Wpisy oznaczone tagiem "por" (54)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

easylifee
 
Lubicie por? Bo ja bardzo :) Zwłaszcza, że jest nie tylko smaczny, ale również posiada wiele właściwości prozdrowotnych, o których możecie przyczytać na blogu: prozdrowo.wordpress.com/(…)wlasciwosci-zdrowotne-po…
 

kacpero34583
 
Ganar dinero con un blog - programa de afiliados - ganar dinero por internet - marketing de afiliacion
 

kacpero34583
 
Ganar dinero con un blog - programa de afiliados - ganar dinero por internet - marketing de afiliacion
 

adamo554643
 
Ganar dinero con un blog - programa de afiliados - ganar dinero por internet - marketing de afiliacion
 

manfred41
 
Ganar dinero con un blog - programa de afiliados - ganar dinero por internet - marketing de afiliacion
 

henry83296374
 
Ganar dinero con un blog - programa de afiliados - ganar dinero por internet - marketing de afiliacion
 

alexander345674
 
Ganar dinero con un blog - programa de afiliados - ganar dinero por internet - marketing de afiliacion
 

thomas5874942
 
Ganar dinero con un blog - programa de afiliados - ganar dinero por internet - marketing de afiliacion
 

enchantedstory
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Pomysł na tę sałatkę podsunęła mi Dorota. Sałatka jest wam pewnie znana. Ja robiłam ją pierwszy raz. Według przepisu powinny być chyba płaty śledziowe słone, a nie marynowane w occie, ale u mnie w domu nikt nie znosi solonych śledzi (nawet jeśli się najpierw je odpowiednio wymoczy, by takie słone nie były), zatem użyłam tych marynowanych w occie.
Sałatka jest wyjątkowo niefotegeniczna, taka z serii "lepiej smakuje niż wygląda". Smakuje za to naprawdę dobrze.


SKŁADNIKI (na ok. 13 - 15 sztuk):

* dwa słoiki płatów śledziowych (po odcedzeniu miałam tych płatów 400g)
* 2 duże pory (jasna część)
* 2 - 3 jabłka
* 2 łyżki majonezu
* sól, pieprz
sałatka śledziowa z porem i jabłkiem.JPG


Jeśli użyjecie śledzi solonych, należy je najpierw wymoczyć w wodzie, żeby nie były takie słone. Jeśli tak jak ja użycie marynowanych w occie, to tę czynność można sobie darować.

Por pokroić w drobno, wrzucic do miski, posolić i nieco ugnieść pięścią lub też odstawić go na jakieś pół godziny i dopiero potem dokończyc robienie sałatki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dorzucić do pora.
Śledzie pokroic na małe kawałki i również wrzucic do miski.
Wszystko posolić i popieprzyć, dodać majonez i dobrze wymieszać. Gotowe.
P1190959.JPG

Do sałatki można dodać też jajka, wtedy sałatka jest nawet trochę lepsza w smaku.
 

czytaczka
 
Moja koleżanka Marta otaczajsiepieknem.blogspot.com/ wspominała ostatnio na swoim blogu o tarcie porowej.
Poprosiłam o dokładny przepis i po chwili robiłam już tartę w kuchni.

Wykorzystałam nowe małe naczynia z Ikei.
P7150608 (Kopiowanie).JPG


Podstawa to por, który umyto i pokrojono. Wrzuciłam go do garnka na oliwę, dolałam wodę (tak, aby zakrywały pora) i dusiłam przez 15 minut na małym ogniu.
P7150604 (Kopiowanie).JPG

Marta wspominała, żeby dodać dobrą wegetę, ale ja w domu takiej nie posiadam, dlatego popierzyłam, posoliłam i dosypałam czegoś, co dostałam od sprzedawcy przy zakupie kozieradki.
P7150618 (Kopiowanie).JPG

Wyglądało to tak:
P7150619 (Kopiowanie).JPG


W misce pomieszałam śmietanę 12%, ser (mozzarella)  i pieprz.
P7150624 (Kopiowanie).JPG


Robimy.
Naczynia wykładamy ciastem francuskim. Ciasto włożyłam na chwilę (3 minuty) do nagrzanego opiekacza.
P7150617 (Kopiowanie).JPG

Potem por (odsączony z wody jeżeli nie wyparowało wszystko).
P7150632 (Kopiowanie).JPG

A na koniec warstwa śmietanowa z serem.
P7150633 (Kopiowanie).JPG


Zostawiłam tarty u mnie w opiekaczu w 180 stopniach na 20 minut.
P7150637 (Kopiowanie).JPG


P7150642 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Dobre na kolację i podobno (wypróbuję jutro) po podgrzaniu jest jeszcze lepsze. Por jak por, nie ma szaleństwa zmysłów i galopu smaków. Dobra i porządna kolacja.

P7150644 (Kopiowanie).JPG
  • awatar chiacchierona: Nie rozumiem idei używania wegety. Okropnie słone paskudztwo, które jak dla mnie przyćmiewa smak dań, zamiast go wydobyć. Dobrze, że jej nie stosujesz przy przygotowywaniu potraw.
  • awatar Anchorwoman: Też nie lubię wegety...wolę jakieś naturalne przyprawy, ale wiadomo -kwestia gustu ;)
  • awatar Małgoo: @chiacchierona: chodziło o sprawdzonä mieszankę
Pokaż wszystkie (9) ›
 

smakoszka
 
Jak spahghetti carbonara to wiadomo, że powinien być przesmażony boczek, obowiążkowo parmezan i sos na żółtkach. Robię często, bo lubimy, ale lubimy sobie również te danie nieco urozmaicić. Np dodając pieczarki.
Przygotowanie jest dziecinnie proste, a spaghetti smakowite. Ot, pomysł na szybki, smaczny obiad.


SKŁADNIKI:

* 1 paczka (400 - 500 g) spaghetti
* 1 większy por (lub 2 jak są malutkie)
* ok. 200 - 250 g boczku
* ok. 200 - 250 g pieczarek
* ok. 300 g słodkiej śmietany
* odrobina oliwy
* 3 żółtka
* sól, pieprz
spaghetti carbonara.JPG

Boczek pokroić w drobną kostkę, pieczarki na plasterki, a pora w cieniutkie paseczki.
Parmezan zetrzeć na tarce.
Postawić osoloną wode na makaron.
Gdy makaron się będzie gotował, na patelni, na oliwie podsmażyć boczek z porem. Pod koniec smażenia dorzucić pieczarki i smażyć jeszcze przez 2 - 3 minutki.

W jakieś misce roztrzepać trzepaczką żółtka ze śmietaną. Dobrze popieprzyć. Wrzucić ok. 2/3 parmezanu i dobrze wymieszać.

Jak makaron będzie już gotowy, dobrze go odcedzić z wody. Zaraz potem wlać masę jajeczno - serowoą na patelnię i chwileczkę (2 - 3 minutki) na małym ogniu pogotować, aż sos lekko zgęstnieje.
Sos wlać do odcedzonych i gorących spaghetti (lub spaghetti dodać do sosa, w zależności które naczynie macie większe) i dobrze wszystko wymieszać.

Nałożyc na talerze, posypać resztka startego parmezanu i zajadać.
Może na zdjęciu nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smakuje bardzo dobrze.
P1190501.JPG
 

smakoszka
 
Miałam ochotę upiec tartę. Ale jaką? W domu były buraczki, zatem postanowiłam wyczarować tartę właśnie z buraczkami. Może i dupy nie urywa, ale wyszła całkiem dobra.


SKŁADNIKI:

na ciasto:
* 250 g mąki pszennej
* 60 - 70 g mąki kukurydzianej
* 130 g schłodzonego masła
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 4 łyżki zimnej wody

ponadto:
* 1 por (tylko biała część)
* kilka plasterków salami
* 2 - 3 łyżki oleju
* ok. 300 g ugotowanych buraków
* 3 jajka
* 200 g kwaśnej śmietany
* ok. 100 ml śmietany kremówki
* 1 łyżka soku z cytryny
* 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
* przyprawy w ilościach według uznania: sól, zmielony kumin, chili
* ok. 1 szklanki startego sera
tarta z buraczkami.JPG

Do mąki wkroić zimne masło, dodać sól, jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim lekko natłuszczoną formę o średnicy 28 cm.
Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem pergaminowym obciążonym suchą fasolą lub grochem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiec jakieś 7 - 8 minut.

W tym czasie pokroić pora i salami w paseczki i posmażyć (na oleju) kilka minut na patelni.

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać sok cytrynowy, chrzan oraz przyprawy. Na koniec wmieszać do tego starty ser.

Buraki pokroić na plasterki. Porozkładać je na podpieczonym spodzie tarty. Na to wyłożyć porę z salami. Na samą górę wylać masę jajeczno - serową.

Piec w temp. 180°C (termoobieg, 200°C - piekarnik bez termoobiegu) około 25 minut.
P1180890.JPG

P1180891.JPG
 

ebook-obyczajowe
 
Autor: Selma Lagerlöf  

Powieść skandynawskiej laureatki nagrody Nobla, która aż trzykrotnie została sfilmowana.

Szczegóły publikacji:
czytajnas.nextore.pl/(…)tetniace_serce_%28cesarz_po…

Więcej ebooków z kategorii "obyczajowe", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-obyczajowe.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Najnowsze wydania popularnych gazet i czasopism znajdziesz tutaj:
masz24.pl/gazety-i-czasopisma-cyfrowe-wydania.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Tętniące serce (Cesarz Portugalii) - ebook.jpg
 

tasteofjoy
 
Idealny pomysł na prosty i pyszny obiad. Uwielbiam mięso w połączeniu z pieczarkami. :)

DSC_2113.JPG

*SKŁADNIKI*

- 5-6 sznycli z indyka
- 300g pieczarek
- por (ok. 15-20cm)
- 200g śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej

DSC_2122.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Z papryki, ziół prowansalskich, drobno posiekanego czosnku i 2-3 łyżek oleju robimy marynatę. Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie nacieramy z każdej strony marynatą. Odstawiamy do lodówki na min. 20 minut (jeśli macie godzinkę tym lepiej).

Pieczarki kroimy na małe kawałki (polecam kupować te mniejsze i kroić na ćwiartki). Por kroimy w półplasterki.

Mięso podsmażamy 5 min. na oleju, a następnie dorzucamy pieczarki z porem i dusimy ok. 15 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

DSC_2123.JPG


DSC_2125.JPG

Smacznego :)
  • awatar Paznokciowo: jak dla mnie zbyt skomplikowane :)
  • awatar Noonah: wygląda smacznie a że nie lubię indyczego mięsa to wypróbuję przepis z kurczakiem
  • awatar Blog Luesy ♥: pychotka :)
Pokaż wszystkie (12) ›
 

tasteofjoy
 
Mój pewniak i jedna z sałatek, które robię najczęściej. Mało składników, za to jakie smaki. :)

DSC_1624.JPG

*SKŁADNIKI*

- 150-200g szynki konserwowej w kawałku
- słoiczek pieczarek marynowanych krojonych (ok. 300g)
- 1 por (kawałek ok. 10cm)
- 5-6 jajek na twardo
- majonez, śmietana
- sól, pieprz

DSC_1631.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy majonezem, śmietaną, solą i pieprzem.

DSC_1618.JPG

*UWAGI*

Proponuję posolić pora i odstawić przynajmniej na 20 minut, aż zmięknie, a następnie lekko go odcisnąć. Inaczej będzie twardy i skrzypiący pod zębami.

DSC_1620.JPG


ff.jpg

Chyba macie mnie na dzisiaj dość, ale muszę nadrobić trochę zaległości i dopełnić zobowiązania.

:o
  • awatar Malinka<.3: przeczytałam szynka z szynką ;d haha
  • awatar Ewelajna blog: smakowicie wygląda, muszę wypróbować :)
  • awatar czerwone szpilki: ja do tej sałatki dodaję jeszcze kawałek żółtego sera startego - pychotka :D
Pokaż wszystkie (13) ›
 

smakoszka
 
Wysłałam Kapsla do sklepu po por, który potrzebowałam do zupy. Poszedł do pobliskiego warzywniaka i zamiast jednego pora przyniósł mi ich kilka. Młodych, świeżutkich, zieloniutkich. No i coś trzeba było z tych porów wyczarować. Dlatego między innymi smakołykami powstały tez te tartaletki.

Przepis podaję Z ilością składników potrzebną na 8 małych tartaletek. Na 1 dużą tartę należy jedynie o połowę zmniejszyć ilość składników na kr***e ciasto.


SKŁADNIKI (na 8 małych tartaletek):

na ciasto:
* 600 g mąki pszennej
* 250 g schłodzonego masła
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka curry
* 1 - 2 jajka
* 8 łyżkek zimnej wody

ponadto:
* 2 młode pory
* 1 mała puszka kukurydzy
* 2 jajka
* 200 g kwaśnej śmietany
* ok. 100 ml śmietany kremówki
* 1 łyżka soku z cytryny
* przyprawy w ilościach według uznania: sól, curry, zioła (u mnie była to świeża szławia)
* ok. 1 szklanki startego sera
Unbenannt.JPG

Na piecu postawić garnek z osoloną wodą, by się zagotowała. Pory umyć i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do wrzątku i gotować jakieś 7 - 8 minut. Potem por odcedzić na sitku i odstawić by woda całkiem odkapała.

Do mąki wkroić zimne masło, dodać sól, curry, jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim lekko natłuszczone formy do tartaletek. Ciasto ponakłuwać nieco widelcem, przykryć papierem pergaminowym obciążonym suchą fasolą lub grochem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiec jakieś 7 minut.  

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać sok cytrynowy oraz przyprawy i zioła.

Na podpieczone ciasto tartaletek wyłożyć po trochu pora, kukurydzy z puszki i tartego sera. Na to po kilka łyżek masy jajeczno - śmietanowej. Na wierzchu znowu odrobinę pora, kukurydzy i sera.

Tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika (temp. 180°C - termoobieg, 200°C - piekarnik bez termoobiegu) i piec przez około 20 - 25 minut.
P1150130.JPG

P1150133.JPG
  • awatar Zielony Ludzik: Gdybym nie byla juz po kolacji, wpadlabym nieproszona :) Az slinka leci
  • awatar Bafka: @Zielony Ludzik: Hehe Grażko, ale dzis ich nie robilam tylko wczoraj. Dzis jedynie przepis wstawilam.
  • awatar m3ry: Basiu cenzura Cię dorwała :D

    “Na 1 dużą tartę należy jedynie o połowę zmniejszyć ilość składników na kr***e ciasto.”

Pokaż wszystkie (7) ›
 

monisia8585
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

velkiki
 
BILANS:
6.30 - bułka żytnia + jogurt truskawkowy + herbata + cytryna
11.00 - bułka żytnia + ogórek + serek śmietankowy
14.00 - jogurt pitny z błonnikiem
16.00 -  kurczak po indonezyjsku z Frosty (groszek,marchew, por, kapusta, kiełki fasoli mung, cebula, pędy bambusa, ryż, pierś z kurczaka, przyprawy, wiórki kokosowe) + kawa
17.00 - 18.00 - basen
19.00 - jogurt activia + kromka chleba orkisz + pomarańcz

wiem, że godziny posiłków są złe. powinnam jeść co 3-4 godziny, ale byłam dzisiaj pierwszy dzień w pracy, to jest praca w biurze i nie mogę na przykład gdy jest godzina posiłku wyciągnąć sobie banana gdy kogoś obsługuje. ale przynajmniej jem zdrowo ;D
 

velkiki
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

jedzpopolsku
 

Zakupy:

ziemniaki 1 kg 0.60zł

żołądki z kurczaka 1 kg 7,90 zł

mąka ziemniaczana 0,5 kg 2,19zł

włoszczyzna 1 op. 2,99 zł

dodatkowo: natka pietruszki, łyżka majonezu lub jogurtu, łyżka mąki, 3 pieczarki, sól, pieprz, ziele angielskie , liść laurowy, 1 jajko, łyż



Kluchy

Ponieważ mój mąż jest HANYSEM, nauczyłam się robić kluski jakiś czas temu. Ziemniaki gutujemy obrane ( niektórzy gotują w mundurkach ) w osolonej wodzie, studzimy. Kiedy będą już całkiem zimne- przeciskamy przez praskę i ugniatamy na dnie miski. Taki ziemniaczany placek dzielimy na 4 części i tą jedną część wyjmujemy na chwilę, w miejsce powstałe w ten sposów wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładamy wyjęte ziemniaki. Wbijamy jajo i wyrabiamy gładkie ciasto.Jeśli się klei- dosypujemy trochę mąki pszennej. Formujemy kulki i paluchem robimy w nich dziurę. Gotować muszą się ok 3-4 min po wypłynięciu. Z tych proporcji otrzymamy ok 25 szt.



Gulasz

Żołądki dokładnie myjemy i odcinamy żółte części.Kroimy w kawałki jakie nam odpowiadają i podsmażamy na łyżce oleju ok 5 min (mieszamy!!!). Dolewamy wody , tyle , żeby mięso było przykryte, wrzucamy 5 kulek ziela i 3 liście, nie solimy!!!!! Dusimy aż hmmm... no cóż ... aż przestanie śmierdzieć :D Ja lubię miękkie podroby , więc zajęło mi to ok 2 godzin. Po tym czasie dorzucamy 3 pokrojone pieczarki , sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze 10 min i zagęszczamy mąką. Natką posypujemy już na talerzu.



Surówka

Z opakowania włoszczyzny kradniemy pora i 3 marchewki. Pora kroimy w cienkie półplasterki i obficie solimy, następnie wygniatamy ręką aż puści sok- będzie wtedy delikatniejszy. Do tego na dużych oczkach tarki wcieramy marchew, pieprzymy odrobinę i dodajemy łyżkę majonezu lub jogurtu ( ja lubię z jogutrem).

To by w sumie było na tyle. Smacznego
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- 700g mięsa mielonego
- por
- kilka pieczarek
- jajko
- oliwa
- ser żółty
- czosnek
- ostra papryka w proszku
- sól, pieprz
- majeranek

1.JPG


*PRZYGOTOWANIE*
Por kroimy drobniutko i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy drobno posiekane pieczarki

2.JPG


Do mięsa mielonego dodajemy jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką i dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Następnie dodajemy podsmażonego pora i pieczarki.


3.JPG


Keksówkę wykładamy folią. Czego ja nienawidzę robić ;)

4.JPG


Wykładamy mięsko i mocno ubijamy, aby było bardzo zbite.

5.JPG


Wkładamy do piekarnika na godzinkę w temperaturę 200stopni. Kilkanaście minut przed końcem wyciągamy. Odlewamy tłuszcz który się nagromadził. Pieczeń zmniejszy swoją wielkość.

6.JPG


Posypujemy grubo startym na grubych oczkach żółtym serem. I pieczemy nadal.

7.JPG


*Pieczeń gotowa!*

8.JPG


9.JPG


Przepis pochodzi od *Ewelina..*
ewelajna.pinger.pl/


______________________________________

*EDIT*
DSCN4816.JPG

Przyrządzone z przepisu powyżej przez *Black_Milk*

_____________________________________

DSCN3594.JPG

Przyrządzone z przepisu powyżej przez *Kobieta z klasą*
 

 

Kategorie blogów