Wpisy oznaczone tagiem "racuchy" (22)  

xsysia25
 
Hej :)
Dzisiaj prosty i pyszny przepis na racuchy.
Smak mojego dzieciństwa :)



Składniki :

--1 jajko
-3 łyżki cukru
-1 szklanka mleka
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-jabłka


Wykonanie:

Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość delikatnie mieszamy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Wrzucamy do ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.


SAM_1747.JPG


SAM_1740.JPG


SAM_1750.JPG


SAM_1748.JPG
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

avur
 

Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki kopiaste
maślanka 1 i 1/2 szklanki
cukier 2 łyżki
jajko 1
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
szczypta soli
owoc dowolny
olej

Mąkę mieszamy z sodą, solą i cukrem a jajko rozkłócone mieszamy z maślanką. Wszystkie składniki mieszam do połączenia składników a owoc obrany i pokrojony w kostkę i dodajemy go do ciasta. Na rozgrzanej patelni smażymy racuchy z obu stron, na złoty kolor. Gotowe tak racuchy można posypać cukrem pudrem lub podawać z ulubionym dżemem.


placki_z_bananami.jpg
Pokaż wszystkie (4) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
Składniki:


- 150 g mąki pszennej uniwersalnej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 6 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki zmielonego siemienia + 6 łyżek letniej wody, wymieszane i odstawione na kilka minut
- 2 łyżki delikatnego oleju + do smażenia
- szczypta soli
- szklanka malin


Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać obydwie mąki, wymieszać łyżką i zrobić wgłębienie. W dołek wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mleka. Zostawić na 10-15 minut aż drożdże zaczną się pienić.
Dodać pozostałe składniki i wszystko energicznie wymieszać trzepaczką na gęste ciasto. Dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nakładać po łyżce ciasta, smażyć na niedużym ogniu i odwrócić, kiedy zezłocą się brzegi. Usmażone z obydwu stron placuszki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i od razu przekładać na talerz, posypać cukrem pudrem i zjadać gorące.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

shivia
 
Wpis tylko dla znajomych
alvorada:

Wpis tylko dla znajomych

 

eemota21
 
Lady E...:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

aisha124
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- 2 jajka,

- szklanka kefiru (ja dałam jogurt bałkański),

- szczypta soli i cukru,

- szklanka mąki pszennej,

- pół łyżeczki sody oczyszczonej,

- cukier puder i dowolne owoce (ja użyłam mrożonych truskawek),

- olej do smażenia.

*PRZYGOTOWANIE*
Jajka roztrzepać ze szczyptami cukru i soli, dodać mąkę, kefir/jogurt, sodę.

Smażyć na pół-głębokim olej aż się zrumienią.

Po usmażeniu na racuszki położyć wybrane owoce i posypać sporą ilością cukru pudru.

Pycha!!!
racuszki z owocami 1.JPG


racuszki z owocami.JPG

Przepis pochodzi od *PtasiaŻona*
ptasiowa.pinger.pl
 

iwoche7440
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Iwo.:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kuchniaonline
 
Dla mnie smak racuszka to smak dzieciństwa.

Składniki:
25 dag serka ricotta,
2 jajka,
ok. pół szklanki mąki,
łyżeczka otartej z pomarańczy skórki
Do smażenia: szklanka oleju z pestek winogron, szczypta soli.
Do posypania: 2-3 łyżki cukru pudru.

1. Wymieszać serek z jajkami, mąką i skórką pomarańczową.
2. Na patelni rozgrzać część oleju, układać łyżką po kilka racuszków, smażyć na złocisto z każdej strony. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu.
3. Przed smażeniem każdej porcji racuszków dolewać na patelnie nieco oleju. Racuszki podawać posypane przez sitko cukrem pudrem.
Racuszki takie można przygotować także z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast ricotty, choć te z ricotty są znacznie bardziej delikatne w smaku.

Smacznego ;)
 

ugotuj-mu-cos
 
Dzisiaj mój ulubiony przepis na racuchy z jabłkami, które robię mojemu kochanemu na kolację jak mam mały deficyt w lodówce :)

Potrzebne nam są:
- 500ml mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- pół łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 1 jabłko,
- cukier puder,
- pergamin.

1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy mleko, jajka, cukier, sodę i sól. Bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno być gęstsze, niż ciasto naleśnikowe.

2. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy bezpośrednio do miski z gotowym ciastem na tarce o dużych oczkach.

3. Patelnię ustawiamy na niedużym gazie i podgrzewamy sporą ilość oleju. Gdy olej będzie wystarczająco rozgrzany, rozlewamy nasze placuszki - powinny być nieduże, na kilka kęsów. Ja leję jednego placuszka z 2 łyżek ciasta. Można również użyć małej chochelki.

4. Gotowe placki układamy na pergaminie i pozostawiamy chwilę, by ociekły z tłuszczu. Po chwili układamy na talerzyku i posypujemy cukrem pudrem.

I gotowe! Smacznego! :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

ugotuj-mu-cos
 
Dziś najłatwiejszy przepis na pyszną i sycącą kolację :)

Potrzebne nam są:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- jabłko,
- cukier puder.

1) Do garnka lub miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, mąkę, mleko i cukier. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do uzyskania ciasta podobnego do ciasta naleśnikowego.

2) Jabłko obieramy ze skórki i wcieramy do ciasta na tarce o dużych oczkach. Całość mieszamy.

3) Smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim oleju na średnim ogniu racuszki o średnicy około 8-10cm. Gdy góra zacznie się ścinać, przewracamy na drugą stronę.

4) Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem.

Do tego idealnie wpasuje się gorąca czekolada bądź kakao.

I gotowe! Smacznego! :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

magwojciech
 
www.gotowanie.wkl.pl/przepis5183.html

No to sobie dzisiaj pojem :)

Tylko nie mam jabłek... może jakieś sugestie? Dżem?
 

 

Kategorie blogów