Wpisy oznaczone tagiem "rabarbar" (41)  

nicole534
 
Niki53421: Kompocik z rabarbarem, już nastawiony ;)
rhubarb-2653146_960_720.jpg
 

meg281
 
Hej kochani:) Zgodnie z zapowiedzią zapraszam na denko sierpnia.

b2.pinger.pl/(…)14101747_942229122590611_60557521.j…
1.Isana, Wiosenne mydło z wyciągiem z rabarbaru
Piękna etykieta, cudowna dosyć gęsta konsystencja o bardzo intensywnym kolorze oraz wspaniały zapach. Czuć nie tylko rabarbar, ale także i wiosenne kwiaty, a raczej zapach kwitnących drzew.Śliczny, słodki-kwiatowy zapach, który na dłoniach pozostaje dłuższą chwilę, choć krótką to jednak jest na tyle wyczuwalny, że można się z nim polubić.

2.Soraya Family Fresh Kremowy żel pod prysznic Delikatność
Bardzo dobry żel, oczyszcza, ładnie pachnie, jest tani, wydajny, łatwo dostępny, ma przyjemny zapach, wygodne opakowanie.

b1.pinger.pl/(…)14112096_942229049257285_12777675.j…
3.Żel pod prysznic żeń - szeń i czarny pieprz Oceania Aromatic Energy
Nie raz pokazywałam w denku żele z tej serii. Dobrze myje, fajnie się pieni, lecz największym plusem tego produktu jest zapach pieprzu- pobudza i sprawia, ze po ciężkim dniu mam jeszcze nieco siły by posiedzieć z książką lub obejrzeć coś w telewizji.

4.Chusteczki odświeżające nawilżane Frotto
Bardzo dobrze czyszczą dłonie (bo w tym celu były używane).Wilgoć wchłania się błyskawicznie.Po około 30 sekundach od użycia ręce mamy suche, ale nie przesuszone!  Dobrze usuwają również tłuszcz, ale nie warstwę lipidową tak, jak potrafią to inne produkty takiego zastosowania.
14101699_942229145923942_1207214137_n.jpg

5.SunOzon Matujący fluid przeciwsłoneczny SPF 30
Zapraszam do recenzji: meg281.pinger.pl/m/24386109

6.FlosLek Laboratorium Anti-Aging, Kuracja Hialuronowa, przeciwzmarszczkowy krem pod oczy, 30 ml
Krem wprawdzie szybko się wchłania i nie podrażnia skóry, ale w ogóle nie nawilża, po chwili skóra wokół oczu jest tak samo sucha, jak przed użyciem kremu.
Nie szkodzi, ale i nie pomaga.
14138436_942229135923943_2028957372_n.jpg

7.Vaseline, Cocoa Radiant, Total Moisture Body Lotion
Balsam już na samym początku uwiódł mnie swoim zapachem,który kojarzy mi się z zapachem czekoladowego koktajlu.Konsystencja balsamu jest dość gęsta,nie spływa ze skóry.Produkt szybko się wchłania,idealnie nawilżając skórę,oraz nie pozostawiając tłustego filmu.Po jego użyciu skóra jest bardzo miękką.
DSC_1043.JPG

8.PUREDERM krem do rąk lawenda i miód
Po pierwsze kremy mają przyjemne i subtelne, nie drażniące zapachy.Nie łagodzą podrażnień, ale działają nawilżająco, zmiękczająco, odżywczo i dają szybko komfort przesuszonej skórze.
DSC_1038.JPG

9.Models Own gąbka do makjażu
Bardzo twarda gąbka, która wcale nie nabierała wody, nie powiększała się, nie miękła, nie nabierała podkładu.

Jestem ciekawa czy używałyście jakiegoś z tych produktów. Jeśli tak, to jak się u Was sprawdził? Podzielcie się swoim denkiem ; )
 

meg281
 
Hej kochani:) dziś nieco spóźnione zakupy czerwcowe. Nawał obowiązków i przeprowadzka nieco pokrzyżowały mi wpisy.Zapraszam do oglądania.
DSC_0784 - kopia.JPG

DSC_0785.JPG

DSC_0841.JPG

DSC_0842.JPG

DSC_0853.JPG

DSC_0926.JPG

Jestem ciekawa co Wy kupiłyście w minionym miesiącu? Może miałyście któryś z tych produktów? Jak Wam się sprawdził?
  • awatar ∇ ♏iSS ℜℰℭKℓℇSS ∆: ciekawie :) rosyjskie kosmetyki i to do włosów. olejek kokosowy- służy Ci? używasz do włosów głównie? mi nie pomagał. xoxo
  • awatar meg281: @∇ ♏iSS ℜℰℭKℓℇSS ∆: rosyjskich kosmetyków do włosów dopiero zaczynam używać, więc trudno stwierdzić. Olej kokosowy używam do wszystkiego, włosy, suche miejsca na łokciach, stopy, dłonie- sprawdza się świetnie. @Klaudiiia: ten płyn jest świetny:)
  • awatar hairlovelo: Ja mam szampon łopianowy Agafii ale jeszcze go nie próbowałam, natomiast serum obok miałam wersje z papryczką i do brze wpsminam chociaż szału nie było ;)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

motylek103
 
Hej kochane.
Dzisiaj pokaze wam przepis na mega szybkie, łatwe, tanie i pyszne ciasto rabarbarowe. Przepis pochodzi o Gosi:

domgosi.pl/rabarbarowe/


2016-05-30_10.10.38.jpg



Składniki:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 50 g margaryny
- 3 łodygi rabarbaru ( miałam za mało i dalam jedno jabłko)
- cukier puder do posypania

Wyk: Jajka miksujemy z cukrem aby były jasno żółte i dodajemy mąkę . Gdy całość sie połączy wylewamy do foremki, wsypujemy pokrojony rabarbar ( ja do pokrojonego rabarbaru i jablka wsypalam dwie łyżki cukru i wymieszalam) na górę ścieramy margarynę/maslo i Pieczemy 40 minut w 175 stopniach.
Czy może być coś łatwiejszego? Ciasto jest naprawdę przepyszne i znika w moment ;) Polecam spróbować

Pozdrawiam , Jowita
Pokaż wszystkie (6) ›
 

edyta123456
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Rudy Anioł:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

zielonyogrod
 
To naturalne zjawisko, choć kwitnienie osłabia rabarbar i zmniejsza przyszłe zbiory łodyg. Nadmierne kwitnienie może być spowodowane przez to, że kępa jest uciskana, zbyt duża z powodu wieku albo doskwiera jej przesuszenie – podzielenie jej i posadzenie młodych, zewnętrznych podziałów może pomóc. Na wszelki wypadek ścinaj kwiatostany od razu,jak je zauważysz.
 

tasteofjoy
 
Gdzie się człowiek nie obejrzy, tam wszędzie truskawki. Nawet wyskakują z lodówki! Podrzucam Wam kilka przepisów, które już gościły na blogu i zapewniam, że pojawią się kolejne.


Bułeczki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką - tasteofjoy.pinger.pl/m/22049231

234c72dc00272659539db865.jpg

Muffinki z truskawkami i rabarbarem - tasteofjoy.pinger.pl/m/22136395

36ac9fc10004e19453b301cc.jpg

Placki z truskawkami- tasteofjoy.pinger.pl/m/21955246

62aaa3530025aa5953877d83.jpg

Mascarpone z truskawkami-tasteofjoy.pinger.pl/m/19163788

6feffdb1001d83a451b89bc4.jpg

Truskawkowy koktajl z lodami waniliowymi- tasteofjoy.pinger.pl/m/19334229

49b71ce5000ffce551d3f5a7.jpg

Truskawki w czekoladzie - tasteofjoy.pinger.pl/m/19716254

d87c0e71002afc115211060b.jpg

*Truskawkożercy łączmy się!*

myqgvyc.jpg

:D
Pokaż wszystkie (9) ›
 

mj21
 
Składniki na około 10 małych placuszków:


- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki rabarbaru, posiekanego w drobną kostkę

Składniki:

W dużej misce mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. W mniejszej misce zmiksować banana na puree, następnie dodać mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać płynne składniki do suchych i połączyć w gęste ciasto.
Do połączonych składników dodać rabarbar pokrojony w kostkę i wmieszać go w ciasto. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nakładać po jednej łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać gorące posypane cynamonem i polane syropem z agawy lub innym ulubionym.
 

mj21
 
Składniki:


- 500 g młodej marchewki
- 100 g rabarbaru
- 50 g czerwonej soczewicy
- 1,25 - 1,5 l delikatnego bulionu
- mały kawałek imbiru
- sól i pieprz
- oliwa


Przygotowanie:
Marchew obrać i pokroić w grube talarki. Rabarbar pokroić w cienkie plasterki, imbir posiekać.
W garnku zagotować bulion, dodać marchew, rabarbar oraz soczewicę. Gotować wszystko na małym ogniu do czasu, aż soczewica zacznie się rozpadać a warzywa będą miękkie. Dodać imbir i zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej bulionu, żeby uzyskać ulubioną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać skropiony oliwą i posypany pieprzem, dobrze smakuje z kilkoma liśćmi świeżej mięty, kolendry lub pietruszki.
 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Jedno z moich ulubionych ciast ucieranych. Najczęściej robię je ze śliwkami. Tym razem wersja z aktualnie panującym rabarbarem.

DSC_3411.JPG

*SKŁADNIKI*

- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny (masła)
- 2 łyżki octu
- 4 łodygi rabarbaru
- cukier puder do posypania

*PRZYGOTOWANIE*

1) Margarynę (o temp. pokojowej) miksujemy z cukrami na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy na zmianę z jajkiem (raz jajko, raz mąka). Cały czas miksujemy.

2) Po otrzymaniu gładkiej masy dodajemy 2 łyżki octu i dokładnie mieszamy.

3) Ciasto przekładamy do blachy ( u mnie tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia.

4) Na wierzchu ciasta układamy obrane i pokrojone kawałki rabarbaru. Lekko dociskamy do ciasta.

5) Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około godzinę.

6) Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

*UWAGI*

- Można użyć dowolnych owoców sezonowych.

- Ocet jest konieczny, gdyż nadaje wilgoci i przedłuża świeżość cista.

DSC_3400.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (22) ›
 

tasteofjoy
 
Mięciutkie bułeczki idealne do kawy lub kakao. Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe. Słodki smak truskawek i kruszonki przełamałam dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Pychota!

Nie są pracochłonne, za to dość czasochłonne (trzeba trochę odczekać aż wszystko podrośnie), jednak zdecydowanie warto.

DSC_4215.JPG

*SKŁADNIKI (8-9 sztuk)*

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 200 g truskawek
- 1 łodyga rabarbaru

*Dodatki*

- bułka tarta (ok. 4 łyżeczki)
- 1 roztrzepane jajko (do posmarowania bułeczek)

DSC_4211.JPG

*KRUSZONKA*

- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1  łyżka cukru waniliowego
- 60 g roztopionego masła

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić palcami.

DSC_4217.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1)  Mleko, cukier, jajko i żółtko razem mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej robimy rozczyn), masło i sól.

2) Wyrabiamy gładkie ciasto (nie powinno być klejące). Odstawiamy w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

3)  Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce zachowując odstępy. Przykrywamy i ponownie pozostawiamy do podwojenia objętości.

4) Dnem szklanki robimy w każdej bułeczce wgłębienie, przyciskając do samej blaszki. Dziurkę posypujemy ok. 1/2 łyżeczki bułki tartej, wkładamy truskawki i rabarbar.

5) Bułeczki smarujemy jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.

6) Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 25 minut.

DSC_4225.JPG

*Polecam!* :)
------------------------------------------------------------
www.mojewypieki.com/(…)drozdzowki-z-truskawkami-i-k…
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

misseagle
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Muffinki na bazie mojego ulubionego ciasta. Tym razem z dodatkiem jabłka i rabarbaru. Ten rodzaj babeczek zawsze wychodzi mi płaski, więc jeśli Wam nie wyrosną, to nie ma co się przejmować.

*SKŁADNIKI (12 sztuk)*

- 1 łodyga rabarbaru
- 1 jabłko
- pół kostki margaryny
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki z górką śmietany 18%
- 2 jajka
- cukier puder do posypania

*PRZYGOTOWANIE*

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na małe kawałeczki. Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodajemy jajka i miód.

Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Na zmianę ze śmietaną dodajemy do masy, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy jabłka i rabarbar, delikatnie mieszamy łyżką. Można również wyłożyć trochę ciasta do papilotek, następnie 2 kawałki owoców, przykryć kolejną porcją ciasta i na wierzch wcisnąć 1-2 kawałki owoców.

Ciasto przekładamy do papilotek.

Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

DSC_3789.JPG

Musicie wybaczyć, ostał mi się do zdjęcia taki jeden samotnik, nieforemny, za to równie dobry jak pozostałe, które zniknęły zanim zdążyłam się zorientować.

:D

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Przepisy na muffinki z wykorzystaniem tego samego ciasta*

1) Muffinki z aronią i orzechami - tasteofjoy.pinger.pl/m/19970113

2) Muffinki z jabłkami i cynamonem - tasteofjoy.pinger.pl/m/20091749
  • awatar PINK HERO: no, mogłyby być całkiem smaczne! :)
  • awatar Slowy: w sobotę wypróbuje,akurat mam rabarbar :)
  • awatar Rene^^: Och tak, wygląda super
Pokaż wszystkie (7) ›
 

tasteofjoy
 
Co mamy? Mamy maj. Sezon na rabarbar uważam za otwarty! Na pierwszy ogień idą proste muffinki.

DSC_3786.JPG

*SKŁADNIKI*

*Suche*

- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru

*Mokre*

- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 5 łyżek mleka

*Dodatki*

- 2 łodygi rabarbaru, tj. około 200g (obrać i pokroić na kawałki ok. 2cm)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki słupków migdałowych (lub płatków)
- cukier puder do posypania

DSC_3787.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Składniki suche i mokre łączymy w osobnych miskach, a następnie mokre wlewamy do suchych i dokładnie łączymy. Do papilotek wykładamy po kopiastej łyżeczce ciasta, a następnie po 2 kawałki rabarbaru i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Na wierzchu układamy małe kosteczki rabarbaru, posypujemy migdałami i brązowym cukrem.

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

DSC_3793.JPG

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

DSC_3798.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar ahapriceless: Kocham babeczki w każdej postaci :) Ostatnio zrobiłam takie z brokułami i żółtym serem .
  • awatar Olijka: pycha;d
  • awatar lajnastyle: piękne...jakoś nie używam w kuchni rabarbaru, może czas zacząć:)
Pokaż wszystkie (15) ›
 

dezerter
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
dezerter:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów