Wpisy oznaczone tagiem "roladki schabowe" (2)  

tica22
 

Bez tytułu (2).jpg


*Cześć*

Oto moja kolejna wariacja z cyklu Pomysł Na :)

Roladki schabowe w sosie serowym

winiary-pomysl-na-roladki-schabowe-w-sosie-serowym.jpg


Jak wiele fixów i ten okazała się bardzo fajny, ale tak na prawdę jest to tylko sproszkowana baza do sosu o smaku serowym nic więcej i taki sos można zrobić samemu np. z serków topionych. Ale jako że lubię wypróbowywać te fixy to raz kupiłam :)

Niestety nie udało mi się trzymać ściśle przepisu, bo roladki trzeba było zapiekać, a ja nie miałam takiej małej formy do zapiekania, więc po prostu roladki podsmażyłam, a potem dodałam ten fix i udusiłam je w sosie. W sumie miałam tylko dwie te roladki, więc użycie formy byłoby bez sensu a efekt i tak jest taki sam. Do środka roladek włożyłam ser i szynkę i posmarowałam je musztardą od środka. Nie używałam soli :)

Roladki były bardzo dobre, bo te sosy są po prostu pyszne, pewnie glutaminian sodu robi swoje :)

A oto nasz obiadek :)

IMG_5695.JPG


IMG_5697.JPG


Z takiej jednej dużej roladki można by zrobić dwie mniejsze, ale wtedy wypłynąłby ser żółty w trakcie smażenia, więc zjedliśmy takie roladki giganty :)

Polecam wypróbować :)
  • awatar Lilitha: aj taki obiadek to ja rozumiem, zrobisz i miii?? :D
  • awatar *Madziuchna*: Ale mi ochoty narobiłaś na roladki,chyba sie skuszę i też takie zrobie:)
  • awatar Hatsumomo.: poprosze przepis na surowke :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (12) ›
 

tasteofjoy
 
Roladki to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Chociaż faworytem są drobiowe, to i te ze schabu smakują doskonale. Tylko są twardsze.

DSC_0390.JPG

*SKŁADNIKI*

- ok. 6 plastrów schabu
- kulka mozzarelli (po 1 plasterku na każdy plaster schabu)
- 6 pomidorów suszonych
- sól, pieprz
- olej do smażenia

*Marynata*

- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- garść świeżego tymianku

*PRZYGOTOWANIE*

Mięso bardzo cienko rozbijamy. Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy schab. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Schab podsmażamy z obu stron aby się ściął (oczywiście można zawijać surowe mięso, ale trzeba wtedy długo je dusić, bo można się bardzo zdziwić znajdując surowe mięso po rozkrojeniu roladki, niestety schab to nie kurczak). Następnie solimy, pieprzymy i wykładamy na każdy plaster po kawałku mozzarelli i suszonym pomidorze. Zawijamy roladki (z kolei usmażone mięso ciężko się zawija) i spinamy wykałaczkami. Dusimy ok. 25-30minut. Ozdabiamy świeżym tymiankiem.

DSC_0402.JPG

*Dodatki*

- pomidor

- podsmażona/grillowana cukinia

- kasza gryczana z sosem (sos robimy na bazie pozostałości po smażeniu mięsa, zagęszczamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem).

DSC_0403.JPG

Smacznego.

:)
  • awatar Obywatelka Świata - : Uwielbiam zrobiłaś mi takiego smaka.
  • awatar gwiazd3czka91: mniam, pysznie to wygląda. Ja dziś dewolaaaj robię :)
  • awatar Dalia89: mmmm...zjadłabym :) nigdy nie robiłam i chętnie wypróbuję :)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

 

Kategorie blogów