Wpisy oznaczone tagiem "pieczeń" (14)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Nieba w gębie może nie ma, ale jest za to jest niebo w portfelu.

16650083_1196288143751832_157235988_n.jpg

Wyjaśnijmy jedną rzecz. Pomimo górnolotnej nazwy Niebo w gębie to po prostu fajny, studencki, tani bar. Usytuowany tak, aby jego klientela nie miała daleko, bo na ulicy Straszewskiego.
Zjemy tam naprawdę po studencku: dużo, tanio, szybko i smacznie.
Dużo, bo zupę, drugie danie oraz kompot. U mnie padło na dobrze przyprawioną ogórkową oraz spory kawałek delikatnej pieczeni w sosie z pieczonymi ziemniaczkami i marchewką. Tanio, bo to wszystko kosztowało tylko 13, 05 zł ze zniżką 10% dla osób uczących się. Szybko, gdyż w barze obowiązuje samoobsługa, co biorąc pod uwagę typ jest całkowicie na miejscu.

15644952_1154898097890837_479282662_n.jpg


15591922_1154897991224181_1069862637_n.jpg

Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie wystrój. Zwykle
w studenckich kanjpkach nie przywiązują uwagi do wyglądu wnętrza. Tu jest zupełnie inaczej. Dominuje spójny z nazwą niebiański niebieski,
a całość jest urządzona ciekawie i tak, aby pomieścić dużą liczbę głodnych krakowskich żaków.

15592399_1154898177890829_929659632_n.jpg


15644186_1154898267890820_1371467330_n.jpg

Podsumowując: Niebo w gębie zaspokoi duży głód za małe pieniądze. Zdecydowanie polecam!
Ogólna ocena 8/10.
  • awatar greene69: U mnie w mieście są 3 knajpki w podobnym typie i cieszą się dużą popularnością i maja pyszne jedzenie :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ebook-obyczajowe
 
Autor: Salcia Hałas  

"Salcia Hałas zaprasza do gdyńskiego falowca, najdłuższego bloku mieszkalnego w tej części Europy, miejsca objawionego cudu Matki Boskiej Falowcowej i niespełnionych miłości, do świata bolesnego realizmu i cudownej magii.

Gdy portowe miasto okrywa śnieg, a anioły rozdają ludziom opłatki, smutna dziewczyna przytula psa i wierzy, że ludzie stają się lepsi. Samotna matka czeka na wielką miłość, kwiaciarka z cmentarza opowiada młodemu budowlańcowi najpiękniejsze historie świata a małe dziecko milczy, bo wszystko już zostało powiedziane.

To wyjątkowe zestawienie soczystej, barwnej polszczyzny polskich blokowisk i zaczarowanych opowieści rodem ze wschodnich baśni jest czymś niezwykle rzadkim w polskiej literaturze."


Szczegóły publikacji:
www.nexto.pl/(…)pieczen_dla_amfy_p97880.xml…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z kategorii "obyczajowe", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-obyczajowe.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

tikatika
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

anjablog
 

Zrobiłam pierwszy raz na Wielkanoc i co mogę powiedzieć...?
Z całą pewnością będę robić nie tylko od Święta :)

Jest przepyszne, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
POLECAM!!! :)

*Pieczeń w cieście francuskim*
DSC_0116.JPG

*Składniki:*
- 250g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 500g mięsa mielonego
- 3 jajka
- 150g pieczarek
- 1 mała cebula
-  2 łyżki bułki tartej
- 150g sera żółtego w dużych plastrach
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego

*Jak zrobić: krok po kroku* :)

*1)*
Polędwicę wieprzową opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. W razie potrzeby usunąć nadmiar tłuszczu. Mięso starannie natrzeć solą i pieprzem lub przyprawą do mięsa wieprzowego.
*2)*
Na rozgrzanym oleju podsmażyć polędwicę ze wszystkich stron na złoty kolor. Mięso osączyć za pomocą ręcznika papierowego.
*3)*
Pieczarki oczyścić ( nie myć!), po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Wszystko podsmażyć.
*4)*
Do mięsa mielonego dodać 2 jajka, bułkę tartą oraz podsmażone pieczarki i cebulkę (ostudzone). Wymieszać i doprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem.
*5)*
Usmażoną i ostudzoną polędwiczkę wieprzową dokładnie owinąć plastrami sera. Dodatkowo można posypać ulubionymi świeżymi ziołami.
DSC_0074.JPG

*6)*
Owiniętą polędwicę umieścić na rozwiniętej folii spożywczej, a następnie obłożyć ją mięsem mielonym, mocno dociskając palcami. Uformować roladę.
DSC_0079.JPG

*7)*
Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na cienki płat.
Jajko rozbić i oddzielić białka od żółtek. Z ciasta francuskiego odciąć pasek o szerokości ok.5cm. Pozostałą częścią owinąć mięso, brzegi posmarować białkiem i skleić.
DSC_0080.JPG

*8)*
Brzegi ciasta zwinąć pod spód. Na wierzchu pieczeni wyciąć za pomocą ostrego noża 2 nieduże otwory, aby woda z mięsa mogła odparować podczas pieczenia.
Z odłożonego kawałka ciasta wyciąć paski, posmarować je białkiem i przykleić na wierzch pieczeni, uważając by nie zakryć wyciętych otworów. Całość wstawić na około 20 minut do lodówki.
DSC_0083.JPG

*9)*
Pieczeń posmarować rozkłóconym żółtkiem.
DSC_0087.JPG

Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec około 60-75 minut.
DSC_0090.JPG

*Wyśmienicie smakuje podane z sosem przygotowanym na bazie musztardy*
DSC_0116.JPG
Pokaż wszystkie (21) ›
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
€migrantka:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

terapiasmakowa
 
Kolejne podejście do pieczeni z mięsa mielonego..

- 2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 70 dag pieczarek,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- puszka kukurydzy,
- 2 cebule,
- 100 g białego ryżu,
- 3 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej
- przyprawy (=>sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, oregano, bazylia)


pieczen.jpeg


pieczen2.jpeg


pieczen3.jpeg
 

terapiasmakowa
 

- ok. 80 dag mięsa mielonego z łopatki,
- ok. 80 dag mięsa mielonego z indyka,
- 1 duża cebula,
- 2 czerwone papryki,
- 1 mała papryczka chili,
- 0,5 kg pieczarek,
- 3 jajka,
- sól, pieprz, majeranek, oregano

1,5 do 2 godzin w piekarniku.

!! Nauczka na przyszłość:

->>> pieczarki najpierw przesmażyć, później dodać do mięsa.
Puściły mi w trakcie pieczenia tyle wody, że nie jestem pewna czy ta 'pieczeń' bardziej się po prostu nie ugotowała niż upiekła.
Ale z drugiej strony -  dzięki temu - uniknęłam nadmiernego jej przesuszenia.

----------------------
Robiona późnym wieczorem.. fotki prawie na gorąco..
zgodnie z przewidywaniami, nazajutrz po moim powrocie z pracy, ta "dłuższa" część już niemal nie istniała.. Mąż wrócił wcześniej niż ja.. ;)



rzymska 1.jpeg


rzymska 2.jpeg


rzymska 3.jpeg
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
1kg mięsa mielonego
sól, pieprz
ostra papryka
czosnek
majeranek
bułka tarta
2 całe jajka
6 ugotowanych na twardo jajek
szynka drobiowa

*PRZYGOTOWANIE*
Mięso przyprawiamy, wbijamy dwa jajka i dodajemy łyżkę bułki tartej. Wyrabiamy i połowę z niego wykładamy w keksówce (obłożonej folią aluminiową).
Dużą łyżeczką robimy w mięsie "rowek i układamy plasterki szynki, na tych plasterkach jajka - (najlepiej ściąć z nich czubki aby były równej wielkości i widać było żółtko) na tym po plasterku szynki i obwinąć nimi jajka, aby były w takiej "otoczce szynkowej" Następnie wykładamy pozostałą część mięska i posypujemy majerankiem.
Wkładamy do piekarnika na ok. 1h w temperaturze 200stopni. Smakuje dobrze na ciepło, do obiadu jak i na zimno do kanapek :)


pieczen-rzymska-z-jajkiem.jpg


(zdjęcie z internetu)

Przepis pochodzi od *Ewelina..*
ewelajna.pinger.pl/
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- 700g mięsa mielonego
- por
- kilka pieczarek
- jajko
- oliwa
- ser żółty
- czosnek
- ostra papryka w proszku
- sól, pieprz
- majeranek

1.JPG


*PRZYGOTOWANIE*
Por kroimy drobniutko i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy drobno posiekane pieczarki

2.JPG


Do mięsa mielonego dodajemy jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką i dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Następnie dodajemy podsmażonego pora i pieczarki.


3.JPG


Keksówkę wykładamy folią. Czego ja nienawidzę robić ;)

4.JPG


Wykładamy mięsko i mocno ubijamy, aby było bardzo zbite.

5.JPG


Wkładamy do piekarnika na godzinkę w temperaturę 200stopni. Kilkanaście minut przed końcem wyciągamy. Odlewamy tłuszcz który się nagromadził. Pieczeń zmniejszy swoją wielkość.

6.JPG


Posypujemy grubo startym na grubych oczkach żółtym serem. I pieczemy nadal.

7.JPG


*Pieczeń gotowa!*

8.JPG


9.JPG


Przepis pochodzi od *Ewelina..*
ewelajna.pinger.pl/


______________________________________

*EDIT*
DSCN4816.JPG

Przyrządzone z przepisu powyżej przez *Black_Milk*

_____________________________________

DSCN3594.JPG

Przyrządzone z przepisu powyżej przez *Kobieta z klasą*
 

inessu
 
- 2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 70 dag pieczarek,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- puszka kukurydzy,
- 2 cebule,
- 100 g białego ryżu,
- 3 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej
- przyprawy (=>sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, oregano, bazylia)
20110423578.jpg
20110423579.jpg
20110423580.jpg
20110423589.jpg
20110423585.jpg
 

kuchniaonline
 
Ta pieczeń mimo nazwy jest bardzo polska.


Składniki:
15 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej (ewentualnie drobiowej),
50 dag mielonego mięsa wieprzowego,
cebula,
czerstwa kajzerka,
łyżeczka francuskiej musztardy,
sól i pieprz,
łyżka sosu worcester,
póltorej szklanki bulionu drobiowego z kostki,
2 łyżki mąki,
pól szklanki śmietany

1. Namoczyć kajzerkę, wycisnąć, rozdrobnić widelcem.
2. Wątróbkę pokroić w kostkę. Cebule bardzo drobno posiekać.
3. Wymieszać mięso z wątróbką, musztardą, rozdrobniąną kajzerką, dodać pieprz i sól oraz sos worcester. Dokładnie wyrobić masę.
4. Uformować podłużną pieczeń, piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni, polewać w czasie pieczenia bulionem. Pieczenie powinno trwać około godziny.
5. Sos spod pieczeni wymieszać ze śmietaną i bulionem, gotować 10 min. Podać w sosjerce.

Smacznego ;)
  • awatar Nessi123: ooo fajny przepis ale ja takiego czegos nie jadam ale moze byc dobre :)))))
Pokaż wszystkie (1) ›
 

kuchniaonline
 
Potrawa warta polecenia ze względu na niecodzienne dodatki. Jednym z nich są żurawiny, które są bardzo zdrowe i wykorzystuje je się w leczeniu wielu dolegliwości takich jak choroby serca i prostaty oraz przy problemach z przewodem moczowym. Watro więc ten owoc dołączyć do codziennego jadłospisu.

Składniki:
1kg szynki
4-5 gruszek
1 cebula
1 cytryna
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki oleju
3-4 łyżki żurawin
2 łyżki miodu
tymianek
sól
zmielony czarny pieprz

1.Szynkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i tymianku.
2.Mięso zasznurować nicią, posmarować miodem.
3.Cebulę posiekać.
4.Olej rozgrzać w brytfance, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano.
5.Dodać cebulę, gałązkę tymianku i wlać piwo.
6.Wstawić do piekarnika (180oC) i piec 60 minut.
7.Pieczeń polewać piwem i sosem z pieczenia.
8. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne.
9.Połowę owoców odłożyć, pozostałe skropić  sokiem z cytryny.
10.Po 30 minutach mięso odwrócić, ułożyć gruszki, posypać żurawinami i pokrojoną w paseczki skórką cytrynową, polać sosem.
11. Wyjąć z brytfanki, usunąć nici i pokroić na porcje.

Smacznego ;)
 

 

Kategorie blogów