Wpisy oznaczone tagiem "risotto" (14)  

przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…
1 litr bulionu
40 g masła
1/2 cebuli
1 łyżeczka suszonego estragonu i/lub 2 łyżki świeżego posiekanego
150 g ryżu arborio na risotto
60 ml białego wina
skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3
30 g startego parmezanu
świeżo zmielony pieprz (biały i czarny)
1/2 łyżeczki kurkumy
opcjonalnie: 2 łyżki sosu rybnego

Risotto cytrynowe: Zagotować bulion razem z sosem rybnym, trzymać bulion na małym ogniu podczas gotowania risotta. Do wysokiego garnka włożyć połowę masła i roztopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 6 minut co chwilę mieszając. Dodać ryż i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie dodać suszony estragon i kurkumę a po chwili wlać wino i odparować gotując przez około 2 - 3 minuty.
Stopniowo, po pół szklanki dodawać gorący bulion co chwilę mieszając gotować aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu i tak gotować przez około 20 minut aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz, w środku lekko jędrny). Do ugotowanego ryżu dodać sok i skórkę z cytryny, szczyptę zmielonego białego pieprzu. Odstawić risotto pod przykryciem na 2 minuty, następnie dodać resztę masła, starty parmezan i świeży estragon jeśli mamy, wymieszać.
W czasie gdy gotujemy risotto smażymy łososia: pożyć go na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni) skórką do dołu. Grillować przez około 8 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Przełożyć na talerz i zdjąć skórkę, odwrócić stroną bez skórki do góry.
Risotto wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć łososia, udekorować cząstkami limonki, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zielonymi listkami.
 

przepisyedyty
 
Przepis z www.mojdietetyk.pl/(…)buraczane-risotto-z-tymiankie…
Przepis na 6 niedużych porcji, 1 porcja 220kcall
600 g Burak
200 g Ryż biały
50 g Cebula
10 g Oliwa (łyżka)
1 litr Bulion warzywny z kostki
50 g Koncentrat z buraków
200 g Wino białe wytrawne
20 g Ser, Parmezan
4 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz

Przygotować bulion z włoszczyzny lub z kostki ekologicznej. Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać do bulionu razem z koncentratem, solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku i zagotować.
Na oliwie w dużym rondlu zeszklić cebulkę i 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę suszonego tymianku. Dodać ryż i chwilę przesmażyć mieszając. Wlać wino i gotować ok.3 minut żeby je zredukować. Następnie przez ok. 25-30minut dodawać po łyżce bulionu z buraczkami od czasu do czasu mieszając, ryż powinien wchłonąć cały bulion a buraczki powinny być miękkie. Pod koniec dodać starty parmezan.
Risotto można podawać jako samodzielne danie, z dodatkiem sera koziego lub fety lub jako dodatek np. Do dań rybnych.
 

gdzietuwyjsckrakow
 

11920490_870793959634587_1948105641_n.jpg

Z zewnątrz Boscaiola zachęca do wejścia stolikami w oknie i eleganckim wystrojem. I trzeba przyznać, że wnętrze lokalu nie sprawi nam zawodu, przestronne mieści na prawdę sporą ilość stolików. Do tego zdecydowanie czujemy włoski klimat, ponieważ dekoracje współgrają z rodzajem kuchni.
W szczególności podoba mi się łuk pod sufitem
z butelek po winie. Ciekawy pomysł, z którym
w Boscaiola spotkałam się po raz pierwszy.

11713653_847282695319047_2087879200_n.jpg


11694334_847282721985711_885280908_n.jpg

Zawodu nie sprawi też obsługa. Bardzo profesjonalna i na wysokim poziomie. Chciałabym
w tym miejscu napisać, że potrawy też nas nie zawiodą, ale niestety nie mogę. Risotto
z krewetkami, które zamówiłam nauczyło mnie, że jeden z moich przysmaków, czyli krewetki jednak może źle smakować. Były twarde i nieprzyprawione, do tego było ich mało. Jedynie ryż i sos okazały się bez zarzutu. Ale przecież nie po to zamawiałam risotto z krewetkami, aby jeść tylko ryż w sosie. Nawet nie wygląda to dobrze na talerzu.

12900107_964349763612339_424578306_n.jpg

Calzone zamówione przez moją przyjaciółkę Karolinę okazało się o niebo lepszym wyborem. Po pierwsze porcja była duża i adekwatna do ceny, a muszę powiedzieć, że w Boscaiola jest drogo. Ponadto było smaczne. Cienkie, ale niechrupiące ciasto (nie lubię, gdy ciasto od pizzy jest chrupiące), delikatne w smaku wypełnione dobrze skomponowaną
i idealnie doprawioną mieszanką szpinaku, sera
i suszonych pomidorów.

12910322_964349573612358_1257615565_n.jpg

Na koniec zdecydowałam się na deser. Panna Cotta była mała, ale po małym risotto spodziewałam się równie drogiego i małego deseru. Jednak
w przeciwieństwie do dania głównego okazał się przepyszny. Delikatny i kremowy smak zaostrzony słodkim syropem pomarańczowym. Po prostu delicje zdecydowanie warte swojej ceny.

12476541_964349550279027_708572102_n.jpg

Podczas innej wizyty zamówiłam pizzę, była dobra, ale nie wybitna i nie nadawała się dla dwóch osób.

12895452_964349536945695_2125026806_n.jpg

Podsumowując Boscaiola nie ma romantycznego klimatu randkowego, dużych porcji ani niskich cen. Polecam ten lokal może na elegancką kolacje
z przyjacielem, który nie należy do oszczędnych.
I nie polecam zamawiania risotto z krewetkami.
Ogólna ocena 5/10.

11655478_847282691985714_833373806_n.jpg


11714357_847282711985712_426087468_n.jpg
 

olga61
 

SDC19696.JPG


SDC19698.JPG

PRODUKTY
ryż 1/2szklanki
groszek mrożony 200gr (1/2opak)
pomidor 1szt
serek mascarpone 2łyżki
olej 5-6łyżek
kostka warzywna lub vegeta 1łyżka
sól,pieprz

Przygotować bulion warzywny,zagotowując kostkę warzywną lub łyżkę vegety z dwoma szklankami wody.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni lub w woku,wsypać suchy ryż,mieszać przez 1min.Zalać ryż przygotowanym bulionem,zamieszać,przykryć i dusić na malutkim ogniu przez 15min.Po tym czasie dodać pokrojony w kostkę pomidor i groszek mrożony,zamieszać, przykryć i dusić przez 10min na małym ogniu.Na końcu dodać 2 łyżki mascarpone,zamieszać podtrzymując na ogniu jeszcze przez chwile,doprawić solą i pieprzem.PYCHA!
 

wiktoriaw
 
DSC02071.JPG

Na zielono :) Prosty i szybki przepis: gotowany ryż, gotowane na parze warzywa, gotowana pierś z kurczaka i sos czosnkowy z kefiru. Szybko, prosto, zdrowo i SMACZNIE :) Polecam.

Składniki:

- ryż biały i brązowy (1 łyżka białego, 1 łyżka brązowego)
- fasolka szparagowa zielona 100 g
- szpinak 3 kostki
- pierś z kurczaka 140 g
- brukselka 100 g
- kefir naturalny 1,5% 100 ml
- czosnek 2 ząbki
- pieprz czarny
- majeranek
- tymianek
- kapusta kiszona 50 g
- jabłko 1/2 szt

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)zielone-risott…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
  • awatar PinaBela: Hej kochana prościutkie i zielone i z czosnyczkiem jak lubię ,, zrobię>pozdrowionka:)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Łatwe i w miarę szybkie danie, idealne na obiad/kolację. Uwielbiam risotto za prostotę i doskonały smak.

DSC_1098.JPG

*SKŁADNIKI (4 porcje)*

- pół szklanki ryżu okrągłoziarnistego (arborio)
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- 100g groszku konserwowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- kiełbasa wędzona (ok. 10cm)
- 0,7l wody (bulionu)
- olej
- sól, pieprz
- chili
- kolendra
- garść szczypiorku

*PRZYGOTOWANIE*

Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy wszystko na oleju, aż do zeszklenia się cebuli. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i ryż. Wszystko zalewamy wodą (lub bulionem) i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.

Gdy ryż jest prawie idealny dodajemy odciśnięty z zalewy groszek i pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i świeżo mieloną kolendrą. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

DSC_1100.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (15) ›
 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

onlygirl1806
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Potrawa, która powstała jak zwykle pod wpływem chwili. Zostały mi  kotlety z poprzedniego dnia, a że nie lubię odgrzewanych to postanowiłam zjeść je pod inną postacią, bo przecież ich nie wyrzucę. Tak powstał dziwny mix ryżowo-mięsno-warzywny nadający się do konsumpcji.

:D

*SKŁADNIKI*

- 2 panierowane piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- pół dużej czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 2 duże ogórki kiszone
- pęczek natki pietruszki
- 1 woreczek ryżu
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz

P1020002.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Ryż gotujemy do miękkości. Wszystkie warzywa i mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy razem na oliwie przez ok. 5 minut, następnie dodajemy ryż i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Jeśli potrawa jest zbyt sucha to dodajemy więcej oliwy. Przed końcem (2-3min.)  dodajemy posiekaną pietruszkę.

P1020004.JPG


Smacznego!

:)
  • awatar Mademoiselle J.: wygląda świetnie!
  • awatar Glamour Jo: Wygląda smakowowicie i ciekawie! Ja planuję w koncu zrobić takie prawdziwe włoskie risotto, ale jeszcze odwagi do tego nie miałam :)
  • awatar Katee Jones: No i to wyglada super smakowicie :)
Pokaż wszystkie (9) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
Ryż arborio ( do risotto , jest już łatwo dostępny) 3/4 szklanki na osobę
Bulion warzywny ok 0,7l ( może być z kostki)
pomidory
2,3 łyżki masła
cebula
2 ząbki czosnku
krewetki
natka pietruszki.

*PRZYGOTOWANIE*
1. Na głęboką patelnie wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, wyciśnięty czosnek i 2 łyżki masła. Dopiero teraz podpalamy gaz pod patelnią (to WAŻNE czosnek się nie przypali) Szklimy cebulkę.

2. Wrzucamy ryż na patelnię i podsmażamy go do momentu aż wchłonie masło.

3. Dolewamy łyżkę wazową bulionu i mieszamy. Czekamy aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzymy aż ryż będzie mięciutki. To może troszkę potrwać ;) Ważne żeby mieszać!!

4. W międzyczasie sparzamy pomidorki. Usuwamy nasionka a resztę kroimy w paseczki. Gdy ryż będzie już mięciutki dodajemy na patelnię.

5. Dodajemy krewetki. Dodałam małe koktajowe. Wcześniej rozmroziłam je. Polewając obficie ZIMNĄ wodą.

6. Kroimy pęczek pietruszki dodajemy na patelnie.

7. Mieszamy aż krewetki będą gotowe ( ok minutkę )

8. podajemy!!


DSCF7414.JPG


DSCF7417.JPG

Przepis pochodzi od *Arabska Mamba*
arabskaguma.pinger.pl
 

mniam-mniam
 
risotto z pieczarkami i rukolą


DSC05237.JPG


Składniki:
300g ryżu do risotto
100g rukoli
150g pieczarek
1 cebula
oliwa z oliwek
ok. 700-800ml bulionu warzywnego
trochę wina

Wykonanie:
Cebule podsmażamy kilka minut na oliwie z oliwek. Dodajemy ryż i smażymy ok. 5 minut. Wlewamy część bulionu, dodajemy pieczarki, przyprawy (ja dałam tylko bazylię). Dusimy aż ryż wchłonie bulion. Stopniowo dolewamy bulion do momentu aż ryż będzie miękki, a płyn odpruje. Dodajemy porwaną na kawałki rukolę. Można dodać trochę wina (ja dałam białe półsłodkie). Podgrzewamy jeszcze kilka minut.
;)
 

looksfera2
 
Włoska robota: Risotto...?
To macie :P
Risotto Grzegorza Ostrowskiego





i opcja memu sercu bliższa...z grzybami :P


  • awatar Pippa ;): super... :) a ja dodaje jeszcze kurczaka(piersi) kukurydze,paprykę... >:D grzybki fajna sprawa....tylko trzeba sie do lasu wybrać ;)
  • awatar Włoska robota: jutro jade :) super :D
  • awatar Pippa ;): a ja na weekend ;) jak wszyscy ziomale...pewnie nic nie znajde...ale kanie smażoną bym zjadała....o mniaaaamm... >:D
Pokaż wszystkie (3) ›
 

 

Kategorie blogów