Wpisy oznaczone tagiem "papryka" (96)  

willmi451
 
Willa451: Fajne te sosy z pieczonej papryki, trzeba tylko dobry blender mieć na stanie, by wszystko idealnie rozdrobnić.
 

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)zapiekanki-be…

1 duża, podłużna papryka czerwona
50 g kaszy orkiszowej lub gryczanej (niepalonej) dla wersji bez glutenu
1 mała marchew (50g)
3 łyżki szczypiorku
3 małe, suszone pomidory opłukane z oliwy (20g)
1/3 kuli mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
1 jajko
łyżeczka oregano
świeży rozmaryn (łyżeczka posiekanego)
sól, pieprz do smaku

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy na sitku, odstawiamy do ostygnięcia.

Marchew obieramy, ucieramy na małych oczkach tarki lub rozdrabniamy (ja użyłam siekacza do cebuli), szczypiorek siekamy, kroimy w kostkę suszone pomidory.
Przygotowane warzywa dodajemy do kaszy.

Mozarellę ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy wraz z jajkiem do reszty składników, doprawiamy świeżym rozmarynem, oregano, odrobiną soli i sporą ilością pieprzu, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wydrążonych połówek papryki.

Przygotowane papryczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180'C przez 35 minut.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

banzajpl
 
Orkiestry symfoniczne są zespołami niezwykle zgranych profesjonalistów, którzy wspólnie pracują na sukcesy całej grupy. Muzycy muszą być doskonali w tym co robią i to w każdych nawet...
www.banzaj.pl/Orkiestra-gra-po-zjedzeniu-ostrych…
 

austria
 
Bardzo lubię tę podłużną odmianę jasnożółtej papryki. Wspaniale nadaje się na leczo!

Przyszło ochłodzenie, wyżywam się kulinarnie.
20150817_203246.jpg

PS. Cukinia nie była planowana, bo zaburza leczo byciem leczo, ale musiałam zużyć, trudno :D
PS. 2. I przebieram już nóżkami na myśl o zupie kremie z dyni!
  • awatar madziarek: niektórzy Węgrzy nawet jajka wbijają - wygląda to dość paskudnie...
  • awatar Persephone: @madziarek: Jeszcze jest coś z ryżem, że zagęszczają, nie?
  • awatar madziarek: takiej wersji mi nikt nie zrobił :) ale były zostawił mi kiedyś w firmowej lodówce leczo z jajkiem, które było pyszne, tylko wyglądało, jakby kucharz dodał coś od siebie...
Pokaż wszystkie (8) ›
 

louve3
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

easylifee
 
Papryka to wspaniałe warzywo, które jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dostarcza nam wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zielona, czerwona, żółta - bez względu na to, którą z nich wybierzemy, każda pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Więcej na temat papryki i jej właściwości można znaleźć we wpisie: zdrowiewcentrum.blox.pl/(…)Dobroczynne-dzialanie-pa…
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

blogittness
 
Smacznie, zdrowo i syto :D To lubię :D Dziś na kolację jajecznica z papryką, szpinakiem, gałką muszkatołową, szynką i chlebkiem domowej roboty :) Do popicia uwielbiana przeze mnie czerwona herbata :D
A Wy po kolacji? A może przed? :D


jajecznica.jpg
  • awatar Ch!c G!rl: ale pycha :) chlebek wygląda apetycznie, czerwona herbata?
  • awatar blogittness: @Ch!c G!rl: Uwielbiam go :D Tak :) Czerwona herbata :) Liściasta, może być z dodatkami ale po prostu uwielbiam :D
  • awatar Ch!c G!rl: @blogittness: wstawisz przepis kiedyś? a herbatka z jakich liści?
Pokaż wszystkie (6) ›
 

blogittness
 
Co mieliście smacznego na obiad? U mnie był ryż jaśminowy, gotowane mięsko w sosie własnej roboty z suszonymi pomidorami, papryką, szpinakiem i migdałami. Do picia jak widać koktajl - banan, mango, pomarańcza, jogurt - pospany owocami granatu :D

6.p.jpg
  • awatar Ch!c G!rl: o masz ale apetytu narobiła :) pychotka
  • awatar blogittness: @Ch!c G!rl: Oj to pozytyw :D Koktajl łatwy w przygotowaniu, tylko trzeba mieć składniki :D
  • awatar make*yourself*proud: Mamo, jakie pyszności *___*
Pokaż wszystkie (3) ›
 

tasteofjoy
 

DSC_2584.JPG

*SKŁADNIKI*

- ok. 700g łopatki wieprzowej bez kości
- 200 g dyni
- 200 g pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- śmietana 18%
- olej do smażenia
- woda
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- listek laurowy, ziele angielskie
- curry
-słodka papryka
- opcjonalnie 1-2 łyżki ciemnego sosu pieczeniowego

*PRZYGOTOWANIE*

Łopatkę kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na oleju, tak by mięso mocno się przysmażyło. Przekładamy kawałki do średniego garnka i zalewamy wodą ( żeby przykryło mięso). Dodajemy ząbek czosnku, listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy  pod przykryciem, na małym ogniu ok. 1 godzinę.

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki (najlepiej wybierać te malutkie i kroić je w ćwiartki). Cebulę kroimy w kostkę, a paprykę w większe kawałki.

Cebulę, paprykę i pieczarki podsmażamy na patelni, aż cebula się zeszkli, a pieczarki ładnie podsmażą. Dodajemy do gotującego się mięsa ( jeśli to konieczne dolewamy gorącej wody). Całość gotujemy na malutkim ogniu w zależności od potrzeb (do czasu, aż mięso będzie miękkie (w sumie ok. 2 godziny). Pół godziny przed końcem dodajemy dynię.

Gdy mięso będzie miękkie, gulasz zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, curry i słodką papryką, opcjonalnie dodajemy sos pieczeniowy.

DSC_2593.JPG

*ZESTAW*

1) Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami.

2) Smażone kotleciki ziemniaczane panierowane w bułce tartej .

3) Surówka z białej rzodkwi ( majonez, śmietana, sól, pieprz).

DSC_2598.JPG

*SMACZNEGO!* :)
Pokaż wszystkie (13) ›
 

xsysia25
 
Hej :)
Korzystając z tego , że mam więcej wolnego czasu postanowiłam nadrobić zaległości na blogu i dodawać przepisy. Dzisiaj przepis na pyszną przekąskę : Sakiewki z ciasta francuskiego :)
Idealnie się nadają na imprezę itp.



Składniki :

-ciasto francuskie
-papryka
-ser
-szynka



Wykonanie :

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty. Foremkę na muffinki wysmarować masłem i powkładać w otwory ciasto francuskie. Wypełnić kawałeczkami papryki, szynki i sera. Rogi ciasta zgiąć do środka. Piec w 180stC przez około 15 minut.
 

tasteofjoy
 
Pomysł na obiadek inspirowany powiedzonkiem "Róbta, co chceta"...więc zrobiłam, a właściwie nie to co chciałam, ale z tego co miałam. :P


DSC_1069.jpg

*Marynata do ryby (1 duży filet rybny; 3-4 niewielkie kawałki)*

- pół czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
- garść posiekanej naki pietruszki
- posiekany czosnek (1-2 ząbki)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, odrobina chili
-oliwa

*Dodatki*

1) pomidory + zioła dalmatyńskie
2) ziemniaki, cebula + oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie

DSC_1070.jpg

Pokrojone pomidory posypujemy ziołami dalmatyńskimi.

DSC_1073.jpg

Rybę z warzywami pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Jeśli mamy duże kawałki ziemniaków, rybę możemy dodać później lub przykryć ją folią.

DSC_1085.jpg

Podajemy z sosem musztardowym (śmietana/jogurt, majonez, musztarda, sól, pieprz).

DSC_1086.JPG


DSC_1094.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar Coldi: Pysznie wygląda :) Ogólnie ryb nie lubię, ale chyba się skuszę na Twój przepis :P
  • awatar Miranda_87: Rybka wyglada pyszne!
  • awatar pat18s: jak pysznie :)
Pokaż wszystkie (9) ›
 

tasteofjoy
 
Sezon na dynię uważam za otwarty! A tym samym, sezon na objadanie się kremami, aż do znudzenia (hej, jakiego znowu znudzenia? ja tam mogę jeść kremowe zupy codziennie).

DSC_1029.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 6 porcji)*

- 1kg dyni (waga ze skórą, bez pestek)
- 3 duże papryki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- woda/bulion (według uznania, ok. 1-1,5 l)

*Przyprawy*

- sól
- pieprz
- chili
- cukier (1 łyżeczka)
- tymianek (1 łyżeczka)
- słodka papryka (1 łyżeczka)

*Dodatki*

- ser feta (ok. 100g)
- groszek ptysiowy/ grzanki

DSC_1034.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Dynię obieramy ze skóry i kroimy na kawałki (ok. 2-3cm). Podobnie postępujemy z oczyszczoną z pestek papryką.

Dynię i paprykę (skórką do góry) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 190 stopni. W połowie pieczenia dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbek czosnku.Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki. Odkładamy kilka kawałków do dekoracji.

Całość wkładamy do garnka, blendujemy i dodajemy wodę według uznania (najlepiej stopniowo). Ja zazwyczaj dodaję ok. 1-1,5l, nie bawię się w buliony, a już na pewno nie te z kostki.

Krem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką, odrobiną chili, tymiankiem. Możemy zabielić śmietaną.

DSC_1036.JPG

Podajemy z pokruszonym serem feta, kawałkiem pieczonej papryki i grzankami.

DSC_1040.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar malink_a: Chyba bede jutro pichcić :)
  • awatar lajnastyle: ja nie przepadam za takim zupami... ale twoja wygląda znakomicie :)
  • awatar czarny motyl: mam dynię, mam paprykę. jutro będzie u mnie ten krem! :D
Pokaż wszystkie (18) ›
 

gotujzmalinka
 
Chwila wytchnienia w pracy wiec przepis na obiecaną sałatkę.

Nazwa sałatki powstała od tak w momencie. Sama zastanawiałam się czemu wyborna ale wystarczy spojrzeć jakie składniki tu wchodzą i myślę że właśnie dlatego.
Dość tu rozczulania się nad nazwami i do dzieła.

Co nam potrzebne do wykonania wybornej :

3 woreczki kaszy kus-kus

4 niewielkie ogórki kiszone

2 duże pomidory najlepiej malinowe

1 mały słoik pieczarek marynowanych

1 średnia czerwona świeża papryka

3/4 puszki kukurydzy

1 duża cebula

50 dag kiełbasek frankfurterek lub kornetek

2 łyżki oleju

Kaszę ugotować z niewielką ilością soli. Pomidory, paprykę, pieczarki i ogórko pokroić w niewielką ale i nie za drobną kostkę. Frankfurterki lub kornetki pokroić sredniej grubości plasterki i z cebulą pokrojoną w kostkę delikatnie podsmażyć. Kukurydzę odcedzić i przelać gorącą wodą. Podsmażoną cebulkę z kiełbaskami odcedzić od tłuszczu lub na chwilę wyłożyć na ręcznik papierowy żeby nie było to zbyt tłuste do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ja dodaję do tego 2 łyżeczki oleju z pestek winogron zeby nie było to zbyt suche. Natomiast moja znajoma dodaje 1,5 łyżeczki zwykłego oleju słonecznikowego i też jest bardzo smaczne. Żadnego majonezu, żadnej śmietany żeby nie obciążać sałatki. Odstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Przed samym podaniem doprawić solą, pieprzem ziołowym i ewentualnie odrobiną tymianku.

Życzę smacznego :)
 

bianeczkaa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Papryka idealna do prostych dań, które nie wymagają dużej ilości papryki i nie potrzebują długiej obróbki termicznej. Nie chcesz długo czekać by papryka zmiękła? Sięgnij po Palermo!

:)

DSC_3010.JPG

*W skrócie o Palermo*

- Jest to papryka słodka (słodsza niż tradycyjna czerwona papryka).
- Długość ok. 20 cm.
- Niewielka ilość nasion.
- Soczysta i aromatyczna.
- Miąższ zdecydowanie cieńszy niż w zwykłej.
- Cienka skórka.

DSC_3013.JPG

Dostępność : np. Polo Market

Cena: około 4 zł za 2 sztuki

DSC_3014.JPG

*Znacie Palermo? Kto jadł?* :]
Pokaż wszystkie (15) ›
 

govegan
 
Nie wrzucam zdjęć, bo w końcu bez oliwek czy kolendry wyglądała mniej zjawiskowo niż mogłaby - i nadal znacznie bardziej zjawiskowo niż wiele z nadal serwowanych posiłków.

Nawet bez tego (ale uzupełniona innymi warzywami i ziołami) jest smaczną odmianą w zimowym menu.
 

 

Kategorie blogów