Wpisy oznaczone tagiem "pizze i tarty" (2)  

smakoszka
 
Pomysł na pizzę z mięsem mielonym i jabłkiem okazał się być strzałem w dziesiatkę, bowiem pizza w takim wydaniu bardzo nam smakowała. Taką pizzę możecie przygotować sobie jedynie sami, bowiem założę się, iż w żadnej pizzerii nie kupicie pizzy z jabłkiem. Polecam wam ten przepis bardzo gorąco i zachęcam do wypróbowania, gdyż naprawdę warto.  

Podane składniki wystarczą na 4 okrągłe pizze o średnicy 28 - 29 cm. (Ja robiłam z półtorej porcji, bowiem mieliśmy w domu dodatkowo 2 gości, dlatego na jednym zdjęciu widać nieco więcej pizz.)



SKŁADNIKI (na 4 okrągłe pizze o średnicy 28 cm):

na ciasto:
* 40 g drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 700 g mąki
* 2 łyżeczki soli
* 3 łyżki oliwy
* 450 ml ciepłej wody

dodatkowo:
* 8 łyżek sosu cygańskiego ze słoika lub jakiegoś dobrze przyprawionego przecieru pomidorowego
* 1200 g mielonego mięsa
* 4 cebule
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa
* przyprawa do pizzy (niekoniecznie)
* 2 - 3 jabłka
* ok. 300 g startego żółtego sera
* 3 - 4 łyżki oleju
pizza z miesem i jablkiem.jpg

Dwie cebule obrać i pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej i wrzcić na to mięso mielone. Dobrze przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć wszystko, co jakiś czas mieszając, przez około 10 - 15 minut.

Przygotować ciasto tak jak podano tu: smakoszka.pinger.pl/edytuj_wpis?mid=2709124
Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na 4 części i rozwałkować na 4 pizze.

Obrać pozostałe cebule i pokroić w piórka. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazdka nasienne i pokroić w plasterki.

Na cieście każdej pizzy rozsmarować po 2 łyżki sosu cygańskiego lub jakiegoś dobrze przyprawionego przecieru pomidorowego. Jeśli mamy przyprawę do pizzy, można nią posypać nieco po sosie. Następnie rozłożyć dość gęsto podsmażone mięso mielone. Na to poukładać cebulę i jabłka. Wszystko obficie posypać z góry startym żółtym serem.
Piec w temp. 200°C ok. 15 - 20 min.
P1090391.JPG
  • awatar jacek23151: o, dzięki za przepisa na ciasto!!!
  • awatar makemade: Muszę spróbować bo ciekawe połączenie. Nie jadłam nigdy jabłka i mięska. Jabłka powinny być bardziej kwaśne czy słodkawe?
  • awatar Nortus & Potworna spółka: pizza z jabłkiem? może być ciekawe
Pokaż wszystkie (5) ›
 

smakoszka
 
Kupiłam sobie wreszcie dużą formę do tarty, więc trzeba teraz z niej korzystać. Przepis na tą tartę znalazłam tutaj: pychotka.pl/(…)tarta-z-kurczakiem.html…
W necie można znaleźć wiele przepisów na tartę z kurczakiem, ale do wypróbowania właśnie tego skusiły mnie suszone śliwki, będące jednym ze składników. Muszę przyznać, że tarta wyszła rewelacyjna, przynajmniej moje kubki smakowe były nią zachwycone. Polecam gorąco.
Zaznaczam, że oryginalny przepis nieco zmieniłam. Podaję tutaj moją wersję.


SKŁADNIKI:

na ciasto:
* 300 g mąki
* 125 g zimnego masła
* 80 ml zimnej wody
* 1 łyżeczka soli
* tłuszcz do posmarowania formy

na nadzienie:
* 600 g piersi z kurczaka
* 150 g pieczarek
* 1 cebula
* pół żółtej papryki i pół zielonej
* garść suszonych śliwek
* 2 jajka
* 300 g śmietany
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka natki pietruszki
* kilka łyżek oleju
* sól, pieprz, curry

Do mąki wkroić zimne masło, dodać sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i na pół godziny włożyć do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć lekko natłuszczoną formę. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec w temp. 200°C kilka minut pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.

Piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na cienkie paski. Posolić, popieprzyć i obsypać nieco curry. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na nim mięso. Wyłożyć na podpieczony spód od tarty.
Cebulę i pieczarki pokroić i również usmyżać na oleju. Wyłożyć na tartę. Paprykę i suszone sliwki pokroić w cienkie paski i także poukładać na tarcie.

Jajka roztrzepać dobrze ze śmietaną. Czosnek obrać i przecisnąć. Dodać do roztrzepanego jajka. Posolić, popieprzyć, przyprawić do smaku przyprawą curry. Wylać na tartę. Na górze posypać natką pietruszki.
Piec w temp. 175°C ok. 25 - 30 min.
4 - tarta z kurczakiem.jpg
 

 

Kategorie blogów