Wpisy oznaczone tagiem "papryka" (110)  

smakoszka
 
Shakshuka to potrawa wywodząca się z kuchni tunezyjskiej, ale bardzo popularna we wszystkich krajach arabskich. Najczęściej podawana na śniadanie. Jednak nadaje się doskonale równiez na obiad czy kolację, bo danie jest bardzo sycące. Co to jest owa tajemnicza shakshuka? Ano nic innego jak jajka sadzone w sosie pomidorowym. Chociaż to niekoniecznie jest sos jako sos. Bardziej pysznie zasmażone pomidory. Oczywiście są różne wersje tej tradycyjnej potrawy i tam gdzie jest ona popularna zapewne każda gospodyni przyrządza ją nieco inaczej. Można zatem dodać jakieś dodatkowe warzywa, mięso, kiełbaski czy nawet rybę. Jak tam kto woli i lubi. Ja przepis podaje w tej wersji jaką najbardziej lubimy my.


SKŁADNIKI (na 1 dużą patelnię, dla 4 osób):
* 4 - 5 dużych pomidorów
* 1 - 1,5 cebuli
* 3 większe ząbki czosnku
* 1 cała lub pół papryki
* 1 papryczka chili (pominąć jeśli lubicie wersję łagodną)
* 6 - 8 jajek
* nieco oliwy
* pół łyżeczki kuminu
* pół lub 1 łyżeczka słodkiej papryki
* sól, pieprz
* nieco posiekanych świeżych ziół według uznania (moze być pietruszka lub kolendra, lub bazylia, lub lubczyk - co tam macie i lubicie)

Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem na jakieś 3 - 4 minutki, potem opłukać zimną wodą i obrać je ze skórki. Pokroić na małe kawałki (wyrzucając jednak wodnite środki z nasionkami).
Paprykę umyć, oczyścić i najlepiej obrać nożykiem (lub specjalnym obierakiem) ze skórki. Pokroić na małe kawałki, najlepiej w paseczki. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Jeśli lubicie na ostro to pokroić drobniutko też papryczkę chilli.
P1010356-tile.jpg

Na patelni rozgrzać nieco oliwy i wrzucić na to poskroje cebulę, paprykę i czorsnek (w wersji pikantnej też chilli). Smażyć przez kilka minut. Następnie dorzucić pokrojone pomidory i znowu smażyć co chwila mieszając. W międzyczasie dodać kumin, słodka paprykę, posolić i popieprzyć. Wszystko zasmażyć jakies 5 - 10 minut mieszając, ale jeśli bedzie robiło się za suche, można dolać odrobine wody. Na koniec wbić jajka i smażyć jeszcze tyle już bez mieszania do momentu aż zetną się białka (najlepiej jak patelnię się przykryje się pokrywką). I właściwie gotowe. Posypać jeszcze posiekanymi ziołami i delektowac się pysznym smakiem.
P1010360.JPG
  • awatar Kashiunja: co słychać Basiu?
  • awatar Bafka: @Kashiunja: Jakos leci. Napisałam wiecej w osobnym wpisie. Pozdrowionka dla ciebie :)
  • awatar Kashiunja: @Bafka: dziękuję :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Dawno nie robiłam żadnej zielonej zupy, a już bardzo miałam smaka na coś zielonego, kremowego i pysznego. A że akurat w lodówce miałam dwa pęczki rzodkiewek, to od razu pomyślałam, że przecież można coś wyczarować z ich liści zanim zwiędną o będzie je trzeba wyrzucić. I tak oto na szybko ale z radością wyczarowałam tę pyszną zupę. Bardzo wam polecam.


SKŁADNIKI:
* liście z 2 pęczków rzodkiewek
* 1 - 2 młode cukinie
* 2 pory
* 1 papryka zielona
* 1 papryka żółta
* 1 puszka kukurydzy
* 2 - 3 łyzki oliwy
* sól, pieprz, domowa vegeta*
* 1 czubata łyżka śmietany lub jogurtu (ale niekoniecznie)
P1000999-tile.jpg

Najpierw przygotować sobie wszystkie warzywa. Liście rzodkiewek dobrze umyć i posiekać na drobno. Tak samo przygotować pora. Umytą i osuszoną cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, jeśli chcemy nożykiem obierakiem obrać cieniutko ze skórki i pokroić w kotkę lub paseczki.

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, najpierw rozgrzać oliwę i wrzucić por oraz paprykę. Lekko podsmażyć. Następnie dodać cukinię, wlać wodę około 1 - 1,5l, wsypać 1 - 2 łyżeczkę domowej wegety i wszystko gotować około 20 minut. Potem dorzucić liście rzodkiewki i oraz kukurydzę i pogotować jeszcze z 5 minut. Dodać łyzkę śmietany lub jogurtu (ale niekoniecznie) i wszystko zmiksować w blenderze lub za pomocą miksera. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać według uznania: samą, z grzankami, z groszkiem ptysiowym, z ryżem lub jak tam akurat lubicie i wam przyjdzie ochota.

*) zaprzestałam używania sklepowych kostek rosolowych i dlatego do zup dodaję domową vegetę smakoszka.pinger.pl/m/3842849
P1010006.JPG
 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)zapiekanki-be…

1 duża, podłużna papryka czerwona
50 g kaszy orkiszowej lub gryczanej (niepalonej) dla wersji bez glutenu
1 mała marchew (50g)
3 łyżki szczypiorku
3 małe, suszone pomidory opłukane z oliwy (20g)
1/3 kuli mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
1 jajko
łyżeczka oregano
świeży rozmaryn (łyżeczka posiekanego)
sól, pieprz do smaku

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy na sitku, odstawiamy do ostygnięcia.

Marchew obieramy, ucieramy na małych oczkach tarki lub rozdrabniamy (ja użyłam siekacza do cebuli), szczypiorek siekamy, kroimy w kostkę suszone pomidory.
Przygotowane warzywa dodajemy do kaszy.

Mozarellę ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy wraz z jajkiem do reszty składników, doprawiamy świeżym rozmarynem, oregano, odrobiną soli i sporą ilością pieprzu, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wydrążonych połówek papryki.

Przygotowane papryczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180'C przez 35 minut.
 

smakoszka
 
Dawno nie wstawiałam tu żadnych przepisów. A przecież wciąż oprócz malowania, czytania i innych czarów uwielbiam gotować.
Któregoś dnia naszła mnie wielka ochota na jakąś sałatkę. Nie chciało mi się jednak iść do sklepu, więc otwarłam lodówkę i przyjrzałam się temu co w niej akurat było. I tak na zasadzie "co mam to dam" powstała ta oto pyszna sałatka. Tak nam zasmakowała, iż od tego czasu już wielokrotnie gościła na naszym stole. Prosta do przygotowania a naprawdę dobra.
Polecam.


SKŁADNIKI:
* 1 - 2 młoda, malutka cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1 kiść ciemnych bezpestkowych winogron
* ok. 100 - 120 g sera feta lub podobnego
* odrobina (ok. 3 łyżek) oliwy

na winegret:
* sok z 1 dużej cytryny
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżeczka suszonego koperku lub 2 łyżki poszatkowanego świeżego
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek typu knorr lub podobna (ale niekoniecznie)
* sól, pieprz
P1000131-tile.jpg

Cukinię, paprykę i winogrona umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Winogrona poprzekrajać na pół. Ser feta również pokroić w kostkę.

Rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i wrzucić do niej pokrojoną cukinię oraz paprykę. Warzywa nieco posolić i popieprzyć i leciutko podsmażyć przez kilka minut. Jednak smażyć krótko, tyle tylko by odrobinę zmiękły. Wrzucić je potem do dużej miski i odstawić do ostygnięcia.
Jak już nieco ostygną dodać pokrojoną fetę i winogron.
Wymieszać dobrze sok z cytryny z koperkiem, musztardą i ewentualnie przyprawą do sałatek. Nieco posolić i popieprzyć. Nie dodawać do tego już oliwy bowiem jest jej już wystarczająco w misce (smażone w niej byly nasze warzywa).
Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny, by sałatka się przegryzła.
P1000137.JPG
  • awatar Crazy Girl: Nie wpadłabym na takie połączenie, ale jak się wczytałam w Twój opis, to chyba kiedyś się skuszę i wypróbuję :)
  • awatar Bafka: @Crazy Girl: Ja te sałątkę jak najbardziej polecam. Serio jest smaczna. Tylko jak pisałam musi sie nieco przegryz w lodowce.
  • awatar Bit Brzuch: Bardzo fajne, ja znalazłam w internecie <a href="fitbrzuch.pl">ćwiczenia na brzuch</a>, które dość mocno zmotywowały mnie do działania :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

chelsjesss
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
chelsjesss:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

banzajpl
 
Orkiestry symfoniczne są zespołami niezwykle zgranych profesjonalistów, którzy wspólnie pracują na sukcesy całej grupy. Muzycy muszą być doskonali w tym co robią i to w każdych nawet...
www.banzaj.pl/Orkiestra-gra-po-zjedzeniu-ostrych…
 

austria
 
Bardzo lubię tę podłużną odmianę jasnożółtej papryki. Wspaniale nadaje się na leczo!

Przyszło ochłodzenie, wyżywam się kulinarnie.
20150817_203246.jpg

PS. Cukinia nie była planowana, bo zaburza leczo byciem leczo, ale musiałam zużyć, trudno :D
PS. 2. I przebieram już nóżkami na myśl o zupie kremie z dyni!
  • awatar madziarek: niektórzy Węgrzy nawet jajka wbijają - wygląda to dość paskudnie...
  • awatar Persephone: @madziarek: Jeszcze jest coś z ryżem, że zagęszczają, nie?
  • awatar madziarek: takiej wersji mi nikt nie zrobił :) ale były zostawił mi kiedyś w firmowej lodówce leczo z jajkiem, które było pyszne, tylko wyglądało, jakby kucharz dodał coś od siebie...
Pokaż wszystkie (8) ›
 

louve3
 
  • awatar fabularium: Rzecz jasna jestem zwolennikiem profilaktyki – któż nie jest :-) Inna sprawa, że niewielu ludzi myśli o niej poważnie i stosuje na co dzień. Chyba główną przyczyną jest brak wiedzy, wrogiem są również złe przyzwyczajenia. Nigdy nie zjadłam fastfooda, nie przygotowuję potraw z Fertigprodukte. Uwielbiam buraki, w ogóle warzywa. Coca Coli i kolorowych napojów w ogóle nie kupuję. Jednak tego rodzaju strony traktuje z dystansem, bo zazwyczaj wiele w nich demagogii. Na przykład te legendy o Coli – że rozpuszcza kości i zęby he he, na dodatek w ciągu jednej nocy. Że to bzdura jest, dowiedziałam się po obejrzeniu popularnonaukowego programu, w którym zrobiono kilka doświadczeń z Coca-Colą w roli głównej, by ostatecznie rozprawić się z mitami na jej temat. Najlepiej sprawdzać informacje na temat odżywiania w paru niezależnych źródłach. Pracowałam w marketingu ładnych parę lat i wiem jak i po co powstają takie portale (nie raz pisałam dla podobnych stron).
  • awatar fabularium: Nie twierdzę, że ten jest w całości kłamstwem, ale dość bełkotliwy styl i z pozoru niewinne przekłamania budzą moje podejrzenia… Na pewno nie zgadzam się z tym, że każda szczepionka to zło i wobec tego należy w ogóle ze szczepień zrezygnować.
  • awatar Louve: @fabularium: A ja mysle, ze to fakt - ludzie od b. dlugiego czasu truja sie chemia.
Pokaż wszystkie (14) ›
 

easylifee
 
Papryka to wspaniałe warzywo, które jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dostarcza nam wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zielona, czerwona, żółta - bez względu na to, którą z nich wybierzemy, każda pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Więcej na temat papryki i jej właściwości można znaleźć we wpisie: zdrowiewcentrum.blox.pl/(…)Dobroczynne-dzialanie-pa…
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

blogittness
 
Smacznie, zdrowo i syto :D To lubię :D Dziś na kolację jajecznica z papryką, szpinakiem, gałką muszkatołową, szynką i chlebkiem domowej roboty :) Do popicia uwielbiana przeze mnie czerwona herbata :D
A Wy po kolacji? A może przed? :D


jajecznica.jpg
  • awatar Ch!c G!rl: ale pycha :) chlebek wygląda apetycznie, czerwona herbata?
  • awatar blogittness: @Ch!c G!rl: Uwielbiam go :D Tak :) Czerwona herbata :) Liściasta, może być z dodatkami ale po prostu uwielbiam :D
  • awatar Ch!c G!rl: @blogittness: wstawisz przepis kiedyś? a herbatka z jakich liści?
Pokaż wszystkie (6) ›
 

blogittness
 
Co mieliście smacznego na obiad? U mnie był ryż jaśminowy, gotowane mięsko w sosie własnej roboty z suszonymi pomidorami, papryką, szpinakiem i migdałami. Do picia jak widać koktajl - banan, mango, pomarańcza, jogurt - pospany owocami granatu :D

6.p.jpg
  • awatar Ch!c G!rl: o masz ale apetytu narobiła :) pychotka
  • awatar blogittness: @Ch!c G!rl: Oj to pozytyw :D Koktajl łatwy w przygotowaniu, tylko trzeba mieć składniki :D
  • awatar make*yourself*proud: Mamo, jakie pyszności *___*
Pokaż wszystkie (3) ›
 

tasteofjoy
 

DSC_2584.JPG

*SKŁADNIKI*

- ok. 700g łopatki wieprzowej bez kości
- 200 g dyni
- 200 g pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- śmietana 18%
- olej do smażenia
- woda
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- listek laurowy, ziele angielskie
- curry
-słodka papryka
- opcjonalnie 1-2 łyżki ciemnego sosu pieczeniowego

*PRZYGOTOWANIE*

Łopatkę kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na oleju, tak by mięso mocno się przysmażyło. Przekładamy kawałki do średniego garnka i zalewamy wodą ( żeby przykryło mięso). Dodajemy ząbek czosnku, listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy  pod przykryciem, na małym ogniu ok. 1 godzinę.

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki (najlepiej wybierać te malutkie i kroić je w ćwiartki). Cebulę kroimy w kostkę, a paprykę w większe kawałki.

Cebulę, paprykę i pieczarki podsmażamy na patelni, aż cebula się zeszkli, a pieczarki ładnie podsmażą. Dodajemy do gotującego się mięsa ( jeśli to konieczne dolewamy gorącej wody). Całość gotujemy na malutkim ogniu w zależności od potrzeb (do czasu, aż mięso będzie miękkie (w sumie ok. 2 godziny). Pół godziny przed końcem dodajemy dynię.

Gdy mięso będzie miękkie, gulasz zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, curry i słodką papryką, opcjonalnie dodajemy sos pieczeniowy.

DSC_2593.JPG

*ZESTAW*

1) Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami.

2) Smażone kotleciki ziemniaczane panierowane w bułce tartej .

3) Surówka z białej rzodkwi ( majonez, śmietana, sól, pieprz).

DSC_2598.JPG

*SMACZNEGO!* :)
Pokaż wszystkie (13) ›
 

xsysia25
 
Hej :)
Korzystając z tego , że mam więcej wolnego czasu postanowiłam nadrobić zaległości na blogu i dodawać przepisy. Dzisiaj przepis na pyszną przekąskę : Sakiewki z ciasta francuskiego :)
Idealnie się nadają na imprezę itp.



Składniki :

-ciasto francuskie
-papryka
-ser
-szynka



Wykonanie :

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty. Foremkę na muffinki wysmarować masłem i powkładać w otwory ciasto francuskie. Wypełnić kawałeczkami papryki, szynki i sera. Rogi ciasta zgiąć do środka. Piec w 180stC przez około 15 minut.
 

tasteofjoy
 
Pomysł na obiadek inspirowany powiedzonkiem "Róbta, co chceta"...więc zrobiłam, a właściwie nie to co chciałam, ale z tego co miałam. :P


DSC_1069.jpg

*Marynata do ryby (1 duży filet rybny; 3-4 niewielkie kawałki)*

- pół czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
- garść posiekanej naki pietruszki
- posiekany czosnek (1-2 ząbki)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, odrobina chili
-oliwa

*Dodatki*

1) pomidory + zioła dalmatyńskie
2) ziemniaki, cebula + oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie

DSC_1070.jpg

Pokrojone pomidory posypujemy ziołami dalmatyńskimi.

DSC_1073.jpg

Rybę z warzywami pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Jeśli mamy duże kawałki ziemniaków, rybę możemy dodać później lub przykryć ją folią.

DSC_1085.jpg

Podajemy z sosem musztardowym (śmietana/jogurt, majonez, musztarda, sól, pieprz).

DSC_1086.JPG


DSC_1094.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar dor0tka: ale smakowicie wygląda :)
  • awatar Coldi: Pysznie wygląda :) Ogólnie ryb nie lubię, ale chyba się skuszę na Twój przepis :P
  • awatar Miranda_87: Rybka wyglada pyszne!
Pokaż wszystkie (10) ›
 

tasteofjoy
 
Sezon na dynię uważam za otwarty! A tym samym, sezon na objadanie się kremami, aż do znudzenia (hej, jakiego znowu znudzenia? ja tam mogę jeść kremowe zupy codziennie).

DSC_1029.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 6 porcji)*

- 1kg dyni (waga ze skórą, bez pestek)
- 3 duże papryki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- woda/bulion (według uznania, ok. 1-1,5 l)

*Przyprawy*

- sól
- pieprz
- chili
- cukier (1 łyżeczka)
- tymianek (1 łyżeczka)
- słodka papryka (1 łyżeczka)

*Dodatki*

- ser feta (ok. 100g)
- groszek ptysiowy/ grzanki

DSC_1034.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Dynię obieramy ze skóry i kroimy na kawałki (ok. 2-3cm). Podobnie postępujemy z oczyszczoną z pestek papryką.

Dynię i paprykę (skórką do góry) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 190 stopni. W połowie pieczenia dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbek czosnku.Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki. Odkładamy kilka kawałków do dekoracji.

Całość wkładamy do garnka, blendujemy i dodajemy wodę według uznania (najlepiej stopniowo). Ja zazwyczaj dodaję ok. 1-1,5l, nie bawię się w buliony, a już na pewno nie te z kostki.

Krem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką, odrobiną chili, tymiankiem. Możemy zabielić śmietaną.

DSC_1036.JPG

Podajemy z pokruszonym serem feta, kawałkiem pieczonej papryki i grzankami.

DSC_1040.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar malink_a: Chyba bede jutro pichcić :)
  • awatar lajnastyle: ja nie przepadam za takim zupami... ale twoja wygląda znakomicie :)
  • awatar czarny motyl: mam dynię, mam paprykę. jutro będzie u mnie ten krem! :D
Pokaż wszystkie (18) ›
 

smakoszka
 
A skoro macie juz przepis na zielone curry smakoszka.pinger.pl/m/22319876, to mogę wam podac przepis na moje zielone rosotto. Przyznam od razu, iż moi chłopcy w przeciwieństwie do mnie i Kapsla nie przepadaja za zielonymi warzywami. Jeśli papryka, to koniecznie czerwona, bo zielona jest beee, cukinia eee, hyyyy... nie bardzo, kalafior może być, ale brokuły beee. Takie mniej więcej jest podejście Olivera i Daniela, jeśli się ich zapytać o zdanie. Ale przecież u mnie w domu gotuję ja. A ja jestem zdania, że wszystko można zaczarować tak, by beee już nie było.
I dokładnie to risotto jest tego dowodem. Bo chociaż na codzień moi chłopcy na każde zielone warzywo kręcą nosem, to jednak tego risotta nigdy nie odmówia. A i nieraz się zdarzy, że przyjdą po dokładkę.


SKŁADNIKI (na 4 porcje):

* kilka łyżek dobrego oleju
* 2 cebule
* 4 - 5 ząbków czosnku
* 2 mniejsze cukinie
* 2 zielone papryki
* 300 g ryżu arborio lub innego do risotto
* 1 spory pęczek świeżych ziół, co tam macie (u mnie jest po trochu lubczyku, tymianku, bazylii, pietruszki i mięty)
* sok z jednej cytryny
* ok. 1 litr bulionu (może być z kostki)
* 2 czubate łyżeczki przyprawy curry zielone smakoszka.pinger.pl/m/22319876
* sól, pieprz
zielone risotto.JPG

Obraną cebulę, umyte papryki i cukinie pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić na to cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Leciutko zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę oraz cukinię. Wsypać przyprawę zielone curry, nieco posolić, popieprzyć. Smażyć wszystko przez parę minut.

Następnie wsypać ryż i znowu smażyć przez kilka minut, aż ryż nieco się jakby zeszkli. Potem stopniowo dolewać bulion i co jakis czas mieszając gotować risotto tak długo, aż ryż będzie miękki.
Risotto należy pilnować i co chwilę mieszać, by nam się nic nie przypaliło. W miarę potrzeby dolewać przy tym bulion.
Na koniec dodać sok cytrynowy, doprawić pieprzem i solą.
Umyte zioła drobno posiekać i wmieszać tuż przed podaniem do potrawy.

To risotto smakuje jeszcze lepiej gdy przed podaniem posypiemy je nieco startym parmezanem. Ale oczywiście i bez sera jest znakomite.
No bo jeśli udaje mi sie w nim przemycać zielone warzywa i moje chłopaki jeszcze domagają sie dokładki, to znaczy iż jest znakomite.
P1190736.JPG

P1190738.JPG
  • awatar Fourteen after five : Super blog tylko zazdrościć<333 Mam prośbę ważną dla mnie czy mogłabyś wejść do mnie i zagłosować w wykreślance prosze , byłabym wdzięczna
Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakoszka
 
Byłam dziś z Olim w tej klinice na badaniach. Spędziliśmy tam kilka godzin. Wzięłam ze sobą do czytania książki, ale przy okazji przeglądnęłam leżące dla pacjentów czasopisma. I w jednym z nich był ten właśnie przepis. No tak mi się spodobał, że po prostu musiałam go dzis od razu wypróbować.

Sałatka jest prosta do przygotowania i oczywiście można ją przygotować również w innych wersjach. Nam smakowała. Z podanych składników wychodzi naprawdę duża misa sałatki. Podjadamy sobie rodzinnie i jesteśmy nią zachwyceni. Z pewnością zrobię jeszcze nie raz.  


SKŁADNIKI:

* ok. 200 - 250 g jasnego pieczywa najlepiej z dnia poprzedniego (to jest mniej więcej 4 nie duże  bułki lub 1 bagietka lub pół bochenka długiej ciabatty)
* 1 cukinia
* 1 - 2 czerwone papryki
* ok. 400 - 500 g pomidorków koktajlowych
* 3 łyzki kaparów
* 4 - 5 łyżek czarnych oliwek bez pestek
* pęczek młodej cebulki
* pół pęczka natki pietruszki
* garść ąświeżych listków bazylii
* 1 cytryna
* 1 ząbek czosnku
* oliwa
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek (typu knorr lub podobna)
* sól, pieprz
Brotsalat.JPG

Najpierw należy przygotować sobie wszystkie składmniki.
Warzsywa umyć i pokroić: cukinię i paprykę w kostkę, pomidorki poprzekrajać na połówki.
Cebulkę, pietruszkę i bazylię drobno posiekać.
Oliwki można poprzekrajać na połówki ale nie jest to konieczne.
Zetrzeć skórkę z cytryny i też drobniutko posiekać.
Pieczywo pokroić w kostkę.

W dużej patelni rozgrzać z 3 - 4 łyżki oliwy i podsmażyć lekko na tym pieczywo aż nabierze złotawego koloru. Uważać by nie przypalić. Gdy będzie gotowe wrzucić do dużej miski.

Na tej samej patelni rozgrzać kolejne 2 - 3 łyzki oliwy i podsmażyć przez minutkę czy dwie cukinię wraz z papryką. Odstawić i gdy nieco przestygnie dorzucić do miski z chlebem.

Następnie dodać kolejne składniki: pokrojone pomidorki, oliwki, cebulkę, pietruszkę, bazylię, kapary i skórkę cytrynową. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać.

Przygotować dressing.
Wycisnąć sok z cytryny, dolać do niego z 6 - 8 łyżek oliwy. Nastepnie wsypać przyprawę do sałatek, dodać przecisśnięty przez praskę czosnek, dobrze posolić i popieprzyć.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Powienien on być dość kwaskowaty, więc można dodać nieco więcej soku z cytryny lub odrobinę occtu winnego.

Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić na jakieś pół godziny, by sałatka się przegryzła.

P1190596.JPG

P1190610.JPG
Pokaż wszystkie (6) ›
 

 

Kategorie blogów