Wpisy oznaczone tagiem "placki" (86)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

nia
 
Nia:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)wytrawne-plac…

100 g batatów
1 jajko
2 białka jaja
25 g razowej mąki żytniej (typ 1850) - dla wersji BG użyj gryczanej
15 g oliwek
25 g sera feta
szczypta soli
odrobina pieprzu
kilka kropel oleju rzepakowego
garść rukoli
garść pomidorków koktajlowych

Obrane słodkie ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i czekamy aż będą letnie.

Przestudzone ziemniaki wkładamy do kielicha blendera lub kubka, dodajemy jajko, białka, mąkę i przyprawy, całość blendujemy na gładką masę.

Patelnię dobrze rozgrzewamy skrapiamy odrobiną oleju.

Do przygotowanej masy dodajemy połowę fety i połówki oliwek, mieszamy raz jeszcze łyżką i nakładamy porcje na przygotowaną patelnię, placki smażymy z obu stron.

Gotowe placuszki posypujemy rukolą, resztą fety i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
 

morwa
 
Liwia Małecka: Z dyni jeszcze zrobię placuszki :)
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kolorowa115
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Gdzie się człowiek nie obejrzy, tam wszędzie truskawki. Nawet wyskakują z lodówki! Podrzucam Wam kilka przepisów, które już gościły na blogu i zapewniam, że pojawią się kolejne.


Bułeczki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką - tasteofjoy.pinger.pl/m/22049231

234c72dc00272659539db865.jpg

Muffinki z truskawkami i rabarbarem - tasteofjoy.pinger.pl/m/22136395

36ac9fc10004e19453b301cc.jpg

Placki z truskawkami- tasteofjoy.pinger.pl/m/21955246

62aaa3530025aa5953877d83.jpg

Mascarpone z truskawkami-tasteofjoy.pinger.pl/m/19163788

6feffdb1001d83a451b89bc4.jpg

Truskawkowy koktajl z lodami waniliowymi- tasteofjoy.pinger.pl/m/19334229

49b71ce5000ffce551d3f5a7.jpg

Truskawki w czekoladzie - tasteofjoy.pinger.pl/m/19716254

d87c0e71002afc115211060b.jpg

*Truskawkożercy łączmy się!*

myqgvyc.jpg

:D
Pokaż wszystkie (9) ›
 

mydietry
 
Dzisiaj kolejny mój kulinarny wymysł. Jak widać bardzo lubię wszelakie placki i właśnie wymyśliłam nowe :)

DSC_0008.jpg


Przepis jest równie krótki jak przygotowanie :D jajko ubiłam z 2 łyżeczkami jogurtu naturalnego i dodałam 5 łyżek amarantusa ekspandowanego. Placki smażyłam na dobrze rozgrzanej, suchej patelni ceramicznej :) Wyszły bardzo smaczne, smak amarantusa jest mocno wyczuwalny :) Świetnie smakowały z soczystą nektarynką


DSC_0009.jpg
  • awatar Zakira Luna: Wybacz, może wydam się trochę niedouczona, ale...co to jest amarantus? :)
  • awatar My Dietry: @Zakira Luna: Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki, wraz z kukurydzą, fasolą i ziemniakami, stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Amarantus jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy. źródło: www.poradnikzdrowie.pl
  • awatar roger-the-alien: Mam amarantus to sobie zrobię dzięki za przepis
Pokaż wszystkie (7) ›
 

magicounicoreal
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slimexistence
 
Witajcie! Co słychać? What's up? Que tal? :)

Dzisiaj mam dla was kolejny wypróbowany przeze mnie przepis. Powiem szczerze pierwszy raz w życiu smażyłam placki <tak, będą to placki w wersji hmm.. light?> i wyszły mi pół na pół. Niby wyszły ale niektóre były surowe w środku >.< No ale mnie takie tam małe porażki nie zrażają, gdyż kompletnie nie umiem gotować, więc chociaż tyle, że staram się i próbuję tak? Chociażby na takich banalnych przepisach.

Placki z jogurtem greckim
Jogurt grecki – 180 g
Jajko – 1
Mąka pełnoziarnista – 1/2 szklanki
Soda oczyszczona (lub proszek do pieczenia) – 1 łyżeczka

Wykonanie: Wlej jogurt do małej miski. Dodaj 1 jajko i dokładnie wymieszaj.
W większej misce wymieszaj mąkę z sodą.
Dodaj miksturę z jogurtem greckim do miski z mąką.
Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Na nagrzaną patelnię (spryskaną olejem w sprayu) nałóż dowolną ilość uzyskanej masy. Pozostaw na patelni, aż do uzyskania lekko przypieczonego, brązowego spodu. Przełóż placki na drugą stronę.

Hmm.. byłam pewna, że je spaliłam, ale jak teraz Z UWAGĄ czytam ten przepis to w sumie chyba takie miały być. Nie mam niestety oleju w sprayu, bo nie wiem gdzie można go dostać, więc starałam się wlewać jak najmniej, jednak już po pierwszej serii patelnia była sucha i nie wiedziałam czy wlewać za każdym razem czy nie, bo nie chciałam żeby wyszły takie tłuste.
Jeśli zrobicie je według przepisu to wyjdą wam całkowicie niesłodkie, 'neutralne' placki do których możecie wg uznania dodawać dodatki. Ja zjadłam z resztką jogurtu greckiego, która mi została i miodem ;>


placki-pszenne-pełnoziarniste1.jpg


A teraz bardzo krótki ciąg dalszy historii, którą już wam kiedyś opowiadałam. Dla przypomnienia - ten sam gościu 2 razy zaczepił mnie z historyjką czy mogę mu pożyczyć 4 zł, bo zabrakło mu do biletu. Często przechodzę tamtym tunelem, przynajmniej raz w tygodniu o tej samej porze. Haha znowu ten sam facet zaczął mnie zaczepiać. Po prostu deja vu! Podobnie byłam ubrana, też słuchawki na uszach, myślami gdzieś w innym świecie, szłam do tego samego miejsca z tą różnicą, że spieszyłam się dużo bardziej. Dlatego tylko jakoś się obróciłam i poszłam szybko dalej. Podejrzewam, że gdyby nie to, że naprawdę byłam masakrycznie spóźniona pewnie wdałabym się w jakąś rozmowę.

A teraz czas na NOWOŚĆ, tego jeszcze na blogu nie było.
Pomyślałam, że skoro mój blog jest tak totalnie o wszystkim, o wszystkim co lubię, co mi się podoba, co robię, co mnie spotyka, to może zaciekawią kogoś recenzje. Tak. Czasami ja też się ukulturalniam - chodzę do kina, czytam książki itp itd. Co ciekawe, prowadziłam kiedyś bloga z recenzjami i miał się świetnie, ale to było już hohoho bardzo dawno temu. Te wpisy będą się pojawiały raz na jakiś czas gdy faktycznie będę miała o czym napisać. Myślę, że dla niektórych to będzie coś w stylu "O niee... -.-", ale dla innych którzy by nawet nie zainteresowali się moim blogiem, stanie się bardziej przystępny i 'w ich stylu'.

Zaczyynamy!

Black Ice - Becca Fitzpatrick


black-ice-b-iext26565925.jpg


Uwaga, to jest pierwsza moja książka, którą kupiłam w Empiku! Tak, tak po prostu weszłam i kupiłam - pierwszy raz w życiu, nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się w Empiku kupić książki.
Cóż krótko i zwięźle o fabule - młoda dziewczyna wyrusza z przyjaciółką na wypad w góry, licząc, że podczas wspólnego wyjazdu będzie miała okazję wrócić do jej brata, a swojego byłego chłopaka. Długo i solidnie przygotowywała się do tego wyjazdu niestety w trakcie podróży nie dała rady pokonać zamieci śnieżnej. Dziewczyny musiały zostawić samochód na drodze i iść poszukać pomocy. W końcu natrafiają na mały domek na odludziu. Spotykają tam dwóch chłopaków. Okazuje się, że główna bohaterka tego samego dnia poznała jednego z nich gdy udawał jej chłopaka w supermarkecie. On jest bardzo niechętny przyjmować je i im pomagać, natomiast drugi chłopak wręcz przeciwnie! Wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że dziewczyny stają się ich zakładniczkami. Główna bohaterka nie ma wyjścia - obiecuje wyprowadzić ich z gór, niestety nie zabierają jej przyjaciółki. Ponadto odkrywa w domku w wielkim pudle ciało zmarłej dziewczyny i przypomina sobie, że jakiś czas temu w tych górach miały miejsce tajemnicze morderstwa.

Ok, wstęp jest mniej więcej taki.
Historia wydaje się banalna prawda? Już wszystko wiecie?
Otóż nie.
I za to kocham Beccę Fitzpatrick. Jej pierwsza książka, którą czytałam - "Szeptem" absolutnie mnie oczarowała, dlatego bez wahania kupiłam tę powieść. Jest inna, bo nie ma w niej elementów paranormalnych ale ma w sobie to coś, ten idealny element - zwroty akcji, miłość, momenty których się nie spodziewasz. Mimo, że nie jest aż tak niezwykła, bo zakończenia się domyśliłam xd to i tak naprawdę ją polecam. Po prostu bardzo ciekawa historia, nieco kryminalna, która wciąga czytelnika, a to jest najlepsze.
 

tasteofjoy
 

DSC_2899.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk)*

*Jabłka karmelizowane*

- 2 duże jabłka
- 1  łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki rodzynek (namoczone 2-3 minuty w gorącej wodzie)

*Pozostałe*

- 200g zmielonego twarogu śmietankowego (np. Mój Ulubiony)
- 1-2 łyżki cukru
- ok. 4 pełne łyżki mąki
- 2 jajka (oddzielić białka)
- olej/masło klarowane do smażenia

DSC_2902.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

* Obrane jabłka kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na maśle, z dodatkiem cukru, do czasu aż jabłka zmiękną (ale tak żeby się nie rozpadły). Pod koniec karmelizowania dodajemy cynamon, cukier waniliowy i rodzynki.

* Ubijamy pianę z białek.

* Ser, żółtka i cukier przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Dodajemy jabłka, mąkę i pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Masa powinna być gęsta (w razie potrzeby dodajemy mąkę).

* Smażymy na rozgrzanym maśle, na średnim ogniu.

DSC_2907.JPG

*Uwagi*

Placki są słodkie, więc można zmniejszyć ilość cukru.

DSC_2910.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (13) ›
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Pyszne i słodkie placuszki z owocami. Gdyby były za słodkie, to następnym razem dodajcie mniej czekolady (ja zmniejszyłam Wam przepis z 3 do 2 kostek). Wizualnie i w smaku niewiele się różnią, mimo różnych owoców.

Moim faworytem okazały się placki z gruszką. Następnym razem robię pełną porcję. :)

DSC_1068.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 12 placków)*

*Ciasto*

- 150g mąki pszennej (przesiać)
- 8 kostek mlecznej czekolady
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia

*Dodatki*

- 1 duża gruszka (starta na tarce)
- 1 duże jabłko (starte na tarce)
- 1 banan (starty na tarce)
- 1 figa (pokrojona na malutkie kawałki)

*PRZYGOTOWANIE*

Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i cynamonem. Wlewamy mleko i miód. Wbijamy jajko. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę pokrojoną w drobne kawałki i ponownie mieszamy. Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą część odpowiednio łączymy z danym owocem.

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.

*Uwagi*

Z podanych proporcji wyjdzie ok. 3 placuszki każdego rodzaju. Jeśli chcemy zrezygnować z jakiejś opcji, bądź zrobić placki jednego rodzaju wystarczy do całości ciasta dodać np. cztery gruszki.

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (10) ›
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Proste i smaczne danie. Ziemniaka w takiej wersji nie powstydziłaby się żadna restauracja. ;)

DSC_4629.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk)*

- 1 kg ziemniaków
- kilka listków bazylii
- pół pęczka szczypiorku
- 3 średnie pomidory
- 1 średnia cukinia
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ( z górką)
- sól, pieprz
- olej

DSC_4635.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.

2) Bazylię i szczypiorek drobno siekamy.

3) Ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem i posiekanymi ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na oleju z każdej strony, aż się przyrumienią.

4) Pomidory, cukinię i mozzarellę kroimy w cienkie plastry.

5) Formę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy placki, na wierzch dajemy plaster pomidora, cukinii i mozzarelli. Oprószamy solą i pieprzem.

6) Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni przez 5-10 minut.

DSC_4641.JPG

Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i pomidorem pokrojonym w drobną kosteczkę.

DSC_4644.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (21) ›
 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 

*1) PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM*

- Placki (ziemniaki, 1-2 średnie cebule, duży ząbek czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, mąka).

- Sos (pieczarki, papryka, woda, listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, śmietana, mąka, sól, pieprz, świeży tymianek).

DSC_3970.JPG


DSC_3963.JPG

*2 PLACKI ZIEMNIACZANE CURRY Z SOSEM PIECZARKOWYM*

- Placki (ziemniaki, 1-2 średnie cebule, duży ząbek czosnku, 2 jajka, 2 łyżeczki curry, łyżka śmietany, sól, pieprz, mąka).

- Sos (pieczarki, papryka, cebula, woda, listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, śmietana, mąka, sól, pieprz, świeży tymianek).

DSC_3877.JPG


DSC_3876 (2).JPG

*3) PLACKI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWYM*

- Placki (2 cukinie, 1 cebula, duży ząbek czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, mąka).
- Sos ( Pomidor, śmietana, majonez, sól, pieprz, szczypior).

DSC_3876.JPG


DSC_3873.JPG

Doznania smakowe sponsoruje Braun Multiquick 7. Tak jak nóż Fiskars okazał się zakupem roku 2013, tak zestaw Brauna to zdecydowany faworyt 2014 roku i nie ma szans, by cokolwiek go przebiło. Wiem, co mówię. Uwielbiam go! A lepszych placków w życiu nie jadłam.

Jak wykorzystam go w każdy możliwy sposób, to wtedy naskrobię o nim więcej. :D
Pokaż wszystkie (24) ›
 

govegan
 
Znana wersja placków warzywnych z pomidorowo - cukiniowym sosem. Absolutny absolut!

placki z dyni.jpg


Do tartych ziemniaków dodać tartą dynię lub cukinię, pokrojoną w pióra cebulę. Ewentualnie oprószyć mąką, aż zaczną się kleić.

Sos: puszka lub słoik własnoręcznie robionych (w sezonie świeże)
cebula, czosnek
kropla octu balsamicznego, sól, pół łyżeczki cukru
zioła: wędzona papryka w proszku, pieprz kolorowy, lubczyk lub bazylia

go veg!
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

gotujzmalinka
 
Teraz dość ciekawe połączenie z plackiem ziemniaczanym.

Coś co mnie bardzo zainspirowało to łosoś i koperek hehe.
Nie lubię i nieznoszę wręcz koperku ale tutaj naprawde pasował.

Potrzebne składniki to:

50 dag łososia sałatkowego ale i tak musimy go posiekać bardzo drobno

Sok z połowy limonki

łyżka koperku bardzo drobno posiekanego

najważniejsze 12% śmietana

Sól i pieprz ziołowy

Komplikacji tutaj nie mamy. Mieszamy łososia z połową porcji koperku i sokiem z limonki zostawiamy na ok godzine w lodówce żeby się to fajnie przegryzło. Potem dodajemy sól i pieprz do smaku. Nakładamy na placek ziemniaczany przekładamy drugim plackiem i na wierzchu polewamy delikatnie tylko do smaku wymieszaną śmietanę z koperkiem. Smak jest naprawdę dość ciekawy i bardzo to polubiłam. Niestety zdjęcia nie mam zapomniałam jakoś.


Kolejny przepis to prosta sprawa. Robimy wszystko jak na tradycyjne placki ziemniaczane.Jedyne co zmieniamy ulepszamy to drobno posiekana świeża bazylia, jeśli znajdziecie suszone drobno krojone pomidory między przyprawami to świetnie bo to kolejny składnik nadający wspaniały smak naszym plackom. Do takich placków fajnie komponuje się kefirek do popicia lekko przyprawiony słodką papryką, solą i szczyptą pieprzu cayenne.

Smacznego ;)
 

 

Kategorie blogów