Wpisy oznaczone tagiem "pieczywo" (94)  

naswoim
 
Zagubiona mama: Dziś zrobilam sobie pierwszy raz hybrydy. Sama! Na sprzecie koleżanki i jej lakierach. miała tylko 3 do wyboru, ale i tak wyszło nieżle. Teraz musze się obejrzec za jakimś fajnym letnim kolorem i kupić sobie no i działać :D
Jutro jadę na cmentarz do babci , później do Lenuni :)
Teraz przyjachała pizza i pieczywko czosnkowe ,więc zajadamy :P
 

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

nietereska
 
Pieczenie chleba nie jest procesem skomplikowanym lub wielce pracochłonnym. Domowe pieczywo nie zawiera chemicznych dodatków, wypełnia dom cudownym aromatem, pieści kubki smakowe niezrównanym smakiem, nie psuje się i smakuje do ostatniej kromeczki.
Proszę zawsze pamiętać, że skład prawdziwego chleba wyrecytuje nawet trzylatek - to mąka, woda, szczypta soli i czas.
Więcej o psuciu chleba przez pekarzy oraz przepis na prosty, chrupiący chleb domowy znajdziecie w moim artykule, zapraszam:
pl.blastingnews.com/(…)kochasz-chleb-przekonaj-sie-…
chleb3.jpg
 

milda
 
*3 dzień bez słodyczy
*78 dni do wyprawy
*3 dzień ćwiczeń

I znowu dodaje post kolejnego dnia ale biorąc pod uwage, że jeszcze nie kładłam się spać jest gitez majonez i rurki z kremem :D Dzień minął mi spokojnie tak jak wspominałam dostałam wreszcie moją diete na tarczyce i jestem nią mega podekscytowana.. pomimo tego, że nienawidze kilku produktów to i tak zjadłam nie będę wybrzydzała!

Ćwiczenia:
Tiffany Rothe knock out the fat 10 min
Ćwiczenia na pośladki
Ćwiczenia na biodra
Ćwiczenia na brzuch

Uwielbiam ćwiczenia z Tiffany ale jeszcze bardziej uwielbiam włączyć miks muzyki i samej ćwiczyć. Nie bójcie się pojęcie mam co i jak dlatego jest to dla mnie normalne i przyjemne :D Dzisiaj bez kardio padam na twarz poza tym miałam bardzo długo migrene ush! Jeśli ktoś z was ma migrene to wiedzcie, że was doskonale rozumiem pyszczki!

Jedzenie:

śniadanie:
Pieczywo chrupkie 4 kromki 159 kcal
Łosoś plastry wędzony 122 kcal

Obudziłam się dzisiaj tak strasznie głodna! Jakbym przez całe życie nigdy nic nie jadła naprawdę! Dlatego 4 kromki! :*

Obiad:
Łosoś zapiekany z zielonym groszkiem i pieczonymi ziemniakami 551 kcal

Przekąska:
Suszone morele 7 sztuk 196 kcal
Kawa z mlekiem i miodem 75 kcal

Kolacja:
Salatka z selerem naciowym i ananasem 60 kcal

Moje wartosci kaloryczne musicie brać z bardzo dużym dystansem podliczam to za pomocą aplikacji ale to jest tak że on podlicza mi obiad dla całej mojej rodziny a szczerze jako leniuch nie chce mi się podliczać tylko dla mnie więc akceptuje to jak jest XD

Co do produktów ogłaszam wszem i wobec rukolii to ja wręcz nienawidze boże fuj! Nie dość, że pachnie mi kocimi sikami to smakuje gorzko i fuj!
Na dodatek seler naciowy też obrzydlistwo podziwiam osoby którym on smakuje! NAPRAWDĘ!

Tym akcentem kończę powodzenia moje misie pysie! WYTRWAŁOŚCI W DĄŻENIU DO SWOICH CELÓW!


large (1).jpg
  • awatar ♣Brownsugar♣: ja własnie lubie rukole ale tylko w jakis salatkach i z dobrym sosem. ładny bilans,trzymaj sie :)
  • awatar Pani Hidden: Szczerze nigdy nie jadlam rokoko ale spróbuje!
  • awatar Chrysalis ♕: Gdzie jesteś? :*
Pokaż wszystkie (3) ›
 

banzajpl
 
Zima to pora roku, w której najczęściej przybieramy na wadze. Dzieje się tak za sprawą niekorzystnej aury, która nie tylko nas nieco rozleniwia, przez co ruszamy się rzadziej i mniej chętnie...
www.lifestyle.banzaj.pl/Odchudz-swoj-talerz-na-w…
 

chudepragnienia
 
#Dzisiaj wstawiam sam #bilans, bo nie mam za bardzo czasu ale obiecuje ze od jutra bede pisac wiecej :)

- 2 kanapki z twarozkiem (#pieczywo niestety bylo jasne bo rzadko u mnie w domu jest ciemne :( )
- 5 krakersow :<
- miseczka rosolu, pol piersi z kurczaka 1 ziemniak i pare lyzek mizerii z jogurtem naturalnym
- Kanapka z twarozkiem , kanapka z serem zoltym i 2 plastrami pomidora

2litry #wody #mineralnej

Ćwiczen niestety brak bylam tylko na spacerze 3 km z psem :(
 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

wredotanadiecie
 
Polecam wszystkim! Nie tylko dla tych,którzy są na diecie. Wiemy co jemy, bez żadnych dodatków i niespodzianek :)

To co upiekłam zamroziłam sobie i będę sobie porcjować :) Jak macie z kim się podzielić oczywiście nie musicie tego robić. Ja jednego dnia upiekłam chleb i 2 rodzaje bułek, więc nie dałabym rady tego zjeść :)

Co zrobiłam:
1)Bułeczki żytnie
Przepis:
ania-gotuje.blog.pl/(…)szybkie-zytnie-buleczki-lub-…

2)Inne żytnie bułeczki
odczarujgary.pl/buleczki-z-maki-zytniej/


SDC14370.JPG


3)Chleb orkiszowo-żytni
feeleat.blogspot.com/(…)penoziarnisty-chleb-orkiszo…

zdjęcie chlebka oraz kromki już gotowe do mrożenia

SDC14374.JPG


SDC14376.JPG


4)bajgle

w-zielonej-kuchni.blogspot.com/(…)54-penoziarniste-…

fotka jeszcze przed upieczeniem:

SDC14379.JPG


Wszystkie wyszły znakomicie :) Meeeega sycąca!!
  • awatar niewidzialna.kawa: Oh! To tak, ja poproszę kilka kromek chleba to coś z dziurką (bajgle) :D i może z 3 bułeczki ? :D
  • awatar Grey&White: Wygląda super! Idę do sklepu po składniki :D!
  • awatar i, że się nie poddam aż do śmierci †: a da się je upiec w zwykłym piekarniku?? :) bo ja kiedyś też widziałam takie przepisy, ale piec je trzeba było w specjalnym piecu.
Pokaż wszystkie (6) ›
 

mojegotowanie
 
1655904_742012515808753_1720907744_n.jpg



Składniki:

500g mąki pszennej razowej(ale można wymieszać też pełnoziarnistą i żytnią, ja tak zrobiłam tym razem)
300ml ciepłego mleka
3 łyżeczki suszonych drożdży[ja użyłam świeżych wg zamiennika jedna saszetka drożdży w proszku równa się 10 g drożdży
świeżych (7g suchych = 10g świeżych )]
50g miękkiego masła
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru( ja użyłam trzcinowego z melasą)
Ja dodałam jeszcze ziarna słonecznika(do ciasta) i pestki dyni(na wierzch do ozdoby).

Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj masło i połącz. Wlej ciepłe mleko i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryj ściereczką i Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podziel i uformuj bułki.
Przykryj ściereczką i odstaw na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piecz 20-25 minut w temperaturze 220 stopni.
W kombiwarze lub piekarniku z termoobiegiem należy trochę skrócić czas pieczenia, żeby zbyt mocno się nie przypiekły.
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

familijny
 
Po wczorajszym dniu zastanawiam się czy już całkiem nie przejść na tzw. chleb domowy. Dom wypełniony aromatem pieczonego chleba. Puszysty i delikatny jednocześnie wyraźny i sycący. Świeży bochenek obsypany czarnuszką, ziarnami słonecznika i grubo ziarnistą solą morską. Pierwsze cięcie i  masło rozpuszczające się na świeżo odkrojonej kromce ... boskie!  


chleb_domowy.jpg

familijny.blox.pl/2013/10/Domowy-chleb.html
Pokaż wszystkie (4) ›
 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

pakamera
 
Ogilvy and Mather to chyba jedna z moich ulubionych agencji reklamowych. A to za sprawa pomyslow,.... Czytaj dalej : www.example.pl/pomocny-billboard-25458.htm
  • awatar Roulkydualk: If you are considering renting a house, you need to http://www.kochinew.com/ (コーチ アウトレット,coach アウトレット,コーチ メンズ,コーチ 財布,コーチ 店舗,コーチ バッグ 新作) know a few house renting tips. When you are looking around for a house, you want to consider the location, what needs to be done outside the house as far as lawn care and the over all size of the house. If you only need two bedrooms, you do not want to rent a house with three or four bedrooms. This will not only be a waste of space, but will cost more on utility bills.For someone http://www.2013coachclub.com/ (コーチ アウトレット,coach 財布,コーチ メンズ,コーチ メンズ バッグ,コーチ 財布,コーチ バッグ トート,coach アウトレット,コーチ メンズ 店舗) with children, you might have to consider the yard size and how much space you will need for the children to play. Will you need a fenced in yard or some type of storage shed to store the children's toy? If you have pets, you want to find a place were you can have a pet and a yard might be necessary to put your pet outside to relieve themselves http://www.getcoach
  • awatar mwmppiLH: http://www.newyorkrush.net/ toms outlet http://www.iranianthalassemia.net/ michael kors outlet store http://www.crossfit100.net/ coach outlet http://www.digitalmediadaily.org/ ray bans outlet http://www.alanwarr.co.uk/ ghd straighteners cheap
Pokaż wszystkie (2) ›
 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

morskieokopl
 
...mieszkam bardzo blisko Biedronki, zdarza mi się tam robić zakupy ale po pieczywo wybierałam się gdzieś indziej. Nic za bardzo mi tam nie pasowało dopóki nie odkryłam chleba orkiszowego. Sama nie wiem czy to nowość w tym sklepie czy po prostu nie zwróciłam na niego wcześniej uwagi. Próbowałam nie jednego orkiszowego, ten jak dla mnie jest przepyszny!

chleb orkiszowy biedronka nickallegro morskieoko_pl (4).JPG


chleb orkiszowy biedronka nickallegro morskieoko_pl (3).JPG


chleb orkiszowy biedronka nickallegro morskieoko_pl (1).JPG
  • awatar Marlenails: oo kusisz nim :D
  • awatar Violet-Lila: Orkiszowy, to najzdrowszy chleb ze wszystkich :) Dla mnie też najsmaczniejszy. Kup kiedyś orkiszowy na zakwasie z piekarni, niepaczkowany, bo taki może zawierać konserwanty i inne niepotrzebnści ;)
  • awatar urodowapasjonatka: mniami ;)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

smok-gotuje
 
Jak ktoś nie lubi komentować długioch wpisów, żeby nie przewijały się bez przerwy w "Dyskusjach", można komciać na Orchidei :)

SAM_3494.JPG


Robienie chleba na zakwasie jest... w zasadzie proste. Do mąki z wodą po jakimś czasie dorzucamy mąkę i wodę, potem znowu mąkę i wodę, i tak x razy.
Ciężko pisać coś więcej.

Zakwas robi się bardzo łatwo:
1. Bierze się spory słoik, wyparza go
2. Do słoika wsypuje się kilka łyżek mąki (ja użyłam razowej) i kilka łyżek wody
3. Następnego dnia znowu kilka łyżek jednego i drugiego.
4. Potem już wystarczy czubata łycha mąki i łyżka wody
5. ...i tak dalej.

Po około tygodniu zakwas ma dość mocy, by udźwignąć wyrastanie chleba. Chociaż dla pewności można odczekać do 10 dni lub dodać ociupinę drożdży przy pierwszym chlebie.

Nadchodzi dzień, w którym postanawiamy, że na śniadanie za dwa dni zjemy własny chleb ^^ Nie pomyliłam się - o ile produkcja chleba na drożdżach trwa maksymalnie 3-4 godziny, to na zakwasie... ja zaczęłam wczoraj o 9 rano, skończyłam dzisiaj o 16. 31 godzin :3

Bierzemy tedy nasz zakwas i mąkę.
SAM_3465.JPG


Ja miałam łącznie około 2,8kg mąk wszelakich. Czyli około 0,7kg na bochenek. Jakie i ile mąk do którego chleba, podam później.

Na razie trzeba wyhodować *zaczyn*. W tym celu do naczynia wrzucamy 2-3 łyżki zakwasu i dorzucamy 80g mąki (u mnie jest to jedna łopatka) oraz mniej więcej tyle samo wody. Całość ma mieć konsystencję jogurtu, takiego zwykłego, owocowego. Że może się wylać, ale jest gęste.
Dalej podam obrazek. W przypadku zaczynu z lewej dodawałam 80g mąki 2000 i 40g mąki 650. Do zaczynu z lewej 80g mąki 650. Chlebki białe miały być z założenia mniejsze.
zaczyn fotostory.JPG


Mamy już gotowe zaczyny. Warto pomyśleć nad dodatkami i mąkami. U mnie sytuacja wyglądała jak poniżej. *Doceńcie, bo pierdzieliłam się kilkanaście minut, zanim wszystko rozpisałam*:
SAM_3480.JPG


1. Do chleba z suszonymi śliwkami: 280g mąki 2000 i 200g mąki 650. Szklanka posiekanych śliwek (chociaż może być z 1,5)
2. Do chleba z pszenicą: 280g mąki 2000, 200g mąki 650 i szklanka gotowanej pszenicy.
3. Do chleba ziołowego: ok. 400g mąki 650, trzy łyżki otrębów żytnich i zioła: majeranek, lubczyk, czosnek, czubryca, kilka łyżek rozmrożonego szpinaku.
4. Do chleba kukurydzianego: 250g mąki 650, 240g mąki kukurydzianej, 2/3 szklanki ugotowanej soi.
dodatki.jpg.bmp


Do każdego z ciast wychodzi ok. 2-3 łyżeczek soli.

Ciasto na chleb robi się łatwo - mąkę, sól i dodatki wrzucam do naczynia, wlewam część zakwasu, wyrabiam ręką. Ciasto musi być luźne, ale trzymać się kupy. Z tą myślą wlewam dalej zakwas. Może się okazać, że nie będzie konieczne dolewanie wody, jak w moim przypadku. Dodałam jej tylko odrobinę do kukurydzianego.

Następnie wyrabiamy ciasto. Najlepiej dość długo, aż przybierze przyjemną, gładką konsystencję, a rozerwane tworzyło długie strzępy.
Jak wiadomo, mąka pszenna zawiera gluten, który przy robieniu ciasta pełni funkcję kleju. Wyrabianie powoduje formowanie się glutenu w długie łańcuchy, a w rezultacie charakterystyczne strzępy. Źle wyrobiony chleb nie będzie miał ładnych dziurek (bez skojarzeń) i będzie się kruszył przy krojeniu. Więc warto się postarać, i jest fajne ćwiczenie na ramiona :)

Wyrobione ciasto wrzucić do misek i odstawić w ciepłe miejsce (30-40 stopni, u mnie to był piekarnik włączony na słowo honoru, ale można też postawić na rozgrzanym kaloryferze). Warto nakryć je ściereczką, żeby zrobił się mały mikroklimat.

Niech sobie wyrasta przez godzinę - dwie.
SAM_3490.JPG


Teraz ostatni zakręt na bieżni :)

Ciasto odgazowujemy, czyli rozpłaszczamy, żeby nagromadzony przy wyrastaniu gaz uciekł. Możemy chwilę ciasto pomiędlić, ale to jest już moment, w którym chleb formujemy.

To, jak go uformujemy, zależy od "luźności" ciasta. Jak mamy takie, które rozlewa się tuż po uformowaniu, lepiej wrzucić je w keksówkę. Tak uczyniłam w końcu z pięknym bochenkiem na górze po lewej :3
SAM_3491.JPG


Chleb musi ostatecznie wyrosnąć. Dobrze mu robi w tym celu temperatura 40-50 stopni, czyli ledwo włączony piekarnik (każdy zna swój piec, u mnie to tak wygląda). Nie może być temperatura rośnięcia za wysoka, bo urośnie skórka, a zostanie zakalec :)

Chleb przed wstawieniem do pieca trzeba ponacinać. Inaczej popęka niekontrolowanie. Jedyne porównanie, jakie mi przychodzi do głowy: w tym samym celu na porodówkach nacinają krocze, żeby pękło w określony sposób, a nie byle jak. Dokładnie tak samo ze skórką xD

W trakcie wyrastania co około 10-15 minut należy spryskiwać chleb wodą. Inaczej skórka zaschnie i nie będzie mogła się rozciągać, a w trakcie pieczenia się zrobi gruba i twarda.

Ostatnia prosta, pieczenie :D

Wyciągamy wyrośnięte bochenki. Nic im się nie stanie, jak teraz poczekają w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do około 230 stopni.
Gdy się już nagrzeje, wstawiamy chleb, a na dno piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Chleb pszenny lubi saunę, trzeba mu dać dużo pary. Tworzy to miłą skórkę.

Po dziesięciu minutach naczynie zabieramy, a temperaturę obniżamy do 200 stopni. Można pomachać drzwiczkami piekarnika, krzywda się chlebowi nie stanie.

Po kolejnych 10 minutach obniżamy do 180 stopni.

Pieczemy spokojnie przez 20 minut, a 10 minut przed wyjęciem znowu obniżamy temperaturę do 150 stopni.

Może to wydawać się dziwne, ale chleb powinno się piec w opadającej temperaturze, łącznie około 40-60 minut, w zależności od wielkości bochenka.

Chleb jest gotowy, jak popukany w spód wyda głuchy, pusty dźwięk.

Wtedy należy go wyjąć i położyć do stygnięcia na kratce, żeby miał od spodu dopływ powietrza. I powstrzymać się przed sprawdzaniem co chwilę, czy można już jeść :P
SAM_3496.JPG


SAM_3497.JPG


SAM_3503.JPG


SAM_3499.JPG




SAM_3504.JPG


SAM_3501.JPG


SAM_3502.JPG
  • awatar doll_divine: jak to czytam, to muszę się wracać do początku bo to cholernie skomplikowane :D Ale końcowy efekt wart wszystkiego
  • awatar Plague Doctor: Daj cias... kromę:D
  • awatar Níðhöggr: @niewierna_ja: ciężko cały proces wytłumaczyć, ale w praktyce jest bardzo proste :)
Pokaż wszystkie (9) ›
 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kulinarnie
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów