Wpisy oznaczone tagiem "przekąska" (118)  

mj21
 
Składniki:

- 2 szklanki płatków owsianych zmielonych
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- łyżka suszonej żurawiny
- łyżka rodzynek
- 2 suszone morele


Przygotowanie:

1. Wodę podgrzać w garnuszku, roztapiając w niej masło i miód.
2. Zmielone płatki, sodę i posiekane bakalie wymieszać, zalać gorącą wodą i wyrobić.
3. Ciasto delikatnie rozwałkować, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.
4. Piec w 190°C przez 10 min, po tym czasie ciasteczka przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 min.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)pieczone-warzywa-z-sosem-sa…

SKŁADNIKI

4 PORCJE
2 marchewki
2 pietruszki
1 korzeń selera
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy lub oleju sezamowego
przyprawy: sól i pieprz, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, kuminu, kurkumy, słodkiej papryki + 1/2 ostrej papryki
SOS ORZECHOWY SATAY
250 ml mleka kokosowego
5 łyżek masła orzechowego
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki chili

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Warzywa obrać i pokroić w słupki, włożyć do dużej miski. Dodać starty czosnek, imbir, sok z limonki lub cytryny, sos sojowy oraz oliwę. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i rozłożyć po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
W międzyczasie przygotować sos orzechowy satay: do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier i przyprawy, doprawić przyprawami.
Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Gdyby za bardzo się podgrzał i rozwarstwił, można go schłodzić, wówczas powinien znów stać się bardziej jednolity. Przelać do miseczek i podawać z warzywami.
PROPOZYCJA PODANIA

Do posypania po warzywach: pokrojona papryczka chili, zrumieniony sezam, świeża kolendra.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

3 łyżki (30 g) mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300 g)
oliwa lub olej roślinny
opcjonalnie: 1/4 cebuli i łyżka posiekanych świeżych ziół lub natki pietruszki
SOS POMIDOROWY:
1 łyżka oliwy
1 mała cabulka
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki listków bazylii (opcjonalnie)

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i opcjonalnie z drobno startą cebulą oraz posiekanymi ziołami.
Rozgrzać patelnię z oliwą, nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Podawać z sosem pomidorowym lub TZATZIKI. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.
SOS POMIDOROWY:
W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę, pod koniec dodać starty czosnek. Dodać pomidory z puszki i ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie). Można też dodać papryczkę chili.
WSKAZÓWKI

W sezonie letnim można zrobić SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW.
 

dariolka195
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

xsysia25
 
Hej :)
Szybki i prosty przepis na coś smacznego na imprezę/domówkę.



Składniki :

-szynka konserwowa
-serek Almette ( ja użyłam ziołowego i z chrzanem)
-szczypiorek


Wykonanie :

Plastry szynki posmarować serkiem Almette. Następnie zwinąć i układać na talerzu. Gotowe posypać skrojonym szczypiorkiem.



SAM_1902.JPG


SAM_1907.JPG


SAM_1899.JPG


SAM_1900.JPG


SAM_1904.JPG


SAM_1909.JPG
 

kataszek
 
kataszek: Power balls czyli daktyle zmiksowani z orzechami, kakaem i olejem kokosowym i obtoczone w migdalach.
image.jpg

Tiramisu truskawkowe
image.jpg
Pokaż wszystkie (4) ›
 

kataszek
 
Doskonały, prosty w przygotowaniu deser i do tego mało kaloryczny.
Składniki na 3 desery ok 200 ml:
400 g jogurtu naturalnego
400 g mleka u mnie 1,5%
6 łyżek kakao
2 łyżki miodu
4 łyżeczki żelatyny

W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy do ostygnięcia. Zagotowujemy mleko z miodem i kakao. Gdy płyny będą letnie mieszamy je i dodajemy jogurt. Wkładamy do lodówki na ok 3 h. Ja posypałam jeszcze chrupkami, ale nie jest to konieczne.
image.jpg

Macie jakiś sposób na przywrócenie mojego dawnego układu strony, zauważyłam tez, Że licznik strony sie zatrzymał,
 

iamviola
 
pf_1446720655.jpg


Cześć

Kolejny przepis szybki i smaczny. Jeśli nie masz czasu zjeść śniadania albo szukasz zdrowej przekąski między obiadem a kolacją albo po prostu masz ochotę na coś słodkiego - to przepis wart Twojej uwagi :) Większość składników na pewno gdzieś się chowa w Twojej kuchni, spróbuj tak jak ja zrobić coś z niczego :)

pf_1446720579.jpg


potrzebujemy:
1 banana
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka
2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego lub jogurt naturalny
1 łyżeczka cukru
cynamon lub kakao w proszku

Wszystko blenderujemy i gotowe :)

pf_1446720514.jpg
 

iamviola
 
pf_1446713646.jpg


Cześć

Swoją historię z pinger chcę rozpocząć od czegoś chrupiącego, rozpływającego się w ustach i niesamowicie smacznego - mianowicie domowego Twixa! Jest to przepis bardzo prosty i szybki a gwarantuje wręcz nieziemskie doznania :D U mnie rozszedł się dosłownie w jeden dzień!

szybko.gif


Potrzebujemy (na blaszkę 20x30cm):
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1/2 puszki masy kajmakowej toffi
100g czekolady mlecznej + 50 g margaryny
orzechy laskowe, migdały do posypania (opcjonalnie)

Na początku mieszamy ze sobą mąkę, masło i cukier aż do powstanie jednolitej masy. Wyłożone na blaszkę ciasto pieczemy w niższej temperaturze(aby nie zarumieniło się zbyt mocno)160 stopni C około 40 minut (do tzw. suchego patyczka ;) ).
Jeszcze gorące kruche ciasto smarujemy masą kajmakową, a gdy już będzie chłodne wkładamy do lodówki, aby masa zastygła.
Jeśli chodzi o czekoladę, ja rozpuściłam ją na parze. Krótko mówiąc, na garnku z gotującą się wodą położyłam miskę i wrzuciłam margarynę, aby się roztopiła. Następnie ściągnęłam miskę na bok i wrzuciłam jak najdrobniej pokrojoną czekoladę i mieszałam energicznie do całkowitego rozpuszczenia (uwaga nie kładziemy z powrotem na wodę, bo czekolada nam się spali i się nie uda!). Smarujemy nasze ciasto i wkładamy do lodówki.
Ja posypałam ciasto dodatkowo zmielonymi migdałami, gdyż je wręcz uwielbiam.

Smacznego!
Czekam na Wasze opinie o tej przekąsce :)

pf_1446713586.jpg


pf_1446713493.jpg
 

kataszek
 
Ciasto kroimy w paski ok 1,5 cm i smarujemy ketchupem, sypiemy przyprawa do pizzy lub samą papryką. Co 2-gi pasek przenosimy na 2-gą blaszkę. Paski posypujemy mozzarellą i skręcamy. Piekłam w piekarniku ok 15 min. Przed pieczeniem ciasto można posmarować jajkiem.
image.jpg

Przepis krok po kroku bronislawa70.blox.pl/tagi_b/2473/oliwki.html
image.jpg


image.jpg


image.jpg


image.jpg


image.jpg
  • awatar candygirl666: Swietny pomysl może kiedyś go wykorzystam :)
  • awatar amsisley: szybkie i sycące.. ja jeszcze lubię np śliwki kalifornijskie zawijane w boczek :D
  • awatar Rzo: Kuchnia Broni jest fajna :)) A Tobie super to wyszło :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

mj21
 
Składniki:

- 10 suszonych daktyli
- 2 łyżeczki karobu lub kakao
- Szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- Wiórki kokosowe
- Mielone migdały i orzechy
- Mleczko kokosowe


Sposób przygotowania:

Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez minimum 2 godziny
Gdy daktyle będą miękkie miksujemy blenderem na gładką masę
Dodajemy karob i szczyptę soli oraz mielone orzechy i migdały
Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych
Wkładamy do lodówki na 15 minut
 

mj21
 
Składniki:

- 400 ml mleka kokosowego
- 2 płaskie łyżeczki agar agar
- ksylitol do smaku
- 2-4 łyżki jagód – świeżych lub pasteryzowanych


Przygotowanie:
Mleko kokosowe połącz dokładnie z agarem i ksylitolem, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Następnie doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj 3-5 minut. Przelej do foremek odrobinę ostudzonego białego mleczka i schłodź w lodówce. Do reszty masy dodaj jagody i zmiksuj na gładko. Jagodową warstwę wylej na białą i całość pozostaw do całkowitego ścięcia.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

xsysia25
 
Hej :) Dzisiaj przepis na pyszne i szybkie paluchy serowe. Idealnie najadą się na przekąskę na imprezę :)



Składniki :

-ciasto francuskie
-4 łyżki przecieru pomidorowego
-15 dag sera żółtego ( może być w plasterkach)
-1 jajko
-oregano


Wykonanie :

Ciasto francuskie rozwinąć i przeciąć na pół wzdłuż dłuższej części. Oba kawałki posmarować cienko przecierem pomidorowym i  posypać oregano. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach posypać 1 kawałek ciasta (jeśli ktoś użył w plasterkach to poukładać je). Oba paski ciasta połączyć ze sobą, tak aby wewnątrz był przecier. Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciasta. Pociąć na paski o szerokości ok 1,5 cm i trzymając oba końce zwinąć w spiralkę. Piec w 200stC przez 15 minut.



SAM_0759.JPG


SAM_0755.JPG


SAM_0756.JPG


SAM_0757.JPG


SAM_0758.JPG
Pokaż wszystkie (4) ›
 

mj21
 
Składniki:


- 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
- 2 łyżki mielonego lnu złocistego
- kilka garści wiórków kokosowych
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do pieczenia


Przygotowanie:
Połącz ze sobą kaszę, len i syrop klonowy lub miód, i zmiksuj na niezbyt gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe do uzyskania masy o konsystencji łatwej do formowania dłońmi. Ulep kulki, spłaszczone ułóż na papierze do pieczenia posmarowanym olejem kokosowym i zapiecz w piekarniku. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i preferowanego stopnia twardości. U nas to 20 minut w temperaturze 160°C. Najlepiej wyjmij ciasteczka z pieca zanim się zrumienią!

Czytaj wiecej: www.kuchniaplus.pl/(…)ciasteczka-jaglane-kokosanki_…
 

kataszek
 
Przekąska słodko-słona
image.jpg

Nowy zestaw do sałatek ocet balsamiczny
image.jpg

Musli itp i jogurt z aloesem
image.jpg

Gulasz z serc z pieczarkami, cebulą z brązowym ryżem i mizerią
image.jpg

Albo z kaszą gryczaną niepaloną i surówką
image.jpg

Szybkie mufinki czekoladowe gotowe w 25 min
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanka cukru
2 jajka
1 jogurt duży naturalny 400g
3 łyżki gorzkiego kakao
1 czekolada u mnie gorzka
0,5 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
108_4891.JPG

Wszystkie składniki zmieszałam i dodałam posiekaną czekoladę(masło należy stopić i ostudzić)
108_4900.JPG
  • awatar Maria89: Podasz przepis na ten gulasz ?? :)
  • awatar Nie pokażę języka !: jeśli lubisz batoniki musli to polecam ci robić takie sama w domu .Takie sklepowe mają dużo niepotrzebnych składników i chemii . Wystarczy że w misce wymieszasz musli , bakalie i co tam chcesz z małą ilością mleka ( by stała się taka gęsta papka ) . Rozłożysz na tacy z papierem kuchennym i uformujesz w np. prostokąty . Na końcu wkładasz do lodówki i za kilka godzin masz pyszne i zdrowe batoniki
  • awatar kataszek: @Maria89: jasne Podaje porcje na 2 dni na 4 osoby 1,4 kg serc (u mnie z indyka) 1 kg pieczarek 4 cebule Ok 4 łyżeczki koncentratu Pieprz, vegeta lub sól Ok 3 łyżki śmietany Serca gotowałam ok 1,5 g w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję. Cebulę pokrojoną w piórka zeszkliłam, dodałam serca, pokrojone pieczarki i podduszam. Dodałam koncentratu i przyprawiam , można podlać trochę wody ale nie trzeba. Na koniec dodałam śmietanę i gotowe.
Pokaż wszystkie (17) ›
 

mj21
 
SKŁADNIKI:


- 200 gramów pulpy migdałowej (u mnie szklanka)
- 3 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 1 duża łyżka posiekanego tymianku
- duża szczypta soli


WYKONANIE:


Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Nagrzać
piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.
Masę migdałową przełożyć na papier do pieczenia i wilgotną dłonią rozprowadzić w miarę równomiernie na około 4 mm grubości.
Pociąć na kwadraty lub inny dowolny kształt, „podziurkować” widelcem i włożyć do piekarnika. Krakersy piec około 20 minut z jednej strony, powinny upiec się na złoty kolor, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne około 15 minut czasem ciut mniej, aż krakersy dobrze się upieką.
Im bardziej wypieczone tym będą bardziej chrupiące.
 

xsysia25
 
Dzisiaj pomysł na szybką i pyszną przekąskę. Idealnie sprawdzi się  na domówkę/imprezę :)


Składniki :

-ciasto francuskie
-pomidory
-majeranek
-czosnek granulowany


Wykonanie :

Ciasto francuskie rozwałkować i wyciąć kwadraty. Pomidory umyć, pokroić na plasterki i po jednym układać na kwadratach ciasta. Zgiąć rogi ciasta do środka. Posypać majerankiem i czosnkiem. Piec w 200stC przez 15 minut.


SAM_0815.JPG


SAM_0793.JPG


SAM_0794.JPG


SAM_0818.JPG


SAM_0821.JPG


SAM_0813.JPG
Pokaż wszystkie (6) ›
 

mj21
 
przepis na 2 roladki:

- Łosoś wędzony 2 plasterki
- Ser twarogowy półtłusty
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Szczypiorek
- Kapary lub rzodkiewka - 2 łyżki - można ominąć
- Pieprz kolorowy w ziarenkach
- Siekamy szczypiorek.

Twaróg mieszamy z jogurtem, kaparami/rzodkiewką, szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Masę twarogową kładziemy na łososia i zwijamy w rulonik.
Smacznego !
 

xsysia25
 
Hej :) Dawno nic nie dodawałam ale z racji , że się zbliża majowy weekend podaję przepis na pyszną przekąskę na imprezę :)



Składniki :

-piers z kurczaka
-ciasto francuskie


Wykonanie :

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni z przyprawami. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na środku ułożyć kawałki kurczaka i zawinąć. Można dodać ser żółty. Piec w 200stC przez 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym i ketchupem.




SAM_0585.JPG


SAM_0582.JPG


SAM_0587.JPG


SAM_0586.JPG
Pokaż wszystkie (6) ›
 

mj21
 
Składniki :

- 1/2 szklanki dowolnych orzechów zmielonych na mąkę (użyłam włoskich)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (niemielonego)
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki słonecznika
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1  łyżka dowolnych świeżych, drobno posiekanych ziół (użyłam bazylii)
- 1/4 łyżeczki soli
- niepełna szklanka wody

Rozgrzej piekarnik do 160 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.  Wymieszaj ze sobą orzechy, siemie lniane, sezam oraz słonecznik. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą pozostałe składniki i dodaj je do pierwszej mieszanki. Mieszaj wszystko aż powstanie gęsta i jednolita masa. Rozłóż ją na papierze do pieczenia, na grubość nie większą niż 5 mm. Piecz 30 minut, a następnie pokrój na ok. 20 krakersów. Nie przejmuj się, że będą się trochę kruszyć, a kształt nie będzie idealny- to nie jest ważne :) Obróć je na drugą stronę i piecz jeszcze 25 minut, a następnie wyjmij je z piekarnika i pozostaw na blaszce do ostygnięcia. Możesz je przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 

 

Kategorie blogów