Wpisy oznaczone tagiem "pstrąg" (10)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Jak zwiedzanie, pływanie i wakacyjna aktywność to i głód :) Gdzie iść w Giżycku, gdy po wszystkich spacerach i atrakcjach zgłodniejemy?

14172093_1055829121131069_1681545240_n.jpg

Przewodniki polecają wiele miejsc. Z wszystkich rekomendacji wybraliśmy dwa: Bar Omega i Tawernę Siwa Czapla. Oto jak wypadły:
Bar Omega
To miejsce ma specyficzny klimat, jak sama nazwa wskazuje- barowy. Pomimo tego jest niezwykle popularne. W momencie, gdy przyszliśmy wszystkie stoliki były zajęte i cudem załapaliśmy się na jeden, który właśnie się zwolnił.
Aby zamówić trzeba było odstać swoje w długiej kolejce. Przynajmniej mogliśmy się spokojnie zastanowić, jakie danie wybrać, aby podczas składania zamówienia dowiedzieć się od pani
w podomce i siateczce na głowie, że się skończyło :P Szybka zmiana decyzji i równie szybko wydane posiłki. Po takiej formie spodziewaliśmy się cen niskich jak w standardowym barze. Zdziwiliśmy się, bo nasz obiad kosztował tyle samo ile w dobrej restauracji na krakowskim Rynku Głównym
z kelnerem, który jest na każde nasze skinienie.
Przynajmniej smak potraw była adekwatny do ceny. Pstrąg zamówiony przez mojego Lubego rozpływał się w ustach i zachwycał doborem przypraw.

14159331_1055837981130183_706804481_n.jpg


14151875_1055838014463513_506789331_o.jpg

Moja zupa rybna (którą jadłam pierwszy raz
w życiu) od razu skradła mi serce. Wyrazisty smak i mój ulubiony sposób doprawiania sprawiły, że stała się moją faworytką wśród zup.

14137855_1055837991130182_1912165302_n.jpg

Na drugie danie wzięłam pyzy z mięsem. Spodziewałam się rozlazłych klusek bez smaku,
a dostałam pyszne, sycące pyzy o konkretnym smaku z dużą ilością mięsa.

14182613_1055838027796845_1612731511_n.jpg

Kropką nad “i” okazało się regionalne piwo Rybak. Wyśmienite! Bardzo delikatne i orzeźwiające. Od tego czasu szukam go w każdym sklepie, ale nigdzie nie znalazłam :(

Tawerna Siwa Czapla

14111610_1055836667796981_1715517198_n.jpg

To lokal o zupełnie innym charakterze niż Bar Omega. Nie mamy tu do czynienia z samoobsługą, kelnerki są bardzo miłe, dużo miejsca w tym przepiękny ogródek. Podobieństwo widać jedynie pod względem cen- wysokie.

14159347_1055837797796868_789383855_n.jpg

Wydawać by się mogło, że Siwa Czapla wypadnie lepiej, ale niestety filet rybny, który zamówiłam szału nie zrobił. Był smaczny, dobrze przyrządzony, delikatny, ale bez fajerwerków. Frytki również.

14138316_1055837781130203_212963789_n.jpg

Podsumowując w Giżycku jest gdzie dobrze zjeść. Miasto ma do zaoferowania pyszną mazurską kuchnię, której możemy posmakować w wielu miejscach, jednakże musimy być przygotowani na wydanie trochę grosza.  Osobiście polecam i Siwą Czaplę i Bar Omega, z tym, że ten drugi lokal odrobinę bardziej ze względu na piwo Rybak.
Ogólna ocena:
Bar Omega: 7/10
Tawerna Siwa Czapla 7/10
FB:www.facebook.com/omegagizycko/
www.facebook.com/SiwaCzapla/
WEB:baromega.pl
siwaczapla.pl
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)pstrag-w-migdalach.html…

Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 190kcal

600 g Pstrąg, filet
80 g Płatki migdałowe
1 szt Jaja kurze całe
Filety osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać i zanurzyć w nim rybę z jednej strony, tą samą stronę ryby obtoczyć w migdałach . Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z płatkami na górze. Piec około 20-25 minut w temp. 180stopni.
 

tasteofjoy
 

DSC_3238.JPG

*SKŁADNIKI (3 sztuki)*

- płat pstrąga łososiowego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku (może być mrożony, rozdrobniony)
- łyżeczka suszonych płatków chili
- sól
- pieprz
- tymianek
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko

DSC_3242.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Za pomocą pęsety usuwamy wszystkie ości z ryby, a następnie ostrym nożem zdejmujemy skórę. Rybę porcjujemy. Opłukane kawałki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2) Szpinak rozmrażamy, doprawiamy łyżką śmietany, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Odciskamy nadmiar wody (ręcznie/na sitku) lub porządnie odparowujemy.

3) Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków. Połowę z nich nacinamy po skosie.

4) Na kawałki ciasta wykładamy szpinak, na którym układamy rybę, oprószamy ją solą i pieprzem, odrobiną tymianku oraz suszonym chili. Przykrywamy całość ponacinanymi kawałkami ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi (najlepiej docisnąć mocno widelcem).

5) Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.

6) Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

DSC_3249.JPG

Podajemy z sosem koperkowym (jogurt naturalny + koperek+ sól + pieprz + odrobina wody).

DSC_3254.JPG


DSC_3260.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar Tippel: kurczę, jakie pyszności :) aż ślinka cieknie...
  • awatar amitié.: o mniam, muszę kiedyś wypróbować :D
  • awatar *Small me*: wow ale pysznie wygląda :)
Pokaż wszystkie (18) ›
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 

DSC_1596.JPG

*ZESTAW*

1) Pstrąg łososiowy (sól, pieprz, cytryna, masło).

2) Talarki ziemniaków (sól, słodka papryka, zioła prowansalskie).

3) Duszone warzywa ( papryka czerwona, biała/żółta; cebula).

DSC_1609.JPG

Pstrąga porcjujemy, doprawiamy solą i pieprzem, układamy na wierzchu masło i cytrynę. Rybę najlepiej przykryć/ zawinąć w folię aluminiową.

Ziemniaki kroimy w plastry i doprawiamy.

Ziemniaczki i pstrąga pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, ok. 30 minut.

Paprykę z cebulą dusimy do miękkości na patelni.

DSC_1611.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (10) ›
 

tasteofjoy
 
DSC_1786.JPG

*ZESTAW*

1) *Pstrąg łososiowy lub łosoś w marynacie koperkowej* (rybę solimy i pieprzymy, a następnie nacieramy marynatą z masła, czosnku przeciśniętego przez praskę i posiekanego koperku; smażymy z każdej strony).

2) *Puree z ziemniaków* (sól, masło, śmietana).

3) *Grillowana cukinia z fetą* ( grilla nie mam, patelni grillowej też więc cukinię cienko pokroiłam wzdłuż, podsmażyłam z obu stron, odsączyłam tłuszcz ręcznikiem papierowym, a następnie cienkie słupki fety ułożyłam na cukinii i zwinęłam w ruloniki; posypałam pieprzem, lubujący się w soli mogą jeszcze odrobinę dosolić, choć i tak feta sama w sobie jest słona).

DSC_1794.JPG


DSC_1789.JPG

Smacznego.

:)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

tasteofjoy
 
Obiad, który nie wymaga dużo pracy, a jest smaczny i zdrowy.

DSC_1600.JPG

*SKŁADNIKI*

- filet z pstrąga łososiowego
- duża marchewka
- por
- koperek
- cytryna
- masło
- sól, pieprz, opcjonalnie imbir

*DODATKI*

Pieczone ziemniaczki (sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, oliwa).

DSC_1617.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Ściągamy skórę z pstrąga i wyciągamy ości pęsetą. Filet myjemy i dzielimy na części Solimy, pieprzymy i skrapiamy cytryną. Na wierzchu układamy kilka wiórek masła. Rybę przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku razem z ziemniaczkami ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie marchewkę i por kroimy w cieniutkie paseczki i dusimy do miękkości na oleju. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i dla tych co lubią oryginalny smak - szczyptę imbiru w proszku.

Na talerzu wykładamy warzywa, na wierzch rybę posypaną koperkiem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

DSC_1618.JPG

Smacznego!
Pokaż wszystkie (14) ›
 

 

Kategorie blogów