Wpisy oznaczone tagiem "pomidory" (139)  

smakoszka
 
Shakshuka to potrawa wywodząca się z kuchni tunezyjskiej, ale bardzo popularna we wszystkich krajach arabskich. Najczęściej podawana na śniadanie. Jednak nadaje się doskonale równiez na obiad czy kolację, bo danie jest bardzo sycące. Co to jest owa tajemnicza shakshuka? Ano nic innego jak jajka sadzone w sosie pomidorowym. Chociaż to niekoniecznie jest sos jako sos. Bardziej pysznie zasmażone pomidory. Oczywiście są różne wersje tej tradycyjnej potrawy i tam gdzie jest ona popularna zapewne każda gospodyni przyrządza ją nieco inaczej. Można zatem dodać jakieś dodatkowe warzywa, mięso, kiełbaski czy nawet rybę. Jak tam kto woli i lubi. Ja przepis podaje w tej wersji jaką najbardziej lubimy my.


SKŁADNIKI (na 1 dużą patelnię, dla 4 osób):
* 4 - 5 dużych pomidorów
* 1 - 1,5 cebuli
* 3 większe ząbki czosnku
* 1 cała lub pół papryki
* 1 papryczka chili (pominąć jeśli lubicie wersję łagodną)
* 6 - 8 jajek
* nieco oliwy
* pół łyżeczki kuminu
* pół lub 1 łyżeczka słodkiej papryki
* sól, pieprz
* nieco posiekanych świeżych ziół według uznania (moze być pietruszka lub kolendra, lub bazylia, lub lubczyk - co tam macie i lubicie)

Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem na jakieś 3 - 4 minutki, potem opłukać zimną wodą i obrać je ze skórki. Pokroić na małe kawałki (wyrzucając jednak wodnite środki z nasionkami).
Paprykę umyć, oczyścić i najlepiej obrać nożykiem (lub specjalnym obierakiem) ze skórki. Pokroić na małe kawałki, najlepiej w paseczki. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Jeśli lubicie na ostro to pokroić drobniutko też papryczkę chilli.
P1010356-tile.jpg

Na patelni rozgrzać nieco oliwy i wrzucić na to poskroje cebulę, paprykę i czorsnek (w wersji pikantnej też chilli). Smażyć przez kilka minut. Następnie dorzucić pokrojone pomidory i znowu smażyć co chwila mieszając. W międzyczasie dodać kumin, słodka paprykę, posolić i popieprzyć. Wszystko zasmażyć jakies 5 - 10 minut mieszając, ale jeśli bedzie robiło się za suche, można dolać odrobine wody. Na koniec wbić jajka i smażyć jeszcze tyle już bez mieszania do momentu aż zetną się białka (najlepiej jak patelnię się przykryje się pokrywką). I właściwie gotowe. Posypać jeszcze posiekanymi ziołami i delektowac się pysznym smakiem.
P1010360.JPG
  • awatar Kashiunja: co słychać Basiu?
  • awatar Bafka: @Kashiunja: Jakos leci. Napisałam wiecej w osobnym wpisie. Pozdrowionka dla ciebie :)
  • awatar Kashiunja: @Bafka: dziękuję :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

nietereska
 
Dawno temu Chińczycy wymyślili koe-chiap, przyprawę do dań z ryb, wzorowaną na polinezyjskiej zupie z cebuli, fasoli, sardynek i ziół. W XVII w. #keczup trafił do Europy, a Brytyjczycy dostosowali jego smak do własnych gustów. Wedle przepisu z 1727 r., robiono go z anchois, wina, octu i słodkich przypraw. Od drugiej połowy XVIII w. keczup sprzedawano jako niemal przeźroczysty sos z zielonych pomidorów. Dopiero Amerykanie “wynaleźli” keczup, jaki znamy do dzisiaj. Amerykańska receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić własny, niepowtarzalny w smaku, zdrowy keczup z naturalnych składników. Do pysznych kanapek z domowego chleba - będzie jak znalazł.
Po przepis zapraszam do mojego artykułu: pl.blastingnews.com/(…)juz-czas-na-domowy-keczup-sp…
file0001694568621.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

chelsjesss
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
chelsjesss:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

fitnesslovesport
 
Fitkobietka: DIETETYCZNY OBIAD: PIECZONE POMIDORY Z JAJKIEM – 164 KCAL

pieczone-pomidory-z-jajkiem.jpg


Kochani ! Gotowi na Wielkanoc ?
To już za 10 dni ! ‪#Jajko‬ obowiązkowo musi być, dlatego FitPlanner.pl przygotował dietetyczny przepis na pieczone pomidory z jajkiem :) Tylko 164 kcal ! Pshh... FitPlanner zdradza, że w przepisie znajduje się sekretny składnik o niezwykłych właściwościach. Odtruwa, obniża poziom cholesterolu, poprawia przemianę materii, a do tego uznawany jest w ajurwedzie za eliksir młodości. Chcesz wiedzieć co to za składnik ? Sprawdź na www.fitplanner.pl/(…)przepisy-na-wielkanoc-pieczone…

Smacznego ! :)
  • awatar Little Fashion Lady: uuu widzę, ze trzymamy dietę :) jestem modelka, na moim blogu niedlugo pojawia sie posty o tym jak ja dbam o swoja sylwetke Emotikon smile zapraszam Cie do siebie, jestem nowa na blogspocie :) moja nowa sesja juz na blogu :) wiecej na blogspocie paulinachylinska.blogspot.com/
Pokaż wszystkie (1) ›
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)krem-z-pieczonych-pomidorow.h…

Składniki na 2 porcje, 1 porcja zupy: 174kcal
2 duże pomidory (ok.600g)
2 marchewki
2 łyżki oliwy truflowej
2 ząbki czosnku
Zioła: np. tymianek i oregano
Marchew i czosnek obrać. Z pomidorów wyciąć szypułki a skórkę na czubku ponacinać na krzyż. Warzywa razem z ziołami ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować połową oliwy, przykryć i piec w temp. 160st. około 75 minut. Pomidory obrać ze skórki, całość włożyć do garnka, przyprawić szczyptą soli i pieprzu i zmiksować na krem. Zupę podać skropioną pozostałą połowa oliwy.
Proponuję zupę podać z 2 kromkami pieczywa graham i 50g sera feta pokrojonego w kostkę na osobę. Taki posiłek będzie miał 420kcal.
 

przepisyedyty
 
Przepis z www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

SKŁADNIKI

2 PORCJE
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta ostrej papryki
6 plasterków (ok. 80 g) szynki parmeńskiej lub serrano
1 puszka pokrojonych pomidorów (polpa di pomodori)
1 kulka mozzarelli (użyłam mozzarelli di bufala)
sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
bazylia

PRZYGOTOWANIE

Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, opłukać. Każdy pokroić na 3 części w następujący sposób: filet położyć na deskę i przekroić pionowo na 2 części, jedną z tych części - grubszą - pokroić w poprzek na 2 cieńsze filety a drugą pozostawić w całości). Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, wysmarować 2 łyżeczkami oliwy i zawinąć w plasterki szynki.
Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.
Stopniowo, łyżką wykładać pomidory i zagotować. Pomidory doprawić delikatnie solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Gotować pod przykryciem przez ok. 6 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę.
Dodać kawałki mozzarelli, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią i podawać. Można podgrzewać.
 

mietka123
 
Pokażę wam jeszcze moje roślinki, warzywka,owocki z mojego ogródka warzywnego, swoją drogą lubię ten ogródek zostawiam tam małe ziarenka a później wyrasta z nich coś smacznego:) mniam:P www.facebook.com/pages/Mi%C4%99tka/821484484567183 Wbijajcie na mojego Fb zapraszam serdecznie:)
105_0858.JPG


105_0859.JPG


105_0860.JPG


105_0861.JPG


105_0862.JPG


105_0871.JPG
  • awatar Mrs Dangerous: Same pyszności widać że ładnie Ci wyrosły. :)
  • awatar xthy: świetne te pysznosci ;)
  • awatar Catkin ☆: Zawsze chciałam mieć taki ogródek, ale mam miejsce na niego tylko w nienasłonecznionym miejscu :(
Pokaż wszystkie (8) ›
 

more_love
 
More_Love:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

xsysia25
 
Dzisiaj pomysł na szybką i pyszną przekąskę. Idealnie sprawdzi się  na domówkę/imprezę :)


Składniki :

-ciasto francuskie
-pomidory
-majeranek
-czosnek granulowany


Wykonanie :

Ciasto francuskie rozwałkować i wyciąć kwadraty. Pomidory umyć, pokroić na plasterki i po jednym układać na kwadratach ciasta. Zgiąć rogi ciasta do środka. Posypać majerankiem i czosnkiem. Piec w 200stC przez 15 minut.


SAM_0815.JPG


SAM_0793.JPG


SAM_0794.JPG


SAM_0818.JPG


SAM_0821.JPG


SAM_0813.JPG
Pokaż wszystkie (6) ›
 

more_love
 
More_Love:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów