Wpisy oznaczone tagiem "ptysie" (16)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

zielonakraina
 

   PTYSIE
   125 ml wody
   125 ml mleka
   125 g masła
   250 ml mąki pszennej tortowej
   pół łyżeczki soli
   pół łyżki cukru

   PASTA
   250 g sera korycińskiego swojskiego
   półtorej szklanki ugotowanej fasoli
   2-3 łyżki śmietany
   sól i pieprz
   kminek
   2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
   łyżka miodu
   łyżka oleju
   sok z połowy cytryny
   pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

   WYKOŃCZENIE
   3 długie kabanosy
   sałata
   prażone pestki dyni
   2 łyżki miodu


PTYSIE
Wodę z mlekiem, cukrem, solą i masłem zagotowuję. Mąkę przesiewam. Garnek zdejmuję z ognia i dodaję przesianą mąkę. Mieszam energicznie drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Podgrzewam masę na małym ogniu około minuty, ciągle mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni. Po przestudzeniu dodaję kolejno jajka, miksując do połączenia składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia i delikatnie skrapiam oliwą. Przekładam masę do rękawa cukierniczego i formuję ptysie w dużych odstępach. Przed pieczeniem czubek każdego ptysia smaruję zwilżonym wodą palcem. Piekę około 30 minut. Studzę. Przekrawam.

PASTA
Wszystkie składniki umieszczam w misie blendera i miksuję do dobrego połączenia składników – uzyskania kremowej, jednolitej masy.

WYKOŃCZENIE
Kabanosy przekrawam wzdłuż i potem dzielę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i podsmażam kabanosy. Przekrojone ptysie uzupełniam pastą fasolowo-serową i kiełkami rzodkiewki. Wierzch każdego ptysia smaruję miodem, posypuję prażonymi pestkami dyni i dekoruję nitkami chili. Tworzę kompozycję na świeżej sałacie.


ptysie.jpg
 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kobietamag.pl
 
Inspirujący przepis na delikatne ciasteczka i tort ptysiowy à la croquembouche – w sam raz na specjalną okazję.
kobietamag.pl/ptysiowy-torcik-a-la-croquembouche/
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
250 ml wody
10 dag masła
20 dag mąki
szczypta soli
5 jajek
500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy

*PRZYGOTOWANIE*
1.wodę z masłem podgrzewamy, gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy stopniowo mąkę, mieszając ciasto na małym ogniu, gdy dobrze ciasto zostanie wymieszane i zacznie odchodzić od ścianek garnka, zestawiamy z ognia aby wystygło troszkę

2. gdy ciasto przestygnie dodajemy stopniowo jajka, mieszając mikserem, gdy ciasto będzie gładkie wkładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę (na blachę położyłam papier) takie kulki :D i wkładamy do nagrzanego  (200 st.) piekarnika na 20 - 25 min

3. w tym czasie ubijamy mikserem śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem (ja dałam więcej cukru pudru :) )

4. ptysie nadziewamy ubitą śmietaną, posypać też możemy cukrem pudrem :) jak kto lubi :D
D.jpg


Przepis pochodzi od *Me and You*
pinka171.pinger.pl
 

kobietamag.pl
 
kobietamag.pl/?p=44308
Przepis na ptysie, które każda z nas może bez problemu zrobić. Już niedługo Tłusty Czwartek – doskonały pretekst do ich upieczenia
 

 

Kategorie blogów