Wpisy oznaczone tagiem "okrasa" (5)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Dawno, dawno temu...podpatrzyłam ten przepis u Gosi (domgosi.pl/). Okazało się, że pochodzi z książki kucharskiej Lidla, która niedoceniona kurzyła się na półce.

Chociaż nie przepadam za słodkim posmakiem mięsa, to ten przepis skradł moje serce. Karkówka jest pyszna, krucha, a mus z jabłek idealnie współgra z całością. Zasługuje na powtórkę.

vomrrlk.jpg

*SKŁADNIKI*

- 500-600g karkówki w plastrach

*MARYNATA*

- 4 przetarte ząbki czosnku
- skórka z połowy wyparzonej cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki suszonej kolendry
- 2 łyżki miodu
- kilka kropel oleju rzepakowego

Wszystkie składniki rozcieramy w moździerzu na jednolitą masę. Plastry karkówki nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki (na kilka godzin).

*WARZYWA*

- 3 marchewki (plastry)
- 3 pietruszki (plastry)
- 1 cebula (kostka)
- 150ml czerwonego wytrawnego wina
- 30g mąki pszennej
- 50 ml oleju rzepakowego do smażenia
- 200ml wody
- 2 ząbki czosnku (posiekać)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz

Pietruszkę i marchew odkładamy do osobnej miski, dodajemy mąkę i dokładnie je obtaczamy. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy (ok. 50 ml), dodajemy cebulę i czosnek.Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. Wszystko razem mieszamy. Dolewamy jeszcze troszkę oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.

Zrumienione warzywa zalewamy ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gdy wino się mocno zredukuje, dodajemy wodę. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Kładziemy karkówkę na warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika (160 stopni C). Pieczemy 1,5-2 godziny.

*MUS Z PIECZONYCH JABŁEK*

- 2 jabłka
- 40g chrzanu
- odrobina oleju

Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy do miękkości.
Gdy jabłka są już miękkie, miksujemy je na gładką masę i przecieramy przez sito. Do musu dodajemy chrzan. Mieszamy.

*INNE DODATKI*

Polecam podawać karkówkę z pieczonymi ziemniaczkami.

qgxocjj.jpg

*Smacznego!*

:)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

kamidin2
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Jopi:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

niebieskookabeth
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

epartnerzy
 
W czasie trwania akcji „Gęsina na św. Marcina” zobowiązaliśmy każdego z Szefów Kuchni do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów, które w listopadzie zeszłego roku były serwowane w ich restauracjach, a teraz z dumą zebraliśmy je w tej książce i z radością udostępniamy wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia. Dla większości z Państwa będzie to spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić. Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można gąskę z gąskami (te drugie to grzyby), confit z gęsich żołądków, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych.

Chcemy wypromować gęsinę jako znakomity surowiec do przyrządzania smacznych i zdrowych dań. Gęsina to nie tylko zdrowe i bezpieczne mięso, to rarytas wśród europejskich smaków. Kujawsko-Pomorskie posiada na swoim terenie czołową polską placówkę badawczo-hodowlaną, produkującą najlepszą w Europie gęś kołudzką. I jak podkreśla marszałek województwa kujawsko-pomorskiego, Piotr Całbecki – jest stolicą polskiej hodowli gęsi. Niestety, nasza tradycja spożywania gęsiego mięsa w dniu świętego Marcina stopniowo zanika. Wierzymy jednak, że ogólnopolska akcja promocyjna województwa szybko to zmieni. A spożywanie gęsiny w  dniu Narodowego Święta Niepodległości powróci na dobre do polskiej tradycji.

Niektórym z Państwa przypadną do gustu wątróbki gęsie delikatnie podsmażone na oliwie, po wcześniejszej, krótkiej marynacie. Pyszna jest też gęś pieczona, nafaszerowana skórkami z jabłek – w samej skórce jest więcej jabłkowego aromatu niż w samych jabłkach, które ja zapiekam w karmelu oddzielnie i serwuję z gęsiną. W przypadku pieczonej gęsi warto jednak pamiętać, że przy odgrzewaniu, będzie stawać się coraz twardsza, więc najlepiej zjadać ją całą prosto po wyjęciu z gęsiarki czy brytfanny. Świetnie smakuje też gęsina duszona w kapuście kiszonej. Ale o tym wszystkim dużo lepiej i ciekawiej opowiadają przepisy naszych Szefów Kuchni. W sumie jest ich 48, a każdy inny i wyjątkowy.

darmowy ebook do pobrania:
epartnerzy.com/(…)gesina_na_sw__marcina_-_darmowy_e…

W Salonie Cyfrowych Publikacji ePartnerzy.com - GWARANCJA 100% SATYSFAKCJI, a także gwarancja najniższej ceny ZAPEWNIONA!

******
Więcej publikacji pod adresem:
epartnerzy.com/
 

 

Kategorie blogów