Wpisy oznaczone tagiem "placuszki bananowe" (4)  

przepisyedyty
 
Przepis z:dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)lekkie-placus…

2 jajka
25 g mąki żytniej, graham (1850)
1 mały, dojrzały banan (80g)
szczypta soli
1 spora figa
3 łyżki gęstego jogurtu
kilka listków mięty
1/2 łyżeczki oleju kokosowego


Banana rozgniatamy widelcem aż do otrzymania papki (można go też utrzeć na tarce).
Przygotowany owoc wrzucamy do miski z jajkami, dodajemy mąkę, szczyptę soli i dokładnie roztrzepujemy.

Patelnie dobrze rozgrzewamy, lekko natłuszczamy pędzelkiem.
(patelnia powinna być na tyle gorąca, aby wlewane ciasto od razu zastygało).
Na patelnię nakładamy po jednej łyżce (takiej głębokiej, jak dawniej) przygotowanego ciasta tworząc małe placuszki, smażymy je z obu stron.
Gotowe placuszki układamy na zmianę z plasterkami świeżej figi (zamiennie można użyć np. kiwi), tworząc na talerzu okrąg, do środka wlewamy odrobinę jogurtu, całość wykańczamy miętą (warto dać jej więcej niż na zdjęciu, idealnie się komponuje!).
 

malgorzata.g1
 

bioindygo 1.jpg

Witajcie! Teraz, kiedy siedzę sobie na L4, mam dużo czasu na eksperymenty kuchenne. Oczywiście takie w granicach zdrowego rozsądku, bo jestem osobą dość leniwą i nie lubię spędzać dużo czasu przy garnkach. Recepturę na placuszki bananowe znalazłam w Internecie. Postanowiłam spróbować, bo przepis jest banalnie prosty a ich przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut.
bioindygo.jpg

*Do przygotowania śniadania dla jednej osoby potrzebne są* :
- dwa jajka
- jeden dojrzały banan
- dowolne owoce do przybrania (np.truskawki, maliny, borówki)
- syrop klonowy bioindygo.pl/
bioindygo 3.jpg

Przygotowanie śniadanka jest banalnie proste. Do miseczki wrzucamy rozbite jajka i banana. Całość blendujemy. Na patelni formujemy placuszki dowolnej wielności i smażymy z obu stron. Dla podkreślenia smaku całość polewamy syropem klonowym i ozdabiamy owocami.
bioindygo 4.jpg

*Syrop klonowy* ma tak pyszny smak, że mogłabym jeść go łyżeczką prosto ze słoiczka ♡ Ten kanadyjski przysmak znany jest na całym świecie. Syrop klonowy pozyskuje się ze specjalnych gatunków drzew klonowych. Sok z klonów zbiera się wiosną. Ten złoto-brązowy płyn to słodzik, który jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera między innymi cynk, wapń, magnez, sole fosforu i manganu oraz witaminy, głównie z grupy B, H, PP. Jeśli chodzi o wapń to jest go tu 10 razy więcej niż w miodzie. Ponadto syrop klonowy ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,zawiera antyoksydanty (przeciwulteniacze) – substancje chroniące przed nowotworami,kwas abscysynowy z syropu klonowego stymuluje wytwarzanie insuliny przez trzustkę oraz zwiększa wrażliwość komórek tłuszczowych na insulinę, sprzyja wykorzystaniu glukozy przez komórki mięśniowe. Jak smakuje syrop klonowy? Nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź- niepowtarzalnie! To połączenie słodyczy, karmelu, trochę kawowego aromatu, miodu. Syrop klonowy doskonale komponuje się z tymi placuszkami. Pasuje również do naleśników, gofrów, racuchów, kawy czy herbaty. Jest świetny! Możecie go kupić tutaj: bioindygo.pl/pl/p/Syrop-klonowy-170-ml/52
bioindygo syrop klonowy.jpg
Polecam Wam takie śniadanko! Jest naprawdę pyszne!!! ♡
  • awatar viqen: robiłam kiedyś coś podobnego :) pyszne :)
  • awatar Andzia:): Na pewno pyszne :D
  • awatar Andzia86: o mniam !! ale mi smaka narobiłaś
Pokaż wszystkie (46) ›
 

naswoim
 
Zagubiona mama: Według prognoz dzis ostatni słoneczny dzień . Cały tydzień ma padac i temperaura ok 10 stopni.
My dzis juz siedzimy w domu. Musze troche ogarnąc to nasze mieszkanko wraz ze słońcem. Chociaż i tak juz widac ,że będzie zmiana pogody. Słońce nie to, za to powietrze fajne . Mieszkanie się wietrzy, pranie zaraz powiesimy, odkurzymy i biorę się za robotę. Pod wieczór upieczemy ciacho szpinakowe. Na deser zrobię placuszki bananowe.
 

wredotanadiecie
 
Wczoraj wieczorem przygotowalam sobie sniadanko na dzis. W koncu dla odmiany nie zjadlam owsianki tylko placuszki bananowe.

Wyszly taaaakie pyszne ;)


Placuszki bananowe;
1 banan
2 jajka

Ja dodalam jeszcze 2 slodziki oraz 1 lyzke otrebow owsianych bo balam sie ze ciasto moze byc za rzadkie. Ale nastepnym razem pomine ;) Posmarowalam lekko patelnie i podsmazylam male placuszki. Trzeba dobrze rozgrzac patelnie, bo te pierwsze wyszly takie plaskie a te co pozniej robilam ladne grubiutkie.



SDC14296.JPG


SDC14301.JPG
Pokaż wszystkie (9) ›
 

 

Kategorie blogów