Wpisy oznaczone tagiem "potas" (14)  

krystynqa
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

morenna
 
morenna:



Kasza jaglana – kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą niemal egzotyczną. A szkoda, bo to najzdrowsza z kasz, posiada mnóstwo zalet, jest lekkostrawna i odżywcza (100g – 346kcal). Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Krzem wpływa też na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem wynosi ok. 5-20 mg, to niewiele, a i tak większość osób ma niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi właśnie w niewłaściwej, zbyt “bogatej”, wysokobiałkowej diecie, składającej się z mięsa i jego przetworów, gdzie krzemu prawie nie ma, podobnie jak w rybach, drobiu, serach.
Tymczasem krzem nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Krzem pełni tez funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach.

Kasza jaglana jest więc tanim, naturalnym, smacznym źródłem krzemu, ale też zawiera dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Zawiera witaminę E, – jeśli będzie dostatecznie często gościć na naszym stole, może być dość dobrym źródłem również i tej witaminy. Co ważne – kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula, jest najlepszą kaszą dla dzieci, zalecana jako pierwsza z kasz.. Możemy więc przyrządzać z niej potrawy dla całej rodziny!
  • awatar nowa<3: super blog<3 zapraszam do mnie+komentarze mile widziane+jeśli ci się spodoba dodaj do znajomych a nawet obserwowanych.będzie rewanżyk
  • awatar jutrogrzeczna: Świetny wpis <3 Wbijaj !
Pokaż wszystkie (2) ›
 

fau
 
Czyli bomba witaminowa z błonnikiem. Dla zakochanych w smaku surowego brokuła. Pycha ;)

Składniki:
- kalarepa
- duża różyczka brokułu
- rzeżucha
- garść liści świeżego szpinaku
- 1/4 avokado
- i co tam jeszcze chcemy zielonego
- woda

Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy dokładnie dolewając tylko tyle wody, aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.

Co o brokułach?: mają ogromne ilości witaminy C, a do tego dużo wapnia, potasu i żelaza. O błonniku już nie wspominam ;) Dodatkowo, ostatnie odkrycia dotyczące tego warzywa świadczą o jego działaniu przeciwnowotworowym.

A o rzeżusze?: "Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy." źródło - www.odzywianie.info.pl/Rzezucha-ciekawostki-i-wa…
  • awatar justyś88: zdrowe jest na pewno i wygląda przyjemnie
  • awatar loir: akurat mam brokuła i kalarepę w lodówce :D tylko czasu na eksperymenty brak :(
  • awatar AmbitnaPerfekcyjna: Kremik uwielbiam <3
Pokaż wszystkie (3) ›
 

fau
 
Dłuuugo mnie nie było. Cóż problemy życiowe nie wpływają u mnie pozytywnie na zapał do gotowania i blogowania w ogóle, (o czym wiedzą śledziący mojego codziennego bloga). Ale jestem. A na udobruchanie Was za swoją nieobecność mam, tak, tak LODY. Bo kto nie kocha lodów? A w dodatku takich nie dość, że pysznych, to jeszcze ekologicznych, wegańskich, zdrowych i niskokalorycznych? Ha! I ty Was mam :)

Składniki:
baza na 2 porcje:
- 1 lub 2 mrożone banany
- duża łyżka mleka kokosowego
- około 0,5 szklanki mleka sojowego (u mnie oczywiście niesłodzonego)

i teraz w zależności od naszej fantazji,
- na oko 2 garści dowolnych mrożonych owoców
- inne dodatki, np. starta gorzka czekolada lub orzechy

U mnie na zdjęciu wersja malonowa, ale robiłam też pomarańczową z gorzką czekoladą. Pyyycha:p

Mleko kokosowe to głównie wapń, magnez, kwas fosforowy, żelazo i potas.
Banany obfitują w węglowodany, magnez, potas
+ bulimiorektyczka.pinger.pl/(…)10-health-benefits-of…
Mleko sojowe to białko i witaminy z grupy B. Nie zawiera cholesterolu.


Kombinuję teraz jak zrobić lody wegańskie nie owocowe, ale czekoladowe lub waniliowe. Jak wymyślę, to oczywiście podzielę się przepisem.
 

fau
 
W tym roku zaobresrowałam takie zjawisko jak lody w granulkach :) Oczywiście te sprzedawane na mieście mrożone kuleczki pewnie nie nadają się w mojej diecie, więc postanowiłam spróbować zrobić coś takiego sama. I wiecie co? Okazuje się to banalnie proste!

Składniki:
1 duży banan
3 kopiate łyżki mleka kokosowego
80 gram wegańskiej czekolady

Składniki rozdrabniamy, (czekolada w kostki, mleko w łyżkach, banan w kawałkach) i zamrażamy. Najlepiej włożyć je do zamrażalki dzień wcześniej, bo potrzebujemy naprawdę mocno zmrożonych produktów, inaczej nie wyjdzie, tzn. masa się wymiesza.

Po zamrożeniu całość wkładamy do blendera i miksujemy, jeśli produkty mieliśmy naprawdę pożądnie zamrożone, nie ma strachu, że się nam masa za mocno wymiesza. Gotowe :)

Składniki na 2 porcje

Mleko kokosowe jest bogate w aminokwasy i witaminę C. Jest dobrym źródłem tłuszczu, białka i cukru, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu.
Banany obfitują w magnez, potas, cukry proste
A czekolada to czekolada :)

UWAGA: Te lody mają bardzo dużo kalorii. Jedna porcja to prawie 400 kcal, a naprawdę nietrudno pochłonąć 2 :)
 

fau
 
1 mango
2 lub 2 bardzo dojrzałe banany
0,5 melona galia, choć inny też się nada

Owoce obieramy i miksujemy na puszystą masę.
Ten koktail to bomba witaminowa dostępna cały rok. Szklanka napoju obfituje w wit A i C, (mango i melon), a także w potas i magnez, (melon i banan. Ze wszystkich owoców to właśnie banany mają najwięcej magnezu, więc można nimi zajadać ochotę na czekoladę).
 

fau
 

“Kasza jaglana – kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą niemal egzotyczną. A szkoda, bo to najzdrowsza z kasz, znana od tysięcy lat. Kaszę jaglaną uzyskuje się z obłuszczonych ziaren prosa.”


źródło: www.rzekazdrowia.pl/kasza-jaglana.php

Składniki (na 2 porcje):
1 szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
1 banan
garść porzeczek, malin lub innych miękkich i kwaskowatych owoców

Kaszę moczymy w wodzie przez kilka godzin, zmieniamy wodę na gorącą i gotujemy do miękkości. Banana i inne owoce rozgniatamy. Mieszamy z jeszcze gorącą kaszą i podajemy gorące.

Moim zdaniem to najsmaczniejszy sposób na kaszę jaglaną, póki co cały czas kombinuję jakby ją tu zjeść nie-na-słodko, żeby była zjadliwa. Narazie takowego przepisu brak, ale jak tylko coś wymyślę to na pewno on się tutaj pojawi.


Źródło krzemu, który wpływa na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Krzem pełni tez funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach.

Kasza jaglana zawiera też dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Co ważne – kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula.
  • awatar Tusiaczkowy Robak: no szkoda że ten aparat zabrali bo lubię sobie popatrzeć na dania i w ten sposób oceniam czy by mi smakowało xdd hihi
Pokaż wszystkie (1) ›
 

fau
 
Składniki (na 2 porcje):  
3 banany
świerze liście mięty (2 gałązki)
3 duże łyżki mleka kokosowego (gęstego!)

Banany i liście mięty (bez łodyżek!) miksujemy na jednolitą masę i mieszamy z mlekiem kokosowym. Przekładamy do pucharków i wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Gotowe.

Mleko kokosowe jest bogate w aminokwasy i witaminę C. Jest dobrym źródłem tłuszczu, białka i cukru, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu.
Banany obfitują w magnez, potas, cukry proste
Mięta wspomaga trawienie.
 

fau
 
Składniki (na ok 4 porcje):  
1 mały kalafior lub 1/2 dużego
1/3 pora
1 cebula
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 korzenia selera lub 2 selerowe liście
gałązka lubczyku
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego

Lane ciasto:
4 łyżki otrębów owsianych
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda

Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce i gotujemy około 20 minut razem z porem, cebulą, lubczykiem i przyprawami. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki.
Przygotowujemy lane ciasto: otręby i mąkę ziemniaczaną mieszamy i zalewamy gorącą wodą, tak, żeby utworzyła się gęsta papka. Odstawiamy na kilka minut.
Kiedy kalafior będzie już niemal miękki łyżką porcjujemy kluski z lanego ciasta i ostrożnie wkładamy do zupy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. (Jeśli ogień będzie za mocny to te kluski nam się rozlecą).

“Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.”


Źródło: wikipedia
  • awatar AmelkaMarzycielka: Widzę, że kucharz z Ciebie :D Brawo ;*
Pokaż wszystkie (1) ›
 

kciuk-pl
 
W ostatnich latach sprzedaż suplementów diety wzrosła o 40%. Rocznie w tym sektorze producenci wydają około 40 milionów funtów na reklamę. Są to najczęściej produkty z naturalnych substancji lub naśladujące te wytwarzane przez ludzki organizm, ...

Link: www.kciuk.pl/Toksyczne-prawdy-o-witaminach-a27029
 

zapytanko.pl
 
#SMS Substancja E224 to substancja

71 666: E224: Dwusiarczyn potasu.Sól potasowa kwasu siarkawego.Biały, nietrwały proszek.Używany jako konserwant owoców i produktów owocowych,a także jako środek bielący.

Więcej? www.zapytanko.pl
 

 

Kategorie blogów