Wpisy oznaczone tagiem "ryba" (300)  

pakamera.pl
 
Lekkie kolczyki-sztyfty wykonane z drewna i recznie malowane, nastepnie lakierowane. Kazda para b.... Wiecej zdjec tutaj www.pakamera.pl/kolczyki-inne-pletwale-malowane-…
 

gdzietuwyjsckrakow
 
Jak zwiedzanie, pływanie i wakacyjna aktywność to i głód :) Gdzie iść w Giżycku, gdy po wszystkich spacerach i atrakcjach zgłodniejemy?

14172093_1055829121131069_1681545240_n.jpg

Przewodniki polecają wiele miejsc. Z wszystkich rekomendacji wybraliśmy dwa: Bar Omega i Tawernę Siwa Czapla. Oto jak wypadły:
Bar Omega
To miejsce ma specyficzny klimat, jak sama nazwa wskazuje- barowy. Pomimo tego jest niezwykle popularne. W momencie, gdy przyszliśmy wszystkie stoliki były zajęte i cudem załapaliśmy się na jeden, który właśnie się zwolnił.
Aby zamówić trzeba było odstać swoje w długiej kolejce. Przynajmniej mogliśmy się spokojnie zastanowić, jakie danie wybrać, aby podczas składania zamówienia dowiedzieć się od pani
w podomce i siateczce na głowie, że się skończyło :P Szybka zmiana decyzji i równie szybko wydane posiłki. Po takiej formie spodziewaliśmy się cen niskich jak w standardowym barze. Zdziwiliśmy się, bo nasz obiad kosztował tyle samo ile w dobrej restauracji na krakowskim Rynku Głównym
z kelnerem, który jest na każde nasze skinienie.
Przynajmniej smak potraw była adekwatny do ceny. Pstrąg zamówiony przez mojego Lubego rozpływał się w ustach i zachwycał doborem przypraw.

14159331_1055837981130183_706804481_n.jpg


14151875_1055838014463513_506789331_o.jpg

Moja zupa rybna (którą jadłam pierwszy raz
w życiu) od razu skradła mi serce. Wyrazisty smak i mój ulubiony sposób doprawiania sprawiły, że stała się moją faworytką wśród zup.

14137855_1055837991130182_1912165302_n.jpg

Na drugie danie wzięłam pyzy z mięsem. Spodziewałam się rozlazłych klusek bez smaku,
a dostałam pyszne, sycące pyzy o konkretnym smaku z dużą ilością mięsa.

14182613_1055838027796845_1612731511_n.jpg

Kropką nad “i” okazało się regionalne piwo Rybak. Wyśmienite! Bardzo delikatne i orzeźwiające. Od tego czasu szukam go w każdym sklepie, ale nigdzie nie znalazłam :(

Tawerna Siwa Czapla

14111610_1055836667796981_1715517198_n.jpg

To lokal o zupełnie innym charakterze niż Bar Omega. Nie mamy tu do czynienia z samoobsługą, kelnerki są bardzo miłe, dużo miejsca w tym przepiękny ogródek. Podobieństwo widać jedynie pod względem cen- wysokie.

14159347_1055837797796868_789383855_n.jpg

Wydawać by się mogło, że Siwa Czapla wypadnie lepiej, ale niestety filet rybny, który zamówiłam szału nie zrobił. Był smaczny, dobrze przyrządzony, delikatny, ale bez fajerwerków. Frytki również.

14138316_1055837781130203_212963789_n.jpg

Podsumowując w Giżycku jest gdzie dobrze zjeść. Miasto ma do zaoferowania pyszną mazurską kuchnię, której możemy posmakować w wielu miejscach, jednakże musimy być przygotowani na wydanie trochę grosza.  Osobiście polecam i Siwą Czaplę i Bar Omega, z tym, że ten drugi lokal odrobinę bardziej ze względu na piwo Rybak.
Ogólna ocena:
Bar Omega: 7/10
Tawerna Siwa Czapla 7/10
FB:www.facebook.com/omegagizycko/
www.facebook.com/SiwaCzapla/
WEB:baromega.pl
siwaczapla.pl
 

uran56
 
Darmowe top ogłoszenia 24h i bezpłatne anonse, sprzedam - kupię, Zwierzęta:

Akcesoria dla zwierząt - Akwarystyka, rybki - Egzotyczne - Gady i płazy - Gołębie - Gryzonie - Koty - Króliki - Oddam - Psy Ptaki - Przyjmę - Schroniska - Sklepy zoologiczne - Zwierzęta gospodarcze


#zwierzęta #zwierzak #zwierzę #akcesoria #Akwarystyka #rybki #rybka #ryba #Egzotyczne #Gady #gad #płazy #płaz #Gołębie #Gryzonie #gryzoń #Koty #kot #Króliki #królik #świnka #Oddam #Psy #pies #Ptaki #ptak #Przyjmę #Schroniska #schronisko #SklepZoologiczny #zoo #zoologiczny #koń #krowa #owca #baran #byk #kogut #kura #kaczka #gęś #klatka #indyk #zając #mysz #szczur #mucha #stado



bazarek.net.pl/(…)ogloszenia-zwierzeta-darmowe-anon…



ogłoszenia zwierzęta.jpg
 

uran56
 
Darmowe top ogłoszenia 24h i bezpłatne anonse, sprzedam - kupię, Sport i Rekreacja


Gadżety kibica, trofea - Odzież sportowa - Odżywki, suplementy - Poszukiwania skarbów, militaria - Rowery i akcesoria - Siłownia i fitness - Skating - Sporty drużynowe - Sporty towarzyskie - Sporty walki - Sporty wodne - Sporty zimowe - Strzelectwo, myślistwo - Tenis i pokrewne - Turystyka i Survival - Wędkarstwo

#Gadżety #kibic #kibice #trofea #Odżywki #odżywka #suplement #suplement #Poszukiwania #skarb #skarby #militaria #rower #Siłownia #fitness #Skating #Sporty #sport #drużynowe #walka #woda #zima #Strzelectwo #myślistwo #Tenis #Turystyka #Survival #Wędkarstwo #wędka #ryba #ryby #nóż #noże #Góry #wspinaczka #leżaki #butla #latarka #Lodówka #mapa #przewodnik #Materac #śpiwór #Namiot #Termos #kubek #Torba #plecak #walizki #Echosonda #silniki #silnik #ponton #wodery #Przynęta #Siatka #Sygnalizator #Zanęta #Żyłka
#czapka #koszulka #spodenki #Szaliki #dyplom
#wynik #Koszykówka #Piłkanożna #Piłkaręczna #Siatkówka #bieg #Bieganie #jogging #Bilard #snooker #Dart #rzutki #Golf #karty #Nordicwalking #Piłkarzyki #Szachy #warcaby #Boks #Szermierka #WalkiWschodu #K1 #MMA #zapasy #Kajakarstwo, #Nurkowanie #Pływanie #Surfing #windsurfing #Żeglarstwo #łyżwy #Łyżwiarstwo #hokej #Narty #narciarstwo #Sanki #Snowboard #ASG #Łucznictwo #kusza #Myślistwo #myśliwy #Paintball #Pistoletygazowe #Wiatrówka #pistolet #Badminton #Squash #Tenisstołowy #Tenisziemny #rakiety #rakietki #piłki #piłka #piłeczki


bazarek.net.pl/(…)ogloszenia-sportowe-darmowe-bezpl…
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

neriel99
 
Chcę pokazać wam coś interesującego. Rajstopy z - według mnie - ślicznymi łuskami! Zakochałam się w nich. Może nie wyszłabym w takich na ulicę, jednak na jakiś cosplay, haloween czy sesję zdjęciową to wymarzona rzecz. W zamieszczonym linku jest więcej informacji.

filing.pl/niemiecki-projektant-opracowal-niewiar…
filing_images_61a889fef1c7.jpg
  • awatar Hachie: Faktycznie są interesujące i ładne, ale też bym w nich nie wyszła nigdzie :D
  • awatar 星FairyBlue: KCE!! <3
  • awatar Chrysalis ♕: Ja też pierwsze co to pomyślałam o jakimś przebraniu :D Urocze są, ale ja nawet krępuję się czasem wyjść w sukience i upewniam się pytając wszystkich w pobliżu czy nie przegięłam xD
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (6) ›
 

gdzietuwyjsckrakow
 

13522585_1016084365105545_2098523672_n.jpg

Od lat restauracja Miód i Wino zachęcała mnie do wejścia przede wszystkim wystrojem widzianym przez okna. W końcu nadarzyła się okazja na zjedzenie tam kolacji. Byłam bardzo podekscytowana iiii... spotkało mnie wielkie rozczarowanie.

12833293_954474494599866_690308718_n.jpg

Klapa dosłownie od progu, ponieważ kelner w ogóle nie zauważył naszego wejścia! Po 10 minutach oczekiwania przy stoliku wybrałam się do baru
i zapytałam czy ktoś nam poda menu. Nieco zaspany, ale ubrany w uniform oddający staropolski klimat restauracji kelner przeprosił i wreszcie zajął się pracą.
Dostaliśmy menu, które również nie spełniło naszych oczekiwań. Pozycji było niewiele, mało wyszukanych i piekielnie drogich. Zamówiłam placki ziemniaczane z gulaszem z jelenia. Uwielbiam dziczyznę, ale gulasz mnie nie zachwycił. Smak mięsa nie był wystarczająco dobrze wydobyty
i podkreślony, a raczej został zdominowany przez przyprawy.

12834855_954474474599868_841773733_n.jpg

Pstrąg w warzywach z ziemniakami, zamówiony przez mojego chłopaka był bardzo przeciętny, nie wyróżniał się niczym. Lepsze jadłam w małych knajpeczkach nad Soliną.

12833397_954474464599869_1946122527_n.jpg

Przed daniami głównymi otrzymaliśmy darmową przystawkę: dwa rodzaje chleba ze smalcem i muszę przyznać, że to właśnie starter smakował najlepiej z całej kolacji.

12834462_954474514599864_1134760799_n.jpg

Niestety pomimo zabiegu z gratisową przystawką, który bardzo sobie cenie w restauracjach, Miód
i Wino poniosło klęskę. Smak nijaki a cena ogromna bo za nasze dwa dania i dwie herbaty zapłaciliśmy aż 109 zł! Porcje były spore, ale jednak nie na tyle duże aby mogły tyle kosztować.

12833411_954474801266502_766706856_n.jpg

W Miód i Wino wszystko właściwie jest duże. Sale są wręcz ogromne, dlatego masywne stoły i krzesła dobrze się w nich sprawdzają. Wystrój oddaje sarmacki klimat, podkreślony skórami upolowanych przez szlachciców zwierząt oraz flagami z herbami arystokracji. Jednakże przy tak wielkiej powierzchni takie dekoracje to wciąż za mało
i ściany odrobinę świecą pustkami. Pomieszczenie jest długie i wąskie dlatego może sprawiać problemy przy urządzaniu i pewnie stąd niezwykle drażniący mnie pomysł zastawiania drzwi stolikami. Nawet jeśli owe drzwi nigdzie nie prowadzą to można je wykorzystać w kreatywny sposób.

12822010_954474507933198_92704118_n.jpg

Podsumowując Miód i Wino z pewnością nadaje się na przyjęcie dużej ilości bogatych gości podczas sarmackiej biesiady. Dobrze sprawdzi się na imprezy okolicznościowe
w staropolskim klimacie. Na szczęście szlachta zawsze należała do zamożnych.
Ogólna ocena 3/10.
Lokalizacja: Kraków ulica Sławkowska.

12822009_954474521266530_188728776_n.jpg


10455522_954474524599863_1976228217_n.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)osos-z-pieczo…

Przepis na 2 porcje


220 g łososia
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
---
200 g ziemniaków
200 g brokułów
50 ml mleka
2/3 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
---
2 średniej wielkości marchewki
1/2 sporej żółtej papryki
1 łyżeczka tymianku





Około 2 godziny przed przygotowaniem dania nacieramy łososia mieszanką musztardy, soku z cytryny oraz odrobiny świeżo zmielonego, czarnego pieprzu, po czym wstawiamy do lodówki.

W między czasie obraną marchew kroimy w paski mnie więcej w kształcie frytek i podgotowujemy je około 7-8 minut. Paprykę również kroimy w paski a przygotowanego wcześniej łososia przekrawamy na 2 porcje.
Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy tymiankiem, obok kładziemy kawałki ryby i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
Pieczemy przez 20 minut, na ostatnie 5 możemy włączyć nawiew.
(Papryka może dość szybko się spiekać, więc nie powinna leżeć zbyt blisko tyłu piekarnika).

W między czasie lekko osolonej wodzie gotujemy ziemniaki oraz brokuły do miękkości (brokuły oczywiście krócej, około 5-6 min), warzywa odcedzamy, dolewamy odrobinę mleka i doprawiamy, a następnie blendujemy. Danie jest dużo smaczniejsze, jeżeli puree będzie pikantne.
382kcal, 29g białka
 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)prosta-pieczo…

150 g chudej białej ryby (użyłam soli)
1 mała cebula
1/2 jabłka
1 średni pomidor
3-4 liście laurowe
1 łyżka soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
spora szczypta soli
świeżo zmielony pieprz

Rybę rozmrażamy i osuszamy dokładnie na czystej ściereczce lub przy użyciu jednorazowych ręczników papierowych. Nacieramy ją sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną soli, pieprzy i gałki muszkatołowej.

Cebulę kroimy w plastry, tak samo jabłka, natomiast pomidory w cienkie talarki.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kilka plasterków cebuli oraz 1-2 liście laurowe, następnie wkładamy rybę i przykrywamy ją przygotowanymi pomidorami na zmianę z jabłkiem i pozostałą cebulą. na wierz kładziemy jeszcze jeden listek laurowy i umieszczamy naczynie w piekarniku nagrzanym do 200'C.

Pieczemy bez przykrycia około 30 minut, po wyjęciu delikatnie odlewamy nadmiar wody.
150kcal 20,4g bialka
 

gdzietuwyjsckrakow
 
13162275_991011650946150_2139108437_n.jpg

Uwielbiam eksperymentować i poznawać wszelkie nowości. Dotyczy to zarówno nowych miejsc jak
i nowych smaków. Restauracja Pino idealnie się do tego nadaje. Gdy tylko zobaczyłam w karcie policzki wieprzowe z fasolką szparagową i puree od razu wiedziałam, że ich spróbuje. Mojego wyboru nie pożałowałam. Mięso okazało się bardzo delikatne
w smaku i rozpływało się w ustach a dobrze przyprawione dodatki nadawały daniu wyrazistości.

12179895_893632760684040_302803467_n.jpg

Kolejną eksplozją nieznanego smaku była pizza
z figą. Nie mogłam się oprzeć, bo figa to jeden
z moich ulubionych owoców. Jej słodycz przyjemnie przełamywała i zarazem dopełniała pozostałe słone dodatki i ciasto.

12179809_893632700684046_307759608_n.jpg

Jeżeli nie przepadacie za takimi smakowymi wycieczkami w nieznane Pino oferuje również tradycyjne potrawy. Na przykład pikantnego burgera z frytkami. I nie żartują pisząc, że jest pikantny.

13022206_976848725695776_1858703316_n.jpg

Gorąco polecam też makrelę. Muszę przyznać, że to najlepsza ryba, jaką do tej pory jadłam. Aksamitna i idealnie doprawiona, urozmaicona wieloma pysznymi dodatkami jak ziemniaczki opiekane, które uwielbiam. I przede wszystkim nie miała ani jednej ości! A to właśnie ości odstraszają mnie od ryb, choć tak bardzo lubię je jeść.

12992941_976849439029038_1907257195_n.jpg

Jak widać na zdjęciach wszystkie dania są pięknie i elegancko podane, jak również widać porcje są małe. Do tych dwóch składników należy dodać jeszcze trzeci- miłą i profesjonalną obsługę
i sumą tego działania są wysokie ceny. Niestety.

13023376_976849452362370_132952814_n.jpg

W kwestii wystroju Pino ma modny industrialny dizajn z dużą ilością metalowych akcentów, który został przełamany ciepłym drewnem, co w tak ogromnym wnętrzu sprawdza się idealnie. Do tego antresola i stoliki w oknie i wnętrze już skradło moje serce.

13023497_976849442362371_1403255335_n.jpg

Podsumowując mała, elegancka i droga kolacja
z przyjaciółmi lub drugą połówką to doskonała okazja do odwiedzenia Pino.
Ogólna ocena 8/10.
Lokalizacja: Kraków plac Szczepański.

12987924_976849462362369_1885262246_n.jpg
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)pstrag-w-migdalach.html…

Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 190kcal

600 g Pstrąg, filet
80 g Płatki migdałowe
1 szt Jaja kurze całe
Filety osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać i zanurzyć w nim rybę z jednej strony, tą samą stronę ryby obtoczyć w migdałach . Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z płatkami na górze. Piec około 20-25 minut w temp. 180stopni.
 

gdzietuwyjsckrakow
 
12584011_933540940026555_46814475_n.jpg

Tak bardzo tęsknie za greckimi przysmakami, że wizyta w tej restauracji mocno mnie uszczęśliwiła przywołując wspomnienia z Korfu.

12625592_933541076693208_1931997150_n.jpg

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona wszystkim, co mnie spotkało w Helladzie. Po pierwsze
i najważniejsze jedzenie. Wyborne! Souvlaki niczym nie ustępowały w smaku tym w Ipsos, dobrze przypieczone i odpowiednio doprawione. Podane
z frytkami, świeżym sosem tsatsiki i chlebkiem pita tworzyły  bardzo sycącą porcje. Co do ryby
w sosie, to pikantny sos smakował dokładnie tak samo i miał identyczną konsystencje jak ten, który jedliśmy w tawernie w Paleokastritsa.

12647960_933541086693207_223830390_n.jpg

No cena niestety równie duża jak porcje. Za dwa obiady, herbatę i tonik zapłaciliśmy aż 72 zł. No, ale ten smak ciepłej Grecji zrekompensował mi wydatek.

12625844_933541096693206_1788347606_n.jpg

Pozytywne wrażenie wywarł na mnie również wystrój. Spodziewałam się kiczowatych ścian w chmurki
z muskularnym Zeusem i innymi greckimi bóstwami.
A tutaj nic z tych rzeczy. Kolorystyka niebiesko- biała nawiązująca do greckiej flagi. Butelki po winie na ładnym regaliku, wygodne poduchy, nie nachalny motyw żaglówek i akwaria z rybkami (akwaria należałoby wyczyścić). Wszystko to stworzyło bardzo spójna całość z nutą elegancji.
Z przyjemnością zjadamy tam posiłek. Miejsca dla nikogo na pewno nie zabraknie. Obsługa również zasługuje na pochwałę.

12650209_933540950026554_711453192_n.jpg


12596077_933541123359870_1407708848_n.jpg


12647818_933541113359871_1716018215_n.jpg

Podsumowując koniecznie wybierzcie się na wielki grecki obiad do Hellady.
Ogólna ocena 9/10.

12583994_933541133359869_1316515927_n.jpg


12650260_933541103359872_49164027_n.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów