Wpisy oznaczone tagiem "przystawka" (30)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Gdy tylko usłyszałam o inicjatywie Restaurant Week chciałam wziąć udział w tym wykradzeniu. Podczas tego niezwykłego tygodnia możemy zjeść trzydaniowy posiłek w jednej z wybranych restauracji za jedyne 49 zł.

22854854_1427190143994963_1572752272_n.jpg

W tym roku postanowiłam sprezentować na Dzień Chłopaka mojemu Lubemu elegancką kolacje w ramach Restauant Week.
Wybrałam restauracje Impresja w Holiday Inn Kraków City Center. Szukałam czegoś wykwintnego, co byłoby odpowiednie na odświętną okazję. Impresja nie tylko sprawdziła sie perfekcyjnie, ale przerosła moje oczekiwania.

Wystrój elegancki, nieco zachowawczy, ale to hotelowa restauracja, więc ciężko tu oczekiwać jakiegoś szaleństwa, gdyż wszystko musi pasować do ogólnej konwencji. Bardzo podobały mi się klimatyczne, czarno- białe zdjęcia starego Krakowa, które pasują do lokalizacji.

22834625_1427190123994965_141946502_n.jpg

Wszystkie dania były prawdziwa poezją. Przystawka, czyli krem z pieczonego batata i dyni, smakował wyśmienicie i był niezwykle delikatny.

22782127_1427190113994966_1800823345_n.jpg

Drugie danie królowało w tym spektaklu smaków. Tortellini faszerowane szałwią, bobem i ricottą, podawane na quinoa z karmelizowaną marchewką i cukinią było jedna z najlepszych rzeczy, jakie
w życiu jadłam. Przyrządzone było perfekcyjnie.

22811311_1427190117328299_175862319_n.jpg

Ukoronowaniem kolacji był deser: mus z limonki serwowany z limonkowym mascarpone w wiórkach kokosowych i kawiorem z marakui. Smakował po prostu orgazmicznie i został podany na zimnym kamieniu, co dodawało mu atrakcyjności.

22834326_1427190150661629_47407007_n.jpg

Zdziwiło mnie, że ja i mój chłopak dostaliśmy taki sam deser, a w mim menu przewidziany był inny. Nie narzekałam, ponieważ był pyszny. Po chwili kelnerka podeszła i poinformowała, że zaszła pomyłka. Zapytała czy podać mi właściwy deser. Podziękowałam i powiedziałam, że z przyjemnością zjem ten. Gdy skończyłam kelnerka i tak przyniósł mi deser z mojego menu, czyli mus z pieczonego jabłka i rabarbaru gotowanego w brandy, serwowany z żelem malinowym. Smakował równie wyśmienicie.

22782036_1427190120661632_1106355888_n.jpg

Jak widać obsługa Impresji jest na najwyższym poziomie. Kelnerzy z tej restauracji zdeklasowali cały personel, z jakim do tej pory miałam do czynienia. Byli najlepsi!
Jakby tych wszystkich wspaniałości było mało to oferta Restaurant Week obejmowała jeszcze darmowy koktajl z Martini i tonikiem. Od Impresji dostaliśmy również starter w postaci pieczywa
i masła, nalewkę po posiłku na dobre trawienie
i całe mnóstwo zniżek na ich ofertę.

23718396_1449117941802183_1359461541_n.jpg

Podsumowując jestem zachwycona i całkowicie zakochana w restauracji Impresja. Dzięki Restaurant Week miałam okazje przeżyć niesamowitą kulinarną przygodę. Gdyby nie ta inicjatywa zapewnie nie byłoby mnie stać na kolacje w tym miejscu.
Ogólna ocena 10/10.
  • awatar st.anger: Smaczne jedzenie i obsługa z klasa-ideał.
Pokaż wszystkie (1) ›
 

fitnesslovesport
 
Fitkobietka: JAJKA W PANIERCE – OK. 200 KCAL

jajka w panierce.jpg


Kolejny ciekawy przepis na Wielkanoc ! :) Tym razem coś co nie tylko przyda się na Wielkanocny stół, ale również na przystawki na imprezę z sosem do dipów. Oto przepis na jajka w panierce i sos www.fitplanner.pl/(…)przepisy-na-wielkanoc-jajka-w-… i tylko niecałe 200 kcal (bez sosu oczywiście) ;)

Smacznego kochani !
 

tasteofjoy
 
Uwielbiam to danie i często serwuję je dla gości. Wszystkim bardzo smakuje. Oczywiście wybieram parówki najlepszej jakości (np. z szynki).

:)

DSC_2969.JPG

*SKŁADNIKI (1 szt.)*

- 1 naleśnik
- 1-2 plasterki żółtego sera
- 1 parówka
-  roztrzepane jajko
- bułka tarta
- olej/masło klarowane do smażenia

(Składniki odpowiednio zwiększamy. Standardowo robię 2 sztuki na osobę).

*PRZYGOTOWANIE*

Przy krawędzi naleśnika układamy ser, następnie parówkę i rolujemy. Zanurzamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy kilka minut z obu stron na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem).

Podajemy na ciepło z keczupem.
  • awatar Humraa: eee lubie parówki w cieście francuskim ale w bułkach z Biedronki :D ale naleśnik do mnie nie przemawia:P
  • awatar Yszka.: Jeszcze fajnie jak się dorzuci ogórka kiszonego i papryke:) ja tak robię :)
  • awatar Rene^^: proste, wręcz banalne ale jakie fajne :D
Pokaż wszystkie (13) ›
 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpilkagotuje
 
składniki:
* 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
* ząbek czosnku
* 1 średniej wielkości cebula
* 3 ziemniaki średniej wielkości
* 700g surowej dyni
* łyżeczka curry
* sól
* pieprz
* papryka ostra
* oliwa

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać a następnie należy zeszklić je na oliwie. W międzyczasie trzeba pokroić w kostkę dynię oraz ziemniaki, po czym dodać je do cebuli i czosnku na patelnię ;) Dodajcie ok. łyżeczki curry i smażcie całość przez ok. 7minut. Po tym czasie wrzućcie zawartość patelni do garnka z ciepłym bulionem i gotujcie wszystko do miękkości. Następnie całość zmiksujcie, przyprawcie i zjedzcie :)


DSC07915.JPG


DSC07921.JPG


DSC07923.JPG


DSC07925.JPG


DSC07926.JPG


DSC07930.JPG



DSC07937.JPG


DSC07946.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

tasteofjoy
 
Krem brokułowy początkowo nie należał do moich ulubionych. Plasował się gdzieś na szarym końcu kremowych rozpieszczaczy podniebienia. Los chciał, że wielokrotnie gdy nie było pomysłu/składników na zupę, brokuł zawsze był w lodówce. Trochę z musu, trochę z przyzwyczajenia, trochę z coraz lepszego doprawiania, krem brokułowy stał się dla mnie bardzo smaczny.

DSC_3946.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 duży brokuł
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- po pół łyżeczki curry i słodkiej papryki
- 3 łyżki śmietany 18%
- woda

*Dodatki*

- groszek ptysiowy/ grzanki
- świeży tymianek

*PRZYGOTOWANIE*

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut razem z cebulą. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do pozostałych warzyw i zalewamy wodą (tak by lekko zakryć warzywa).

Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku śmietaną, solą, pieprzem, curry i papryką.

Podajemy z groszkiem ptysiowym i świeżymi ziołami.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem - tasteofjoy.pinger.pl/m/21172634*
Pokaż wszystkie (10) ›
 

tasteofjoy
 
Przystawka idealna i bardzo smaczna. W połączeniu z sosem i papryką, to już nie są zwykłe pulpety.

DSC_1947.JPG

*SKŁADNIKI*

- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 1 duże jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- pół czerwonej papryki
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki wody
- oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Mięso wyrabiamy z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, odrobiną wody i bułką tartą. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy (ok. 2-3 łyżki), a następnie łączymy z mięsem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy je na rozgrzanym oleju, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

DSC_1923.JPG

*SOS*

- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu/śmietany
- 3 korniszony drobno pokrojone (użyłam ok. 10 mini korniszonów z chili z Lidla)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Wszystko razem wymieszać i doprawić.

DSC_1953.JPG

Smacznego! :)
 

zielonakraina
 

3 Filety ze śledzia w oleju
3 łyżki orzechów pekan
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
sok i miąższ z pomarańczy
1 papryczka chili
1 łyżeczka musztardy

Każdy filet przecinam wzdłuż na połowę i zwijam na ślimaczka. Spinam drewnianymi patyczkami po 2 sztuki. Pomarańczę przecinam na połowę, wyciskam sok i łyżeczką wyjmuję miąższ bez białych skórek. Miksuję z oliwą i musztardą, doprawiam. Różyczki śledziowe układam na talerzu, polewam delikatnie sosem aby rózyczki nabrały koloru pomarańczowego. Resztę sosu miksuję z orzechami i pokrojoną papryczką chilli. Podaję śledzie z sosem, udekorowane całymi orzechami i plasterkami papryczki.


Śledziowe różyczki.jpg
  • awatar Adrijah: oryginalne połączenie :) do tego wyglądają bardzo apetycznie
Pokaż wszystkie (1) ›
 

tasteofjoy
 
Banalnie łatwe, ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i sycące. Eksperyment w wersji 'na ostro' zakończony powodzeniem.

DSC_0177.JPG

*Co potrzebujemy?*

- chleb tostowy
- ser żółty
- szynkę
- pomidora
- sos (Taco Sauce Medium, Lidl)
- świeży tymianek
- keczup łagodny

*Przygotowanie*

Jeden tost = > na kromce chleba tostowego układamy plaster szynki, plaster sera żółtego, cienki plaster pomidora, ok. 1 łyżeczkę sosu i kilka listków tymianku. Przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu ok. 1 minutę. Podajemy z keczupem i dekorujemy świeżym tymiankiem.

DSC_0228.JPG

Pikantny sos i świeże zioła nadają przysłowiowego smaczku. Uwielbiam takie tosty!

DSC_0180.JPG

Smacznego. :)
  • awatar BabskieMazidła!: Eee... no :D ale fajniutkie i pewnie pyszne :-)
  • awatar tica: Kiedyś je robiłam, bo mam toster, ale są tak tuczące, że nie da się ich jeść często, przynajmniej na mnie dzialały strasznie tucząco :)
  • awatar seoxlc: czadowe :)
Pokaż wszystkie (15) ›
 

tasteofjoy
 
Na śniadanko idealne. Tym razem w wersji najbardziej słonej, bo z fetą. Feta plus pomidor to połączenie idealne, więc że smakuje wybornie chyba nie muszę mówić.

:)

DSC_1599a.jpg

*SKŁADNIKI* (1 porcja)

- 1 pomidor
- pasek fety o szerokości 1-2cm
- garść pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżki śmietany
- sól (w razie potrzeby), pieprz

*PRZYGOTOWANIE*

Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, a następnie rozkładamy na talerzu. Na wierzch kładziemy śmietanę, kruszymy fetę i posypujemy szczypiorkiem. Całość solimy i pieprzymy.

Feta sama w sobie jest bardzo słona więc lepiej dosolić dopiero w razie potrzeby.

Podajemy same lub w towarzystwie świeżej bułeczki z masełkiem.

DSC_1594a.jpg


Wersja 1 - tasteofjoy.pinger.pl/m/19710345

Wersja 2 - tasteofjoy.pinger.pl/m/19747625
  • awatar beauty. hair. cosmet: jakie pyszności :)
  • awatar Adrijah: Rzeczywiście bardzo podobne do tych, które ja robiłam z jogurtem i fetą :) Nie pomyślałam o tym, żeby je jeść na śniadanie. Może dlatego, że dodałam czosnek ;)
  • awatar Taste of Joy: @Adrijah: muszę wypróbować jeszcze te Twoje, bo fety z czosnkiem jeszcze nie jadłam :P za to w tej wersji z serem żółtym zawsze czosnek daję :P
Pokaż wszystkie (11) ›
 

tasteofjoy
 
Kolejna odsłona pomidorowych szaleństw...

DSC_1793.JPG

*SKŁADNIKI*

- pomidory
- ser żółty
- majonez
- śmietana
- czosnek
- szczypiorek
- sól, pieprz

DSC_1798.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
2) Ser ścieramy na drobnych oczkach.
3) Śmietanę mieszamy z majonezem 1:1, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz ( w razie potrzeby można posolić).
4) Szczypiorek drobno kroimy.
5) Na talerzu wykładamy pomidory, smarujemy sosem, posypujemy startym serem i szczypiorkiem.

Przystawka smakuje dobrze zarówno sama, jak i z chlebem. Dbający o linię mogą przygotować sos na bazie jogurtu lub samej śmietany.

DSC_1795.JPG

Smacznego :D
Pokaż wszystkie (12) ›
 

tasteofjoy
 
To mój hit. Jeden z trzech, bo trzy wersje znam, trzy robię równie często i wszystkie trzy uwielbiam do tego stopnia, że nie potrafię wybrać. Dziś mam dla Was 'propozycję namber łan'.

DSC_1582a.jpg

*SKŁADNIKI* (Podam Wam w przybliżeniu na porcję taką jak na talerzu, ale jak coś pozmieniacie nic się nie stanie, w końcu to nie ciasto).

- 3 pomidory
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ok. 100 g żółtego sera
- pęczek szczypiorku
- majonez
- sól, pieprz

*PRZYGOTOWANIE*

1) Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy w plasterki.

2) Jajka i ser żółty ścieramy osobno na dużych oczkach.

3) Szczypiorek drobno kroimy.

Plasterki pomidorów układamy na talerzu. Każdy smarujemy majonezem oraz solimy i pieprzymy. Posypujemy startym jajkiem, a następnie szczypiorkiem i serem żółtym. Na wierzchu rozkładamy po małej kupce majonezu.

DSC_1583.JPG

Na drugie śniadanie, na kolację, na przyjęcia, jako przystawka. W połączeniu z pajdą chleba smakuje idealnie.

Majoneeez... :[
Pokaż wszystkie (14) ›
 

tasteofjoy
 
Lekka sałatka kipiąca kolorami. Idealna na ciepłe dni, których ostatnio pod dostatkiem.

DSC_1106.JPG

*SKŁADNIKI*

- pół opakowania mixu sałat
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 3 plasterki ananasa
- 5 orzechów włoskich
- sól,pieprz
- słodka papryka, tymianek

*SOS*

- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki keczupu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól

DSC_1105.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki. Obtaczamy w soli, pieprzu, słodkiej papryce i tymianku. Smażymy ok. 10 minut. Ananasa kroimy w ósemki. Orzechy włoskie łuskamy tak by otrzymać jak największe kawałki.

Składniki na sos mieszamy i doprawiamy solą do smaku.

Mix sałat wykładamy na talerzu. Na wierzchu układamy ananasa, kurczaka i orzechy.  Polewamy sosem.

DSC_1115.JPG

Porcja dla 2-3 osób.

DSC_1117.JPG

Przepis również na mytasteofjoy.blogspot.com/(…)saatka-z-kurczakiem-an…

Powoli będę przenosić tam przepisy kulinarne, bo nie chcę żeby kiedyś wszystko poznikało od szaleństw Pingera. :)
Pokaż wszystkie (10) ›
 

tasteofjoy
 

*Lubicie zupę cebulową? Lubicie zupę serową? Jeśli tak, to pokochacie połączenie obu tych zup. Ja ją uwielbiam, zajadam się aż mi się uszy trzęsą i ciągle mi mało.*

DSC_0751.JPG


*SKŁADNIKI*

- 5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 4 duże cebule
- 100g serka topionego (najlepiej kremowy, serowy, ja użyłam topiony Emmentaler Hochland)
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz

*DODATKI*

- grzanki

DSC_0753.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Cebulę kroimy w plasterki o średniej grubości. Podsmażamy na maśle, do czasu aż zmięknie i ładnie się przyrumieni. Przekładamy ją do wcześniej przygotowanego bulionu. Dodajemy słodką paprykę i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10-15 minut. Odlewamy trochę bulionu i rozpuszczamy w nim serek topiony, a następnie wlewamy do gotującej się zupy. Miksujemy zupę blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami.

DSC_0752.JPG

*GRZANKI*

Możecie kupić gotowe, jednak proponuję zrobić samodzielnie.
Chleb kroimy w kostkę i podsuszamy na suchej patelni, na małym ogniu, do czasu aż zrobią się chrupiące.

DSC_0755.JPG

*Niebo w gębie mówię Wam...* :D
  • awatar rolincat: W tamtym roku jadłam po raz pierwszy i przypomniało mi sie przedszkole. :D Zawsze najpierw schodziły grzanki...:I
  • awatar Taste of Joy: @rolincat: mi się z przedszkolem kojarzy bawarka bleee ;(
  • awatar Taste of Joy: @Leopardlady: dziękuję :*
Pokaż wszystkie (15) ›
 

tasteofjoy
 
Kolejna propozycja sałatki z granatem. Nastraja optymistycznie kolorami i cieszy podniebienie oryginalnym smakiem.

P1010341.JPG

*SKŁADNIKI*

- mix sałat
- 2-3 kęski piwne obrane ze skóry
- pestki z połowy granatu
- 4 mandarynki

*SOS*

- sok z połowy pomarańczy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżki ostrej papryki

P1010353.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Sok z pomarańczy wymieszać z jogurtem i papryką. Na talerzu ułożyć mix sałat, na to cząstki mandarynek i kawałki wędzonego kurczaka. Po wierzchu posypać pestkami granatu. Polać przygotowanym sosem.

P1010361.JPG


*Poprzednia propozycja połączenia sałaty z granatem* --> *tasteofjoy.pinger.pl/m/17459254*
  • awatar KimiB: Nie mieszam owoców z warzywami . Pewnie kiedyś zaczną o tym mówić w tv dlaczego.
  • awatar Adrijah: Kęski piwne to są kawałki kurczaka?
  • awatar Słono - gorzka: @KimiB: ja też, szkoda, że nie mówi się o tym głośno
Pokaż wszystkie (21) ›
 

tasteofjoy
 
Banalnie prosty przepis, który wygląda oryginalnie, a smakuje jeszcze lepiej niż się prezentuje. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 5 minut. Świetna przekąska! Parówki kwiatuszki robią furorę.


P1010813.JPG

*SKŁADNIKI*

- 6 parówek
- 1 ciasto francuskie
- keczup

*PRZYGOTOWANIE*

- Ciasto francuskie podzielić na 6 prostokątów.
- Każdą parówkę zawinąć w porcję ciasta.
- Ponacinać parówki w równych odstępach, uważając by ich całkowicie nie przeciąć.
- Zawinąć je tworząc koło. Końce mocno zlepić (można użyć wykałaczki).
- Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20  minut.
- Podawać z keczupem.

P1010817.JPG


P1010818.JPG


P1010825.JPG


P1010836.JPG


P1010840.JPG


Smacznego! :)
Pokaż wszystkie (25) ›
 

tasteofjoy
 
Dziś mam dla Was najprostszą wersję tosta z jajkiem sadzonym. Jest szybki w przygotowaniu, smaczny i efektowny. Papryka świetnie zastępuje nam ringi do jajek.

*Co potrzebujemy?*

- 1 kromka chleba tostowego
- 1 jajko
- 1 plasterek papryki
- sól, pieprz, oliwa

P1020143.JPG

*Przygotowanie*

Paprykę myjemy i kroimy w plaster ok. 1cm grubości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy naszą paprykę, a do środka wbijamy jajko. Smażymy do momentu, aż białko ładnie się zetnie. W tym czasie  z każdej strony opiekamy chleb tostowy.

Podpieczony chleb wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy nasze jajko w papryce i posypujemy solą oraz grubo zmielonym pieprzem.

P1020141.JPG

Jeśli nie lubicie płynnego żółtka, jajko smażcie dłużej na malutkim ogniu, tak żeby spód się nie przypalił.

P1020140.JPG

Smacznego :)
Pokaż wszystkie (25) ›
 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 

Dużo zieleniny, dużo zdrowia, dużo pyszności, mało roboty.

Sałatka z kurczakiem i fetą.

*Składniki*

- mix sałat (tu z rukolą)
- 1 pierś z kurczaka
- 100g sera feta
- przyprawy

Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę (żeby była soczysta, mała po smażeniu będzie zeschnięta), przyprawiamy obficie (sól, pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek, curry), smażymy.

Na talerzu/półmisku wykładamy mix sałat, uzmażonego kurczaka i fetę pokrojoną w kostkę. Możemy posypać solą i pieprzem lub dobrze doprawić sos.

sałatka.jpg

Dla urozmaicenia możemy dodać również granat. Połówka w zupełności wystarczy.

sałatka3.jpg

*Sos*

*Proponuję Wam 3 warianty do wyboru*

1) winegret (oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz)
2) miodowy winegret (miód, ocet winny lub cytryna, oliwa)
3) sos śmietanowy (śmietana, odrobina majonezu, sól)

sałatka2.jpg


“Gdzieś daleko stąd noc oddycha kolorami...”

  • awatar Pictured.Saved: leciutko, smacznie, zdrowo i pieknie <3 :)
  • awatar Taste of Joy: dziękuję , zjadłam całą , bo strasznie lekka jest :P
  • awatar KimB: Sałatki uwielbiam a jak ktoś zrobi jeszcze bardziej.Ja stosuje gotowe sosy sałatkowe Knorra ulubiony "włoski"- wiem sztuczności ;)
Pokaż wszystkie (12) ›
 

tasteofjoy
 

*Ziemniak, zwykły ziemniak...* a wystarczy, go ponacinać w cieniutkie plasterki ( tylko nie do końca ! ), posypać przyprawami (co kto lubi, ja lubię pieprz,sól, paprykę czerwoną, tymianek lub rozmaryn), skropić oliwą z oliwek (albo olejem), położyć na blaszce, wstawić do piekarnika na 180 - 200*C i piec ok. 1h.

*Proste prawda?*

P1000586.JPG

*Można wcinać same, można podać jako dodatek do potraw.*

P1000585.JPG


*I tak oto zwykły ziemniak wylądował na salonach w wersji iście królewskiej...*

:D
Pokaż wszystkie (16) ›
 

tasteofjoy
 
Na każdej imprezie miło jest wrzucić coś na ząb i fajnie gdy nie są to tylko chipsy i paluszki...

*Krakersy z żółtym serem*

*Wersja nr 1* - ser żółty tarkujemy na dużych oczkach, mieszamy z odrobiną majonezu (tak by się zlepił),doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą, choć ser sam w sobie jest już słony). Na wierzchu układamy dowolne dodatki. Ja użyłam paprykę czerwoną, ogórek konserwowy/kiszony oraz szynkę dojrzewającą (Kumpiak).

*Wersja nr 2* - Krakersy smarujemy powidłami i posypujemy startym żółtym serem.

krakersy2.jpg

*Koreczki* - to chyba jedna z najłatwiejszych i najpopularniejszych przystawek.

Mówiąc krótko - kroimy co mamy i nabijamy na wykałaczkę. Można wykorzystać : połówki pomidorków koktajlowych, żółty ser pokrojony w kostkę, ser feta pokrojony w kostkę, papryka,ogórek kiszony/konserwowy, orzech włoski, można wykorzystać też oliwki zielone/czarne,pieczarki, kurczaka lub inne mięso. W wersji owocowej równie smaczne.

koreczki.jpg

*Faszerowane jajka*

Jajka gotujemy na twardo, kroimy na połówki i wyciągamy żółtka. Żółtka ucieramy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Podzieliłam pastę na dwie części (jedną pozostawiłam bez zmian, a do drugiej dosypałam trochę  słodkiej papryki w proszku, przez co pasta uzyskała inny kolor i smak...możecie też dodać np. kurkumę,curry itp.).
Wierzch jaj dekorujemy warzywami (najlepiej z zalewy octowej,by dodać trochę kwaskowości mdłym jajkom).

jajka.jpg

*Kulki serowe*

20g białego sera i 20g sera feta mieszamy ze sobą na gładką masę (ja przeciskam ser przez praskę do ziemniaków, jeśli komuś nie przeszkadzają grudki może wymieszać sery widelcem). Dodajemy łyżkę śmietany, pieprz i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w przyprawach np. czerwonej papryce, curry, posiekanych orzechach włoskich, koperku, czy ziołach.

kulki.jpg
Pokaż wszystkie (5) ›
 

thisismynick
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

beatalezajsk
 
A to przekąska uwielbiana przez wszystkich a robiona przeze mnie-koreczki :)
 

mb858
 
P6010245.JPG

Nic  wyszukanego- deska z serami i salami...bardzo lubię to przegryzać między posiłkami, lub po prostu cały wieczór! To mi gwarantuje wieczór idealny, i moim gościom chyba też :)

P6010247.JPG



P6010244.JPG
  • awatar lola506: proste a jakie efektowne
  • awatar Czekoladowa Dalia: rewelacja! choć nie przepadam za salami, ale ser mogłabym jeść i jeść :)
  • awatar trinity90: Mam dużo ciuszków i biżuterii na sprzedaż. Zapraszam : trinity.pinger.pl może znajdziesz coś dla siebie? Polecam! TANIO ! Szybko wysyłka
Pokaż wszystkie (5) ›
 

 

Kategorie blogów