Wpisy oznaczone tagiem "paleo dieta" (15)  

wiktoriaw
 
DSC01990.JPG


Zakupiłam sobie kilka nowych miseczek plastikowych w kolorze soczystej, jasnej zieleni aby mieć jeszcze więcej ochoty i motywacji do zdrowego jedzenia :) Zieleń nastawia mnie bardzo pozytywnie i relaksująco, kojarzy mi się z naturą i zdrowiem więc powoli kompletuję kilka potrzebnych mi gadżetów, z których korzystam na co dzień przygotowując sobie posiłki.

Moja dzisiejsza propozycja na zdrowe, szybkie śniadanie, które można również zabrać ze sobą do pracy w wygodnym zamykanym pojemniczku :)

Więcej:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)na-sniadanie-s…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
DSC01927.JPG

DSC01928.JPG


Składniki:

- 1 szklanka kefiru naturalnego (ok. 200-250 ml)
- 1/2 banana
- ok. 10 szt. truskawek (mogą być mrożone)
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- pieprz

Więcej:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)koktajl-truska…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
DSC01908.JPG


Dziś na śniadanie zrobiłam sobie sałatkę jedną z wielu z przepisu Ewy Chodakowskiej. Zmodyfikowałam ją odejmując tu, a dodając tam, dodatkowo zjadłam ją na śniadanie, a nie na II śniadanie. Sałatki wyszło całkiem sporo (duża miseczka) i była na prawdę smaczna. Polecam serdecznie :)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)zdrowa-saatka-…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

wiktoriaw
 
DSC01646.JPG


NA ŚNIADANIE - SAŁATKA Z KIWI ZIELONO CZERWONA
Z SUROWYMI WARZYWAMI
(dieta PALEO, dieta niskoglikemiczna i nie tylko)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)saatka-zielono…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
DSC01726.JPG

DSC01727.JPG


Poniżej podaję przepis na moje paleo kotleciki z cukinii ze szpinakiem. Kotlecików najlepiej nasmażyć więcej i trzymać w lodówce. Doskonałe na obiad jako same lub z dodatkiem jakiegoś mięska czy ryby, świetne do pracy na śniadanie czy drugie śniadanie, wspaniałe na kolację czy podwieczorek jak również jako przekąska ;) Kotleciki cukiniowe można jeść na zimno i na ciepło (ja uwielbiam na ciepło, odgrzewam je na parze, w pracy można odgrzać w mikrofali jeśli chce się zjeść ciepłe, a nie ma innego wyjścia...). Proponuję również zobaczyć ja ja te kotleciki połączyłam z jednym z moich śniadań PALEO ŚNIADANIE NA BOGATO :)

Składniki:

- 2 małe cukinie
- 1 jajko
- kilka kostek szpinaku mrożonego (ja użyłam 3 większe)
- olej kokosowy do smażenia (lub masło)
- ewentualnie ulubione zioła, sól do posypania

Sposób przygotowania:

Cukinie dokładnie myjemy, kroimy w grube plasterki (wraz ze skórką). Jajko rozbijamy w misce wraz z rozmrożonym szpinakiem tworząc jedną masę. Na rozgrzanej, posmarowanej małą ilością tłuszczu patelni (ja smażyłam na oleju kokosowym) wykładamy koło siebie plasterki cukinii, wcześniej zamoczone dokładnie z 2 stron w masie jajeczno szpinakowej. Szpinak będzie "zlewał się" z cukinii, aby uzyskać efekt "zielonego szpinaku" cukinię smażymy z jednej strony na najmniejszym ogniu, a na górę dokładamy jeszcze sam szpinak (wybieramy do z jajka łyżeczką rozprowadzając równomiernie na powierzchni cukinii, nie za dużo, tylko do pokrycia góry). Plasterki na patelni muszą się smażyć z minimum 1- 2 cm odstępami (jajko zanim się zetnie lubi lekko spływać z cukinii). Aby góra cukinii ładnie się ścięła można na 1-3 minuty przykryć patelnię. Następnie każdą cukinię delikatnie obracamy z pomocą np. 2 widelców na stronę ze szpinakiem i dalej smażymy ale już po 1 minucie (tylko aby się lekko ściął szpinak, jeśli za długo podsmażymy stronę szpinakową straci ona intensywny, piękny zielony kolor). Smacznego :)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)paleo-kotlety-…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
DSC01743.JPG

DSC01742.JPG


Składniki:

- 1 litr przegotowanej wody (lub źródlanej nie gazowanej)
- pozostałe mięso z rosołu (lub osobno lubione udko czy nóżki z kurczaka), oddzielone od kości, pokrojone na malutkie części (ja miałam 4 nóżki z kurczaka)
- 1 marchewka
- kilka różyczek brokuła
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżeczki agar agar* (lub pół na pół agaru i żelatyny lub jak ktoś musi to samej żelatyny)
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy (do skropienia galaretki, jeśli ktoś lubi)

Sposób przygotowania:

Do garnuszka wlewamy 1 litr wody  z wszystkimi, wcześnej ugotowanymi na parze warzywami (marchewki kroimy w plasterki, brokuła rozdzielamy na drobne kawałki), wrzucamy pokrojone wcześniej kawałki mięsa. Do tak przygotowanej wody dodajemy agar agar (lub żelatynę) i całość mieszamy tak aby agar agar nie zostawiał grudek, cały się rozpuścił (ja grudki rozbijałam trzepaczką do jajek). Gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minut (liczymy od momentu zagotowania). Po tym czasie do przygotowanej, umytej dużej salaterki/ miseczki wlewamy chochlą nasz wywar (lub do kilku mniejszych) do jej połowy. Do salaterki dodajemy jajka (wcześniej ugotowane na twardo) pokrojone w kilka grubych plastrów, tak aby ładnie były widoczne na ściankach salaterki (jeśli macie przeźroczystą ;)). Na końcu delikatnie, lejąc chochlą powoli po ściankach salaterki, dolewamy resztę wywaru, do wypełnienia salaterki. Odstawiamy na blat w kuchni aż całość się ostudzi po czym przenosimy do lodówki do stężenia na 4-6 godzin. Gotowe :) Smacznego :)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)przekaski-pale…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
DSC01723.JPG


Moje składniki to 1 arkusz nori, 1 szklanka (pozostałość po odciśniętym mleku) wiórków kokosowych, 1 parówka np. bezglutenowa, paski surowej kalarepy. A'la sushi zrobiłam tak samo jak robi się zwykłe sushi (instrukcja wykonania sushi poniżej) wymieniłam jedynie cały "środek". Równie dobrze można tą przekąskę nazwać nori z paleo dodatkami ;), jak kto woli.

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)ala-sushi-pale…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
DSC01670.JPG

DSC01668.JPG


Na mojej nowej diecie PALEO wciąż poszukuję i wymyślam, modyfikuję nowe przepisy. Obecnie więcej przebywam w kuchni niż jeszcze kilka tygodni wcześniej kiedy jadłam zboża i nabiał tzw. "byle co". Każdy wie jak łatwo i szybko przygotować dania, przekąski, "zapychacze" z nabiału czy ze zbóż, dania mączne. Będąc na diecie PALEO (szczególnie jak się rozpoczyna dietę nagle i drastycznie jak ja, z dnia na dzień, rezygnuje się z jedzenia nabiału, zbóż oraz ziemniaków) trzeba wciąż poszukiwać, próbować nowych przepisów, otwierać się na nowe smaki aby nie popaść w rutynę i nie zniechęcić się (np. jedzeniem jednych i tych samych warzyw, w tej samej postaci, w tych samych połączeniach, ciągłym jedzeniem jajek, zawsze na twardo, miękko, jako jajecznica, omlet itd.).

Otwarłam się więc na sushi. Nigdy wcześniej sushi nie jadłam, w ogóle nie przepadam specjalnie za rybami. Mąż kupił zamówionego przeze mnie łososia norweskiego wędzonego (z racji nowej diety) i nie wiedziałam jak mam go zjeść aby jakoś urozmaicić swoje PALEO menu jednocześnie nie czując tak bezpośrednio i intensywnie mocnego smaku łososia. Dokupiłam papier nori z wodorostów, ryż do sushi przygotowałam sama (płucząc go ze skrobi ryżowej aż do przeźroczystej wody, u mnie to było z 9 płukań z "masażami" ryżu). Pooglądałam kilka filmików jak zrobić domowe sushi i oto efekt mojej pracy.

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)paleo-sushi-do…

P.S. Miałam robić sushi maki (dwa składniki), a zrobiłam sushi futomaki (kilka składników) ;) Można również zrobić sushi hosomaki (jeden składnik).

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
DSC01699.JPG

DSC01700.JPG


Kilka dni temu miałam ochotę na tartę, znalazłam ciekawy przepis ale nie miałam pod ręką mąki konopnej... a taką miałam ochotę... Postanowiłam więc zrobić sama mąkę z kaszy gryczanej białej, niepalonej. Przepis na zdrową, własną MĄKĘ GRYCZANĄ podaję poniżej :)

Składniki (na 500 g mąki):

- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej białej (szklanka 250 ml)
- blender (z zamknięciem/ pokrywką)

Sposób przygotowania:

Kaszę wsypujemy do blendera, zamykamy szczelnie pokrywką i czekamy aż blender zrobi nam mąkę ;) (na najwyższych obrotach ok. 2-3 minut). Gotowe- udanych wypieków ;)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)zdrowa-paleo-m…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
DSC01738.JPG


Kolejna propozycja jak można wykorzystać pozostałą nam ilość KOTLETÓW Z CUKINII, kompozycja na śniadanie. Śniadanie doskonałe zarówno w domu jak i do pracy (w pracy cukinie oraz szynkę można podgrzać w mikrofali jeśli trzeba).

Składniki:

- dowolna ilość KOTLETÓW Z CUKINII
- 2,3 plasterki szynki gotowanej
- 1/2 papryki czerwonej
- kilka liści sałaty
- plaster buraka

Sposób przygotowania:

Umyte warzywa kroimy - paprykę i buraka w pałeczki. Kotlety z cukinii podgrzewamy, można dorzucić plasterki szynki aby były również ciepłe (ja odgrzewam na parze).  Na talerzu układamy liście sałaty, na sałacie kładziemy pokrojoną w pałeczki paprykę i buraka. Obok ładnie układamy podgrzane kotleciki z cukinii oraz plasterki ciepłej szynki. Smacznego :)

Dodatkowe informacje:

Ciepłe, kolorowe, sycące i bardzo pożywne, zdrowe śniadanie.

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.

DSC01739.JPG
 

wiktoriaw
 
DSC01641.JPG


DSC01642.JPG


Składniki:

- 1 jajko
- 2-3 kostki szpinaku mrożonego (wcześniej rozmrożonego lub przed wbiciem jajecznicy rozmrażamy na patelni)
- 1 pomidor
- 4 rzodkiewki
- 1/4 małej cebuli
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- szczypiorek
- kilka listków sałaty
- olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajko i warzywa myjemy. Surowe warzywa kroimy tak jak lubimy (ja pokroiłam w większe ćwiartki), odkładamy na bok. Jajko wbijamy do miseczki, dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy rozmrożony szpinak i całość ubijamy widelcem lub trzepaczką do jajek. Patelnię smarujemy małą ilością oleju kokosowego, tak aby tylko natłuścić powierzchnię patelni. Wlewamy połączoną masę jajeczną na patelnię i mieszając robimy jajecznicę jak kto lubi (bardziej lub mniej ściętą). Gotową jajecznicę wykładamy na talerzyk, dekorujemy/ łączymy z pokrojonymi wcześniej surowymi warzywami. Smacznego :)

Dodatkowe informacje:

Do jajecznicy z warzywami można dodać ulubione zioła świeże lub suszone takie jak majeranek, bazylia czy zioła prowansalskie (lub inne ulubione), można doprawić solą, pieprzem. Ci, którzy się odchudzają powinni jednak pamiętać, że sól zatrzymuje w organizmie wodę, a więc przyczynia się do tycia (np. cellulitis wodny).

Mój przepis na jajecznicę ze szpinakiem z surowymi warzywami można wykorzystać również na danie obiadowe lub obiadokolację, jednak najlepiej dania jajeczne pasują na I, II śniadanie. Jajka świetnie "napełniają żołądek" na kilka dobrych godzin, dają więc siłę i energię, a o to chodzi na dobry początek dnia, prawda? ;)

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

 

Kategorie blogów