Wpisy oznaczone tagiem "sałatki" (61)  

ekogroup
 
www.ekogroup.info/15725/jak-odzywiac-sie-w-pracy/ - Siedzący tryb pracy, brak czasu i natłok obowiązków zdecydowanie sprzyja gromadzeniu niechcianych kilogramów. Zamiast jednak sięgać po batoniki, słodzone napoje czy drożdżówki, które są dostępne w kioskach pod biurem, warto zaopatrzyć
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 1 pęczek szparagów
- garść jarmużu
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
- sok z cytryny
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- 2 jajka ugotowane w koszulkach
mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27163212

Wykonanie :
Szparagi umyć.
Odłamać twarde końce.
Łodyżki obrać ale tylko do ok. 1/3 wysokości od najgrubszej części.
Odciąć główki szparagów i włożyć je do miski, łodygi obierać obieraczką do warzyw tworząc cienkie tagliatelle.
Dodać do miski z główkami, wszystko doprawić solą, pieprzem, skropić 2 łyżkami oliwy i  wymieszać.
Odłożyć na 15 minut.
Dodać ugotowany na parze jarmuż (4-5 minut), świeżą bazylię, dodatkową łyżkę oliwy, tarty parmezan.
Wymieszać i wyłożyć do talerzy, na wierzchu położyć jajko gotowane w koszulce, doprawić solą i pieprzem, obsypać wiórkami parmezanu, skropić w razie potrzeby dodatkową oliwą.

Propozycja podania:
Bagietka lub ciabatta opieczone w tosterze.



2016-05-08 10.27.05.png
 

jokermanka
 
  • awatar Lovely Mess: Jadła bym :)
  • awatar Mały Grubasek: Wygląda bardzo smacznie :)
  • awatar Mama FIT: Dziękuję dziewczyny :) Sałatka pycha jeśli ktoś lubi ogórki kiszone (ja uwielbiam i mogłabym jeść je ze wszystkim i do wszystkiego ;)).
Pokaż wszystkie (3) ›
 

mj21
 
SKŁADNIKI:

- 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i rozetrzeć końcem noża na desce, posypać solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i wymieszać. Wlać sok z cytryny i doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać.
 

mj21
 
SKŁADNIKI

- 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju roślinnego
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wlać sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól oraz opcjonalnie musztardę. Wymieszać, następnie dodać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
 

mj21
 
Składniki:

- 1 szklanka pęczaku
- 10 dag rukoli
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- orzechy włoskie
- 9 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz


Sposób przygotowania:



Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Warzywa dokładnie płuczemy. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Do oleju dodajemy ocet winny i miód oraz 10 połówek orzechów włoskich. Miksujemy dokładnie blenderem. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do kaszy dodajemy rukolę i pomidorki. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
 

tikatika
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

gdzietuwyjsckrakow
 

CAM00973.jpg

Dziś po raz pierwszy i coś czuje, że nie ostatni wybrałam się do Soprano. Zachęciło mnie głownie stolikami w oknie, które niestety były zajęte, ale okazało się, że w restauracji jest piękna antresola, na której usiedliśmy, a ponadto lokal jest duży, więc nie ma obawy
o miejsce.

CAM00970.jpg

Ogólnie rzecz biorąc wnętrze jest piękne, klimatyczne, eleganckie, urządzone ze smakiem. Jest mnóstwo ciekawych rozwiązań jak sufit
w paski, a przy tym nie przytłacza ilością detali. Perfekcja!
Menu dorównuje wystrojowi. Znajdziemy dużo ciekawych, nieszablonowych propozycji, zwłaszcza, jeśli chodzi o pizzę. Ja jednak postawiłam dziś na klasyczną Cztery Sery i się nie zawiodłam. Pyszna i niedroga, bo tylko 20 zł za pizzę dla jednej osoby, którą można najeść się do syta.

CAM00972.jpg

Na koniec to, co w Soprano najlepsze, czyli obsługa. Kelner był niesamowity. Miły, uczynny, uśmiechnięty, pomocny, nie nagabywał nas zbyt często. Rzadko zdarza się, że najbardziej podoba mi się w restauracji obsługa. Soprano pod tym względem powala konkurencje. Inne lokale powinny się od nich uczyć.
Podsumowując: Zawsze, dla każdego i na każdą okazje polecam Soprano.
Ogólna ocena 10/10.

CAM00969.jpg


CAM00971.jpg
Pokaż wszystkie (1) ›
 

wiktoriaw
 
żurawina.jpg

*ŻURAWINA bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant zwany kwasem benzoesowym. Zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. Kwas benzoesowy jest kwasem karboksylowym o prostej budowie wykorzystywanym nie tylko w roli konserwantu, ale też aromatu. Kwas ten zawierają również grzyby, cynamon i niektóre owoce mleczne. Zawiera aż 87% wody, dużą ilość błonnika, a także takie witaminy, jak C, E, K oraz witamin: B6 i kwasu pantotenowego.

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)zurawina-bogac…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

gdzietuwyjsckrakow
 

CAM00922.jpg

Ostatnio jakoś rzadko zapuszczam się w rejony ulicy Krupniczej, dlatego gdy już się wybrałam
i zobaczyłam nową restauracje Pan i Pani Smith poszłam tam na popołudniową kawę jeszcze tego samego dnia.

CAM00921.jpg

Zdecydowanie najbardziej podoba mi się wygląd lokalu. Ładne kolory, spójna kompozycja, ciekawe akcenty w postaci naklejek ze zwierzętami na ścianach i meblach. Ogólnie przyjemnie siedzi
w tym wnętrzu. To, co mnie urzekło to oczywiście stolik w oknie.

CAM00920.jpg

Niestety o wszystkich innych aspektach, na które zwracam uwagę już nie mogę tylu dobrych słów powiedzieć. Kelnerka raczej przeciętna, ani dobra ani zła, stanowczo za krótki czas otwarcia restauracji (zamykają już o 20:00!). A firmowa kawa mrożona, którą zamówiłam raczej mnie nie porwała i nie powinni określać jej mianem specjalności zakładu.

CAM00923.jpg

Musze wybrać się tam jeszcze kiedyś i spróbować ich dań, może wypadną lepiej.
Podsumowując, jeśli już zaglądniecie
z przyjaciółmi albo z druga połówką to tego naprawdę bardzo przyjemnego miejsca to nie zamawiajcie kawy Pan i Pani Smith. Herbata będzie lepszym wyborem. I koniecznie weźcie pod uwagę, że szybko zamykają, więc z kolacji tam raczej nici.
Ogólna ocena 6/10 właściwie wszystkie punkty przyznane za wystrój.

CAM00917.jpg


CAM00919.jpg
  • awatar Monochromatyczne pasje: Wystrój lokalu jest naprawdę interesujący. Ma w sobie nutkę vintage.. Ale niestety, jeżeli kawa nie powala, to restauracji wygląd nie uratuje. Naprawdę intrygująca recenzja. Coś mi się wydaję, że będę na tym blogu często bywać :).
  • awatar Ruda Grażka: @Monochromatyczne pasje: Miło mi, że Ci się podoba. Zapraszam :)
  • awatar Tomek Tomek: Byłem czynne do 22-giej. Te zwierzęta to nie naklejki, a malunki. Kawa jak dla mnie dobra (może się już poprawiła). Poledwica super. Kelnerak jakas ospała.
Pokaż wszystkie (4) ›
 

wiktoriaw
 
DSC01678.JPG


SAŁATKA WARZYWNO OWOCOWA SŁODKO KWAŚNA Z KIWI, Z SUROWYMI BURAKAMI
(dieta PALEO, dieta niskowęglowodanowa, dieta niskoglikemiczna i nie tylko)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)saatka-sodko-k…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

wiktoriaw
 
DSC01646.JPG


NA ŚNIADANIE - SAŁATKA Z KIWI ZIELONO CZERWONA
Z SUROWYMI WARZYWAMI
(dieta PALEO, dieta niskoglikemiczna i nie tylko)

Więcej tutaj:
dieta-paleo-przepisy.blogspot.com/(…)saatka-zielono…

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

mj21
 
Pęczek rzodkiewek

1 zielony ogórek

100 g chudej szynki

100 g sera żółtego

1 łyżka jogurtu typu greckiego

Pieprz cytrynowy, sól

Przygotowanie:

Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać i delikatnie posolić. Zostawić na 5 minut. W tym czasie szynkę i ser pokroić w kostkę. Odlać wodę z warzyw. Ser i szynkę dodać do rzodkiewki i ogórka, wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem cytrynowym.
  • awatar asia3544: Fajna sałateczka :) Ogólnie wszystkie przepisy bardzo fajne, więc będę obserwować :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

mj21
 
• 1 szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki
• ½ średniego fileta z łososia
• 1/2 średniego ogórka zielonego
• ¼ dużej papryki żółtej lub czerwonej
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Makaron pełnoziarnisty ugotować al dente. Filet z łososia przyprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny i piec w folii aluminiowej przez ok. 25 min. w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku. Ogórka i paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Do makaronu dodać pokrojone warzywa, podzielonego na kawałki łososia oraz sos powstały z połączenia jogurtu naturalnego, soku z cytryny, rozgniecionego ząbka czosnku, soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
 

mj21
 
• 2 jajka
• 2 garście rukoli
• 3 liście sałaty
• 4 rzodkiewki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Pieprz czarny świeżo mielony, bazylia
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na ćwiartki. Warzywa umyć, rzodkiewkę pokroić w plastry, sałatę porwać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Skropić oliwą z oliwek i doprawić świeżo mielonym pieprzem i bazylią.
 

kaasiaa20
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

gdzietuwyjsckrakow
 

images.jpg

(zdjęcie z Internetu)
Przyszedł taki dzień, aby napisać o moim ulubionym miejscu, w którym jadam zdecydowanie najchętniej. Jest to Warsztat, a właściwie dwie restauracje
o tej samej nazwie, ale na dwóch różnych ulicach na Kazimierzu. Na szczęście w obu jedzenie jest równie wyśmienite. Do tej pory nigdzie, ale to naprawdę nigdzie w Krakowie nie znalazłam takiego połączenia: przepyszne potrawy, ogromne porcje
i elegancki lokal. Właściwie wszystko, co tam zamawiałam było idealne. Najlepsze, jakie w życiu jadłam sałatki.

IMG_20150127_114753.jpg

Najbardziej sycące naleśniki.

CAM00456.jpg

Największe porcje makaronów.

CAM00029.jpg

Zdecydowanie najlepsza pizza w mieście, ale polecam jedną na osobę.


IMG_20150127_114817.jpg


IMG_20150127_114842.jpg

A na deser o ile ktoś jeszcze zmieści banan.

CAM00455.jpg

Wszystko wygląda pięknie i jest ładnie podane. Do tego nienaganny wystrój. Inspirowany starociami (lokal na Bożego Ciała)

IMG_20150127_114650.jpg

lub instrumentami (na Izaaka).

IMG_20150127_181434.jpg

Obsługa czasem dość opieszała, ale przy tylu plusach przymykam na to oko jakoś. Warsztatowe ceny należą raczej do przedziału tych wyższych, lecz biorąc pod uwagę wielkość porcji są uzasadnione.
Podsumowując, zdecydowanie polecam Warsztat wszystkim i na każdą okazje. Jest idealny!
Ogólne ocena: 10/10.
Warsztat ulica Bożego Ciała

IMG_20150127_114722.jpg


IMG_20150127_181741.jpg

Warsztat ulica Izaaka.

IMG_20150127_181213.jpg


IMG_20150127_181246.jpg
 

kasia-kicia
 
K.I.C.I.A.:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)polacy-pija-coraz-wiecej-wody-… - Silna konkurencja producentów, nasycony rynek i coraz większa popularność picia wody doprowadziły w ostatnich latach do spadków na rynku soków i napojów owocowych - ocenia Marek Sypek, prezes spółki Agros-Nova. Co ciekawe, w ubiegłym roku
 

mojegotowanie
 
DSC01564.JPG

Kilka liści szpinaku, rukoli, endywii, cykorii radicchio, sałaty lollo rosso( a najprościej - dwie garście gotowej mieszanki sałat z rukollą i szpinakiem), pół puszki tuńczyka w oleju, pomidor, garść kiełków rzodkiewki, dwa wyciśnięte ząbki czosnku, trochę koperku.

....szybko, zdrowo, prosto i mega smacznie;)
 

naswoim
 
Zagubiona mama: Znowu jest dziwnie. No ale dobrze jest.

Muszę poszukać inspiracji do urządzania i wykańczania mieszkania.

Szukam jakiś fajnych sałatek. Takich które będzie można podać na chrzcinach . Jakie macie sprawdzone sałatki ?
  • awatar zwariowana na detoksie: papryka czerwona w kostkę, świeży ogórek w kostkę, kilka ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę, gotowana pierś z kurczaka w kostkę, posiekany świeży koperek, puszka kukurydzy, makaron świderki, sól, pieprz majonez
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów