Wpisy oznaczone tagiem "placki ziemniaczane" (21)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Czemu prawie? Bo administracyjnie to Wieliczka, ale jest tak pysznie, że warto zrobić sobie wycieczkę.

60787037_621355531694045_9104295997013491712_n.jpg

Karczma jak sama nazwa wskazuje wystrój ma karczmiany, drewniany, wiejski. Doceniam, że nie góralski, bo to w końcu Wieliczka nie góry.

Specjalnością Karczmy są żeberka. I muszę przyznać, że faktycznie mogą je uznać za swoje flagowe danie. Są przepyszne, idealnie przyrządzone, a te w zalewie piwnej rozpływają się w ustach. A skoro już o piwie mowa to w Karczmie pod Wielką Solą mają swoje autorskie, warzone na miejscu piwo. Standardowo jasne i ciemne oraz kilka sezonowych. Wszystkie warte są spróbowania.
Kroku żeberką dotrzymują genialne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, gdzie grzybki są miękkie i świeże.

Obsługa w Karczmie jest na najwyższym poziomie, wszystkie kelnerki są przemiłe i mają anielską cierpliwość. Restauracja otwarta jest do 23. My wychodziliśmy o 23:20, a inni goście nie wyglądali na skorych do wstania od stołu. Nikt z personelu nie popędzał klientów.

60942761_2341629942768946_3092080018772197376_n.jpg

Wisienką na torcie są ceny. Pół porcji żeberek i dwa piwa to koszt jedynie 34 zł. Do tego dostajemy przystawkę za darmo.

Podsumowując polecam Wam Karczmę pod Wielką Solą. To lokal, w który nie znalazłam żadnych minusów.
Ogólna ocena: 10/10.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

gdzietuwyjsckrakow
 
Niech Was nie zmyli nazwa. To nie pub, w którym serwowane jest tylko piwo. To jedna
z najpopularniejszych restauracji w ostatnim czasie. Fakt można tam napić się niestandardowych rodzajów piwa, nawet mają promocje: z ulotką za małe Brackie płacimy tylko 4 zł.
Jednakże chodzę tam głownie ze względu na jedzenie. Moim zdecydowanym faworytem są placki ziemniaczane z łososiem.

11267341_830263627020954_1605856766_n.jpg

Beer House ma wiele ciekawych wariacji na temat placków. Godne polecenia są również te
z kurczakiem

11264931_830263600354290_2070281821_o.jpg

Najmniej za to smakowały mi po zbójnicku.

11358654_830263610354289_1544803413_n.jpg

Wszystkie w przystępnej cenę parunastu złotych,
a porcje są naprawdę ogromne, dodatkowo każde są serwowane z sałatką, a gdyby tego było mało na początku dostajemy jeszcze starter.
Skorzystałam również z promocji zapiekanka za 1 zł do dużego piwa. Co prawda nie dorównuje tym
z Kazimierza, ale nie jest też zła. Niejednokrotnie, gdy była w Beer House kelnerzy roznosili prezenty od firmy w postaci kanapeczek czy malutkich pizzerek.

11348689_830263593687624_591162133_o.jpg

Ponadto Beer House na w swojej ofercie obiad dnia za 13 zł serwowany od 11 do 17. Każdego dnia inny i każdego dnia jest, w czym wybierać, bo nie są to klasyczne propozycje typu "schabowy, ziemniaki
i rosół”, ale na przykład krem szpinakowy
i widoczny na zdjęciu burger.

11328846_830263527020964_510786733_n.jpg

Jedyne, co nie przypadło mi do gustu to sernik.

11355582_830263613687622_219683325_n.jpg

No i może tostów też nie zamówię drugi raz, ale dlatego, że są za małe.

11311865_830263603687623_371735936_n.jpg

Jedzenie jest pyszne i dużo, a promocje bardzo atrakcyjne, przed lokalem zwykle stoi promotor
i rozdaje zniżki. Lokal jest ładnie, pomysłowo
i nowocześnie urządzony, przestronny i maja dużo stolików, ale ze względu na popularność tej restauracji czasem ciężko tam o miejsce.

11303639_830263547020962_1454991769_n.jpg

Obsługa raz dobra a innym razem opieszała
i niemiła. Nigdy nie wiadomo jak się trafi. Plusem jest tez to, że weekendy można tam zjeść kolacje przy muzyce na żywo.

11272011_830263557020961_1304257200_n.jpg

Podsumowując: Gorąco polecam wszystkim Beer House! Sprawdzi się na każdą okazje i w każdym towarzystwie!
Ogólna ocena 9/10

11303423_830263543687629_511292859_n.jpg


11335722_830263580354292_1955084678_o.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 

*1) PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM*

- Placki (ziemniaki, 1-2 średnie cebule, duży ząbek czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, mąka).

- Sos (pieczarki, papryka, woda, listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, śmietana, mąka, sól, pieprz, świeży tymianek).

DSC_3970.JPG


DSC_3963.JPG

*2 PLACKI ZIEMNIACZANE CURRY Z SOSEM PIECZARKOWYM*

- Placki (ziemniaki, 1-2 średnie cebule, duży ząbek czosnku, 2 jajka, 2 łyżeczki curry, łyżka śmietany, sól, pieprz, mąka).

- Sos (pieczarki, papryka, cebula, woda, listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, śmietana, mąka, sól, pieprz, świeży tymianek).

DSC_3877.JPG


DSC_3876 (2).JPG

*3) PLACKI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWYM*

- Placki (2 cukinie, 1 cebula, duży ząbek czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, mąka).
- Sos ( Pomidor, śmietana, majonez, sól, pieprz, szczypior).

DSC_3876.JPG


DSC_3873.JPG

Doznania smakowe sponsoruje Braun Multiquick 7. Tak jak nóż Fiskars okazał się zakupem roku 2013, tak zestaw Brauna to zdecydowany faworyt 2014 roku i nie ma szans, by cokolwiek go przebiło. Wiem, co mówię. Uwielbiam go! A lepszych placków w życiu nie jadłam.

Jak wykorzystam go w każdy możliwy sposób, to wtedy naskrobię o nim więcej. :D
Pokaż wszystkie (24) ›
 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

xsysia25
 
Przepis na placki ziemniaczane :)
Polecam przepis !



Składniki :

-ok 1 kg ziemniaków ugotowanych( ja miałam nieugotowane)
-ok 5 łyżek mąki
-1 jajko
-olej do smażenia


Wykonanie :

Ziemniaki zetrzeć  na tarce o drobnych oczkach.Do startych ziemniaków dodać mąkę (jej ilość może się czasem różnić, jeśli ziemniaki będą bardziej wilgotne to więcej mąki itd.) i także jajko. Zamieszać wszystko. Smażyć do rumianego koloru z obydwu stron.



SAM_1974.JPG


SAM_1970.JPG


SAM_1972.JPG


SAM_1973.JPG
Pokaż wszystkie (7) ›
 

tasteofjoy
 
Tym razem placki również z brokułem, jednak w innej formie i o zupełnie innym smaku. O ile poprzednie były dość neutralne, to te są aromatyczne i wyraziste w smaku dzięki suszonym ziołom.

Jak wiecie nie lubię wyrzucać pozostałości, a że z poprzednich placków została mi połowa sosu z brokułów, to postanowiłam zrobić sobie placki na drugi dzień. Sos brokułowy spokojnie w lodówce sobie leżał przez noc i nic mu się nie stało.

Podam Wam przepis na taką porcję, jak zrobiłam dla siebie, dla większej ilości wystarczy zrobić z podwójnego przepisu.

DSC_0804.JPG

*SKŁADNIKI (8 placków)*

- 5 małych ziemniaków (wielkości jajka)
-1 jajko
- 2 łyżki mąki
- ok. 4 łyżki sosu brokułowego (jeśli nie robicie z resztek, to wtedy pół ugotowanego brokuła trzeba zmiksować z 2 łyżkami śmietany)
- bazylia, oregano, majeranek (każdego taka porządna szczypta)
- sól, pieprz
- olej do smażenia

*PRZYGOTOWANIE*

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki i razem mieszamy. Smażymy.

DSC_0808.JPG

Można jeść same...

DSC_0819.JPG

I można ze śmietaną...Można też z sosem czosnkowym (śmietana/jogurt, ząbek czosnku, odrobina soli)...

DSC_0822.JPG


DSC_0825a.jpg

*Flubberowe placki to jest to!* :D
Pokaż wszystkie (8) ›
 

tasteofjoy
 
Jako jawny plackożerca przyznaję bez bicia, że mogłabym żyć na samych plackach ziemniaczanych. Żaden rosół, żadne pierogi, żadne mięsiwa, tylko placki...chrupiące, złociste...najlepiej ze śmietaną i z cukrem...ALE dziś odstępstwo - dziś placki z sosem brokułowym, żeby życie miało smaczek.

DSC_0765a.jpg

*SKŁADNIKI*

*Placki*

- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia

*Sos*

- 1 brokuł
- 2 łyżki śmietany
- ok. 3łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz

*PRZYGOTOWANIE*

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie miksujemy w blenderze ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (lub mielimy maszynką). Dodajemy jajka i mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Smażymy placki z obu stron na złoto. Podajemy z sosem brokułowym.

DSC_0769.JPG

Smacznego! :)
Pokaż wszystkie (20) ›
 

velkiki
 
BILANS:
6.15 - musli + zielona herbata
9.15 - batonik nestle fitness + zielona herbata
12.15 - dwie kromki chleba graham + polędwica z indyka + pomidor + kawa
15.30 - cztery placki ziemniaczane
16.00 - 19.30 - narty
20.00 - jabłko
 

velkiki
 
BILANS:
9.30 - herbata + miód + cytryna
11.00 - to samo
14.00 - trzy placki ziemniaczane <3
16.30 - herbata + cytryna
18.00 - sok mandarynkowy
  • awatar Ecstasy: Witaj , i jak postępy? Po bilansie widzę że stosujesz głodówkę ?
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
* 3 duże ziemniaki
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 cebuli
* 1 ząbek czosnku
* twarożek
* szczypiorek
* sól,pieprz do smaku

*PRZYGOTOWANIE*
Na początek ścieramy ziemniaki na tarce o małych oczkach <nie lubie> :P solimy i pieprzymy
SAM_1613.JPG

dodajemy jajko i mąki
SAM_1614.JPG

cebulke pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśniety przez praske
SAM_1615.JPG

mieszamy i możemy zacząć smażyć na rozgrzanej oliwie małe rumiane placuszki
SAM_1620.JPG

osączamy je z niepotrzebnego tłuszczu
SAM_1621.JPG

na tak przygotowane placuszki wykładamy twarożek i posypujemy szczypiorkiem :)
Zdjęcie0066.jpg

Przepis pochodzi od *♥ Amarelka ♥*
amarelka.pinger.pl
 

chupa-cabra
 
chupa-cabra: Dzisiaj na obiad moje ulubione danie- placki ziemniaczane. Nie idziemy jednak do strefy- Dziecko... nie chce.
 

smakolyki
 
Placki ziemniaczane:
*Składniki*
* kilka dużych ziemniaków (ok. 7)
*4 łyżki mąki
*jajo
*sól, pieprz
*1 duża cebula
*Przygotowanie*
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki ścierami na tarce na małym oczku, tak, aby uzyskać masę bądź mielimy w robocie kuchennym. Do ziemniaków dodajemy mąkę, wbijamy jajo i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy cebulkę. Placki powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Smażymy je dopóki się nie zarumienią na średnim ogniu.

Gulasz
*Składniki*
*Mięso wieprzowe (ja zawsze biorę karkówkę)
*3 duże cebule
*Vegeta, sól, pieprz
*Pół kostki margaryny
*Łyżka mąki
*Przygotowanie*
Widziałam wiele przepisów na gulasz, ale rzadko go przygotowuję wg nich. Robię go po prostu tak, jak nauczyła mnie tego moja mama. Najpierw kroję mięso w kostkę ok. 4 cm. Wrzucam mięso na gorącą margarynę i smażę dosyć długo. Następnie wrzucam cebulę pokrojoną w grubszą kostkę, dolewam wody, tak aby mięso było prawie w pełni pod nią i duszę dopóki mięso nie będzie miękkie. Gdy mięso będzie odpowiednio miękkie dodaję przyprawy i zostawiam na małym ogniu na kilka minut. Na koniec mieszam mąkę z zimną wodą (ok. pół szklanki) i dolewa do gulaszu ciągle mieszając.

Gotowe!
DSC_0887.JPG


DSC_0891.JPG

Przepis pochodzi od *Gotowanie, smażenie i pieczenie*
kuchennadama.pinger.pl
  • awatar czarnatrawa: takie jedzenie lubie! pycha!! niestety, cierpię, nie mogę smażonego;(
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

kciuk-pl
 
13 listopada, jest obchodzony Dzień Placków Ziemniaczanych. Już teraz przeczytaj przepis i zobacz zdjęcia placków.

Link: www.kciuk.pl/Dzien-Plackow-Ziemniaczanych-przepi…
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

mizgal
 
Wpis tylko dla znajomych
**M**:

Wpis tylko dla znajomych

 

ugotuj-mu-cos
 
No i pomysł na zimowy obiad - ulubione danie mojego kochanego i zapewne większej częście płci brzydkiej - oczywiscie za sprawą ziemniaków ;)

Potrzebne nam są:
- 4 spore ziemiaki
- cebula
- czosnek
- jajko
- 2-3 łyżki mąki
- ok 300 - 400 gram wołowiny najlepiej łopatki,
- duża cebula
- 5-6 pieczarek,
- 1 papryka (świeża, może być też konserwowa)
- koncentrat pomidorowy,
- śmietana 18%,
- przyprawy - sól, pieprz, papryka, liść laurowy, szczypiorek, natka pietruszki

1. Na tarce o dużych oczkach ucieramy obrane ziemniaczki oraz cebulkę. Do tego przez praskę wyciskamy czosnek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i przesianą mąkę.

2. Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę lub paski mięsko oraz pieczarki. Wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną paprykę i przyprawiamy solidnie pieprzem, sola. Dorzucamy 2-3 liście laurowe i zalewamy 0,5 szklanki wody, przykrywamy. Dusimy ok 10minut.

3. Na rozgrzanym oleju smażymy placki o wielkości ok 15cm.

4. Do naszego gulaszu dodajemy ok 2 łyżki przecieru. Zagęszczamy 1 - 2 łyżkami śmietany.

4. Na talerzu układamy po 3, 4 placki i polewamy je gulaszem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Jeśli ktoś chce, może usmażyć dwa duże placki o średnicy patelni, przełożyć na talerz, gulasz ułożyć na jednej połówce i złożyć na pół :)

I gotowe! Smacznego!
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów