Wpisy oznaczone tagiem "owoce morza" (25)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Jemy w Salonikach.

59848448_1140268879493422_2871758220941066240_n.jpg

Są takie kraje na świecie, do których jeździ się, aby jeść i zdecydowanie Grecja do nich należy.

60734369_2482951968600625_59908454407471104_n.jpg

Podczas naszego pobytu w Salonikach dzień zaczynałyśmy od śniadania z serem feta i oliwkami na trasie. Udzieliło się nam greckie podejście do życia i ten posiłek celebrowałyśmy, jedząc przez 2 godziny.

59792645_397254047531368_3538648268416221184_n.jpg

Na obiad wybierałyśmy regionalne specjały: ryby, przepyszne krewetki i obłędną kałamarnicę nadziewana serami.

59915176_410001209591558_5407876374176202752_n.jpg

Nie mogło obejść się bez tradycyjnych dań greckiej kuchni, czyli suvlaki i tsatsików, które nigdzie indziej nie smakują tak dobrze.

60217689_1161964650680267_67350619119157248_n.jpg

Gdy przychodził czas na wieczorne wino, jako dodatek pojawiał się delikatny grillowany ser
i przepyszne... makarony. Odkryłam, że Grecy też potrafią w makaron.

60232421_2210474122534082_6247509216022495232_n.jpg

Już tęsknię za grecką kuchnią i już planuje powrót.
  • awatar Tessla: Zgadzam się grecka kuchnia jest pyszna i zdecydowanie za mało doceniana..
Pokaż wszystkie (1) ›
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 10 - 12 krewetek
- 150 g makaronu spaghetti
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 1/4 szklanki białego wina
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 2 łyżki masła
- 200 g pomidorków koktajlowych

Wykonanie :

Mrożone krewetki rozmrozić (np. w zimnej wodzie), następnie obrać z pancerzy pozostawiając ogonki.
Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia).
Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Zagotować wodę na makaron, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu.
Na patelni podgrzać olej lub oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zrumienić, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 15 sekund z każdej strony.
Wlać wino a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. minutę aż pomidorki zmiękną
(niektóre można rozgnieść widelcem aby uwolnić soki).
Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować, można 2-3 razy potrząsnąć patelnią tak aby delikatnie podrzucić makaron do góry i trochę go napowietrzyć.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

Rada:
Zamiast natki pietruszki można użyć porwanej bazylii
(dodajemy ją już na sam koniec gotowania potrawy).



2016-05-07 20.23.11.png
 

zapachyintymne
 
Okazuje się, ze aby skutecznie podnieść libido warto jeść więcej niektórych składników. Co znajduje się w takiej diecie? Dieta podkręcającą nasze libido to dieta przede wszystkim zdrowa. Z pewnością tłuszcze zwierzęce, kawa, nikotyna czy alkohol (wbrew pozorom) nie zwiększają naszej ochoty na seks.

zapachyintymne.pl/co-zwieksza-ochote-na-seks/

girl-254708_640.jpg
 

wiktoriaw
 
DSC02004.JPG

Naszła mnie wczoraj chęć na wieczorną przekąskę, na szybko przygotowałam prostą sałatkę 3 składnikową ze śledzia, krewetek oraz majeranku :) Przekąska doskonała zarówno na śniadanie jak i na lekką kolację.

Składniki:

- śledź 2 szt (filety bez ości)
- krewetki 10 szt
- majeranek

Sposób przygotowania:

Śledzia i krewetki myjemy z oleju (jeśli były w oleju). Śledzia kroimy w cienkie paski, na wierzchu układamy krewetki, całość posypujemy majerankiem (lub inną ulubioną przyprawą). Smacznego :)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)przekaska-saat…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
DSC01941.JPG

Składniki:

- kasza gryczana niepalona biała 3 łyżki
- małże 150 g
- ser biały twarogowy półtłusty 2 plastry
- papryka czerwona 1/2 szt
- imbir świeży
- majeranek
- czerwona kapusta kawałek
- kiełki soczewicy zielonej, ewentualnie (lub inne kiełki)
- olej kokosowy 1 łyżeczka

Więcej:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)na-sniadanie-k…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
Ostatnio wprowadziłam do moich zmiksowanych diet trochę zdrowych węglowodanów czyli KASZĘ JAGLANĄ.
DSC01931.JPG

Nie jadam jej codziennie ale co kilka dni, zawsze na ciepło i zawsze na śniadanie (jako jeden posiłek węglowodanowy na dzień). Dzisiaj zapraszam na śniadanie z kaszą jaglaną z małżami (omułki), z przyprawami, z jabłkiem, rzodkiewką, orzechami, migdałami i serkiem twarogowym - smakowitości, a jakie zdrowe i sycące ;)

Składniki:

- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka masła
- ok. 1/2 szklanki wody
- 10-12 szt. małż (np. omułki chilijskie)
- 1 plaster sera białego twarogowego półtłustego
- 2 rzodkiewki
- 1/2 jabłka
- 2 orzechy włoskie
- 4 migdały
- cynamon
- imbir

Sposób przygotowania:

Danie można przygotować w garnku ja przygotowałam na patelni (tak mi było wygodniej i szybciej). Na patelnię wlewamy wodę, zagotowujemy. Do gotującej się wody sypiemy kaszę jaglaną i gotujemy na najmniejszym ogniu wg. przepisu na opakowaniu, dodając łyżeczkę masła (ja gotuję na oko). Jeśli wcześniej kasza wchłonie wodę podlewamy ją jeszcze małą ilością wody, tak aby kasza się nie przypalała, a woda lekko ją pokrywała. Kiedy kasza będzie gotowa na patelnię wrzucamy poszatkowany świeży imbir (lub sypki) oraz cynamon (przyprawy wedle uznania). Mieszamy, dorzucamy ugotowane wcześniej małże (ja miałam gotowe z obiadu więc jedynie je podgrzałam) oraz pokruszony biały ser. Przekładamy do miseczki. Na wierzch wykładamy starte na drobne wiórki jabłko, pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę, poszatkowane drobno orzechy oraz migdały. Smacznego :)

Dodatkowe informacje:

Szybkie, ciepłe, zdrowe i bardzo pożywne śniadanie, które zapełnia żołądek na bardzo długo :)

Śniadanie można również przygotować wcześniej zabierając je do pracy w zamykanej miseczce. W pracy można odgrzać w mikrofalówce lub zjeść na zimno.
DSC01932.JPG

DSC01933.JPG


Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

tygrys3k
 
szukam.szczescia: Scampi to po polsku langustynki.

#przepis  #pycha

Dawno obiecany przepis:

*podgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek na patelni*

patelnia.jpg


recepta.jpg


recepta1.jpg


*nie wiem jak długo należy gotować scampi, ja robię to na wyczucie, "na oko", nauczyłam się sposobem prób i błędów, jak będą za długo gotowane to staną się twarde i gumowate* w internecie sa pewnie jakieś wskazówki

recepta2.jpg


recepta3.jpg


recepta4.jpg


recepta5.jpg


recepta6.jpg


recepta7.jpg


recepta8.jpg


recepta9.jpg


recepta10.jpg


recepta11.jpg
 

fundi
 
iN mY sHoEs:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

dziennik-snu
 
Jechałem zamówić pizzę do dziwnej bo obwoźnej restauracji. Okazało się, że w mojej miejscowości są świetne warunki dla rozwoju jakichś owoców morza, wręcz niesamowite, co miało sprawić, że miejscowe hodowle zwierząt (morskich? mieszkam na południu) rozkwitną.
 

zepter
 
  • awatar J.K.: Piękny i jeszcze mocno niezbadany świat...
  • awatar Barbara Szpakowska: @J.K.: Świat jest piękny ale co z ludźmi - są coraz gorsze!!!
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

muzungu2
 
*Witam Was moje Kochane!* :* / *moi Kochani!* ;)

Co u *Was?* U mnie wszystko ok :) Od rana uśmiech na twarzy :D Do wczesnego wieczora nie wydarzyło się nic nowego :) Około 17 - tej wybraliśmy się z *Rodzinką* :* :* :* i klientami do restauracji.

*listki* ;)
DSCF1155.JPG

*orchidee, czyli storczyki + fontanna*
DSCF1156.JPG


*Tatuś* :* zamówił stolik dla 6-ściu osób z *widokiem na morze i plaże.* Nie traciłem czasu i *fotografowałem* ;)

DSCF1157.JPG

DSCF1158.JPG

DSCF1159.JPG

DSCF1160.JPG

DSCF1161.JPG


Po zamówieniu dań, przeszedłem się po restauracji z *aparatem* na szyi :)

*Orchidee, czyli storczyki*
DSCF1162.JPG

*bukiet ozdobny*
DSCF1163.JPG

*orchidee w fontannie*
DSCF1164.JPG


*lodowa ryba*
DSCF1165.JPG

*kraby konsumpcyjne*
DSCF1166.JPG

*langusty konsumpcyjne*
DSCF1167.JPG

DSCF1168.JPG


Wróciłem do stołu, gdzie już kelnerki i kelnerzy zaczęli podawać do stołu ;)

*małże* - w lokalu naprawdę pyszne!
DSCF1169.JPG

*sałatka z zielonej papaji* (przepis: www.google.com/images…) ;)
DSCF1172.JPG

*smażone kałamarnice*
DSCF1171.JPG

*słatka rybna*
DSCF1173.JPG


*Widok w głąb restauracji*
DSCF1174.JPG

*Czapla siwa*
DSCF1175.JPG

DSCF1176.JPG


*Informację o czapli siwej:* pl.wikipedia.org/wiki/Czapla_siwa
Pokaż wszystkie (9) ›
 

miho
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Miho:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kuchniaonline
 
To bardzo sycące danie, więc nie należy przesadzić z ilością, jeśli liczy się jeszcze na inne potrawy.

Składniki:
50 dag pierścieni z kalmarów,
2 jajka,
4 łyżki tartej bułki,
szklanka oleju słonecznikowego,
sól,
Na sos:
3 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżka siekanego koperku,
ząbek czosnku

1. Kalmary umyć, odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniku.
2. W miseczce rozkłócić  jajka z łyżką wody. W drugiej miseczce przygotować tartą bułkę.
3. W głębokiej patelni rozgrzać olej.
4. Maczać każdy pierścień kalmara w jajku, potem w bułce i smażyć po kilka, ąz osiągną ciemnozłoty kolor. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obciekały z nadmiaru tłuszczu. Posolić lekko po wierzchu.
5. Przygotować sos:
wymieszać jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i siekanym koperkiem.

Kalmary smażone są doskonałe zarówno na zimno, jak i na gorąco, mozna je podawać w obu tych formach z tym samym pysznym i prostym sosem. Sos ten jest zresztą dobry także do krewetek i ryb wędzonych, takich jak pstrąg, a nawet łosoś.

Smacznego ;)
 

dobrepapu
 
Czas przygotowania: 15 minut
Czas inny: 15 minut
Ilość porcji: 6
Składniki

   * składniki:
   * paczuszka paluszkow krabowych(250gr)
   * puszka kukurydzy
   * 4-5ząbków czosnku
   * 5mini kukurydz
   * sól
   * pieprz
   * łyżkę posiekanego szczypiorku
   * majonez

paluszki krabowe kroimy w kosteczke dodajemy puszke kukurydzy,odrobine cukru,5 kolb kukurydzy mini
Etapy przygotowania

   * paluszki krabowe obieramy z folii
   * kroimy w kosteczke
   * dodajemy posiekany szczypiorek
   * dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek
   * wsypujemy kukurydzę z puszki
   * kroimy w małe krążki kolbki kukurydzy
   * solimy i pieprzymy do smaku
   * dodajemy majonez(wg uznania)
   * wszystko mieszamy
   * mamy pychota sałatkę.
  • awatar mistyfikacja: skąd bierzesz te przepisy? :)
  • awatar Dobre Papu: @mistyfikacja: z ksiązek kucharskich tylko w necie szukamy zdjęć do potraw . Czasami same układamy przepisy i próbujemy nowych dań. Każde jedno danie umieszczone na tym blogu jest WYPRÓBOWANE !!
  • awatar gość: brzmi pysznie i wyglada z reszta tez ^^
Pokaż wszystkie (4) ›
 

funny
 
Całkiem spory homar, wyobraźcie sobie, że przechadza się po Waszych plecach w czasie, gdy opalacie się na plaży :D
  • awatar olabogamojanoga: a reaguje na kici kici ?
  • awatar gość: Na drugim zdięciu od góry on na mnie patrzy :-/
  • awatar gość: o ja pierdole
Pokaż wszystkie (9) ›
 

 

Kategorie blogów