Wpisy oznaczone tagiem "placki z cukinii" (5)  

packa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 

*1) PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM*

- Placki (ziemniaki, 1-2 średnie cebule, duży ząbek czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, mąka).

- Sos (pieczarki, papryka, woda, listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, śmietana, mąka, sól, pieprz, świeży tymianek).

DSC_3970.JPG


DSC_3963.JPG

*2 PLACKI ZIEMNIACZANE CURRY Z SOSEM PIECZARKOWYM*

- Placki (ziemniaki, 1-2 średnie cebule, duży ząbek czosnku, 2 jajka, 2 łyżeczki curry, łyżka śmietany, sól, pieprz, mąka).

- Sos (pieczarki, papryka, cebula, woda, listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, śmietana, mąka, sól, pieprz, świeży tymianek).

DSC_3877.JPG


DSC_3876 (2).JPG

*3) PLACKI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWYM*

- Placki (2 cukinie, 1 cebula, duży ząbek czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, mąka).
- Sos ( Pomidor, śmietana, majonez, sól, pieprz, szczypior).

DSC_3876.JPG


DSC_3873.JPG

Doznania smakowe sponsoruje Braun Multiquick 7. Tak jak nóż Fiskars okazał się zakupem roku 2013, tak zestaw Brauna to zdecydowany faworyt 2014 roku i nie ma szans, by cokolwiek go przebiło. Wiem, co mówię. Uwielbiam go! A lepszych placków w życiu nie jadłam.

Jak wykorzystam go w każdy możliwy sposób, to wtedy naskrobię o nim więcej. :D
Pokaż wszystkie (24) ›
 

gwiazd3czka
 
Dziś wypada mi dzień robienia planu żywieniowego na najbliższe dni. Na początku bardzo chętnie to robiłam bo wiedziałam że dzięki temu moje ciało będzie lepiej wyglądało.
Dziś?
Cholera ale to czasochłonne :P
Jak już zjadło się wszystko co zdrowe to chce się jakoś urozmaicić jadłospis. Teraz szukaj babo przepisów w internecie :P

Mam ochotę na roladkę z kluskami śląskimi albo gulasz xD Myślicie że mogę sobie pozwolić na taki mały grzech? Czy jednak zostać przy dietetycznym jedzeniu żeby nie psuć dobrej passy? Jak zrobiłybyście na moim miejscu?

To było w ramach wstępu. Zainspirowana wpisem Nikoletty o jedzeniu dziś chciałam Wam przedstawić świetny przepis który poznałam w książce Ewy Chodakowskiej. Trochę go zmodyfikowałam. Nie miałam pojęcia że można robić placki z cukinii. Wydawało mi się to takie blee ale miło się zaskoczyłam ich smakiem. Z sosem czosnkowym smakują przepysznie.

Placki z cukinii:
Skład:
-dwie duże cukinie
-1/2 szklanki mąki
-1 ząbek czosnku
-2 jajka
-pół małej cebuli
-oliwa do smażenia
-1/3 łyżki oregano
-1/3 łyżki bazylii
-pieprz
-sól

Wykonanie:
Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka rozmieszaj w misce, dodaj mąkę, cukinię, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Rozgrzej oliwę na patelni. Placuszki nakładaj dużą łyżką na dłoń i formuj placuszki. Smaż z obu stron do łagodnego zbrązowienia.

(zdjęcie z internetu)
placuszki-z-cukinii.jpg


Pozdrawiam :)

tumblr_mgkd706pJv1rd6cj9o1_500.png


tumblr_mqe12wGzJ51s9s6tfo1_500.png
  • awatar mała90: Boniu kochana jak one pysznie wyglądają!!! A ja uwielbiam cukinie, jutro wypróbuje przepis :) Co do Twojego pytania to kluski śląskie odradzam chyba, że najwyżej dwa :) ale po co robić smaka. Ja Ci powiem jak się odchudzałam jadłam normalny obiad jak reszta moje rodziny czyli np jak był gulasz czy schabowy jadłam, ale mniejszą ilość i zapychałam się surówką, a ziemniaków, klusków, ryżu itp w ogóle nie ruszałam. Dopiero jak straciłam tyle ile chciałam to pozwalam sobie na wszystko ale w granicach rozsądku, ale np ziemniaków do tej pory nie jem, bo wolę zastąpić je kaszą jaglaną lub brązowym ryżem/makaronem. :)
  • awatar Alice in Wonderland 007: kusisz nas tutaj tymi placuszkami :P oj nie dobra ty :P
  • awatar czekoladowy-sen: zjadłabym takie placuszki:) tez mam ochote na kluski slaskie i roladke i wlasnie jutro planuje to zjesc na obiad-raz na jakis czas mozna:)
Pokaż wszystkie (12) ›
 

tasteofjoy
 
Plackożerca znów w akcji. Miesiąc bez placków, to miesiąc stracony. :[

*SKŁADNIKI - PLACKI (ok. 12 sztuk)*

- 1 średnia cukinia
- 50 g mąki (w razie potrzeby dodać więcej)
- 2 małe jajka (lub 1 duże)
- suszona bazylia
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Cukinię ścieramy na dużych oczkach, dodajemy rozkłócone jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

Smażymy na oleju niewielkie placuszki z obu stron, aż ładnie się przyrumienią.

DSC_0513.JPG

*SOS POMIDOROWY*

- 3 średnie pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Cebulkę siekamy i szklimy na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do rondelka przekładamy pomidory, cebulę z czosnkiem, oliwę i ok. 1 łyżeczkę bazylii. Smażymy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż pomidory się rozpadną. Solimy i pieprzymy do smaku.


DSC_0517.JPG

Placki podajemy z sosem pomidorowym.

DSC_0518.JPG


DSC_0523.JPG


DSC_0524.JPG

Smacznego! :)
  • awatar Alice in Wonderland 007: O kurde ale smakowite rzeczy :P coś niesamowitego jak ja lubię cukinię ale zapiekam ją w piekarniku i faszeruję mielonym mięsem i na to kładę ser oraz polewam sosem 1000 wysp :P Develeya
  • awatar Taste of Joy: @Alice in Wonderland 007: oj też kocham cukinię i to pod każdą postacią, ostatnio nawet surową jadłam :P zapiekaną uwielbiam, tylko robię mięso już w sosie, miałam wrzucić bo mam, ale jak zwykle robię na oko i nie wiem później jakie składniki podać :P a sos cholera wyszedł mi taki dobry jak nigdy :/
  • awatar Dillerka Czekolady: Wygląda niezwykle apetycznie :) Mam ochotę przygotować coś smacznego, za każdym razem gdy tylko czytam Twoje wpisy :P
Pokaż wszystkie (10) ›
 

tasteofjoy
 

*Dzisiejszy obiadek.* Wprawdzie nie ma teraz sezonu na cukinię, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na cukiniowe szaleństwo, przecież nie tylko placki ziemniaczane istnieją na tym świecie.

cukinia.jpg

*Składniki na ok. 8 placków*

- 1 średnia cukinia
- garść posiekanego koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 100 g sera feta
- 3-4 łyżki mąki
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- sól,pieprz
- jogurt naturalny/śmietana
- olej do smażenia

cukinia2.jpg

*Przygotowanie*

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i odstawić na 20 minut. Odcisnąć wodę.

Cukinię wymieszać z rozdrobnioną fetą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem, jajkiem i mąką. Doprawić do smaku czarnym pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron.

crpwvto.jpg

Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Obficie posypać szczypiorkiem.

hawucdo.jpg


*Cukinia w kolorowym wydaniu* --> *tasteofjoy.pinger.pl/m/15797188*

*SMACZNEGO !*
 

 

Kategorie blogów