Wpisy oznaczone tagiem "pomidorowa" (15)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

jolq
 
maoczyzielone:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

lalkazombie
 
Ugotowałam dziś pomidorową. Komuś ukroić kawałek? :D
IMG00531.jpg
Pokaż wszystkie (4) ›
 

alilioe
 
pomidorowa na ostro.jpg

Cześć :)

Przedstawiam Wam zupę pomidorowo paprykową na ostro. Przepis kiedyś znalazłam w internecie ale niestety nie udało mi się go już drugi raz znaleźć więc improwizowałam. Wyszła pysznie, a jeżeli lubicie smaki meksykańskie albo i też pikantne dania, to zapraszam do gotowania ;) Naturalnie robi się tą zupę szybko, bo przecież komu by się chciało stać w taką piękną pogodę przy garach! No to po kolei, potrzebujemy:

1 czerwoną paprykę
2 pomidory
1 cebulę
3 ząbki czosnku
1 l wywaru lub 1 kostka bulionowa i 1 l wody
ok 100 g bagietki lub bułki
sól, pieprz
pół łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej jeżeli chcecie bardziej ostrą zupę)
Olej do smażenia

Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i paprykę podduszamy ok 3-4 minuty na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i dusimy do momentu aż wszystko będzie miało w miarę jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę bagietkę i jeszcze chwilę dusimy. Następnie wlewamy wywar ( lub wrzucamy kostkę rosołową i wlewamy 1l wody) i gotujemy na małym ogniu ok  5-10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Wszystko blendujemy i zupa gotowa ;)

Ja je podaję z grzankami z serem, świetnie pasują :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

agnessia
 
Strrrasznie zgłodniałam ;3 a obiad się dopiero robi ;/
Byłam w biedronce i te wszystkie wafelki, batoniki kusiły *.* i jeszcze moje ulubione paluchy czosnkowe wykładali.. takie gorące prosto z pieca ;o myślałam, że sfiksuję haha :D

Na szczęście zaraz zupka będzie :D Pomidorową gotuję na wywarze warzywnym z ryżem :3



NIE PODJADAŁAM!!! :D
zupa-pomidorowa-z-ryzem-1_13056_7.jpg
  • awatar Be strong! Be fit!: te pyszne paluchy są pełne kalorii ;c no jasne :D ja też jestem tego zdania, że raz na jakiś czas można zjeść coś co uwielbiamy, a nie jest zalecane w naszej diecie :D ale ja jestem dopiero w 1 dniu więc tak nie bardzo już się nagradzać haha xd
  • awatar Be strong! Be fit!: @agi_style: dlatego od dzisiaj jem ciemne :D i zamiast makarony w zupie (który uwielbiam) ugotowałam ryż parboiled ^^
  • awatar ღ Colour of your dreams ღ: Moja ulubiona zupa :D
Pokaż wszystkie (4) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

rougestreet
 
Dzisiaj na obiad ugotowałam pomidorowke. Zamiast ryżu lub makarony dodałam podsmażoną kapustę .

Kapustę na początku podsmażam na oleju z oliwek a potem dodaje do zupy aby jeszcze troche sie zagotowala . Zupa jest pyszna ! Polecam ja  zwłaszcza dla tych którzy są na diecie ;)



image.jpg


image.jpg


image.jpg
Pokaż wszystkie (4) ›
 

wuwuzela
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kuchniaonline
 
Tak przyrządzona zupa nie wymaga już żadnych dodatków, jest zawiesista, aromatyczna i pożywna.

Składniki:
4 duże mięsiste pomidory,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
średnia cebula,
marchew,
pietruszka,
woreczek ryżu (100 g),
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
sól i cukier

1. Pomidory pokroić w ćwiartki, marchew i pietruszkę w kostkę.
2. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę dusić, po czym dodać pomidory, marchew i pietruszkę, surowy ryż. Dodać 5 szklanek wody.
3. Gotować zupę, aż, ryż stanie się całkiem miękki, zmiksować i przecedzić przez durszlak, aby usunąć pestki i skórki pomidorowe.
4. Zupę jeszcze raz zagotować, doprawiając solą i cukrem, posypać siekaną zieloną pietruszką.

Smacznego ;)
 

looksfera2
 
Włoska robota: ...jeśli zupa to pomidorowa, a jak pomidorowa to tylko ze śmietaną :)

Moja dziś na ciepło, bo zimno barrrrrrrrrrdzo.

Prosta robota, do wywaru warzywno-mięsnego wrzucam pomidory bez skórki (dużo), gotuję kilka minut, żeby pomidory sie rozgotowały, solę i już :)
Cały cyrk dopiero jak już wleję do talerza, czyli śmietana albo parmezan, bazylia, drobne sześciany grzanek, prosciutto albo szynka parmeńska podsmażone w kostkę, siekana cebula, papryczka chili  albo czosnek, oliwa smakowa, oczywiście do wyboru bo nie wszystko naraz :) żeby nie zagłuszyć pomodora ;)
Moja dzisiejsza była z kwaśną  śmietaną, cebulą, bazylią i parmezanem (wiem że przeginam ale lubię pełne smaki).
Jeśli szukam kwasu to dolewam kroplę aceto balsamico di Modena ;) metoda mojej babci.

Foto z sieci bo dzięki niemu wiem, że nie jestem dziwna :)
  • awatar tatanka: moja ukochana zupa! uwielbiam w wersji tak ciężkiej i gęstej że niemal łyżka stoi, z kupną 'zacierką babuni'. mniaaamm.
  • awatar muzungu2: Pyszności! :D
  • awatar Garfieldowa: o, z parmezanem jeszcze nie jadłam :) Wypróbuje któregoś dnia...
Pokaż wszystkie (12) ›
 

 

Kategorie blogów