów trans.
Mi wyszedł cały słoik,około 350 g. Takie masło można przechowywać miesiąc z lodówce :) Cena-około 6 zł
DSC0662.jpg

Bez nazwy-2.jpg

Masło orzechowe powinno mieć min. 90% orzechów. Im krótszy skład tym lepiej. Najważniejsze,by nie miało szkodliwych tłuszczy trans oraz tłuszczu roślinnych. Dobrze by nie zawierało soli i cukru. Aczkolwiek to już kwestia tego,jak kto lubi. Bo nie każdemu smakuje bez soli/cukru.
Etykieta słynnego masła orzechowego. A w nim:
81% orzechów(mało), ale ten poziom uzupełniono z kolei tłuszczem roślinnym, smak wzmocniono glukozom i ten nieszczęsny tłuszcz trans. Skład nie zachęca. Masło firmy Sante.
p7130007.jpg

Kolejno masło ma już 95 % orzechów, zawiera olej roślinny(ale mniej niż poprzednik), wzmocniony smak solą i cukrem. To masło uważa się za jedno z lepszych. Dostępne w Lidlu na akcjach tematycznych.
kremu.jpg


*Dlatego warto czytać etykiety wszystkich produktów. Pamiętajcie,że im dany składnik wyżej tym go więcej.*

A Wy z czym jecie masło orzechowe?

*Blogspot* - www.brunettep.blogspot.com
*Facebook* - www.facebook.com/pages/Candy-P/198422010203541
Pozdrawiam,
Candy P.
  • awatar Lilitha: ja nie jem wcale masła orzechowego :P za to uwielbiam orzechy, migdały, ostatnio praktycznie podjadam je codziennie :)
  • awatar Wiedźma1: zawsze czytam etykiety produktów i przerażam mnie to co widzę. Masa konserwantów i innej chemii.
  • awatar Anablog: Na orzechy mam uczulenie a masła od zawsze nie lubiłam :D
Pokaż wszystkie (43) ›
 

candypee
 
Cześć Kochani,

Czasami mamy ochotę na fast food w wersji home made. Osobiście nie przepadam za kupnymi hamburgerami,hot-dogami,pitami itp. Alee,domowy przyrządzony hamburger ma o tyle przewagę nad kupnym,że wiemy z czego i jak został przyrządzony. Najważniejszym i kluczowym elementem jest mięso. To ono nadaje charakter i smak całej potrawie. Może to być mięso mielone-wieprzowe,wołowe,mieszane bądź drobiowe. Na kolejne składki składają się świeże warzywa,sos i bułka. Jako, że dbam o linie wybrałam opcję z bułką razową,mięsem drobiowym i ręcznie wykonanym sosem.
DSC_0035.jpg

Bez nazwy-1.jpg

- 400 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe,zmielone w domu)
- bułka (może być kajzerka,razowa bądź specjalna hamburgerowa)
- odrobina bułki tartej
- jajko

*WARZYWA* (kto,co lubi)
- sałata
- ogórek
- pomidor
- cebula

*SOS*
- jogurt naturalny/majonez
- ketchup
- majonez
- sól i pieprz

Do miseczki przekładam mięso,dodaje posiekaną drobno cebulę, jajko, odrobinę bułki tartej i parę pomidorów w zalewie/ketchup(mięso będą bardziej soczyste) oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki,aby przeszły smaki.
DSC_0014.jpg

W między czasie przygotowuje warzywa- myję i kroje
011.jpg

Przygotowuje sos(im więcej hamburgerów,tym więcej składników)
Po 3 łyżeczki jogurtu naturalnego/majonez,musztarda, ketchup i przyprawy do smaku. Najlepszy sos jaki jadłam! Idealny do tortilli,gyrosa,pizzy lub frytek.
DSC_0005.jpg

Po około 10 minutach wyciągam mięso z lodówki,formuje kotlety,aby wielkością pasowały do bułki i smażę na patelni grillowej, na kapce oleju.
DSC_0019.jpg

Kiedy mięso będzie już prawie usmażone, na drugiej patelni układam rozkrojone bułki do wewnątrz by nabrały chrupkości od środka i były ciepłe.
DSC_0018.jpg

Na gotowe połówki bułki nakładam sos.
DSC_0020.jpg

Kolejno, usmażone mięso i ostatnią warstwę sosu. Na to porcję warzyw.
03.jpg

Całość zamykam i przebijam szpatułką do szaszłyków.
Niebo w gębie! Szybko,prosto i smacznie :)
DSC_0035.jpg

*Blogspot* - www.brunettep.blogspot.com
*Facebook* - www.facebook.com/pages/Candy-P/198422010203541
  • awatar coloursofcaroline: O proszę, ja właśnie tez robię burgery ale z wołowiny :) Twój wyglada mega pysznie!!
  • awatar Candy P.: @coloursofcaroline: :) Ja nie przepadam za wołowiną, dla mnie jeszcze mieszane do przełknięcia. A najlepszym wyjściem w tej sytuacji drobiowe :) Smacznego! :)
  • awatar anja89: pycha! narobiłaś mi takiej ochoty,że będę musiała zrobić! :)
Pokaż wszystkie (33) ›
 

camillle
 
Przepis prosty i przyjemny.
Zaraziła mnie nim moja siostra i do tej pory wykonuje.
8.jpg


CZAS TRWANIA: 20 MINUT
TEMPERATURA PIEKARNIKA: 180 STOPNI
PORCJE: OKOŁO 20 BABECZEK

*PODKUTY*
                         
*SUCHE:*
2 szklanka mąki
2/3 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub jedną łyżeczkę sody)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ewentualnie można dodać 2 łyżeczki kakao,aby    
babeczki stały się wersją czekoladową :)
                         
*MOKRE*
1 szklanka mleka
80 gram oleju ok. 1/3 szklanka oleju
2 jajka

     Do babeczek dodałam tabliczkę mlecznej czekolady
   
Do miski wsypujemy najpierw produkty *suche*
                  - 2 szklanki mąki i 2/3 szklanki cukru
              - proszek do pieczenia i cukier wanilinowy

Kolejno dodajemy produkty *mokre*
                                - mleko
                                - olej
                                - jajka
                 
CAŁOŚĆ MIESZAMY ŁYŻKĄ
Siekam czekoladę na drobne kawałki, wówczas lepiej roztopi w środku.                                  
Gotowe ciasto przelewam do foremek do 2/3 wysokości.
Na środek wkładam parę kosteczek czekolady.

Całość ląduje w piekarniku na około 20 minut na 180 stopni.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg

Życzę smacznego.
Www.instagram.com/camilllep
Pokaż wszystkie (24) ›
 

cloudelagirofle
 
Agnieszka.*.:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

candypee
 
Cześć Kochani,
chciałabym się z Wami podzielić przepisem na prosty i smaczny obiad :)
Kotleciki z piersią kurczaka,pieczarkami i serem. Smakują rewelacyjnie i idealnie sprawdzą się na danie obiadowe. Robi się je szybko, a znikają jeszcze szybciej :)
DSC_0014.jpg
Bez nazwy-1.jpg

2 piersi kurczaka
400 g pieczarek
200 g sera żółtego
2 jajka
2 łyżki mąki
sól i pieprz
Pieczarki oraz ser ścieramy na grubych oczkach
DSC_0002.jpg

Pierś pokroić w drobną kostkę
DSC_0004.jpg

Pieczarki,ser i piersi wrzucić do jednej miski.
Dodać jajko,mąkę i przyprawy
DSC_0006.jpg

Całość dokładnie wymieszać
DSC_0010.jpg

Formować na małe kotleciki i smażyć na oleju,aż się zarumienią z każdej strony
DSC_0011.jpg

DSC_0014.jpg

Podawać z pieczonymi ziemniakami,frytkami bądź bukietem sałatek/surówek :)
DSC_0016.jpg

________________________________________________________________________________
Pytacie się mnie często jak wieczorem pielęgnuje swoją skórę twarzy.
Od dłuższego czasu moja pielęgnacja to powtarzający się poniższy schemat
DSC_0027.jpg

Twarz myję żelem micelarnym
DSC_0030.jpg

Odczekuje 20 minut i nakładam punktowo na miejsca problemowe maść Differin(retinoid).
DSC_0031.jpg

Pod oczy i na powieki krem Ziaja Pietruszkowy, zaś na rzęsy L'biotica
DSC_0032.jpg

I tyle :) Differin potrafi bardzo wysuszyć całą powierzchnie twarzy dlatego rano smaruje się emolientem.Mam wersję dla dzieci, która jest delikatna. Pomimo,że jest tłusty bardzo szybko się wchłania.
100g_krem_tuba_OK.jpg

Przypominam o rozdaniu :)
candypee.pinger.pl/m/20633247
*Blogspot* - www.brunettep.blogspot.com
*Facebook* - www.facebook.com/pages/Candy-P/198422010203541
Pozdrawiam,
Candy P.
  • awatar Ιzucha: muszę się zaopatrzyć w ten preparat do rzęs :) miałam go kiedyś a gdy się skończył to zapomniałam uzupełnić brak :P
  • awatar BeTT: Bardzo lubie takie kotleciki <3
  • awatar Zaakupoholiczkaa: wygląda smakowicie :D
Pokaż wszystkie (35) ›
 

freak.y
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
freak.y:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

freak.y
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
freak.y:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

freak.y
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
freak.y:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów