Wpisy oznaczone tagiem "ryż" (134)  

wikipunk
 
Wiky the Metal-Punk!: Witajcie :).
Ja dziękuję! Jak ten czas szybko leci! Dzieci poszły do szkoły, a dopiero co w pieluchach ganiały... Teraz tylko czekam, aż będą przychodzić po pomoc w zadaniach domowych :).
1.jpg

Niedługo postaram się wstawić post ze zdjęciami z Luną. Kilka zdjęć robiłam aparatem, ale mam jeszcze kilka innych w telefonie, a chcę je wstawić w jednym wpisie. Jednak, żeby włączyć telefon czekam do osiemnastej. Około tej godziny minie doba od kiedy włożyłam telefon ryżu. Tym co nie wiedzą o co chodzi, poprzedni wpis powie wszystko :P.
  • awatar Egon☮lsen: ajaj współczuję sytuacji z telefonem XD
  • awatar Kate - Writes: Jaka ślicznotka z tej Mariki. Powodzenia z telefonem, czekam na relację po włączeniu.
  • awatar Wiky the Metal-Punk!: @Egon☮lsen: Hehe dzięki, na szczęście wszystko już jest w porządku ;).
Pokaż wszystkie (7) ›
 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 500 g dyni (surowej) lub purée dyniowego (np. z pieczonej dyni)
- 300 g grzybów świeżych lub mrożonych (użyłam borowików, mogą być kurki, podgrzybki, rydze)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 200 g surowego ryżu (np. długoziarnistego)
- 1 łyżka masła klarowanego lub 1,5 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- szczypta szafranu (nie musimy dodawać jeśli go nie lubimy)

Do podania :
tarty ser
listki tymianku lub natka pietruszki lub świeża kolendra

Wykonanie :

Surową dynię obkroić ze skóry, wyjąć nasiona, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Grzyby świeże oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na kawałki.
Grzyby mrożone rozmrozić na sitku, pokroić na kawałki, osuszyć.
Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem.
Wymieszać kurkumę z kolendrą, kminem i gałką muszkatołową i posypać tym kurczaka, wymieszać (część przypraw można dodać bezpośrednio do bulionu aby cała zapiekanka przeszła ich aromatem, wówczas kolor ryżu nie będzie idealnie biały).
Zagotować bulion, dodać szafran oraz część odłożonych przypraw jeśli ich używamy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Przygotować duży garnek żaroodporny lub naczynie do zapiekania o pojemności około 4 litrów.
Na dużej i głębokiej patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją.
Przesunąć ją na bok patelni, w środek włożyć czosnek oraz kurczaka, obsmażać przez około 3 minuty na większym
ogniu.
Dodać grzyby, doprawić je solą i pieprzem i smażyć wszystko przez około 2 minuty na dużym ogniu.
Dodać dynię, znów doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 2 minuty, dodać ryż, wymieszać i smażyć przez 1 minutę.
Wlać 1 szklankę wrzącego bulionu, wymieszać i zagotować.
Przełożyć do garnka lub naczynia, wlać resztę gorącego bulionu, przykryć (przykrywką lub szczelnie folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut.
Posypać tartym serem, tymiankiem, natką lub kolendrą i podawać.




2016-05-08 23.03.41.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 100 g ryżu do risotto
- 1 szklanka startej surowej dyni
- 1/4 szklanki białego wina
- 500 ml bulionu
- gałka muszkatołowa, chili w proszku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- masło

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę, dodać tartą dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty, wlać wino i odparować.
Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15-17 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki.
Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta.
W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili.
Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan, wymieszać.



dorsz_na_risotto_dyniowym_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 2 kawałki polędwiczki z dorsza lub filety

Marynata:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta skórki

- garść kurek
- posiekana natka pietruszki

- risotto dyniowe

Wykonanie:

Dorsza rozmrozić jeśli był mrożony, dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze składnikami marynaty.
Odłożyć na ok. pół godziny.
Przygotować risotto dyniowe.
Kurki szybko umyć, osuszyć.
Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła, włożyć dorsza, smażyć przez 2 minuty na większym ogniu, przewrócić na drugą stronę, dodać kurki i smażyć przez ok. 1 i 1/2 minuty, w międzyczasie zamieszać kurki. Pod koniec doprawić je solą i pieprzem.
Rybę położyć na risotto dyniowym i obłożyć kurkami.
Polać pozostałym sosem z patelni wymieszanym z łyżką natki pietruszki.



dorsz_na_risotto_dyniowym_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na w porcje.

Składniki :

- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 2 liście jarmużu ugotowane na parze
- 1/2 cebuli cukrowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
- masło

Wykonanie:

Na patelni podgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy (lub tylko oliwę), dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją.
Następnie dodać ugotowany ryż, sól, pieprz i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Jarmuż ugotować na parze (ok. 4 minuty) i obkroić liście od twardej łodyżki pośrodku. Odcięte liście jeszcze drobniej posiekać na desce i dodać na patelnię z ryżem.
Dodać posiekaną natkę i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 1-2 minuty.



filety_z_kurczaka_w_ziolach_01.jpg
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)zapiekanka-ryzowa.html…

Przepis na 3 porcje, jedna porcja dostarcza średnio 320 kalorii w tym 16 g białka, 6g tłuszczu i 51 g węglowodanów
160 g brązowego ryżu
2 jajka
100 g chudego twarogu
1/2 dużej cukinii
1 duża marchewka
1/2 średniej pietruszki (korzeń)
1 łyżeczka bazyliowego pesto
3 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 czerwonej papryki
W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż do miękkości.
W międzyczasie na dużych oczkach tarki ucieramy obraną marchew, pietruszkę oraz cukinię, a paprykę kroimy w poprzek w 0,5 cm plastry.

Do miski wkładamy pokruszony w palcach twaróg, jajka, przyprawy oraz wyciskamy 3 ząbki czosnku, całość dokładnie roztrzepujemy. Gotowy ryż odcedzamy i w dużym naczyniu łączymy go z warzywami (oprócz papryki) i masą jajeczno serową, dodajemy również łyżeczkę bazyliowego pesto.
Całość przekładamy do lekko natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy plastry papryki.

Naczynie wkładamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 40 minut.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ubieranka
 
Zrób to sama! Piękny bałwanek ze... skarpety! :) Zobacz na blogu piorunujący efekt! Ja zabieram się za wykonanie bałwanka już w tej weekend. Idealna dekoracja na Mikołajki :)

www.ubieranki.eu/(…)balwanek-ze-skarpety.html…

1802154891.jpg
 

more_love
 
More_Love:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

muzungu2
 

2.03.2015

Witam Was moje Kochane! :* / moi Kochani! ;)

Co u Was?

U mnie wszystko ok. Po południu wyjechałem na "Bat - Mobilu" do Fon Fon Sea Food na lunch. Była ze mną Agnieszka :* Zamówiłem sobie smażony ryż z warzywami, krewetkami i jajkiem sadzonym. Aga :* wzięła sobie zupę  Tom - Yum.
Po zjedzeniu Agnieszka :* wróciła do biura, a ja pojechałem…

Więcej na:
lukaspaulo.blogspot.com/2015/03/tajlandia-2015_2.html

kadr wiatraka
DSCF4886-kopia.JPG

kadr Plumeri 3-kolorowej
DSCF4892-kopia.JPG

kadr Muzungu
DSCF4902-kopia.JPG
 

muzungu2
 

22.02.2015

Witam Was moje Kochane! :* / moi Kochani! ;)

Co u Was?

U mnie wszystko w porządku.
Byłem dziś na dwóch spacerach, po 15 - tej i po 17 - tej. Na tym drugim chodziłem po dwu molo. Jak zwykle spotkałem miłych, uśmiechniętych i rozmownych ludzi i zachwycające krajobrazy :)
Chodząc sobie po drugim molo otrzymałem…

Więcej info i zdjęć na:
lukaspaulo.blogspot.com/(…)tajlandia-2015_22.html…

molo
DSCF4588-kopia.JPG

detal
DSCF4590-kopia.JPG

kwiat Lotosu
DSCF4591-kopia.JPG

lody! <3
DSCF4607-kopia.JPG



www.facebook.com/lukas.paulo



P. S. Byłbym bardzo wdzięczny za komentarze :)
Dziękuję!
Pokaż wszystkie (4) ›
 

tasteofjoy
 
Pyszna i prosta zapiekanka. Przyznam szczerze, że zapiekanki ryżowe jadłam tylko na słodko, głównie z jabłkami. Tym razem...było tak samo. :D

DSC_3088.JPG

*RYŻ*

- 1 szklanka ryżu (użyłam zwykłego, jest kleisty i dobrze kroi się go w kostkę)
- pół laski wanilii
- 1 płaska łyżka cukru
- woda / ew. mleko (tak by ugotować ryż, ok. 2 szklanki)

Ryż gotujemy do miękkości z cukrem i wanilią. Odcedzamy pozostałą wodę.

*MASA JABŁKOWA*

- ok. 1,5kg jabłek
- cukier do smaku (1-2 łyżki)
- cynamon (pół łyżeczki)
- woda

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż się rozpadną. Pod koniec doprawiamy cukrem i cynamonem. Zdejmujemy pokrywkę, by odparować nadmiar wody. Mieszamy jabłka, uważając by się nie przypaliły.

*BEZA*

- 2 schłodzone białka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Powoli (co pół minuty) dodajemy po łyżce cukru. Miksujemy do wyczerpania cukru. Pod koniec masa powinna być dość gęsta i stawiać opór w czasie miksowania.

DSC_3094.JPG

Ryż przekładamy do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Delikatnie przyklepujemy. Na wierzch wykładamy masę jabłkową i bezę.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni.

DSC_3105.JPG

*UWAGI*

Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło, podawana z kwaśną śmietaną i posypana orzeszkami ziemnymi.

DSC_3115.JPG

*Smacznego!* :)
 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

blogittness
 
Co mieliście smacznego na obiad? U mnie był ryż jaśminowy, gotowane mięsko w sosie własnej roboty z suszonymi pomidorami, papryką, szpinakiem i migdałami. Do picia jak widać koktajl - banan, mango, pomarańcza, jogurt - pospany owocami granatu :D

6.p.jpg
  • awatar Ch!c G!rl: o masz ale apetytu narobiła :) pychotka
  • awatar blogittness: @Ch!c G!rl: Oj to pozytyw :D Koktajl łatwy w przygotowaniu, tylko trzeba mieć składniki :D
  • awatar make*yourself*proud: Mamo, jakie pyszności *___*
Pokaż wszystkie (3) ›
 

smakoszka
 
Kabuli jest to typowo afgański pilaw. Przygotowuje się go na bazie ryżu, z dodatkiem mięsa (jagnięciny, wołowiny lub drobiowego), marchwi i rodzynek. I oczywiście jak w typowo arabskich daniach nie może tu zabraknąć bakalii. Do kabuli w zależności co mamy dodaje się też migdały, pistacje czy jakieś inne orzechy. Do tego przyprawy i odrobinę miłości z którą danie przygotowujemy. I tatadam mamy całkiem smakowitą potrawę. Polecam.

Chętnie pokusiłabym się o zrobienie kabuli z jagnięciną, ale akurat nie miałam w domu. Zatem u mnie jest z mięsem drobiowym. I oczywiście jak w typowo arabskich daniach nie mogło zabraknąć bakalii.
Danie najczęściej przygotowuje się dusząc osobno marchewkę z bakaliami, a potem mieszając ją z całością, ale uznałam że po co sobie utrudniać życie, skoro można wszystko zrobić w jednym garnku / w jednej głębokiej patelni.


SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób):

* 400 g długoziarnistego ryżu (u mnie mieszany z dzikim ryżem)
* ok. 450 - 500 g mięsa (jagnięciny, wołowego lub drobiowego - ja miałam piersi dorobiowe)
* 2 cebule
* ok. 400 - 500 g marchwi
* olej do smażenia
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* spora garść rodzynek
* garść migdałóww słupkach lub pistacji (ja miałam migdały w płatkach jedynie)
* sól, pieprz, mielona kolendra, mielony kardamon, garam masala
kabuli.JPG

Ryż dobrze przepłukać, następnie zalać w jakieś misce wodą i odstawić do namoczenia na conajmniej dwie godziny.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupoki.

Mięso pokroić na małe kawałki, cebulę w kostkę.

W dużej głebokiej patelni lub szerokim płaskim garnku rozgrzać nieco oleju i podsmażyć na nim cebulę wraz z mięsem. Gdy mięso się juz fajnie zarumieni, dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wszystko przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i garam masalą.
Całość dusić pod przykryciem, od czasu do czasu dolewając nieco wody, aż mięso będzie całkiem miękkie.

Dodać do tego marchewkę i wszystko dobrze wymieszać. Naśtępnie dodać namoczony ryż, ewentualnie wlać jeszcze trochę wody. Przyprawić jeszcze dodając z pół łyżeczki kardamonu oraz trochę wiecej garam masali.  i Całość dusić nadal na małym ognou aż ryż wchłonie prawie całą wodę i będzie miękki.

Na koniec dodać rodzynki i migdały. Dusić jeszcze jeszcze jakieś 5 minut, lub wyłączyć już piec ale pod przykryciem jeszcze danie kilka minut potrzymać, aż ryż całkowicie wchłonie całą wodę.
P1190882.JPG
 

tasteofjoy
 
Łatwe i w miarę szybkie danie, idealne na obiad/kolację. Uwielbiam risotto za prostotę i doskonały smak.

DSC_1098.JPG

*SKŁADNIKI (4 porcje)*

- pół szklanki ryżu okrągłoziarnistego (arborio)
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- 100g groszku konserwowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- kiełbasa wędzona (ok. 10cm)
- 0,7l wody (bulionu)
- olej
- sól, pieprz
- chili
- kolendra
- garść szczypiorku

*PRZYGOTOWANIE*

Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy wszystko na oleju, aż do zeszklenia się cebuli. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i ryż. Wszystko zalewamy wodą (lub bulionem) i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.

Gdy ryż jest prawie idealny dodajemy odciśnięty z zalewy groszek i pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i świeżo mieloną kolendrą. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

DSC_1100.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (15) ›
 

muzungu2
 


17.09.2014



Witam Was moje Kochane! :* / moi Kochani! ;)



 U mnie wszystko ok :) Przedpołudniem byłem z Bratem Misiem :* w Centrum Sportu. Weszliśmy najpierw na siłownię. Ćwiczyliśmy stretching, atlas, brzuszki (proste i skośne), rowerek, sztanga a na koniec ze sztangielkami.
Po treningu trzeba było naładować akumulatory. W tym celu, poszliśmy…


Chcesz wiedzieć gdzie? :) + więcej zdjęć


lukaspaulo.blogspot.com/(…)tajlandia-2014_17.html…

- zapraszam! :)



P. S. Proszę uprzejmie o komentarze :)
  • awatar Oblakana Ona: Grzechem byłoby nie zostawić komentarza widząc ta piękna różę :) super pozdrawiam ;)
  • awatar wiosna radosna: Dbamy o kaloryfer :D Piękne zdjęcia :)
  • awatar niezapominajkaa: pozdrawiam serdecznie / ćwicz i ciesz się życiem / jest piękny każdy promyk słońca , dopóki go widzimy
Pokaż wszystkie (6) ›
 

muzungu2
 
6.09.2014


Witam Was moje Kochane! :* / moi Kochani!


6.09.2014


Co u Was?



U mnie wszystko ok. Podłączyłem mój wózek elektryczny do ładowania. Poza tym coś tam ćwiczyłem itp . Zjedliśmy obiad (kurczak smażony z ryżem / frytkami. Potem bawiliśmy się bańkami mydlanymi.
Następnie…



Więcej:
lukaspaulo.blogspot.com/2014/09/tajlandia-2014_6.html
 

muzungu2
 
4.09.2014


Witam Was moje Kochane! :* / moi Kochani! ;)


Co u Was?



U mnie wszystko ok :) mój Wózek elektryczny jeszcze nie dopłyną z Szanghaju na wyspę. Ale zmierza :D Było dzisiaj bardzo gorąco, ale mimo żaru, coś tam udało mi się przećwiczyć :) Poza tym jak zwykle czytanie, nauka angielskiego i tajskiego, Relax i odpoczynek. W okolicach godziny 16 - tej odebraliśmy ...


Wasz "gotujący się Muzungu"
Pojedyncze, 04.09.2014 o 15.10-kopia.jpg







Więcej:
lukaspaulo.blogspot.com/2014/09/tajlandia-2014_4.html
www.facebook.com/lukas.paulo
 

smakoszka
 
Zezon grzybowy się zaczął u nas na dobre. Jutro w planach grzybobranie. A tymczasem wygrzebałam ostatnie suszone prawdziwki z naszych zeszłorocznych zbiorów i zrobiłam risotto grzybowe.
Jak każde risotto moze i nie jest zbyt fotogeniczne, ale smakuje rewelacyjnie. Jak dla mnie bajka.


SKŁADNIKI (na 4 porcje):

* ok. 500 g świeżych lub 150 - 200 g suszonych grzybów (u mnie były to suszone prawdziwki)
* 2 cebule
* 1 - 2 ząbki czosnku
* 1 - 2 łyżki masła
* 1 szklanka białego wina
* 300 g ryżu arborio lub innego do risotto
* ok. 750 - 850 ml bulionu (może być z kostki)
* pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
* sól, pieprz, suszony zmielony rozmaryn
* ok. 80 g startego parmezanu
risotto grzybowe.JPG

Jeśli mamy grzyby suszone namoczyć je w ciepłej wodzie i odstawić na godzinę. Jeśli mamy grzyby świeże to oczyścić i pokroic na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.

W głębokiej patelni rozgrzać masło i wrzucić na to cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Leciutko zeszklić. Dodać pokrojoną grzyby. Jeśli mieliśmy grzyby suszone to należy je nieco odcisnąć z wody, w której były moczone. Wodę jednak zachować. Wsypać ze dwie szczypty zmielonego suszonego rozmarynu, posolić i popieprzyć. Smażyć wszystko przez parę minut.

Następnie wsypać ryż i znowu smażyć przez kilka minut, aż ryż nieco się jakby zeszkli. Wlać wino, znowu minutkę podusić. Potem stopniowo dolewać bulion i co jakiś czas mieszając gotować risotto tak długo, aż ryż będzie miękki.
Risotto należy pilnować i co chwilę mieszać, by nam się nic nie przypaliło. W miarę potrzeby dolewać przy tym bulion. Jeśli ryż będzie nadal nieco twardy, można dolać nieco wody, w której były moczone grzyby.
Na koniec doprawić pieprzem i solą.

Umyte zioła drobno posiekać i wmieszać tuż przed podaniem do potrawy. Podawać posypany startym parmezanem. Gotowe.

Zdjęcie zrobiłam nieco dupowate, tak wygląda to jak brązowy kleks - kupka na niewiadomo czym. Ale następnym razem może uda mi się kliknąć lepsze.
P1190716.JPG
Pokaż wszystkie (6) ›
 

 

Kategorie blogów