Wpisy oznaczone tagiem "pomarańcze" (62)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

zielonakraina
 

3 duże pomarańcze,
3 brzoskwinie,
sok wyciśnięty z 2 cytryn,
2 szklanki zimnej wody gazowanej,
kostki lodu

Pomarańcze i brzoskwinie obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Miksuję z sokiem z cytryny. Dodaję wodę i kostki lodu. Miksuję, aż uzyskam gładki koktajl.


1.jpg
 

kolorowa115
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

iwonaalicja
 
Dziś jeszcze dla was mam w skrócie jakieś 2 miesiące oczami telefonu:)
20141010_203429.jpg

Żadko piję kawę, tylko sporadycznie. Dlatego warto mieć coś pysznego. Ja mam o smaku vanilii i czekolady..są pycha:) Dostępne w Biedronce.
20141013_233818.jpg

W końcu ułożone puzzle:)
20141101_231111.jpg

Dostałam w prezencie, piękna różę od P:))
20141028_133235.jpg


20141028_133454.jpg

W drodze po wiosce takie o to kozy były, Można było sobie pogłaskać:)
20141028_133539.jpg

20141028_133707.jpg

Kucyk też się znalazł
20141124_012247.jpg

20141124_012252.jpg

Pazurki malowane lakierami wibo.
20141203_221013.jpg

Storczyk zakwitł.
20141212_203106.jpg

Nowe akwarium 128L mały kolos:P

20141206_223726.jpg

Kubek z jarmarku w Dreźnie:)

20141210_150118.jpg

Nowy kwiatek.

20150106_134539.jpg

Akwarium już odpalone, już za 2-3 tygodnie powinny być rybki.
20141221_155259.jpg

Montowanie wieszaka na biżuterię

20141221_155925.jpg

Efekt końcowy:)

20150106_151240.jpg

Coś słodkiego na ząb od mojego P:*
20150107_213431.jpg

Biedronkowe płatki kosmetyczne, duża paczka w promocji.


20150108_123423.jpg

Trochę owoców do soku
20150108_123412.jpg

Własnoręcznie wyciskam pomarańcze, kiwi i grapefruit.
20150108_124116.jpg

Pycha, nieziemsko dobre:p
20150107_150000.jpg

Lepię pierogi ruskie moje ulubione.

20150108_124056.jpg


IMG_0422.JPG

Zakup w Inglocie cieni od lewej; Pearl 418, Double sparkle 470 i niestety zapomniałam że go mam już, Amc. Shine 112.


20150111_130209.jpg

Zakupiłam samą paletę magnetyczną w Inglocie, zdjęcie zrobione już z cieniami.

20150111_130227.jpg

Tak prezentuje się z wszystkimi cieniami.

IMG_0462.JPG

Szminka z Celi nr. 512
IMG_0469.JPG


IMG_0495.JPG

Szampony z firmy Mila.

Dotrwaliście do ostatniego zdjęcia.
Pozdrawiam Iwona.
  • awatar #Madzik#: Nie miałam nigdy pomadki z Celi - jak z jej trwałością?
  • awatar IwonaAlicja: @#Madzik#: to w sumie pomadko błyszczyk, trwałość średnia tak do czasu jedzenia i picia. Ale to początkowe wrażenia.
  • awatar My little world: swietne zakupy, a fiolek alpejski szybko zdycha.. przynajmniej mój usechl bardzo szybko ;/
Pokaż wszystkie (8) ›
 

allysdreamsfe
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

noobli
 
Banalnie prosty sok, który może wykonać każdy.

Czego potrzebujemy?
- pomarańcze
- truskawki
- sokowirówka lub inne urządzenie do wyciskania soku (może być ręczne)
- kostki lodu

Baaardzo dobry i smaczny napój na letnie poranki, popołudnia i wieczory :)

Blender mi się spalił :( więc szukam innych rozwiązań zamiast pysznych smoothie.

koktajl.jpg
 

candy51
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Ta sałatka jest po prostu przepyszna. Orzeżwiająca, lekko słodkawa w smaku i pełna witamin. A do tego ma cudowne kolory i po prostu jest takim mega pozytywnym sałatkowym akcentem. Bardzo polecam, tym bardziej że naprawdę jest prosta do przygotowania.


SKŁADNIKI:

* 2 wieksze lub 3 mniejsze fenkuły
* 2 czerwone papryki
* 2 owoce kaki
* garść orzechów włoskich
* 1 łyżka posztakowanego świeżego koperku (ale niekoniecznie)
* winegret pomarańczowy przygotowany według tego przepisu: smakoszka.pinger.pl/m/20702362
sałatka z fenkułu, papryki i kaki.JPG

Fenkuł umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, wyciąć ze środka twardy głąb, a resztę pokroić w cieniutkie paseczki/półtalarki, tak jak się kroi cebule. Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek i również pokroić w paseczki. Owoce kaki obrać cieniutko ze skórki, przekroć na ćwiartki, a te z kolei na cieniutkie plasterki. Wszystko wrzucić do miski. Dodać pokruszone nieco orzechy oraz jeśli chcemy nieco pokrojonego koperku. Wszystko odrobinę posolić i popieprzyć, przemieszać, a następnie zalać pomarańczowym vinaigrette i przemieszać ponownie.

Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki by się przegryzła, wtedy smakuje najlepiej.
P1180113.JPG
 

smakoszka
 
Kolejny pyszny winegret, tym razem pomarańczowy. Nadaje się on doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek na bazie fenkułu lub też takich z dużą ilością papryki.


SKŁADNIKI:

* 2 pomarańcze
* 1 czubata łyżka musztardy
* 2 - 3 łyżki miodu
* 3 - 4 łyżki octu owocowego (najczęściej daję malinowy) lub winnego
* 4 - 5 łyżek oliwy
* sól, pieprz

Wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do jakieś miski. Dodać miód, musztartę i dobrze wszystko zmiksować. Potem dodać ocet, a na końcu wmiksować oliwę. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.

Na zdjęciu może nie wygląda tak rewelacyjnie, ale trudno jest zrobić o tej porze sensowne zdjęcie winegretowi.
P1180110.JPG
 

smakoszka
 
Kusiło mnie by zrobić nalewkę z owoców kaki, które przecież tak lubię. Ich smak jednak jest zbyt słodki i mało wyrazisty, by solo sprawdziły się w nalewce. Zatem dostały do towarzystwa pomarańcze. I co? Ano wyszła piękna naleweczka w słonecznym kolorze i smaku, który trudno mi określić. Delikatny, aksamitny smak, taki z lekką waniliowo - pomarańczową nutą. Pyszności.



SKŁADNIKI:

* 5 owoców kaki
* 4 pomarańcze
* ok. 1 szklanka cukru
* 0,5 l spirytusu,
* szczypta szafranu
Unbenannt.JPG

Kaki obrać cieniutko ze skórki, pokroić na kawałki i wrzucać do dużego słoja. Pomarańcze wyfiletować i również wrzucać do słoja. Oqwoce przesypać cukrem.
Najlepiej robić to tak:
-) warstwa z jednego pokrojonego kaki
-) wartwa z jednej wyfiletowanej pomaranczy
-) 2 - 3 łyżki cukru
I tak na przemian. Słój odstawić w słoneczne miejsce na 1 - 2 dni, aż owoce puszczą dużo soku, a cukier się znacznie rozpuści.

Po tym czasie wlać do słoja spirytus oraz wsypać szafran. Przemieszać. Słój zamknąć i odstawić na około 3 tygodni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu możemy nim lekko wstrząsnąć, tak by cukier się całkowicie rozpuścił.

Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować, najlepiej najpierw przez gęste sito, a potem jeszcze z dwa razy przez papierowe filtry do kawy czy herbaty. Nalewkę tą filtruje się dosyć długo, bowiem jej konsystencja przed filtrowaniem jest nieco żelowata. Trzeba wieć co jakiś czas płukać sitko i papierowe filtry pod bieżącą czystą wodą. Filtrowanie wymaga zatem nieco cierpliwości ale warto.

Przefiltrowaną nalewkę można nieco jeszcze rozcieńczyć przegotowaną wodą, jeśli będzie wydawała się wam zbyt mocna. To oczywiście kwestia indywidualnych upodobań. Potem już tradycyjnie należy ją przelać do butelki i odstawić jeszcze na jakiś czas w ciemne miejsce, by nabrała szlachetności.
P1170922.JPG
  • awatar Never Say Never Again: ja zrobiłem nalewkę pomarańczową w laskami wanilii, ale pomarańcze ówcześniej sparzone pokroiłem w plastry razem ze skórką. Ciekawe co z tego wyjdzie. Zapach wspaniały.
  • awatar Alice in Wonderland 007: upijesz nas :P
  • awatar doll_divine: skąd ja teraz słoneczne miejsce wytrzasnę :d
Pokaż wszystkie (6) ›
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

wiosennaszkatulka
 
Od dawna zabierałam się za stworzenie jesiennych dekoracji. Szyszki zebrałam już na początku października - długo przyszło im czekać na swoją kolej. Potem pochłonęły mnie kartki, biżuteria... i nagle okazało się, że już listopad.
W ostatnim tygodniu pogoda nas nie rozpieszczała, więc nadszedł czas na stworzenie własnych jesiennych umilaczy  :)

W roli głównej szyszki i suszone pomarańcze, a także pachnący anyż. Kompozycja jeszcze jesienna, z nutą świątecznych zapachów.


100_7841.jpg


100_7853.jpg


Więcej zdjęć na moim drugim blogu na wiosennaszkatulka.blogspot.com gdzie serdecznie zapraszam :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Nie ma jak to rozpocząć dzień witaminową bombą. Jako, że kaki u mnie są obecnie dostępne po 39 cent za sztukę i tym samym właściwie są tańsze od jabłek, to kupuję je hurtowo. I co tu dużo pisać. Smoothie z kaki i pomarańczy na dzień dobry to niezwykle smaczne rozpoczęcie dnia.


SKŁADNIKI (na 2 szklanki):

* 2 dojrzałe owoce kaki
* 2 pomarańcze
smoothie z kaki i pomarańczy.JPG

Kaki obrać cieniutko ze skórki, pokroić na małe kawałki i wrzuić do blendera. Z pomarańczy wycisnąć sok i dolać go do owoców. Wszystko zmiksować. Jeśli będzie bardzo gęste dodać nieco (ok. 50 ml) wody. Rozlać do 2 szklanek i delektować sie tym pysznym smakiem.
P1170803.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

modelinkiwerki
 
Hej!  
Dziś mam małe kolczyki.
Oj nie było mnie tu troche.  To chyba blogowy kryzys. I lenistwo.  Tak 2 w 1.

W każdym razie. Jedne już mają swojego właściciela a 2 dalej go poszukują :)

Zrobiłam jeszcze na zamówienie :jabłuszka,kiwi i cytrynko-limonki.  
Ale zdjęć nie zrobiłam. #sarkasm mode on#po co? #sarkasm mode off#

Papa
 

smakoszka
 
W naszym domu prawie wcale nie kupujemy gotowych sklepowych napojów gazowanych czy innych. Za wyjątkiem wody mineralnej. Ci, którzy nas znają już o tym wiedzą. Codziennie rano przygotowuję do dzbanków owocową herbatkę dla dzieci, którą potem pija się w ciągu dnia. Schłodzoną lub nie. W ogóle pijemy dużo herbat, przeróżnych. No i jest woda mineralna.
I właśnie do tego typu napojów wspaniałym dodatkiem są domowej produkcji syropy.

Syrop zrobiny z kwiatów dzikiego bzu ma specyficzny smak, który znakomicie komponuje się np. z truskawkami. W ogóle jest też fajnym dodatkiem do deserów.  
A przygotowanie takiego syropu jest w zasadzie dziecinnie proste.

W necie jest mnóstwo przepisów na zrobienie takiego syropu. Generalnie wszystkie one bazują na przepisie podstawowym, który można modyfikować według własnej weny twórczej.


SKŁADNIKI (na przepis podstawowy):

* 30 - 40 baldachimów kwiatów czarnego bzu
* 1 kg cukru
* 1 litr wody
* sok z 1 cytryny

Kwiaty bzu pozbierać z drzew rosnących daleko od drogi, najlepiej w słoneczny dzień, układając je delikatnie w koszyku czy misie (nie do reklamówki!).
Gdy wrócimy do domu należy kwiaty od razu oporządzić. Nie myć ich, nie płukać, nie potrząsać, by nie stracić pyłku kwiatowego.
Bezpośrednio nad naczyniem, w którym będziemy przygotowywać syrop (może to być garnek, lub tak jak u mnie bardzo duży słój) odcinać nożyczkami kwiaty tak, by usunąć jak najwięcej zielonych gałązek. Zielone częśći mogą bowiem nadać gorzkiego posmaku, zatem im ich mniej, tym lepszy będzie nasz syrop.

Jak już uporamy się z kwiatuszkami, należy przygotować zalewę.
W tym celu gotujemu wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Tak powstałym cukrowym gorącym syropem zalewamy nasze kwiaty. Powinny być całkowicie zakryte. Jak nieco przestygnie, naczynie przykrywamy i odstawiamy na kilka dni (2 - 4). Raz lub dwa razy dziennie delikatnie należy syrop przemieszać.
P1150446.JPG

Po tym czasie syrop dokładnie przefiltrować i rozlać do czystych butelek lub słoiczków. Jeśli chcemy go dłużej przechowywać należy słoiczki zapasteryzować. W tym celu wystarczy podgrzać syrop i wlewać do słoiczków bardzo gorący. Słoiczki od razu zakręcić i postawiać do góry dnem aż ostygną.
Po otwarciu słoiczka syrop przechowywać w lodówce.

A teraz inne wersje smakowe.
Przygotowując syrop możecie go trochę i według uznania ulepszyć i nadać mu nieco ciekawszego smaku.
Podaję tutaj kilka możliwości.

*Syrop z kwiatów dzikiego bzu z cyrtyną*
Dodatkowo (do przepisu podstawowego) potrzebujemy 2 cytryny. Cytryny wyszorować szczoteczką pod gorącą wodą, następnie pokroić w plasterki. Plasterki włożyć do naczynia z kwiatami jeszcze przed zalaniem gorącym syropem cukrowym.
*Syrop z kwiatów dzikiego bzu z melisą*
Do naczynia, do kwiatów dodajemy garść świeżych listków melisy.
*Syrop z kwiatów dzikiego bzu z pomarańczą i wanilią*
Do naczynia z kwiatami dodajemy wyszorowaną szczoteczką pod gorącą wodą i pokrojoną na plastry pomarańczę oraz 1 laskę waniliową naciętą wzdłuż.
P1150518.JPG
  • awatar Kamyki & spółka :-): Muszę koniecznie wypróbować. Kusi mnie zwłaszcza ten syrop z pomarańczami i wanilią ;-)
  • awatar Bafka: @Kamyki & spółka :-): Wyprobuj bo warto. Syrop jest naprawde smaczny. My cała zimę uzywalismy go zamiast cukru do herbaty.
Pokaż wszystkie (2) ›
 

tasteofjoy
 
Skończyło się jak zwykle...naobiecywałam więcej kosmetycznych recenzji, a znowu będzie kulinarnie. Ach te baby. :P

Jak wiecie jestem początkująca w temacie muffinów, ale są na tyle proste w wykonaniu, że nie da się ich zepsuć. Póki co próbuję jedynie prostych przepisów (suche + mokre = wymieszaj), ale niebawem podniosę sobie poprzeczkę i ruszę w bój z mikserem!

DSC_0132.JPG

*SKŁADNIKI NA CIASTO*

*Suche*
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

*Mokre*
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 100g rozpuszczonego masła
- 2 jajka

*DODATKI*

- kandyzowana skórka pomarańczy
- lukier

DSC_0120.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich składniki mokre i wszystko razem dokładnie łączymy. Napełniamy foremki do muffinów do wysokości 2/3.

Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

DSC_0122.JPG

*Wierzch zdobimy lukrem.*
Cukier puder, odrobina wody i trochę soku z cytryny i ucieramy na gładziutką masę.

Dla dopełnienia pomarańczowej babeczki, użyłam jeszcze kandyzowaną skórkę pomarańczy.

DSC_0130.JPG

W przepisie zmniejszyłam ilość cukru, ze względu na lukier. Jeśli zdecydujecie się ozdobić muffinki inaczej lub pozostawić je bez polewy/kremu to należy zwiększyć ilość cukru w przepisie na ciasto do 3/4 szklanki.

DSC_0126.JPG

*Moje kolejne ( chyba już 10, a może dopiero 10) podejście zakończyło się sukcesem!* :D
  • awatar kocham-zakupy: muszę wypróbować bo wyglądają apetycznie
  • awatar Taste of Joy: @kocham-zakupy: bardzo proste, przygotowanie max. 10 minut i pieczenie 20 :)
  • awatar głupotka: Wyglądają wspaniale. Aż ślinka cieknie na widok takich pyszności :D Ja tam jestem tak zdolna, że mi muffinki nie wyzły. Nie wyrosły tak jak powinny, ale do jedzenia się nadawały.
Pokaż wszystkie (21) ›
 

poisoneddreams
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

jesienna
 
Tym razem róże nie wyszły spod mojej ręki ale i tak są bardzo urocze ;)
Nie wyrzucajmy skórki od pomarańczy jeśli chcemy zrobić takie małe dzieła:)

Inspiracja pochodzi z *colorfully.eu/how-to-make-roses-from-orange-peel-diy/*

rozyczki-ze-skorki-pomaranczy- (1).jpg


Pozdrawiam serdecznie:)

P.S. Czy też wypatrujecie znaków wiosny? :>
_____________
Facebook *www.facebook.com/(…)456695384365347…*
  • awatar Bafka: super pomysl
  • awatar kolczykarium: Ale piękne! I pewnie miło pachną przez pewien czas:) Ja już się nie mogę doczekać wiosny!
  • awatar gość: Robiłam je już są super polecam :D
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (6) ›
 

 

Kategorie blogów