Wpisy oznaczone tagiem "rolada" (12)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Śląskie miasta mają pewną magiczną cechę. Najlepsze restauracje nie znajdują się w centrum, lecz w dzielnicach gdzie nigdy bym nie trafiła, gdyby nie mieszkańcy.

67729513_1214442932097561_3922689615365931008_n.jpg

Tak samo jest z restauracją Cztery Kąty i Smak Piąty. Znajduje się na ulicy Jankego, znacznie oddalonej od centrum.

68400640_443970009665949_7363414248636022784_n.jpg

Warto jednak przejechać ten kawałek. Dania mają obłędne (ceny też). Ja byłam akurat w niedzielę, gdy obowiązuje specjalne menu. Zjadłam delikatnego królika w sosie z fasolką szparagową. Mój przyjaciel postawił na śląski klasyk, czyli roladę z kluskami. Powiem szczerze, że nawet smak tej ciężkiej tradycyjnej potrawy był w Czterech Kątach bardziej wysublimowany.

Wystrój jest połączeniem najmodniejszych trendów: cegła, zieleń, drewno, industrialne elementy
i tworzy klimatyczną całość.
Do tego obsługa absolutnie bez zarzutów.

Podsumowując może drogo i daleko, ale raz na jakiś czas można rozpieścić swoje podniebienie. Polecam!
 

avur
 
Składniki na biszkopt:
3 duże jajka
50 g drobnego cukru do wypieków
40 g mąki pszennej
40 g skrobi (mąki) ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem kokosowy:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kokosowej lub mleko kokosowe
1 łyżka likieru Malibu
3 łyżki cukru pudru
(Jeszcze mozna dodac wiórki kokosowe)

Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, i dalej ubijać.
Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie 'siadła'.

Blachę prostokątną o niewysokich brzegach, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę. Przygotować  ręczniczek kuchenny.

Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem, ciasto przełożyć na ręczniczek kuchenny, usunąć papier do pieczenia. Następnie roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem), odstawić do ostudzenia. 

Wykonanie kremu :
Wszystkie składniki na krem kokosowy umieścić w misie miksera i zmiksować. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Na biszkopt wyłożyć krem. Zwinać w taki sam sposób, jak była zwinięta rolada wraz z ręczniczkiem, czyli wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez min 4 godz.

Przed podaniem mozna  oprószyć cukrem pudrem
 

avur
 
CIASTO NA PIZZĘ:
250 g mąki
12 g drożdży świeżych
175 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki cukru
szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
1/4 szklanki ketchupu lub koncentrat
szynki
sera żółtego
salami lub inny rodzaj
pieczarki
według swojego uznania

Świeże drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie  i dodac szczyptę cukru . Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 min. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, olej, sól i wyrabiamy jednolite ciasto.

Ciasto przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godz. do napuszenia. Po tym czasie formujemy okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Smarujemy ketchupem lub koncentratem pomidorowym , wykładamy na środek szynkę, salami ,pieczarki ser. Zwijamy jak roladę. Końce podwijamy pod spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 C, po włożeniu podkręcamy temp. do 220 C i pieczemy ok. 20-25 min, aż uzyska lekko zarumienioną skórkę. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem z odrobiną wody po upieczeniu kroimy.
 

frezja008
 
frezja008: Po pierwsze dziękuję Wam ślicznie za życzenia :*
A po drugie tak jak obiecałam chwalę się swoimi wypiekami :D co prawda nie wszystko wyszło tak jak powinno, ale co tam, najważniejsze, że smakowało ;)

Na pierwszy ogień poszły rurki z kremem. Robiłam takie już kilka razy, ale zwykle z bitą śmietaną, natomiast tym razem postanowiłam wypróbować takie same z kremem :)
IMG_3380.jpg

Dla zainteresowanych przepis tutaj:
www.ewawachowicz.pl/przepisy,3,211.html

IMG_3381.jpg

IMG_3386.jpg

IMG_3480 (2).jpg

Wyszły bardzo dobre; krem tez niezły, taki budyniowy; od siebie dodałam jedynie kilka kropli aromatu cytrynowego :)

Następnie przyszła kolej na babeczki czekoladowo - serowe z przepisu, który znalazłam na blogu  Florencebeauty
www.florencebeauty.pl/(…)babeczki-czekoladowo-serni…
IMG_3396 (2).jpg

Przepis jest niby na 12 sztuk, ale po zrobieniu właśnie tylu zostało mi jeszcze ciasto, więc zrobiłam druga masę serową. Tak więc w pierwszej porcji było więcej ciasta,
IMG_3400.jpg

IMG_3415.jpg

a w drugiej masy serowej
IMG_3418 (2).jpg

Babeczki wyszły pyszne. Ciasto jest mocno czekoladowe, a cytrynowa masa serowa kwaskowa; do tego od siebie dodałam jeszcze wiśnie. Dla mnie połączenie idealne, natomiast osobą, które wolą słodsze ciasta radziłabym dodać do masy serowej oprócz cukru waniliowego jeszcze trochę cukru pudru :)
IMG_3469 (2).jpg


I już na koniec, coś co niestety nie wyszło tak jak powinno czyli rolada "szyja żyrafy".
Ciasto wyszło fajnie, szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia samego biszkoptu :(
Przepis na ciasto tutaj:
www.wielkiezarcie.com/recipe104208.html
Roladę robiłam pierwszy raz w życiu, ale mojej mamie zawsze wychodziła, więc myślałam, że i ja dam radę. Niestety ciasto przy zwijaniu całe popękało :( Może to kwestia zbyt ciężkiego nadzienia, albo tego, że moja mama zawijała je zawsze w wilgotną ściereczkę, a ja tak jak było w przepisie w pergamin, nie wiem :/
IMG_3438.jpg

Jeśli chodzi o nadzienie to u mnie był to dżem wiśniowy, na to bita śmietana i podgotowane wiśnie wymieszane z galaretką
IMG_3440.jpg

w smaku super, uwielbiam połączenie kakaowego ciasta i wiśniowego nadzienia; gorzej ze strona wizualną całości :P
IMG_3455.jpg


Podsumowując, po prawie całym dniu spędzonym w kuchni byłam padnięta, ale warto było :D
IMG_3465 (2).jpg


pozdrawiam :)
Pokaż wszystkie (16) ›
 

ruda1990
 
Takie oto buciki upolowałam przedwczoraj na bazarku. O dziwo, udało się znaleźć rozmiar 41!

buty.jpg


Dziś polecam kolejny lakier do paznokci.
Jeden z najlepszych jaki mam. Szybka recenzja:
+ dobre krycie (nawet po 1 warstwie);
+ szybko schnie;
+ nie odpryskuje nawet po 3 dniach;
+ niska cena około 5 zł;
Zakupiłam tylko jeden odcień bo nie chciałam brać w ciemno, gdyby okazał się niewypałem.

lakier.jpg


Paznokcie na wakacjach. :)

paznokcie.jpg


Takim cudem zajadam się od wczoraj. Mniam. ;)

rolada.jpg
  • awatar Paulin: poszukaj lakierów Lemax na allegro, kosztują 2-3zł, przy większej ilości się opłaca :)
  • awatar Andziaa94: super butyy :)
  • awatar Olijka: fajne buciki;d
Pokaż wszystkie (19) ›
 

govegan
 
Jarmużową focaccię zrobiłam z nutą cytrynowo - kokosowego curry zawiniętego w chleb o konsystencji podobnej do naana. Resztka, dziś rano odpieczona na patelni - nie wiem, jak ja tego doczekam ;)

IMG_2262.JPG


Ciasto upiec według najprostszego przepisu na ciasto drożdżowe:
- 1 szklanka wody
- do 3 szklanek mąki
- 15 g drożdży
- łyżeczka cukru

Do miski (lub do kielicha miksera) wlać ciepłą wodę, dodać cukier, drożdże, wymieszać. Dosypać 1 szklankę wody, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W cieście powinny się pojawić bąbelki, znak że drożdże pracują ;)

Dosypać drugą szklankę mąki i stopniowo połowę trzeciej. Zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie posypując je mąką przełożyć na solidnie oprószoną powierzchnię.  Ukształtować (rozwałkować lub rozciągnąć) podłużny prostokąt, którego węższy bok będzie miał szerokość keksówki czy innej formy w jakiej będzie pieczony.

Na wierzchu ułożyć nadzienie:

- pół kilograma dowolnych warzyw liściastych (botwinka, jarmuż, zielona część pora, kapusta, szpinak, liście rzodkiewki, pietruszka, koperek, szałwia, seler naciowy...)
- 1 cebula lub biała część pora
- czosnek - od 1 ząbka w górę
- 200 ml mleka kokosowego
- sok z 1 cytryny
- sos sojowy, ewentualnie wegański rybny (można zrobić we własnym zakresie aromatyzując sos sojowy wodorostami nori)
- świeży imbir (kawałek wielkości czubka palca)
- łyżka proszku curry

Mleko kokosowe zagotować na patelni, przesmażyć w nim sieknięte imbir z czosnkiem, wrzucić umyte i pokrojone liście dodając natychmiast sos sojowy i sok z cytryny. Przemieszać, przestudzić.

Na cieście rozprowadzić nadzienie, zostawiając brzeg do zaklejenia. Przenieść ostrożnie do formy.

Piec około godziny w 130 stopniach, albo do zarumienienia.

Pyszny z odrobiną sosu sojowego lub keczupu.
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
60 dkg żółtego sera
1/2 kostki masła
2 serki topione kremowe
40 dkg szynki (można dodać kiełbasę)
4 ugotowane jajka na twardo
pęczek szczypiorku
3 ogórki konserwowe

*PRZYGOTOWANIE*

Zagotować taką ilość wody, aby po włożeniu ser był nią przykryty. Garnek zdjąć z ognia, włożyć ser i zostawić w wodzie na 40 minut.

Masło utrzeć z serkami topionymi.
Szynkę, ogórki oraz jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki dodać do masy maślano - serowej, wymieszać.

Żółty ser wyjąć z garnka, odcedzić i rozwałkować, uważając, żeby nie powstały dziury. Rozsmarować farsz i od razu zwinąć.

Roladę zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.

*jedyne co bym zmieniła, dałabym zdecydowanie mniej masła, poza tym rewelacyjny przepis, rolada pięknie prezentuje się na półmisku, na moim zdjęciu z innymi zakąskami*

DSC00115.JPG

Przepis pochodzi od *ANIA G.*
anioleczek83.pinger.pl
ze strony: kuchniana5.blox.pl/(…)Rolada-serowa-z-szynka.html…
Wikistrony:
 

rollada
 
Zaczynamy wakacje w słodkim stylu. Przedstawiam Wam ciasto proste w wykonaniu i nadzwyczaj pyszne :)

ri.pinger.pl/(…)Zdj%C4%99cie0307.jpg…


Przygotujmy *składniki* :

a) na ciasto:

*2/3 szklanki mąki tortowej
*1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
*4 jajka
*czubata łyżka kakao
*sok z połówki cytryny
*szczypta soli
*opakowanie cukru wanilinowego 16g
*płaska łyżeczka proszku do pieczenia

b) na krem

*400 ml śmietanki kremówki 30%
*2 czubate łyżki cukru pudru
*2 łyżeczki żelatyny
*truskawki (lub wg uznania)

c) polewa

*8 kostek czekolady Milka
*kilka kropel oleju
*2 łyżki śmietany kremówki

Oddzielamy białka od żółtek najlepiej do dwóch osobnych większych naczyń. Do białek dodajemy cukier, szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieram z cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny do momentu aż ich kolor zrobi się kremowy. Następnie do utartej masy z żółtek dodaje przesiane mąki i kakao. Delikatnie mieszam łyżką. Porcjami dodaję pianę z białek i nadal ostrożnie mieszam. Całość wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 170 st piekarnika na 20 minut. Po tym czasie pozostawiam ciasto na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Później zostawiam go również przy otwartych drzwiczkach piekarnika :)

Przygotowuję zwilżoną zimną wodą ściereczkę i przykrywam ciasto. Przewracam blaszkę by oderwać papier. Zwijam ciasto razem ze ściereczką. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowuję żelatynę do masy. Rozpuszczam 2 łyżeczki we 1/3 szklance wrzątku. Studzimy :)

Śmietanę chłodzimy przed rozpoczęciem ubijania. Dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę - ciągle mieszając mikserem.

Truskawki dzielę na mniejsze kawałeczki.

Rozwijam ciasto i wypełniam je kremem, następnie dodaję truskawki. Zawijam i układam szwem do dołu.

Pozostałą część kremu pokrywam zewnętrzną część rolady.

Przygotowuję polewę, w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję odrobinę oleju i śmietankę kremówkę. Otrzymuję gładką masę. Po ostygnięciu tworzę wzorki na wierzchu ciasta.
Całość dekoruję również truskawkami.

Odstawiam do lodówki na 2-3 godziny.


Życzę *smacznego* i równie smacznych wakacji :)

Chyba czas, żebym i ja w końcu zrobiła dla Was maleńkie rozdanie :)

Pozdrawiam Was :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakolyki
 
*Biszkopt*
6 jajek
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki krupczatki
1 pełna łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*Krem*
szklanka i 10 łyżek mleka
10 dag posiekanych orzechów włoskich
3 płaskie łyżki mąki krupczatki
20 dag masła
3 łyżki cukru pudru
2 lub 3 banany

*Przyrządzenie*
Białka ubić z cukrem. Nadal ubijając dodać żółtka,mąkę,kakao i proszek do pieczenia.
Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 20 minut w temp. 170 stopni.
Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę,usunąć papier,biszkopt zrolować.

Zagotować 2/3 szklanki mleka.
Mąkę krupczatkę rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnego mleka.Wlać do gorącego mleka i mieszając zagotować.
Powstały budyń przykryć przezroczystą folią i ostudzić.
Osobno zagotować 10 łyżek mleka-sparzyć nim orzechy.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Ucierając dodawać po łyżce budyniu oraz orzechy.
Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki,a następnie posmarować przygotowaną masą.
Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć dwa lub 3 obrane banany,zwinąć w roladę.
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać dużą ilością orzechów włoskich,posypki lub tym podobne
*Koniec*


DSCN4888.JPG


Przepis pochodzi od *Mery.*
maarli.pinger.pl
 

dziubekxd
 
Automatyczny wpis nr. 3
Taka Roladka z polewą i owocami ;)
Zastanawiam się, może doradzicie ?
Zrobić z tego breloczek, czy wisiorek ?
IMG336.jpg


IMG337.jpg


IMG339.jpg


IMG340.jpg
  • awatar cryon: Ojj chętnie bym taką przygarnęła :) Przyczepiłabym do kluczy :)
  • awatar angel-miss: ładny. Chyba lepiej zrobić z tego brelok
  • awatar gość: ejj... od środka wygląda to jak makowiec ! <3 mniamciu..
Pokaż wszystkie (5) ›
 

dukan-ka
 
Dukan-ka: waga rano: 55,5 kg.
sniadanie: serk chudy z pomidorem
obiad: rolada z piersi z kurczaka z papryka i cebulą*
deser: wchlonęłam 2 jogurty 0% i kefir 0% i zjadlam troszeczkę mojego sernika ;)
duuuzo zielonej herbaty ,no i przyznaje sie bez bicia :3 kawy z mlekiem 0% ( w ciagu dnia)

ROLADA z KURCZAKA:
przecięłam pierś .dodałam vegety bez soli(taka kupiłam w dziale dietetycznym w supermarkecie) natarłam słodką papryką. Pocięłam w paski zwykłą paprykę i dodałam cebulę. zawinęlam pierś, wbiłam wykałaczki- aby się to utrzymało. I piekłam 45 min. Mega dobre. Zjadłam z papryką...
looknijcie na to://redandpale.blox.pl/(…)Roladki-z-kurczaka-zapiekane-…

jutro same proteinki.....
 

ugotuj-mu-cos
 
Przepis na moją ulubioną, lekką roladę z bitą śmietaną i owocami :)

Potrzebne nam są:
- 125 g mąki,
- 4 jajka,
- pół szklanki cukru (ok. ,
- 30 gram roztopionego masła,
- 300 ml śmietany 30% do ciast,
- cukier waniliowy,
- brzoskwinie w syropie.

1. Blaszkę o wymiarach 30 X 40 wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masełko na małym ogniu (nie gotujemy!).

2. W misce ucieramy jajka i cukier na gładką masę. Ubijamy ok. 10 minut aż masa powoli będzie spływać z trzepaczki. Możemy to zrobić w mikserze.

3. Dodajemy przesianą mąkę i lekko mieszamy. Dolewamy roztopione masło, mieszamy ostrożnie, żeby masa nie opadła. Masę wykładamy na blachę i rozprowadzamy tak, aby tworzyła centymetrową warstwę. Pieczemy 6-8 minut w temp. 180 stopni.

4. Po wyjęciu z piekarnika odwracamy ciasto i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia na 5 minut.

5. Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym. Biszkopt smarujemy ubitą śmietaną gdy jest jeszcze ciepły, aby łatwo się zwijał. Rozprowadzamy śmietanę pozostawiającad centymetrowy odstęp od brzegów. Równomiernie rozkłamy na niej pokrojone w koteczkę brzoskwinie (ok 4 połówki). Ostrożnie zwijamy ciasto od dłuższego brzegu, by powstała ładna rolada. Schładzamy przez 3-4 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

I gotowe! Smacznego! :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów