Wpisy oznaczone tagiem "przepisy" (1000)  

mj21
 
Składniki:

- 2 szklanki płatków owsianych zmielonych
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- łyżka suszonej żurawiny
- łyżka rodzynek
- 2 suszone morele


Przygotowanie:

1. Wodę podgrzać w garnuszku, roztapiając w niej masło i miód.
2. Zmielone płatki, sodę i posiekane bakalie wymieszać, zalać gorącą wodą i wyrobić.
3. Ciasto delikatnie rozwałkować, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.
4. Piec w 190°C przez 10 min, po tym czasie ciasteczka przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 min.
 

mj21
 
Składniki :


- 2 szklanki mąki migdałowej (można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością)
- 3 banany (koniecznie dojrzałe- ze względu na słodycz i fakt, że będzie je łatwiej rozdrobnić)
- 4 niewielkie jajka
- 4 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- szklanka orzechów włoskich


Przygotowanie:
1. Banany rozgniatamy widelcem.
2. W większej misce łączymy ze sobą mąkę migdałową, sodę i sól.
3. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy oliwę.
4. Orzechy kroimy lub łamiemy na niewielkie kawałki.
5. Łączymy ze sobą wszystkie składniki suche, mokre oraz orzechy- masa będzie raczej płynna.
6. Całość wlewamy do niewielkiej formy- warto użyć jednorazowej formy keksowej, która dobrze sprawdza się przy pieczeniu wszelkich niewielkich chlebków, bo można ją rozerwać, by wydobyć chleb.
7. Chleb pieczemy przez około 50 min w 175°C.
 

mj21
 
To Be Fit&Healthy&Happy: Bilans na wczoraj :

- woda z cytryną,

- mięta,

-omlet bananowy z masłem orzechowym,

- ćwiczenia z Anną Dziedzic,

- koktajl z kiwi i bananem z mlekiem kokosowym i otrębami żytnimi,

- amerykańska fasolką barbecue z ryżem brązowym,

- brokuł i trzy marchewki gotowane na parze,

- w ciągu dnia : kawa z mlekiem sojowym, pokrzywa, zielona herbata, 2 l wody.
fit_przekaska_pelnoziarnista_2015-10-22_20-53-03.jpg
 

mj21
 
SKŁADNIKI:

- 200 g makaronu pełnoziarnistego w kształcie małych rurek, np. gomiti
- 1 brokuł
- 4 listki laurowe
- słoik zielonych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 łyżek zmielonych migdałów
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- chilli.

Przygotowanie:

Gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. W międzyczasie pokroić brokuła na różyczki. Gotować na parze przez około 6 minut, aż będzie al dente.
W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, następnie dodać oliwki i zmielone migdały, chwilę razem podsmażyć, dodając 1 łyżkę wody.
Odcedzić makaron, wymieszać z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami
 

mj21
 
Składniki :

- 1/2 pęczka zielonych szparagów (ok.10 sztuk)
- 1/2 kg ziemniaków np. młodych
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody przefiltrowanej
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- puszka mleka kokosowego
- ser feta

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem na oliwie podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
Wlać gorącą wodę, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Odłamać twarde i jasne końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), końce wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
Dodać koperek i odstawić z ognia.  Wlać mleko kokosowe, ponownie zagotować. Podawać z pokruszoną fetą i szczypiorkiem.
 

mj21
 
SKŁADNIKI:

- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- szczypta cynamonu
- łyżka siemienia lnianego
- 1 szklanka mleka (krowiego eko lub roślinnego)
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść płatków migdałowych
- sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego + 2 łyżki syropu klonowego + 1 łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, wymieszać i zagotować pod przykryciem.
Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Składniki na sos z masła orzechowego dokładnie wymieszać w miseczce (najpierw wymieszać masło orzechowe z syropem, później dodać sok z cytryny).
Ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć do miseczki, dodać banana, siemię lniane, cynamon, polać sosem z masła orzechowego i posypać migdałami (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).
 

mj21
 
Składniki :

- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki

Przygotowanie :

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, a jak się zeszkli, to czosnek. Następnie wrzucić paprykę czerwoną i chilli, podsmażyć ok. 10 min, następnie bakłażana i cukinię. Jak warzywa zmiękną - zalać pomidorami, dodać koncentrat, porządnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy i natkę, podawać z ryżem albo kaszą bulgur.
 

lauregold85
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

joopie
 
joopie: Hej :)

Zapraszam Was na moją stronę na FB - ODCHUDZANIE TO PRZYGODA

www.facebook.com/odchudzanietoprzygoda/

Walczę z dużą otyłością
START: 137.5KG
OBECNIE: 130.5 KG

NA stronie dużo zdrowych przepisów i motywacji :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

joopie
 
joopie:

Hej wszystkim!
Walczę z dużą otyłością (START ponad 137kg!) i poszukując motywacji założyłam coś w rodzaju pamiętnika na FB

Zapraszam Was serdecznie po garść motywacji, humoru, porad i zdrowych przepisów :)

www.facebook.com/odchudzanietoprzygoda/
 

joopie
 
joopie: www.facebook.com/odchudzanietoprzygoda/

Hej! :) Zapraszam Was na moją stronę na FB: motywacje, wspólne odchudzanie i moja droga w walce z otyłością :)
Do zrzucenia prawie 80kg! Damy radę? :)

www.facebook.com/odchudzanietoprzygoda/
 

porcelainange6l3
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

nieumiemlatac
 
}i{ nieumiemlatac: Naprawdę potrzebuję jakiś miało kalorycznych przepisów najlepiej nie smażone. Chodzi o coś ciepłego co syci.
Wczoraj jednak jadłam ale to wyszło mi na dobre bo waga pokazała -0.5 co daje mi 58.3kg/173Cm i wygląd gówna.
JESTEM TAK GŁODNA

b50e94b5-217b-4af4-be6e-24f917e1df9b.jpg
  • awatar Dziwaczka_Podobno: Ja jrm 1300 kcl i chudne + nie jestem głodna polecam :) dietetyczka powiedziała ze powinnam.jest 1700. Ale ucielam sobie trochę :)
  • awatar Eteryczna ♣: Jak na ciepło to tylko zupy! Leczo, jarzynowa, kalafiorowa - możliwości jest multum. Jeżeli dasz wiecej warzyw, a mniej wody, bedzie nie tylko sycąca, ale i niskokaloryczna. Mozesz praktycznie jesc ile chcesz.
  • awatar Skaza_: Zmiksuj z czymś ciepłą kasze jaglana z owoce/mleko cokolwiek, możesz kakao dodać, ja tak robię
Pokaż wszystkie (6) ›
 

lauregold85
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

lauregold85
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

franny
 
Gdzie szukacie pomysłów na dietetyczne potrawy?

Ja zazwyczaj przeglądam kobiece gazety i kilka popularnych blogów. Szczerze powiedziawszy mam już dosyć dań z kurczaka i kanapek z chleba razowego z twarożkiem ;) Szukam nowych inspiracji. Dań, które sprawią, że dieta nie będzie monotonna.

Właśnie czekam na książkę kucharską Anny Starmach. Jedną już mam i jestem bardzo zadowolona - jej przepisy są proste, składają się z tanich składników, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Mam nadzieję, że jej najnowsza książka będzie równie fajna.

Możecie mi polecić jakieś portale z ciekawymi przepisami? Książki kucharskie? A może gazetki o gotowaniu?

Będę bardzo wdzięczna!

Ściskam!
  • awatar nessy78: attila hildmann, weganin, ktory bardzo kreatwynie gotuje :) ja uwielbiam jejgo przepisy :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

mj21
 
Składniki :

- 2 średnie bakłażany,
- czerwona cebula,
- biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka ciecierzycy,
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżki masła orzechowego smoothie,
- oliwa,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- zioła prowansalskie,
- pieprz cayenne,
- kurkuma,
- łyżka imbiru,
- słodka papryka mielona,
- lubczyk,
- pęczek świeżej kolendry,
- curry,
- 1,5 l filtrowanej wody.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, pokroić sparzony bakłażan w kostkę, a obrany czosnek w plasterki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, dodać pieprz, wymieszać i bez przykrycia piec 20 min. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać imbir i jeszcze chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyższego, min 3 litrowego garnka i zalać pomidorami z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez około 7 min. Dodać bakłażana, zalać wodą i wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wypłukaną ciecierzycę, wymieszać, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wg uznania dodać pieprz, szczyptę kurkumy, ziół prowansalskich, lubczyku i curry oraz większą ilość papryki słodkiej i cayennu. Na koniec dodać sól i posiekaną kolendrę.

Smacznego.
 

lauregold85
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ebook-zdrowie
 
Autor: Dominika Wójciak  

Szparagi - pomidor - brukselka - bakłażan - papryka - pietruszka - cebula fasolka szparagowa - ogórek

Sezonowe warzywo to kolejna porcja przepisów na dania, których głównymi bohaterami są jarzyny. Upiecz cytrynowe szparagi, ugotuj najlepszą pomidorówkę, zamarynuj cebulę. Usmaż pietruszkowe placki i sprawdź, jak smakuje brukselka z kozim twarożkiem. Prosto, oryginalnie, obłędnie smacznie.

100 przepisów na potrawy bezmięsne - wersje wegańskie i bez glutenu

Dość gardzenia warzywami, bezlitosnego wyciągania ich na brzeg talerza, wyławiania z zupy. Grillowane dymki, spaghetti z ogórkiem, wędzone brownie z bakłażanem i ciasto pietruszkowe Dominiki Wójciak przekonają nawet roślinosceptyków do zakupów w najbliższym warzywniaku.

Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka, zastępczyni redaktor naczelnej KUKBUK-a

Gotowanie nie musi być pracochłonne ani skomplikowane. Zwłaszcza gdy do dyspozycji masz świeże warzywa. Dominika wie, jak przyrządzić jarzyny, by nabrały wdzięku i zaciekawiły podniebienie. Grillowana fasolka szparagowa z kopytkami, słodka marchewka zestawiona z egzotycznymi wodorostami, chłodnik z małosolnych ogórków z awokado - to zaledwie kilka prostych pomysłów, które aż się proszą, żeby je wypróbować.

Małgosia Minta, dziennikarka, autorka książek kulinarnych i bloga Minta Eats


Szczegóły publikacji:
www.nexto.pl/(…)sezonowe_warzywo_p125230.xml…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z działu "zdrowie", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-zdrowie-medycyna.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

przepisnik
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ebook-poradniki
 
Autor: Artur Bokła   Katarzyna Mikulska

To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania.

Niezwykły toolbook, który wyposażyliśmy w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia – najważniejszego środka w walce o przeżycie.

Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku.

Co zjeść w lesie? Jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni?

Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Tylko przygotowani przetrwają!



Toolbook zawiera:

• prezentację technik gotowania w terenie (żar, dół ziemny, gotowanie kamieniami)

• przepisy kulinarne

• poradnik jak rozpalić ogień (łuk ogniowy, świder ręczny)

• opis gatunków drzew – jak i do czego je wykorzystać (rozpałka, podtrzymanie ognia, tworzenie żaru, wędzenie itd.)

• filmy instruktażowe dostępne w aplikacji Pascal AR udostępnione dzięki uprzejmości serwisu www. lesne-rzemioslo.pl

• mocny rzemień, linijkę calową i centymetrową


Szczegóły publikacji:
www.nexto.pl/(…)kuchnia_survivalowa__czesc_1_p12724…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z działu "poradniki", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-poradniki.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

lauregold85
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ebook-poradniki
 
Autor: Praca zbiorowa  

PONAD 150 PYSZNYCH PRZEPISÓW NA ZDROWE POSIŁKI DLA PRZYSZŁYCH MAM!

No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same – jako mamy – borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. W książce znajdziesz: sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki,podział przepisów na poszczególne trymestry,informacje teoretyczne dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki,mity na temat diety przyszłych mam,wyliczenia kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika dla każdej potrawy.

TA KSIĄŻKA TO ZBIÓR KULINARNYCH INSPIRACJI PRZYGOTOWANYCH PRZEZ PROFESJONALNE DIETETYCZKI, BY 9 MIESIĘCY CIĄŻY UPŁYNĘŁO SMACZNIE I ZDROWO!


Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień w poradni dietetycznej Dietosfera.


Szczegóły publikacji:
www.nexto.pl/(…)dieta_w_ciazy__zdrowe_przepisy_na_9…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z działu "poradniki", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-poradniki.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 

Kategorie blogów