Wpisy oznaczone tagiem "placki warzywne" (2)  

wiktoriaw
 
DSC02388.JPG

Placki. Buraki i jabłko obieramy ze skórki, myjemy, przecieramy na tarce lub w robocie kuchennym na najmniejszych oczkach w cienkie paseczki. Utarte surowe buraki mieszamy z utartym jabłkiem, dosypujemy poszatkowane drobno orzechy, dodajemy pestki słonecznika i dyni, rodzynki, nasiona chia i lnu, amarantus, wlewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwy oraz wyciskamy sok z 1 plastra cytryny. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, czosnkiem, pieprzem, majerankiem wedle uznania. (Na tym etapie ja sałatkę jadłam samą, taką doprawioną już na śniadanie :) Smakuje rewelacyjnie w wersji "na surowo" oraz na ciepło w wersji placków ;)).

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)paleo-placki-z…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
  • awatar izkku: wygląda pysznie :) zapraszam do siebie :)
  • awatar PinaBela: Oooo takiego cuda jeszcze nie jadłam
  • awatar Z książką W obiektywie: Jeszcze nie zdążyłam zjeść śniadania, a takiej ochoty na obiad sobie zrobiłam :) mniam !:)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

kuchareczka
 
Składniki
1 ziemniak
2 marchewki
kilka rzodkiewek
100 g parmezanu
pęczek pietruszki
ok 4 łyżki mąki
3 jajka
łyżka gazowanej wody
sol
pieprz
olej o smażenia

Przygotowanie:
Warzywa obieram, a następnie trę na grubych oczkach tarki. Wkładam wszystko co starte do miski, dodaję parmezan i posiekaną pietruszkę. Wbijam jajka, mąkę i odrobinę wody gazowanej. Teraz czas na wyrobienie ciasta. Warto przyprawić solą i pieprzem. Ciasto nie może być zbyt rzadkie. Wtedy trzeba dodać troszkę mąki. Na patelni, na rozgrzany olej nakładam łyżką ciasto z miski. Każdy placuszek lekko trzeba “zdeptać” czy jak kto woli spłaszczyć. Placuszki są gotowe, kiedy mają złocisto-miedziany kolor.
Wtedy wykładam na papie by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki warzywne są najlepsze bezpośrednio z patelni, bo wtedy są chrupkie i wyjątkowo aromatyczne. Najlepsze placki są z jogurtem lub gęstą śmietaną :)

2.jpg
 

 

Kategorie blogów