Wpisy oznaczone tagiem "sałatka" (414)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Brak mięsa, humus, ciecierzyca, ryby, owoce morza
i najlepsze na świecie pomarańcze. Mój żołądek
i kubki smakowe mówią, że chcą przeprowadzić się do Izraela. Mój chłopak wręcz przeciwnie…

34693664_1642637315783577_8240764131771154432_n.jpg

Podczas pobytu w Izraelu jadaliśmy głównie w Hajfie, czyli mieście gdzie mieścił się nasz hotel, dlatego poniższe propozycje pochodzą właśnie stamtąd.

Burakas
Izraelski fast food. Jest to ciasto podobne do ciasta francuskiego podawane z grzybami lub szpinakiem oraz porcją warzyw: oliwkami, pomidorami, ogórkiem*, znienawidzoną przeze mnie cebulą i sosem pomidorowym.
Ta wariacja na temat drożdżówki czy zapiekanki bardzo mi smakowała i zdecydowanie ją Wam polecam. Szczególnie, jeśli macie mało czasu lub chcecie szybko zaspokoić głód w środku nocy- tak jak my.

*Moja przyjaciółka, którą odwiedzaliśmy w Hajfie nie rozumie połączenia pomidorów z ogórkami, które w Izraelu pojawia się bardzo często. W Polsce nie jest to popularne, ale pomimo to bardzo smaczne.

34700770_1642635809117061_2403991009156399104_n.jpg

Knafi
Od nienawiści tylko krok do miłości. Pierwszy raz, gdy Karolina (wspomniana wyżej przyjaciółka) zabrała nas na knafi stwierdziłam, że tłuste serowo- cukrowe ciasto jest tak ekstremalnie słodkie, że mi nie smakuje. Na koniec pobytu w Hajfie byłam w stanie jeść knafi w każdym bazarowym mini barze, w których są one sprzedawane. Tęsknie!

34725791_1642635589117083_1289693269269151744_n.jpg

Humus
Nigdy już żaden humus nie będzie tak dobrze smakował jak ten w niepozornej knajpce w Hajfie. Gdyby nie Karolina w życiu byśmy tam nie weszli. Mały budynek zaadaptowany na lokal gastronomiczny, w którym panuje totalny chaos.

34741168_1642637045783604_1479085581672644608_n.jpg

Nie wiadomo, kto jest kelnerem, bo nie mają uniformów, a jedzenie podają Wam różne osoby. Ledwo usiedliśmy, a już ktoś przyniósł nam zestaw chlebków pita. Po chwili inna osoba podała górę warzyw. Następnie jakiś pan podszedł zapytać, co zamawiamy, a potem miła pani postawiła przed nami wodę. Okazało się, że wszyscy są rodziną i wspólnie prowadzą biznes. Na spółkę z moim Lubym zamówiliśmy wielką miskę humusu z mięsem za 45 szekli (drogo, jak zawsze w Izraelu). To była jedyna mięsna potrawa, jaką udało mu się zjeść w Izraelu, nad czym bardzo ubolewał, bo jest zdeklarowanym mięsożercą. Humus był wyśmienity! Delikatny, dobrze przyprawiony, rozpływał się w ustach i doskonale komponował
z wyżej wymienionymi dodatkami, które mieliśmy
w cenie.

34813366_1642623979118244_7893279940127227904_n.jpg

Sałatka z serem halloumi i piwo w Iza Bar - Take it IZA
Ta miejscówka to najbardziej oblegany w Hajfie bar. Dlaczego? Bo mają najtańsze piwo w mieście- 20 szekli, czyli uwaga około 20 zł.

34755280_1642636339117008_6082536502821126144_n.jpg

Barmani są mili i mega przystojni, a wystrój całkiem ładny zwłaszcza, jeśli jest się przyzwyczajonym do widoku knajp, gdzie coś takiego jak dekoracje
i spójne urządzenie wnętrza nie występują- jak wspomniany wyżej lokal z humusem.

34758962_1642635332450442_1676268513779515392_n.jpg

Oprócz piwa zamówiłyśmy z Karolą również sałatkę z grillowanym serem halloumi i warzywami. Była pyszna. Zwłaszcza wyrazisty w smaku ser połączony, a jakże
z pomidorami i ogórkami. Pyszna i ma się rozumieć droga, ale po kilku dniach pobytu już nas to nie dziwiło.

34859141_1642637115783597_8364031660261376000_n.jpg

Pizza!
Nie mogło się obyć bez pizzy. W końcu próbujemy jej w każdym kraju, jaki odwiedzamy. W Izraelu zdecydowaliśmy się na pizzę na kawałki sprzedawaną przez Żyda o nieruchomym wyrazie twarzy w małym lokaliku otwartym nawet w szabat. Jedyne wolne miejsce było przy parapecie, ale to akurat nam nie przeszkadzało, bo parapet miał ładną mozaikę. Poza tym to był kolejny lokal typu “siada się gdzie się da”.

34726121_1642624415784867_3658214617429049344_n.jpg

Sama pizza była bardzo słodka. Nie tylko bataty, które pełniły rolę dodatków, ale również samo ciasto. Ciekawe doświadczenie smakowe, aczkolwiek nie wiem, czy chciałabym je powtórzyć.

34728550_1642631275784181_2719058746155204608_n.jpg

Śniadanie mistrzów
O naszym hotelu jeszcze Wam napiszę, ale dziś
o śniadaniu, które mieliśmy w cenie pobytu.
Do tej pory wspominam je z utęsknieniem. Ogromna ilość ryb oraz przepysznych serów. Najlepsze na świecie pomarańcze. Przepyszna sałatka z ciecierzycy, buraki po arabsku i ogromna ilość pieczywa w tym rogalików z ciasta przypominającego francuskie nadziewanych serem. No i oczywiście szakszuka, czyli jajka gotowane w czymś w rodzaju sosu pomidorowo- paprykowego. Raj dla mojego podniebienia! Dla mojego Lubego bezmięsna tragedia.
Było pysznie i pięknie, bo nasza jadalnia zachwycała wystrojem i widokami zza ogromnych okien. Obsługa również okazała się niezwykle profesjonalna.

34722875_1642636285783680_199741980996009984_n.jpg

Podsumowując zakochałam się w kuchni Izraelskiej. Najbardziej tęsknie właśnie za tymi wszystkimi pysznościami. No i za morzem oczywiście.

34712622_1642624455784863_9166650465360805888_n.jpg
 

bettka
 
Beata6713: Arbuz z fetą malinowydzemor.quora.com/Arbuz-w-nowej-ods%C5%82onie prze-genialne połączenie smaków! Kto nie próbował, niech nadrobi.
 

chochla
 
Chochelka43: Teraz zrobienie sałatki, to żaden problem. Pomidory i ogórki oraz sałata zawsze są w domu. Do kanapek, ale nie tylko. Sos można szybko skołować z musztardy, miodu, oliwy i octu balsamicznego. Do tego jakiś ser, grzanki czy normalnie pieczony filet z kuraka i mamy sałatkę zrobiona w 5 minut.
 

badbunny
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Bad Bunny:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

badbunny
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Bad Bunny:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

ciasteczkowapanda
 
Ciasteczkowa Panda: Nowy sposób na jedzenie taco - greenkitchentip.livejournal.com/665.html wygląda co najmniej obiecująco ;)
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
Składniki

- 4 piersi z kurczaka,

- główka sałaty,

- 4 pomidory,

- 2 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych,

- 150 ml jogurtu naturalnego z minimalną ilością tłuszczu 0,1 - 1,5 g/100g,

- przyprawy: czosnek, kolendra, pieprz, musztarda, pieprz, kminek, kurkuma, imbir, cynamon, chili, majeranek, mięta, cebula, kwasek cytrynowy, sezam, len, kminek, goździki, gałka muszkatołowa, cukier, koper, liście selera, kozieradka.





Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, usmażyć beztłuszczowo pod przykryciem na patelni teflonowej. Do kurczaka dodać mieszankę przypraw, np. zawierającą większość wyżej wymienionych w składzie przypraw.

Sałata: opłukać liście w zimnej wodzie, następnie porwać je na drobne fragmenty i wrzucić do miski. Pomidory i ogórki pokroić na małe cząstki i dodać do sałaty. Do warzyw dodać jogurt i przyprawy (koper, bazylia, pieprz, sól) według własnego uznania. Wymieszać. Na przygotowanych talerzach rozłożyć większą ilość sałatki. Na sałatę kłaść usmażone kawałki mięsa. Dodatkowo można ozdobić talerz ogórkiem małosolnym (kiszonym) i ćwiartkami pomidorów.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

naswoim
 
Zagubiona mama: LEŚNA POLANA

sał.jpg


SKŁADNIKI:
•    1 duży słoik marynowanych pieczarek,
•    300g piersi z kurczaka,
•    3 jajka,
•    3 ogórki konserwowe,
•    3 ziemniaki,
•    2 średnie marchewki,
•    100g żółtego sera,
•    Sól,
•    Pieprz,
•    Słodka papryka,
•    Olej do smażenia,
•    Po pół pęczka szczypiorku i koperku/natki pietruszki,
•    majonez
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy. Ogórki drobno kroimy. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy mięso na oleju na rumiano.
Pieczarki odsączamy na sicie. Zieleniną drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki łepkiem do dołu. Pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami. Następnie wykładamy marchewką, lekko dociskamy do reszty. Marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwę stanowią ziemniaki. Ziemniaki również oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem. Na ziemniakach układamy podsmażone i wystudzone mięso, smarujemy je majonezem. Na mięsie układamy ogórki i znowu smarujemy majonezem. Na ogórki wykładamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowi żółty ser, który także smarujemy cienko majonezem. Sałatka jest już gotowa. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia sałatkę wyjmujemy na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą.
Życzę smacznego
 

dariolka195
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mintigo
 
Mintigo: Czasem też pitraszę :)
Popełniłam w sobotę #sałatka z makaronu ryżowego i ogórka
Potrzeba:
- makaron ryżowy (dałam pół opakowania)
- pierś z kurczaka (pokrojona w kostkę, tylko osolona i podsmażona na oleju)
- ogórek długi (pokrojony w drobną kostkę)
- koperek (duuuuuużo koperku :D) - 2 sosy fix koperkowe (przygotowane wg opakowania)
- miałam jakieś zioła do sałatek to dałam żeby było bardziej zielono
- jogurt grecki (ze 3 łyżki)
P1100624.JPG

Wychodzi smaczna i lekka sałatka :)
P1100627.JPG


A jak już byłam w amoku gotowania to strzeliłam jeszcze ziemniaczane rogaliki
P1100636.JPG

Potrzeba:
- 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych w osolonej wodzie i przeciśnięte przez praskę)
- 40 dag miękkiego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg mąki (połączona i ugnieciona z proszkiem, masłem i ziemniakami)
Farsz dowolny, ja zrobiłam z pieczarkami
Ciasto rozwałkować, pociąć na trójkąty, nakładać farsz, zawijać i piec w piekarniku, w 200 stopniach przez jakieś 25 min
P1100637.JPG

P1100638.JPG

Wyszło chyba dobre bo dobrze nie zdążyło ostygnąć a już całej blachy nie było :D
Pokaż wszystkie (2) ›
 

przepisyedyty
 
Przepis z:dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)saatka-z-jajk…

jajko
1/3 dojrzałego awokado
60 g zielonej soczewicy
1/3 czerwonej papryki
10g prażonych pestek dyni
łyżeczka utartego, świeżego imbiru
garść świeżej bazylii
5 cm kawałek zielonego ogórka
łyżka posiekanej czerwonej cebuli
kilka kropel oliwy
kilka kropel octu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz

Soczewicę opłukujemy dwukrotnie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15-20 minut (powinna być miękka, ale nie rozgotowana).

W międzyczasie w drobną kostkę kroimy paprykę, ogórka zielonego i czerwoną cebulę.
Siekamy również bazylię i na suchej patelni podprażamy pestki dyni.

Świeży imbir ucieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z odrobiną oliwy i octu balsamicznego.

Ugotowaną soczewicę odcedzamy, mieszamy z warzywami, bazylią, pestkami dyni, świeżo zmielonym pieprzem i "sosem" imbirowym, przekładamy do talerza/miseczki.

Na wierzchu układamy plasterki awokado oraz jajko na twardo lub w koszulce.
 

naswoim
 
Zagubiona mama: w końcu mamy internet :P

Zrobiłam dzis mega pyszną sałatkę do obiadu. Mix sałat, pomidor, ser typu feta, kukurydza. Do tego sos, to on zrobil najwięcej. Musztarda,olej,ocet,miód. no poprostu myśłałam ,że zjem całą miskę tej sałaty :) Jutro powtórka :D
Do tego jeszcze przepyszne miesko :D no kurcze coś mi dziś smakowity obiad wyszedł :P

robiłam tez frytki z batatów. no mnie nie przekonują. Są za słodkie!

Zrobiliśmy też deser , raczej na jutro. Galaretka z hmm serniczkiem na zimno. Zobaczymy co wyjdzie z tego :)

Miłego weekendu :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów