Wpisy oznaczone tagiem "rafaello" (17)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

wiosennaszkatulka
 
Dzień dobry!

W związku z poważnymi zmianami życiowymi, blog zdążył się mocno zakurzyć. Nadal jednak żyję i mam się dobrze, choć warsztat został schowany do pudeł. Mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni i z radością rozpakuję skrzynkę z papierami :)

Tymczasem - bukiecik z rafaello. Wybieramy się na wesele, a że kwiatki więdną prędko, pokusiłam się o słodszą wersję małego upominku. Wykonany metodą prób i błędów - gdzieś przewinęło mi się zdjęcie podobnego bukietu i w przypływie emocji koniecznie musiałam zrobić coś podobnego. Zrobienie zajęło kilka chwil i w efekcie powstało takie coś. Będzie ładnym dodatkiem do prezentu :)


100_0988.jpg




100_0987.jpg
 

tasteofjoy
 
Ciasto ekspresowe, bez pieczenia, łatwe w wykonaniu do tego niedrogie i pyszne. Dla amatorów kokosowych doznań, to strzał w dziesiątkę.

DSC_3849.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 litr mleka
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 180g wiórków kokosowych
- 1 duża paczka herbatników (220g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

*PRZYGOTOWANIE*

3 szklanki mleka gotujemy z cukrami. W szklance mleka rozrabiamy mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.

Miksujemy margarynę na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Pod koniec miksowania wsypujemy 100g wiórek.

Na blaszce układamy herbatniki, połowę masy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, a na wierzch wykładamy resztę masy i posypujemy pozostałymi wiórkami. Przechowujemy w lodówce.

DSC_3857.JPG

Polecam. :)
Pokaż wszystkie (20) ›
 

justineisabell
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

geneva
 
Składniki:

100g wiórków kokosowych
30g płatków owsianych
jajko
dojrzały banan
aromat kokosowy
50g jogurtu naturalnego 0%
według uznania słodzik


Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy dojrzałego banana. Całość rozgniatamy by składniki się połączyły, następnie dodajemy płatki oraz niewielka ilość wiórków kokosowych.
Widelcem ugniatamy wszystkie składniki, (w między czasie dodając jogurt oraz aromat) do momentu aż się skleją.

Osobą które lubią słodkości proponuje dodać trochę słodzika. Jeśli mamy już gotową masę przystępujemy do formowania kulek, wilgotnymi dłońmi. Gotowe kulki obtaczamy wiórkami kokosowymi i układamy na tacy wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop. i pieczemy przez ok.20-25 min.

Wartości odżywcze jednej kulki:
Kaloryczność: 48
Białko: 1g
Węglowodany: 3g
Tłuszcze: 4g


Smacznego :)

x_656aba68.jpg


x_0c4e8b6b.jpg


x_d669473c.jpg
 

world-by-izz
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

antithesis
 
Słuchajcie! Patrzcie! Wąchajcie! >:D
Na co ja dzisiaj trafiłam :0

Cudo nr 1
*NUTELLA*
sernik-nutella.jpg


Cudo nr 2
*RAFAELLO*
ciasto-rafaello.jpg


Cudo nr 3
*MAXI KING*
ciasto-maxi-kingskladniki-na-blache.jpg

Ciasto Maxi King

"Składniki (na blachę 23x37):

ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka

Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny."


Nie oprę się, za nic w świecie!

mom_please.jpg


Próbowałyście?
  • awatar Adrijah: ten maxi king musi być suuuper :)
  • awatar LeverDuSoleil: @antithesis: w tej książce mamy do czynienia z trzema przyjaciółkami, ale mają inne charaktery i priorytety niż te z "Seksu ...", są starsze, przeplatają się tu miłość, romans, małżeństwo, dzieci, sporo szczegółów związanych z pracą bohaterek, mniej imprez - mnie osobiście podobała się - wczoraj cały dzień czytałam aż dobrnęłam do końca :)
  • awatar antithesis: @Adrijah: nie ma innej opcji! Nowe menu na święta :)
Pokaż wszystkie (9) ›
 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slodkieblyskotki
 
Kolczyki rafaello z pysznym kremem, migdałowym sercem i pachnące kokosem mmmmm
  • awatar kasiuta97: :O Jak prawdziwe!
  • awatar Loving blue-eyed ♥: ejj no! zjadłabym!!! <3
  • awatar MałaMi: kolczyki niebiańskie! precyzja wykonania - mistrzowska! nie odróżniłabym od prawdziwych :) piękne
Pokaż wszystkie (3) ›
 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cryon
 
Cześć! : ) Bardzo Was przepraszam, ale ostatnio naprawdę nie mam na nic czasu : ( Dlatego ten wpis będzie bardzo zwięzły. Chciałam pokazać Wam dwie bokserki, które nabyłam w sobotę w *sh:*
100_1972 copy.jpg
Atmosphere i F&F
A dzisiaj po szkole korzystając z wolnej chwili zrobiłam *kule kokosowe a'la Rafaello* : ) Wyszły przyzwoicie.
100_1991 copy.jpg

*Przepis*

Składniki:

   * 2 tabliczki białej czekolady
   * 100g masła
   * 50g cukru pudru
   * 2 paczki herbatników
   * około 1,5 szklanki wiórków kokosowych do masy
   * ok. 20 sztuk całych, obranych migdałów (niekoniecznie)
   * wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

// Rozpuścić czekoladę. Zmiksować masło z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać drobniutko pokruszone herbatniki. Miksując, powoli dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Do masy wsypać wiórki, wymieszać drewnianą łyżką. Wstawić masę do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie formować małe kuleczki umieszczając w środku migdał. Obtoczyć w wiórkach. Gotowe wstawić do schłodzenia do lodówki na około 2 godziny. Można przechowywać do kilku godzin poza lodówką. //

Miłego wieczoru kochani!
  • awatar notpain: boskie bluzki!
  • awatar kredson.: a podzielisz się przepisem na kokoski ? :))
  • awatar Loving blue-eyed ♥: jak robiszx te kule? bo kiedys jadlam u znajomej i nie wiem jak je zrobic ;(
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (10) ›
 

volucer
 
volucer ♥:

dzień dobry, jak tam przygotowania do świąt? ;)
mam nadzieje, że znajdę jutro jakąś chwilę żeby złożyć Wam świąteczne życzenia, bo większość czasu przed wigilią pewnie spędzę w kuchni. mam zamiar przygotować na wieczór coś słodkiego, a mianowicie kuleczki kakaowe i rafaello ;) oba przepisy wypróbowane, kuleczki bardzo dobre więc mam nadzieje że reszcie rodziny też posmakują :)

gdyby któraś z Was miała ochotę spróbować, to podaję przepisy.
zdjęcia pochodzą z internetu, ale tak właśnie mają wyglądać te kuleczki. :)



*KULECZKI KAKAOWE*

- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko
- torebka cukru waniliowego
- 2 opakowania herbatników
- 3 łyżki kakao
- łyżka spirytusu (niekoniecznie)
- wiórki kokosowe

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Pokruszyć drobno herbatniki i dodać je do masy, ucierać dalej. Pod koniec ucierania dodać alkohol i kakao. Formować małe kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
kulki1.jpg



*KULECZKI RAFAELLO*

- 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia przygotowanych kulek
- 100 g wiórków kokosowych do środka
- 200 g masła
- 200 g cukru kryształu
- 125 ml wody
- 250 g mleka w proszku
- 2 płaty wafla
- migdały

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Po ostudzeniu wlać do miski, dodać 100 g wiórków kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku i bardzo drobno pokruszony wafel. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 minut, by lekko stężała. W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem i obrać ze skórek.
Z masy formować kulki wielkości rafaello wkładając do środka każdej z nich migdała. Przygotowane kulki obtaczać we wiórkach kokosowych. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
4bcioa8bqr95c2.jpg


rafaello myślę że zrobię bez migdałów. bo ostatnio wyszły bardzo duże kulki i wystarczyło zjeść dwie, żeby mieć dość ;) są bardzo słodkie.

przepisy proste a satysfakcja duża że samemu zrobiło się takie pyszności ;)

smacznego!
  • awatar krewpotilzy: mmmmmmmmmmmm muszę zrobić te rafaello :D
  • awatar LadyChatNoir: Wyglądają pysznie :D Uwielbiam rafaello, więc na pewno spróbuję zrobić :D
  • awatar pancakes: u mnie siostra kiedyś robiła te kuleczki kakaowe. ja jednak ubóstwiam rafaello :)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
€migrantka:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów