Wpisy oznaczone tagiem "pieczarki" (102)  

naswoim
 
Zagubiona mama: Piernik przełożony powidłami, paszteciki zrobione. Dom tylko w jednaj małej cześci ogarnięty. Ja nie wiem kiedy to wszystko ogarnę . Jutro o 11 jedziemy. Tzn ja i L. same, bo M. w pracy, i nie mam pojęcia ile razy będę musiala chodzic do auta z rzeczami :D
W ogóle jakie drogie pieczarki . U mnie 10-11 zł masakra jakaś

Przy okazji chciałam Wam wszystkim złożyć życzenia, zdrowych , spokojnych ,rodzinnych świat Bożego Narodzenia!
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

joopie
 
Ciecierzyca ostatnio na dobre się u mnie zadomowiła :) Dzisiaj przepis na kotlety z cieciorki z dodatkiem pieczarek.

Składniki:
-pół paczki ciecierzycy
-450g pieczarek
-1 duża cebula
-pęczek natki pietruszki
-ziarna słonecznika
-2 jajka
-łyżka mąki kukurydzianej
-sos sojowy
-5 łyżek oliwy
-sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka wędzona, czosnek, tymianek, curry

Ciecierzycę moczymy i gotujemy wg schematu.

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy sos sojowy.

Ugotowaną cieciorkę blendujemy (można na głądką masę, ja lubię jak niektóre kawałki pozostają większe). Łączymy z pieczarkami, pokrojoną natką pietruszki, jajkami, mąką, przyprawami, ziarnami.


kotlety z ciecierzycy - masa.jpg


Z gotowej masy formujemy łyżką kotleciki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 175 stopniach do ładnego przyrumienienia (ok. 10 minut w zależności od tego jakiej wielkości kotleciki formujemy).

kotlety z ciecierzycy - przygotowanie.jpg


Gotowe kotlety możemy podawać jako osobne danie, np. z dipem jogurtowym (ja lubię do jogurtu wmieszać różne ziarna); lub jako dodatek do surówki, kaszy, ziemniaków...wg uznania :)



Tanio, zdrowo, smacznie :)
kotlety z ciecierzycy gotowe.jpg
  • awatar ◀Pućka ▶: mmm spróbuję je zrobić ! ;) ___________________ Zapraszam jestem *NOWA* ! ♥
  • awatar chudniemy<3: o kurde zjadła bym ^^
  • awatar Selene ☽: Często robiłam coś podobnego ( wegetarianizm 4lata) W domu przez nikogo poza mną nie tykane :)
Pokaż wszystkie (13) ›
 

mj21
 
Składniki (na 4 duże porcje, albo na 2 dni dla głodnego faceta :)) :


- 2 szklanki ryżu basmati,
- 4 duże pomidory malinowe,
- 25 dag pieczarek,
- chilli,
- kurkuma,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- duża czerwona papryka,
- 10 czarnych oliwek,
- szczypta soli morskiej,
- łyżka mielonej słodkiej papryki,
- łyżka bazylii,
- łyżka kurkumy,
- szczypta kminku,
- mielony pieprz czarny,
- pieprz cayenne
- 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie :

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni, zalać oliwą, ale nie włączać gazu, żeby mieć czas na pokrojenie warzyw. Pokroić czosnek, pieczarki i sparzoną wrzątkiem paprykę. Włączyć cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Wrzucić pokrojone warzywa. Sparzyć i pokroić pomidory i dodać je na patelnię po 10 minutach. Ciągle mieszać. Dodać ryż i smażyć kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Wrzucić przyprawy. Zalać bulionem, wrzucić oliwki, wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić do momentu, aż ryż stanie się miękki. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Pilaw przełożyć do rękawa bez pokrywki i piec 18 minut.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ciapekciapkowaty
 
Hi. Ja to Estera mam 13 lat i mieszkam w Łodzi. Lubię banany i fotografie.


Hej. To ja Jeanette. Mam 11 lat i mieszkam w Łodzi i pochodzę z Holandii. Lubię pieczarki. :)


Lubimy się wygłupiać :P :P :P :P


Zachęcamy do czytania bloga!!! :*
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Ostatnio to nasza ulubiona sałatka na kolację. I o ile nie przepadam za rukolą jako taką, to w tej sałatce pasuje jak żadna inna sałata. Sama sałatka jest bajecznia prosta w przygotowaniu i co ważniejsze po prostu smaczna. Ot, w sam raz na zdrową przekąskę czy lekką kolację właśnie.


SKŁADNIKI (na 2 talerze):

* spora garść świeżej rukoli
* 4 pomidory
* 4 - 5 ładnych świeżych pieczarek

na dressing:
* 3 - 4 łyzki oliwy lub dobrego oleju
* sok wyciśnięty z 1 cytryny
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek typu knorr lub własnej roboty (ja dodaję 2 łyżeczki
* 1 łyżeczka miodu
* sól, pieprz
sałatka z rukoli, pomidorów i pieczarek.JPG

Pieczarki pokroić w plasterki i rozłożyć na talerze. Rukolę umyć, nieco osuszyć np papierowym ręcznikiem i rozłożyc na pieczarkach. Wreszcie pokroić pomidory i ułozyc je na rukoli.

Przygotować dressing.
Wycisnąć sok z cytryny, dolać do niego z 3 - 4 łyżki oliwy. Następnie dodać miód i wsypać przyprawę do sałatek, posolić i popieprzyć.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Powienien on być kwaskowaty, więc jeśli będzie słabo kwaskowaty, to można dodać nieco więcej soku z cytryny. Dressingiem polać sałatkę i od razu podawać.
P1190901.JPG
Pokaż wszystkie (4) ›
 

czytaczka
 
od początku
przepis pochodzi stąd:
www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…
poprzednio wyszedł mączny, przesadziłam z zagęszczaniem i coś mi jeszcze nie pasowało

tym razem zmieniło się to:
1. Zamiast 750 ml bulionu - szklanka
2. ania2105.pinger.pl/ napisała u siebie

“Wyszło super, niczym nie zagęszczałam, a śmietanę zastąpiłam łyżką almette ziołowym. W swojej kuchni śmietany nie używam i almette doskonale mi się sprawdza w sosach i zupach, także polecam, natomiast do mizerii czy pomidorów, tzaziki itd. używam jogurtu naturalnego”




krok po kroku

piersi kroimy na plastry + sól + pieprz + oprószyć tymiankiem + łyżka oliwy --> wymieszać
+ 2 łyzki mąki --> wymieszać
P9115409 (Kopiowanie).JPG


dynię (połowę małej) obieramy ze skórki (ostry nóż się przyda), wyciągamy miąższ i kroimy
300g pieczarek obieramy i kroimy
cebulę - w kostkę
P9200269 (Kopiowanie).JPG


P9115429 (Kopiowanie).JPG


- na łyżkę masła wrzucamy mięso i smażymy je, często obracamy, wyjmujemy z garnka (wg autorki po ok. 2 minutach, wg mnie aż się mięso zrumieni, u mnie dłużej się rozkręcało grzanie)

- dolewamy łyżkę oliwy
dorzucamy cebulę i pieczarki
obsmażamy 2 minuty, mieszamy
wyjmujemy z garnka


- nie przejmować się spodem do którego przywarli poprzednicy
pół łyżki masła
dynia
3 minuty (twarda, ja trzymałam z 10 i mieszałam, widać na zdjęciach, ze jest już miękka)
P9200272 (Kopiowanie).JPG


- na dyni położyć kurczaka
2 minuty
P9200276 (Kopiowanie).JPG


- wlać SZKLANKĘ bulionu
P9200282 (Kopiowanie).JPG


- zamiast Almette kupiłam serek z cebulą, pierwszy z brzegu, dodałam do garnka łyżkę serka i rozmieszałam, żadnej śmietany
P9200283 (Kopiowanie).JPG

- dorzuciłam pieczarki i pomieszałam, trzymałam na ogniu przez minutę
P9200292 (Kopiowanie).JPG


P9200319 (Kopiowanie).JPG


I jak?
I to jest to. Aniu, dziękuję za zamiennik śmietany. Bajka! Można jeść i jeść. Danie jesienne, rozgrzewające. W skali szkolnej - 5.
Dynia, kurczak i pieczarki w jednym garnku Cytat z http://czytaczka.pinger.pl

Chciałam wykorzystać do czegoś pieczarki, a że smakuje mi i dynia i mięso padło na to: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html piersi kroimy na

  • awatar Lanzarote: <ślinotok>
  • awatar housewife: coraz bardziej mam ochote na dynie, nigdy jeszcze jej nie robilam
  • awatar Małgoo: @housewife: ja dzisiaj robię gulasz z dynią, mniam, już mi ślinianki pracują :p
Pokaż wszystkie (21) ›
 

czytaczka
 
Chciałam wykorzystać do czegoś pieczarki, a że smakuje mi i dynia i mięso padło na to:
www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

piersi kroimy na plastry + sól + pieprz + oprószyć tymiankiem + łyżka oliwy --> wymieszać
+ 2 łyzki mąki --> wymieszać
P9115409 (Kopiowanie).JPG


dynię (połowę małej) obieramy ze skórki (ostry nóż się przyda), wyciągamy miąższ i kroimy
300g pieczarek obieramy i kroimy
cebulę - w kostkę
P9115429 (Kopiowanie).JPG


Zaczynamy działania jednogrankowe.

na łyżkę masła wrzucamy mięso i smażymy je, często obracamy, wyjmujemy z garnka (wg autorki po ok. 2 minutach, wg mnie aż się mięso zrumieni, u mnie dłużej się rozkręcało grzanie)
P9115436 (Kopiowanie).JPG


dolewamy łyżkę oliwy
dorzucamy cebulę i pieczarki
obsmażamy 2 minuty, mieszamy
wyjmujemy z garnka
P9115439 (Kopiowanie).JPG


nie przejmować się spodem do którego przywarli poprzednicy
pół łyżki masła
dynia
3 minuty
P9115441 (Kopiowanie).JPG


na dyni położyć kurczaka
2 minuty
P9115445 (Kopiowanie).JPG


wlać 750ml bulionu
gotować razem, ma bulgotać na małym ogniu aż dynia będzie miękka
P9115447 (Kopiowanie).JPG


odlać trochę bulionu, w misce + 125ml dolewanej pomału śmietanki kremówki 30%
P9115451 (Kopiowanie).JPG


“Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje.”



Sos u mnie nie gęstniał za nic w świecie. I zrobiłam błąd. Zatraciłam się w dodawaniu mąki kukurydzianej rozmieszanej w wodzie i przesadziłam z zagęszczaniem. Powstał mączny sos ( :/ ).
P9115452 (Kopiowanie).JPG


Na talerzu.
P9115459 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Zepsułam potrawę sama, przyznaję się. Zamiast pod koniec cierpliwie czekać  i przedłużyć czas redukcji bulionu ze śmietaną, ja sobie poszłam na skróty (ale po minucie serio to był pływający rosół, mogło być za dużo bulionu albo nie ta śmietana, bo miałam 30%, ale nie kremówkę).
Pomijając mączny posmak (przesadziłam) mięso było ok. Nie oceniam potrawy, bo aż mi głupio, że na KS jest tak piękny sos dyniowy, a u mnie taka breja. No ale mam nauczkę na przyszłość - nie zagęszczaj bez końca.
  • awatar Małgoo: Danie powtórzę z właściwym zakończeniem już niedługo :)
  • awatar ENGEL: to musi być dobre. Wszystkie składniki które lubię w jednym garze. Jak dla mnie bomba :) Do zapisania i ugotowania :)
  • awatar kataszek: nie łaczyłam nigdy dyni z pieczarkami ale mam 2 dynie do zagospodarowania wiec sporóbuje
Pokaż wszystkie (7) ›
 

czytaczka
 
www.kwestiasmaku.com/(…)jajecznica-na-grzankach-z-p…

Wiem, że przepis jest banalny i tak prosty, że każdy z nas pewnie 100 razy robił to w domu, ale jakoś do tej pory nie połączyłam pieczarek i jajecznicy. Dzisiaj pierwszy raz.

Na osobnych patelniach jedno i drugie podsmażamy (jajka na maśle, pieczarki na maśle i oleju). Jedno i drugie przyprawiamy. I łączymy na talerzu. W przepisie były grzanki, ale je pominęłam.
P9115396.JPG


I jak?
Dobre śniadanie. W skali szkolnej 5.
  • awatar ...SheWolf: a ja Ci powiem, że z pieczarkami sama nigdy nie robiłam:) ale pamiętam na wakacjach na wsi, kiedy pojawiały się grzyby w lasach i rodzice chodzili to później zawsze przepyszna jajeczniczka z nimi była mmmm:)
  • awatar Born in Winter: ja nawet nigdy nie jadłam jajek i pieczarek w takim połączeniu, a jedno i drugie lubię, akurat mam pieczarki na stanie, może wypróbuję ^^
  • awatar PseudoSubiektywna: Wygląda BOSKO!!! ładnie wyszły grzybki :)
Pokaż wszystkie (18) ›
 

czytaczka
 
Zostały pieczarki i uparłam się, że tym razem zużyję całe opakowanie. Nie wyrzucę nic.

Jutro śniadanie www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

Obiad
www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

Tym samym chcąc nie chcąc wejdę w dyniowy okres czytaczka.pinger.pl/t/dynia. Ale zarówno ja jak i Paweł krótkie spodenki i krótka bluzeczka, czujemy jeszcze lato (w przeciwieństwie do dzieci w czapkach i kurtkach).
Pokaż wszystkie (8) ›
 

kamidin2
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Jopi:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakoszka
 
Jak spahghetti carbonara to wiadomo, że powinien być przesmażony boczek, obowiążkowo parmezan i sos na żółtkach. Robię często, bo lubimy, ale lubimy sobie również te danie nieco urozmaicić. Np dodając pieczarki.
Przygotowanie jest dziecinnie proste, a spaghetti smakowite. Ot, pomysł na szybki, smaczny obiad.


SKŁADNIKI:

* 1 paczka (400 - 500 g) spaghetti
* 1 większy por (lub 2 jak są malutkie)
* ok. 200 - 250 g boczku
* ok. 200 - 250 g pieczarek
* ok. 300 g słodkiej śmietany
* odrobina oliwy
* 3 żółtka
* sól, pieprz
spaghetti carbonara.JPG

Boczek pokroić w drobną kostkę, pieczarki na plasterki, a pora w cieniutkie paseczki.
Parmezan zetrzeć na tarce.
Postawić osoloną wode na makaron.
Gdy makaron się będzie gotował, na patelni, na oliwie podsmażyć boczek z porem. Pod koniec smażenia dorzucić pieczarki i smażyć jeszcze przez 2 - 3 minutki.

W jakieś misce roztrzepać trzepaczką żółtka ze śmietaną. Dobrze popieprzyć. Wrzucić ok. 2/3 parmezanu i dobrze wymieszać.

Jak makaron będzie już gotowy, dobrze go odcedzić z wody. Zaraz potem wlać masę jajeczno - serowoą na patelnię i chwileczkę (2 - 3 minutki) na małym ogniu pogotować, aż sos lekko zgęstnieje.
Sos wlać do odcedzonych i gorących spaghetti (lub spaghetti dodać do sosa, w zależności które naczynie macie większe) i dobrze wszystko wymieszać.

Nałożyc na talerze, posypać resztka startego parmezanu i zajadać.
Może na zdjęciu nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smakuje bardzo dobrze.
P1190501.JPG
 

govegan
 
Udało mi się kupić spore opakowanie gotowych tortilli (śledztwo wykazało, że nie zawiera produktów odzwierzęcych) i postanowiłam spróbować je przygotować na 2 sposoby:

zielone pesto z groszku i zieleniny

oraz

pieczarkowe

"Przemysłowe" placki są miękkie i cieniutkie, więc wystarczy posmarować je dosłownie o milimetr - dwa grubiej niż wysokość placka aromatycznym nadzieniem - zapobiegnie to również ewentualnym przerwaniom i dziurom.

Pieczarkowe nadzienie jest zupełnie bezproblemowe w przygotowaniu: posiekać cebulę, podsmażyć do zeszklenia na wymieszanym z pieprzem oleju, dodać sieknięte pieczarki i smażyć aż do lekkiego skarmelizowania. Posiekać koperek i pietruszkę (dobrze nadają się młode i delikatne łodyżki), ewentualnie lekko zblendować zostawiając wyraźne cząstki warzyw.

Pesto groszkowe: do sparzonego wrzątkiem groszku(używam mrożonego) dodać sok z cytryny, trochę oliwy z oliwek, czosnek, zieleninę (miętę, pietruszkę, koperek, lubczyk...) w sumie nawet ciemne liście sałaty się nadają. Doprawić solą i pieprzem.

Tortille smarować cienko nadzieniem, piec bez tłuszczu na patelni ewentualnie posypanej lekko solą do zrumienienia. Pyszne na zimno i na ciepło!
 

tasteofjoy
 

*1) PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM*

- Placki (ziemniaki, 1-2 średnie cebule, duży ząbek czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, mąka).

- Sos (pieczarki, papryka, woda, listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, śmietana, mąka, sól, pieprz, świeży tymianek).

DSC_3970.JPG


DSC_3963.JPG

*2 PLACKI ZIEMNIACZANE CURRY Z SOSEM PIECZARKOWYM*

- Placki (ziemniaki, 1-2 średnie cebule, duży ząbek czosnku, 2 jajka, 2 łyżeczki curry, łyżka śmietany, sól, pieprz, mąka).

- Sos (pieczarki, papryka, cebula, woda, listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, śmietana, mąka, sól, pieprz, świeży tymianek).

DSC_3877.JPG


DSC_3876 (2).JPG

*3) PLACKI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWYM*

- Placki (2 cukinie, 1 cebula, duży ząbek czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, mąka).
- Sos ( Pomidor, śmietana, majonez, sól, pieprz, szczypior).

DSC_3876.JPG


DSC_3873.JPG

Doznania smakowe sponsoruje Braun Multiquick 7. Tak jak nóż Fiskars okazał się zakupem roku 2013, tak zestaw Brauna to zdecydowany faworyt 2014 roku i nie ma szans, by cokolwiek go przebiło. Wiem, co mówię. Uwielbiam go! A lepszych placków w życiu nie jadłam.

Jak wykorzystam go w każdy możliwy sposób, to wtedy naskrobię o nim więcej. :D
Pokaż wszystkie (24) ›
 

tikatika
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

cupcakethief
 
Czołem!
Jak się macie? (:

Przybywam do Was dzisiaj z całkiem innym postem (; Do takiej serii zbierałam się już od jakiegoś czasu - chciałabym się z Wami podzielić moimi ulubionymi przepisami! (:

eee.jpg


Pierwsza część jest dokładnie taka, jak głosi tytuł - będzie to przepis na kuskus z dodatkiem dosyć ostrego sosu - jego ostrość można sobie zmieniać po swojemu (:
Na tę potrawę wpadłam przypadkiem - miała być czymś innym, a wyszło coś takiego i okazało się bardzo, bardzo smaczne (:

Na początek parę wiadomości o samym kuskusie:
Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają bowiem z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody.
Spośród innych kasz wyróżnia go bardzo wysoka zawartość białka - może być zatem cenny dla osób na diecie wegetariańskiej. Znajdziemy w nim za to najmniejszą ilość kwasów tłuszczowych, zarówno nasyconych, jak i nienasyconych. Jest przy tym dosyć lekkostrawny. W związku z tym może być spożywany na przykład przez małe dzieci. Podobnie jak kasza jęczmienna, kuskus wyróżnia się dosyć wysoką zawartością wapnia- materiału budulcowego naszych kości. Natomiast do kaszy gryczanej podobny jest pod względem wysokiej ilości sodu (odpowiedzialnego za regulację gospodarki wodnej w organizmie). Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (w szczególności B3, czyli niacynę), a także kwas foliowy. (źródło: zdrowie.gazeta.pl/(…)Kuskus___kasza_czy_makaron_.ht…)
No i przede wszystkim - bardzo szybko się go przygotowuje, więc nadaje się nawet dla tych najbardziej zabieganych i zapracowanych (:

*Składniki*
kuskus (couscous)
2 cukinie (mała i duża lub 3 małe)
0,5kg piersi z kurczaka
0,5kg pieczarek
pomidory suszone w zalewie
2 cebule
przyprawa do gyrosa, curry, zioła prowansalskie (ewentualnie papryka ostra lub przyprawa do burrito)

*Sposób przygotowania*
1. Usmażyć pieczarki pokrojone w małe kawałki, osobno cukinię – doprawić vegetą.
2. Usmażyć cebulę z kurczakiem, doprawić przyprawą do gyrosa i pieprzem.
3.  W jednym garnku wymieszać kurczaka, cukinię, pieczarki i pomidory suszone pokrojone w paski – podlać lekko wodą, doprawić  dosyć mocno przyprawą od gyrosa, curry i ziołami prowansalskimi (ewentualnie papryką lub przyprawą do burrito). Zagotować razem przez parę minut (można podlać wodą, wtedy zrobi się rzadszy sos).

IMG_1019-2.jpg


4. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj kuskus zalać wodą w stosunku 1:1).

IMG_1018-2.jpg

IMG_1021-2.jpg


5. Podawać razem.

IMG_1022-2.jpg

IMG_1024-2.jpg

IMG_1025-2.jpg


Skusicie się? (;
 

mojegotowanie
 

Odrobina wędzonego boczku dodaje daniu pysznego aromatu i smaku, i sprawia, że nie musimy używać już ani odrobiny tłuszczu.


Składniki:

Makaron rurki lub farfalle, 15 dag wędzonego boczku, puszka groszku, ½ kg pieczarek, natka pietruszki, ser do starcia, liść laurowy,cebula, majeranek,ziele angielskie 3-4, bazylia, oregano, sól, pieprz.


Na patelni bez tłuszczu podsmażam na wolnym ogniu pokrojony w kostkę boczek, kiedy tłuszcz już się wytopi z boczku dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i duszę razem pod przykryciem aż cebula będzie prawie szklista. Dodaję pieczarki i na razie nie dodaję przypraw, sól zaszkodziłaby pieczarkom, więc dodam ją później. Jak pieczarki już się podduszą mniej więcej do połowy gotowości dodaję sól i przyprawy oprócz natki. Można dolać wody, by się nie przypalało. Kiedy pieczarki są już gotowe dodajemy groszek i podsmażamy chwilę. Gotowe mieszamy z połową natki.
Na makaron(al’dente) sypię startego sera a na to nakładam pieczarki, gotowe!
DSC01461.JPG
 

tasteofjoy
 
Idealny pomysł na prosty i pyszny obiad. Uwielbiam mięso w połączeniu z pieczarkami. :)

DSC_2113.JPG

*SKŁADNIKI*

- 5-6 sznycli z indyka
- 300g pieczarek
- por (ok. 15-20cm)
- 200g śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej

DSC_2122.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Z papryki, ziół prowansalskich, drobno posiekanego czosnku i 2-3 łyżek oleju robimy marynatę. Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie nacieramy z każdej strony marynatą. Odstawiamy do lodówki na min. 20 minut (jeśli macie godzinkę tym lepiej).

Pieczarki kroimy na małe kawałki (polecam kupować te mniejsze i kroić na ćwiartki). Por kroimy w półplasterki.

Mięso podsmażamy 5 min. na oleju, a następnie dorzucamy pieczarki z porem i dusimy ok. 15 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

DSC_2123.JPG


DSC_2125.JPG

Smacznego :)
  • awatar Paznokciowo: jak dla mnie zbyt skomplikowane :)
  • awatar Noonah: wygląda smacznie a że nie lubię indyczego mięsa to wypróbuję przepis z kurczakiem
  • awatar Blog Luesy ♥: pychotka :)
Pokaż wszystkie (12) ›
 

tasteofjoy
 
Mój pewniak i jedna z sałatek, które robię najczęściej. Mało składników, za to jakie smaki. :)

DSC_1624.JPG

*SKŁADNIKI*

- 150-200g szynki konserwowej w kawałku
- słoiczek pieczarek marynowanych krojonych (ok. 300g)
- 1 por (kawałek ok. 10cm)
- 5-6 jajek na twardo
- majonez, śmietana
- sól, pieprz

DSC_1631.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy majonezem, śmietaną, solą i pieprzem.

DSC_1618.JPG

*UWAGI*

Proponuję posolić pora i odstawić przynajmniej na 20 minut, aż zmięknie, a następnie lekko go odcisnąć. Inaczej będzie twardy i skrzypiący pod zębami.

DSC_1620.JPG


ff.jpg

Chyba macie mnie na dzisiaj dość, ale muszę nadrobić trochę zaległości i dopełnić zobowiązania.

:o
  • awatar Malinka<.3: przeczytałam szynka z szynką ;d haha
  • awatar Ewelajna blog: smakowicie wygląda, muszę wypróbować :)
  • awatar czerwone szpilki: ja do tej sałatki dodaję jeszcze kawałek żółtego sera startego - pychotka :D
Pokaż wszystkie (13) ›
 

hattu
 
Za oknem szaro i ponuro, więc dla odmiany w mojej kuchni – zielono. Pokochałam szpinak i maltretuję go na różne sposoby, ze skutkiem całkiem niezłym ;) Dziś zapraszam na wersję naleśnikową.


W dzieciństwie nie uznawałam innej wersji naleśników, jak tylko na słodko. Z serem, dżemem z truskawek, smażonymi jabłkami z cynamonem, lub w wersji słodkiej do bólu – z nutellą i bananami. Gdyby wtedy ktoś mi powiedział, że tak polubię te ze szpinakiem, pewnie uznałabym to za kiepski żart...

Więcej na:  call-me-hattu.blogspot.com/(…)otrebowe-nalesniki-ze…
untitled-7418.jpg
 

 

Kategorie blogów