Wpisy oznaczone tagiem "sałatki i surówki" (79)  

smakoszka
 
Dawno nie wstawiałam tu żadnych przepisów. A przecież wciąż oprócz malowania, czytania i innych czarów uwielbiam gotować.
Któregoś dnia naszła mnie wielka ochota na jakąś sałatkę. Nie chciało mi się jednak iść do sklepu, więc otwarłam lodówkę i przyjrzałam się temu co w niej akurat było. I tak na zasadzie "co mam to dam" powstała ta oto pyszna sałatka. Tak nam zasmakowała, iż od tego czasu już wielokrotnie gościła na naszym stole. Prosta do przygotowania a naprawdę dobra.
Polecam.


SKŁADNIKI:
* 1 - 2 młoda, malutka cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1 kiść ciemnych bezpestkowych winogron
* ok. 100 - 120 g sera feta lub podobnego
* odrobina (ok. 3 łyżek) oliwy

na winegret:
* sok z 1 dużej cytryny
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżeczka suszonego koperku lub 2 łyżki poszatkowanego świeżego
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek typu knorr lub podobna (ale niekoniecznie)
* sól, pieprz
P1000131-tile.jpg

Cukinię, paprykę i winogrona umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Winogrona poprzekrajać na pół. Ser feta również pokroić w kostkę.

Rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i wrzucić do niej pokrojoną cukinię oraz paprykę. Warzywa nieco posolić i popieprzyć i leciutko podsmażyć przez kilka minut. Jednak smażyć krótko, tyle tylko by odrobinę zmiękły. Wrzucić je potem do dużej miski i odstawić do ostygnięcia.
Jak już nieco ostygną dodać pokrojoną fetę i winogron.
Wymieszać dobrze sok z cytryny z koperkiem, musztardą i ewentualnie przyprawą do sałatek. Nieco posolić i popieprzyć. Nie dodawać do tego już oliwy bowiem jest jej już wystarczająco w misce (smażone w niej byly nasze warzywa).
Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny, by sałatka się przegryzła.
P1000137.JPG
  • awatar Crazy Girl: Nie wpadłabym na takie połączenie, ale jak się wczytałam w Twój opis, to chyba kiedyś się skuszę i wypróbuję :)
  • awatar Bafka: @Crazy Girl: Ja te sałątkę jak najbardziej polecam. Serio jest smaczna. Tylko jak pisałam musi sie nieco przegryz w lodowce.
  • awatar Bit Brzuch: Bardzo fajne, ja znalazłam w internecie <a href="fitbrzuch.pl">ćwiczenia na brzuch</a>, które dość mocno zmotywowały mnie do działania :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

smakoszka
 
Pomysł na tę sałatkę podsunęła mi Dorota. Sałatka jest wam pewnie znana. Ja robiłam ją pierwszy raz. Według przepisu powinny być chyba płaty śledziowe słone, a nie marynowane w occie, ale u mnie w domu nikt nie znosi solonych śledzi (nawet jeśli się najpierw je odpowiednio wymoczy, by takie słone nie były), zatem użyłam tych marynowanych w occie.
Sałatka jest wyjątkowo niefotegeniczna, taka z serii "lepiej smakuje niż wygląda". Smakuje za to naprawdę dobrze.


SKŁADNIKI (na ok. 13 - 15 sztuk):

* dwa słoiki płatów śledziowych (po odcedzeniu miałam tych płatów 400g)
* 2 duże pory (jasna część)
* 2 - 3 jabłka
* 2 łyżki majonezu
* sól, pieprz
sałatka śledziowa z porem i jabłkiem.JPG


Jeśli użyjecie śledzi solonych, należy je najpierw wymoczyć w wodzie, żeby nie były takie słone. Jeśli tak jak ja użycie marynowanych w occie, to tę czynność można sobie darować.

Por pokroić w drobno, wrzucic do miski, posolić i nieco ugnieść pięścią lub też odstawić go na jakieś pół godziny i dopiero potem dokończyc robienie sałatki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dorzucić do pora.
Śledzie pokroic na małe kawałki i również wrzucic do miski.
Wszystko posolić i popieprzyć, dodać majonez i dobrze wymieszać. Gotowe.
P1190959.JPG

Do sałatki można dodać też jajka, wtedy sałatka jest nawet trochę lepsza w smaku.
 

smakoszka
 
Wysłałam wczoraj chłopców na zakupy i chociaż nie mieli tego na liście, to kupili seler naciowy. Po co? Nie wiem. Szczerze mówiąc nie kupuję go zbyt często, bowiem nie za bardzo przepadam za tym selerowym smakiem. Ale skoro już nagle się znalazł w naszym domu, to szkoda by było aby miał się zmarnować. Przejrzałam więc co mamy w domu i na szybko zrobiłam sałatkę. I się okazało, że niezbyt lubiany przez nas seler w tej sałatce został przyjęty wręcz z pochwałami.
Sałatka wyszła bowiem przepyszna, soczysta, pełna witamin. Ot, samo zdrowie. Polecam.


SKŁADNIKI:

* 5 - 6 łodyg świezego selera naciowego
* 1 fenkuł
* 2 jabłka
* 1 granat
* sól, pieprz

na dressing:
* 3 - 4 łyzki oliwy lub dobrego oleju
* sok wyciśnięty z 1 cytryny
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek typu knorr lub własnej roboty (ja dodaję 2 łyżeczki
* 1 łyżeczka miodu
sałatka samo zdrowie.JPG

Fenkuł umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, wyciąć ze środka twardy głąb, a resztę pokroić w cieniutkie paseczki/półtalarki, tak jak się kroi cebule.
Łodygi selelra umyć i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać, przekroć na ćwiartki, a następnie również pokroić w plasterki.
Z granatu wydobyc słodkie cząstki, odrywając je od błonek.
Wszystkie składniki wrzucić do miski, posolic i popieprzyć.

Przygotować dressing.
Wycisnąć sok z cytryny, dolać do niego z 3 - 4 łyżki oliwy. Następnie dodać miód i wsypać przyprawę do sałatek, posolić i popieprzyć.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Powienien on być kwaskowaty, więc jeśli będzie słabo kwaskowaty, to można dodać nieco więcej soku z cytryny. Dressingiem polać sałatkę i wszystko dobrze wymieszać.
Gotowe.
P1190950.JPG
  • awatar Taste of Joy: mniam :) musi być pyszna :)
  • awatar czarny motyl: mnie jakoś w ogóle naciowy nie podchodzi-ale spróbowałabym go w takiej sałatce :)
  • awatar Bafka: @czarny motyl: No powiem ci, ze w tej sałatce to nawet moim dzieciom smakowal. A normalnie nie cierppia seleru.
Pokaż wszystkie (6) ›
 

smakoszka
 
Ostatnio to nasza ulubiona sałatka na kolację. I o ile nie przepadam za rukolą jako taką, to w tej sałatce pasuje jak żadna inna sałata. Sama sałatka jest bajecznia prosta w przygotowaniu i co ważniejsze po prostu smaczna. Ot, w sam raz na zdrową przekąskę czy lekką kolację właśnie.


SKŁADNIKI (na 2 talerze):

* spora garść świeżej rukoli
* 4 pomidory
* 4 - 5 ładnych świeżych pieczarek

na dressing:
* 3 - 4 łyzki oliwy lub dobrego oleju
* sok wyciśnięty z 1 cytryny
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek typu knorr lub własnej roboty (ja dodaję 2 łyżeczki
* 1 łyżeczka miodu
* sól, pieprz
sałatka z rukoli, pomidorów i pieczarek.JPG

Pieczarki pokroić w plasterki i rozłożyć na talerze. Rukolę umyć, nieco osuszyć np papierowym ręcznikiem i rozłożyc na pieczarkach. Wreszcie pokroić pomidory i ułozyc je na rukoli.

Przygotować dressing.
Wycisnąć sok z cytryny, dolać do niego z 3 - 4 łyżki oliwy. Następnie dodać miód i wsypać przyprawę do sałatek, posolić i popieprzyć.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Powienien on być kwaskowaty, więc jeśli będzie słabo kwaskowaty, to można dodać nieco więcej soku z cytryny. Dressingiem polać sałatkę i od razu podawać.
P1190901.JPG
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Byłam dziś z Olim w tej klinice na badaniach. Spędziliśmy tam kilka godzin. Wzięłam ze sobą do czytania książki, ale przy okazji przeglądnęłam leżące dla pacjentów czasopisma. I w jednym z nich był ten właśnie przepis. No tak mi się spodobał, że po prostu musiałam go dzis od razu wypróbować.

Sałatka jest prosta do przygotowania i oczywiście można ją przygotować również w innych wersjach. Nam smakowała. Z podanych składników wychodzi naprawdę duża misa sałatki. Podjadamy sobie rodzinnie i jesteśmy nią zachwyceni. Z pewnością zrobię jeszcze nie raz.  


SKŁADNIKI:

* ok. 200 - 250 g jasnego pieczywa najlepiej z dnia poprzedniego (to jest mniej więcej 4 nie duże  bułki lub 1 bagietka lub pół bochenka długiej ciabatty)
* 1 cukinia
* 1 - 2 czerwone papryki
* ok. 400 - 500 g pomidorków koktajlowych
* 3 łyzki kaparów
* 4 - 5 łyżek czarnych oliwek bez pestek
* pęczek młodej cebulki
* pół pęczka natki pietruszki
* garść ąświeżych listków bazylii
* 1 cytryna
* 1 ząbek czosnku
* oliwa
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek (typu knorr lub podobna)
* sól, pieprz
Brotsalat.JPG

Najpierw należy przygotować sobie wszystkie składmniki.
Warzsywa umyć i pokroić: cukinię i paprykę w kostkę, pomidorki poprzekrajać na połówki.
Cebulkę, pietruszkę i bazylię drobno posiekać.
Oliwki można poprzekrajać na połówki ale nie jest to konieczne.
Zetrzeć skórkę z cytryny i też drobniutko posiekać.
Pieczywo pokroić w kostkę.

W dużej patelni rozgrzać z 3 - 4 łyżki oliwy i podsmażyć lekko na tym pieczywo aż nabierze złotawego koloru. Uważać by nie przypalić. Gdy będzie gotowe wrzucić do dużej miski.

Na tej samej patelni rozgrzać kolejne 2 - 3 łyzki oliwy i podsmażyć przez minutkę czy dwie cukinię wraz z papryką. Odstawić i gdy nieco przestygnie dorzucić do miski z chlebem.

Następnie dodać kolejne składniki: pokrojone pomidorki, oliwki, cebulkę, pietruszkę, bazylię, kapary i skórkę cytrynową. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać.

Przygotować dressing.
Wycisnąć sok z cytryny, dolać do niego z 6 - 8 łyżek oliwy. Nastepnie wsypać przyprawę do sałatek, dodać przecisśnięty przez praskę czosnek, dobrze posolić i popieprzyć.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Powienien on być dość kwaskowaty, więc można dodać nieco więcej soku z cytryny lub odrobinę occtu winnego.

Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić na jakieś pół godziny, by sałatka się przegryzła.

P1190596.JPG

P1190610.JPG
Pokaż wszystkie (6) ›
 

smakoszka
 
Fenkuł w sałatce zawsze się sprawdza. Jeśli dodamy mu do towarzystwa jakieś owoce, które przełamią anyżkowy smak, to sałatka zawsze wyjdzie przepyszna.


SKŁADNIKI:

* 2 wieksze lub 3 mniejsze fenkuły
* 2 czerwone papryki
* ok. 350 g zielonych winogron bez pestek
* ok. 200 g sera feta lub innego twardego twarogu

na winegret:
* 1 duża pomarańcza
* 1 czubata łyżka musztardy
* 1 czubata łyżka jasnego dżemu, najlepiej ananasowego, morelowego lub agrestowego  
* 3 - 4 łyżki oliwy
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek (typu knorr lub podobna)
* sól, pieprz
* 1 łyżka posztakowanego świeżego koperku (ale niekoniecznie)
Sałatka z fenkułu, papryki, winogron i fety.JPG

Fenkuł umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, wyciąć ze środka twardy głąb, a resztę pokroić w cieniutkie paseczki/półtalarki, tak jak się kroi cebule. Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek i również pokroić w paseczki. Winogrona umyć i poprzekrajać na połówki.
Ser feta pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do dużej miski i delikatnie wymieszać.

Wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do jakieś miski. Dodać musztartę, dżem, przyprawe do sałatek i oliwę. Wsypać posiekany koperek, posolić i popieprzyć. Dobrze wszystko wymieszać.
Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić do lodówki na jakieś pół godziny, by sałatka się przegryzła.
P1190134.JPG
 

smakoszka
 
Ta sałatka jest po prostu przepyszna. Orzeżwiająca, lekko słodkawa w smaku i pełna witamin. A do tego ma cudowne kolory i po prostu jest takim mega pozytywnym sałatkowym akcentem. Bardzo polecam, tym bardziej że naprawdę jest prosta do przygotowania.


SKŁADNIKI:

* 2 wieksze lub 3 mniejsze fenkuły
* 2 czerwone papryki
* 2 owoce kaki
* garść orzechów włoskich
* 1 łyżka posztakowanego świeżego koperku (ale niekoniecznie)
* winegret pomarańczowy przygotowany według tego przepisu: smakoszka.pinger.pl/m/20702362
sałatka z fenkułu, papryki i kaki.JPG

Fenkuł umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, wyciąć ze środka twardy głąb, a resztę pokroić w cieniutkie paseczki/półtalarki, tak jak się kroi cebule. Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek i również pokroić w paseczki. Owoce kaki obrać cieniutko ze skórki, przekroć na ćwiartki, a te z kolei na cieniutkie plasterki. Wszystko wrzucić do miski. Dodać pokruszone nieco orzechy oraz jeśli chcemy nieco pokrojonego koperku. Wszystko odrobinę posolić i popieprzyć, przemieszać, a następnie zalać pomarańczowym vinaigrette i przemieszać ponownie.

Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki by się przegryzła, wtedy smakuje najlepiej.
P1180113.JPG
 

smakoszka
 
Tym razem buraczki surowe, niegotowane, w przepysznej sałatce. Całą tajemnicą owej sałatki jest znakomity dressing. Bardzo wam polecam ten przepis bo naprawdę sałatka jest przepyszna. A przy tym prosta i szybka do przygotowania.


SKŁADNIKI:

* 4 większe buraki (ok. 800 g)
* 300 g zielonych winogron bez pestek
* garść rukoli
* garść orzechów włoskich

na dressing:
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki musztardy
* 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego (Aceto balsamico)
* 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
* 2 łyżki dżemu lub galaretki z czarnej porzeczki (koniecznie tego)
* 4 łyżki oliwy
* 1 łyżka chrzanu śmietankowego
* pieprz
sałatka z buraczków, rukoli i winogrona.JPG

Buraki umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Winogrona umyć i poprzekrajać na pół. Rukolę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Orzechy nieco posiekać.

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Dobrze popieprzyć.
W dużej misce wymieszać buraczki, rukolę, winogrona i orzechy. Zalać dressingiem i jeszcze raz przemieszać. Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić do lodówki na jakieś pół godziny, by sałatka się przegryzła.
P1170909.JPG
  • awatar Never Say Never Again: zapiszę przepis ;)
  • awatar ROCHELE: ciekawy przepis, ale u mnie w domu to tylko ja bym jadła, bo maż to za takim łaczeniem smaków i nowościami nie przepada:)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakoszka
 
Jest sobota. Mój Kapsel wyjątkowo ma dzisiaj wolne. Zajął się już nawet sprzątaniem, a ja w ramach rekompensanty postanowiłam nam upichcić jakieś smakołyki.
Na dobry początek kolorowa sałatka, która potrafi wyczarować uśmiech na twarzach moich facetów. Zresztą co tu gadać, takie sałatki ja sama uwielbiam.


SKŁADNIKI (na 4 talerze):

na sałatkę:
* 3 spore garście roszponki lub jakakolwiek inna ulubiona zielona sałata
* 2 owoce kaki
* ok. 200 g pomidorków koktajlowych
* 1 czerwona cebula
* 1 garść orzechów nerkowców

na dressing:
* 1 owoc kaki
* 1 pomarańcza
* 2 - 3 łyżki oliwy
* 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 1 opakowanie przyprawy do sałatek typu knorr
* sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej zielony)
sałatka pazdziernikowa z roszponki, pomidorkow i  owocow kaki.JPG

Orzechy zalać na 10 - 15 minut ciepłą wodą.
Roszponkę lub inną zieloną sałatę umyć, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem i rozłyżyć na talerzach.
Dwa woce kaki obrać cieniutko ze skórki, pokroić na kawałki i rozłożyć na sałacie.
Pomiodorki poprzekrajać na pół, cebulę pokroić w piórka. Wszystko ułożyć na talerzach. Dodać odcedzone na sitku orzechy.

Przygotować dressing. Owoc kiwi obrać ze skórki i drobniutko go pokroić i zmiksować w blenderze. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do musu z kaki. Dolać oliwę, posiekana natkę pietruszki, przyprawę do sałatek. Wszystko ponownie zmiksować lub dobrze wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Dressing podać osobno do sałatki. Każdy niech sobie nałoży ilość według uznania.
P1170837.JPG
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Ogórki nie należą do tych warzyw, które bym uwielbiała, ale chyba to zależy od tego, jak sie je przygotuje. Mizeria, ta wszystkim znana, z dodatkiem śmietany lub jogurtu stanowczo mi się znudziła. Postanowiłam więc zaryzykować i przygotować mizerię z musztardą.
Jak wyszło? Kochani, to jest to. Niby zwykłe ogórki, niby zwykła musztarda, a w sumie wyszło coś fajnego. Taka mizeria z pazurem. Mniam.


SKŁADNIKI:

* 1 duży sałatkowy ogórek lub kilka mniejszych
* 1 mała cebula
* ok. 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
* 3 łyżeczki musztardy
* kilka listków świeżej bazylii lub nieco świeżego koperku
* pół łyżeczki miodu (niekoniecznie)
* sól, pieprz, curry
mizeria z musztarda.JPG

Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Cebulę w kostkę lub piórka. Zioła posiekać. Wszystko wrzucić do miski, lekko osolić, popieprzyć i delikatnie przemieszać.

W osobnej miseczce dobrze wymieszać oliwę z musztardą oraz - jeśli wolicie lekko słodkawą nutę - odrobinką (pół łyżeczki) miodu. Nieco popieprzyć i doprawić curry. Tak powstały sos wmieszać delikatnie do mizerii. Całość odstawić na jakieś pół godziny lub więcej do przegryzienia. W tym czasie ogórki puszczą jeszcze wodę, więc przed podaniem warto jeszcze raz delikatnie przemieszać.
Smacznego.
P1170150.JPG
  • awatar Hypnotic Poison: Muszę spróbować, bo w takim wydaniu mizerii jeszcze nie jadłam
  • awatar Anetulka - być szczęśliwą: mój ulubiony sos do wszystkich sałatek - olej, miód, musztarda, pieprz i ocet winny - kocham :)
  • awatar RAF.: Ostatnio w gazeci eClaudia taką polecali
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Bulgur jest swego rodzaju tureckim kuskusem. Do tej sałatki możecie śmiało go zastapic np. kaszą jaglana. Będzie nawej zdrowiej, a myślę że smakowo całkiem podbnie.
Sałatka jest prosta w przygotowaniu, sycąca i smaczna. Zatem polecam.


SKŁADNIKI:

* 1 szklanka bulguru lub kaszy jaglanej
* 2 spore garście rukoli
* 180 - 200 g fety
* 150 g winogron
* sól

na dressing:
* 2 - 3 łyzki oliwy lub dobrego oleju
* sok wyciśnięty z 1 cytryny
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek (typu knorr lub podobna)
* pieprz
sałatka z bulgur, rukoli, fety i winogron.JPG

Jeżeli użyjecie do sałatki kaszy jaglanej, należy ją przelać na sitku wrzącą wodą i wrzucić do garnka. Dodać około 2 szklanki wody oraz nieco soli (mniej niż poł łyżeczki). Całość gotować na małym ogniu jakieś 7 minut. Potem kaszę odstawić z ognia, przykryć garnek pokrywką. Kasza sobie będzie dochodzić wchłoniając resztę wody.

W przypadku bulguru sprawa jest prostsza. Wystarczy zalać go 2 szklankami wrzącej wody, posolić, przykryć garnek pokrywką i odstawić na kilkanaście minut aż bulgur wchłonie całą wodę.

W tym czasie umyć i osuszyć np papierowym ręcznikiem rukolę i winogrona. Rukolę można nieco porwać na mniejsze kawałki. Winogrona poprzekrajać na połówki. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do dużej miski i delikatnie wymieszać.

Następnie dodać ugotowaną wcześniej na sypko kaszę jaglaną lub przygotowany bulgur.

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać Powienien on być dość kwaskowaty, więc można dodać nieco więcej soku z cytryny. Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić do lodówki na jakieś pół godziny, by sałatka się przegryzła.
P1170166.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Już kiedyś na blogu zamieszczałam przepis na drobiową sałatkę z winogronem: smakoszka.pinger.pl/m/7886167 . Dziś postanowiłam ją zrobić w nieco innej odsłonie. Właście inne są tylko kolory i smak sosu. Ale właśnie dlatego sałatka jest bardziej odpowiednia na takie upały jak teraz.


SKŁADNIKI:

* piersi drobiowe (ja miałam 4)
* kostka rosołowa
* 1 niecała łyżeczka curry
* kilka gałązek dowolnych świeżych ziół
* zielone winogrona bez pestek (ok. 500 g)
* 1 soczysta czerwona papryka
* 4 łyżki ziaren słonecznika

na sos:
* 3 łyżki delikatnej w smaku musztardy
* 1 łyżka miodu
* 2 - 3 łyżki soku cytryny
* 3 łyżki oliwy (najlepiej smakowej ziołej)
* 1 niecała łyżeczka curry

Piersi drobiowe pokroić na mniejsze kawałki i ugotować we wodzie z kostką rosołową, 1 łyżeczką curry i kilkoma gałazkami świeżych ziół.  Odcedzić i odstwić by mięso przestygło. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Winogrona umyć i najlepiej poprzekrajać na półowki. Umytą paprykę pokroić w cienkie paseczki. Wszystko to wrzucić do miski.

W osobnej misce wymieszać musztardę z sokiem cytrynowym, oliwą, miodem i 1 niecała łyżeczką curry. Dressing wmieszać do sałatki.
Sałatkę odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny by się jeszcze przegryzła.
P1150887.JPG
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Jak przyjechał do nas Gąbka też serwowałam szpinakową sałatkę. Tym razem jednak z granatem. Gąbka granatem nie był zdziwiony, ale faktem,że sałatka była ze szpinaku owszem. Bardzo dobra była. Na pewno powtórzę.


SKŁADNIKI (na 4 talerze):
* 4 spore garście młodych liści szpinaku
* 1 ogórek sałatkowy
* ok. 450 - 500 g pomidorków koktajlowych
* 1 papryka (u mnie pomarańczowa)
* 1 granat

na dressing:
na dressing:
* nieco oliwy (ok. 60 - 80 ml) lub najlepiej ziołego oleju
* sok z 1 cytryny
* 1 łyżka dowolnych ulubionych posiekanych świeżych ziół lub 1 łyżeczka suszonych (u mnie były to świeża mięta i świeży koperek)
* sól, pieprz, miód lub cukier
18 - salatka z młodego szpinaku 2.JPG

Szpinak umyć, poodrywać grubsze ogonki (jak się chce), osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem i rozłyżyć na talerzach.

Z granatu wydobyć słodkie cząstki. Najlepiej robić to nad miseczką, aby wyłapać sok. W małej misce wymieszać sok z cytryny z dwoma lub trzema łyżkami soku z granatu. Posolić i popieprzyć. Dodać do tego zioła i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 10 - 15 minut.

W tym czasie pomidorki poprzekrajać na pół, ogórka w plasterki, paprykę w paseczki. Wszystko to ułyżyć na szpinaku. Dodać również cząstki granatu.

Sałatkę polać wcześniej przygotowanym dressingiem.
Smacznego.
18a- salatka z młodego szpinaku 2.JPG
 

smakoszka
 
Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią. Mój Kapsel twierdzi, iż szpinaku nie cierpi. Ale lubi wszelkiego rodzaju sałatki. Postanowiłam zatem zaserwować mu szpinak w postaci sałatki. Zjadł i chwalił. Kiedy mu później powiedziałam, iż sałatka była zrobiona ze szpinaku, był zdziwiony, że jednak to takie dobre.


SKŁADNIKI (na 2 talerze):

* 2 spore garście młodych liści szpinaku
* kilkanaście pomidorków koktajlowych
* pół ogórka sałatkowego lub kilka małych
* ok. 80 - 100 g sera feta
* pół lub 1 czerwona cebula

na sos:
* 200 g jogurtu
* 1 łyżka majonezu (niekoniecznie)
* 1 - 2 łyżki soku z cytryny
* 1 - 2 ząbki czasnku
* 1 łyżka dowolnych ulubionych posiekanych świeżych ziół lub 1 łyżeczka suszonych
* pół torebki przyprawy do sałatek typu knorr (niekoniecznie)
17 - salatka z młodego szpinaku 1.JPG

Szpinak umyć, poodrywać grubsze ogonki (jak się chce), osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem i rozłyżyć na talerzach. Pomidorki poprzekrajać na pół, ogórka w plasterki, cebulę w piorka, ser feta qw kostkę. Wszystko to ułyżyć na szpinaku.

Wymieszać wszystkie składniki na sos i podać osobno do sałatki. Każdy niech sobie nałoży ilość według uznania.
17a - salatka z młodego szpinaku 1.JPG
 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Jeśli będziecie mieli kiedyś ochotę na coś prostego w przygotowaniu, niskokalorycznego, egzotycznego w smaku i po prostu innego, to polecam wam te sałatkę. Wczoraj zrobiłam ją po raz pierwszy. Mi osobiście bardzo posmakowała, Kapslowi nieco mniej. Moja wczorajsza wersja była wegetariańska, ale do sałatki śmiało można dodać również ugotowane wcześniej drobiowe mięsko lub jakąś pokrojoną w kosteczkę drobiową węlinę.


SKŁADNIKI:

* 1 cebula
* 6 łyżek dobrego oleju lub oliwy
* 300 g ryżu
* 1,5 łyżeczki curry
* 700 ml bulionu (może być z kostki)
* 300 g selera naciowego (tylko łodygi)
* 1 dojrzałe mango
* pół pęczka świeżej kolendry
* sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
* sok wyciśnięty z jednej
* sól, pieprz, dowolne suszone zioła (u mnie koperek)
salatka z ryzu i magno.JPG

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać 2 łyzki oleju i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Dosypać ryż i chwilę go podsmażyć razem z cebulą (około 1 minutki). Następnie wlać bulion, wsypać 1 łyżeczkę curry i pół łyżeczki soli, zmiejszyć ogień i pozostawić ryż w spokoju, by się ugotował. Nie mieszać go już. Jak będzię prawie miękki można go ściągnąć z ognia i pozostawić garnek pod pokrywką, aż ryż całkowicie dojdzie. Powinnien być ugotowany na sypko. Jeśli jednak pozostanie nieco wody, należy go odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia. Gotowy ruż przesypać do jakieś dużej miski.

W tym czasie gdy ryż nam się gotuje, przygotować seler. Łodygi selera dobrze umyć i pokroić w około 1 centymetrowe kawałki. Postawić w jakimś garnku wodę by nam się zagotowała. Do wrzątku wrzucić pokrojony seler i blanszować go przez 3 minuty. Odcedzić, przepłukać zimną wodą. Wrzucic do miski z ryżem.

Mango obrać cieniutko ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Dorzucić do miski. Listki kolendry poodrywać od łodyżek i nieco posiekać. Wmieszać do ryżu. Wszystko dobrze posolić, popieprzyć i wymieszać.

Wymieszać w jakimś garnuszku sok z pomarańczy, sok z cytryny, 4 łyżki oleju lub oliwy, pół lyżeczki curry i 1 łyżeczkę dowolnych suszonych ziół. Marynatę tę wlać do sałatki.
Całość jeszcze raz przemieszać i odstawić na pół godziny do lodówki do przegryzienia.
P1150805.JPG
  • awatar Oliwia Art Deko: Podziwiam Twoje zdolności kulinarne :) Zapał do gotowania i to ,że masz jeszcze przy dzieciach, prowadzeniu domu i innych pasjach czas dzielić się tymi wszystkimi przepisami na blogu. Ja właśnie uczę się sztuki gotowania i już mam ochotę wykorzystać kilka Twoich przepisów :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Ostatnio dawałam wam takie przepisy, iz możnaby myśleć, iż w naszym domu się jada same niezdrowe rzeczy. Tak naprawdę to uwielbiamy owoce i wszelkiego rodzaju sałatki. I staram się by każdego dnia jakieś sałatki nam wyczarować. Czasem są to kolorowe sałatki z dużą ilością składników, a czasem takie najprostsze na świecie. Ważne, iż smakują nie tylko mi i Kapslowi, ale również dzieciakom.

Tę sałatkę z pomidorów wręcz uwielbiam, ale w naszym domu wszyscy lubimy pomidory. Kiedyś przygotowywałam ją z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu. Ostatnio wolimy wersję bez mlecznych produktów. Ważne by były pomidory, duuuużo pomidorów i jakieś świeże zioła.
U mnie najczęściej jest to świeże oregano, ale równie dobrze sprawdza się tutaj świeża bazylia.


SKŁADNIKI:

* kilka dojrzałych pomidorów
* 1 czerwona cebula
* kilkanaście gałązek świeżego oregano lub kilkanaście listków świeżej bazylii
* 1 łyżka oliwy lub Balsamico-Creme
* sól, pieprz
prosta saatka z pomidorow z cebula i oregano.JPG

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (wyciąć i wywalić przy tym szypułki, bo nie są dobre). Cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Zioła umyć, osuszyć nieco papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Jeśli mamy świeże oregano (jak u mnie) to najpierw urywamy listeczki od łodyżek. Do sałatki dodajemy bowiem same listeczki. Wszystko to wrzucić do dużej miski, dodać oliwę lub Balsamico-Crema.
Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Gotowe.
Proste a dobre.
P1150086.JPG
  • awatar doll_divine: uwilebiam taką sałatkę! A co do akcji z ziołem to mam coraz mniej czasu :p
  • awatar m3ry: uwielbiam takie najprostsze sałatki z pomidora. Kojarzą mi się bardzo z domem !
  • awatar Haniya: wlasnie tego jednak trochę współczuję osobom mieszkającym za granicą, ze o tej porze roku macie takie biale i sztuczne pomidory
Pokaż wszystkie (6) ›
 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
W domu miałam jedynie roszponkę, kawałek ogórka, kalarepę i truskawki. Ale przecież to wystarczająco dużo, by wyczarować pyszną sałatkę.
P1140604.JPG


SKŁADNIKI (na 4 talerze):

* 3 spore garście roszponki lub jakakolwiek inna ulubiona zielona sałata
* kawałek ogórka
* 1 kalarepa
* ok. 100 g truskawek
* kilka łyżek dressingu truskawkowego smakoszka.pinger.pl/m/18454208 (lub innego)

Roszponkę lub inną zieloną sałatę umyć, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem i rozłyżyć na talerzach. Ogórka i kalarepę obrać ze skórki i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy tarki. Rozłożyć na sałacie. Na koniec pokroić na małe kawałki truskawki i również dodać do sałatki.

Doskonały do sałatki jest dressing truskawkowy smakoszka.pinger.pl/m/18454208, ale można ją podawać z każdym innym ulubionym sałatkowym sosem.  
P1140606.JPG
  • awatar czarny motyl: w życiu bym nie pomyślała żeby połączyć roszponkę z truskawkami :o musi smakować nieziemsko.. a u nas w sklepach jak na złość chwilowy jej brak
  • awatar kokonowa: Ale mi narobiła teraz smaczku ;)pomimo dokuczającej dzisiaj migreny i problemow z żoładkiem
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakoszka
 
Zrobiłam te sałatkę po raz pierwszy i muszę przyznać, że naprawdę mi posmakowała. Zresztą nie tylko mi. Ma taki ciekawy, nieco egzotyczny, z lekką orzechową nutą smak. A przy tym jest prosta w przygotowaniu. Idealna do zabrania na jakąś imprezę, piknik lub do pracy w ramach drugiego śniadania. Serdecznie wam polecam.


SKŁADNIKI:

* 200 g długoziarnistego ryżu
* 2 szklanki mrożonego groszku
* 3 kalarepy
* 3/4 szklanki nerkowców lub migdałów w słupkach
* sól, pieprz

na dressing:
* 200 g kwaśnej śmietany
* 1 czubata łyżka majonezu
* 1 czubata łyżeczka masła orzechowego
* sok wyciśnięty z połówki cytryny
* 1 płaska łyżeczka curry
salatka ryzowa z groszkiem i kalarepa.JPG

Ryż przepłukać na sitku. Wrzucić do garnka. Zalać 1,5 litra wody, dodać sól i ugotować do miękkości, ale na sypko.
W czasie gdy ryż się gotuje obrać kalarepy i pokroić je w kostkę.
W osobnym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucić pokrojone kalarepy i groszek. Gotować jakieś 7 - 10 minut. Następnie odcedzić na sitku.  
Nerkowce lub migdały w słupkach podprażyć na suchej patelni.
W dużej misce wymieszać ugotowany na sypko ryż, kalarepę z groszkiem i orzechy. Posolić i popieprzyć.

Przygotować dressing miszając ze sobą wszystkie składniki. Dressing wmieszać w salatkę. Odstawić na godzinę do przegryzienia, wtedy sałatka smakuje najlepiej.

Smacznego
P1140421.JPG
  • awatar Bafka: @isseut: W słupkach też sa. Nie wiem czy tak się na nie mówi, ale to takie pokrojone wzdłuż jakby na ćwiartki. Te w płatkach są pokrojone na cieniutkie plasterki.
  • awatar Zielony Ludzik: Pychota, wlasnie zajadam :d
  • awatar Bafka: @isseut: To juz lepiej wez jakies inne orzechy, albo migdaly w calosci (ale bez skorek) i nieco je posiekaj. Platki sa za cieniutkie. W tej salatce owy dressing, ktory ma specyficzny smak dzieki maslu orzechowemu nieco potem wchlania sie jeszcze w ryz i orzechy wlasnie. Dlatego lepiej by byly one nieco grubsze, bo tak za bardzo namiekna i bede ciapkowate.
Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakoszka
 
Sałatki czy surówki wszelkiego rodzaju goszczą na naszym stole dość często. Ta jest jedną z tych, które robi się szybko i zawsze smakują. A co dla mnie ważniejsze, smakuje ona również moich chłopakom. Serdecznie wam polecam.


SKŁADNIKI:

* 1 kapusta pekińska
* 2 - 3 marchewki
* 1 mała cebula
* kilka korniszonych ogórków
* garść rodzynek
* garść orzechów włoskich
* 1 torebka przyprawy do sałatek typu knorr
* sól, pieprz
* 1 łyżka majonezu
salatka z  kapusty pekinskiej.JPG

Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Korniszony i cebulę pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do dużej miski. Wsypać przyprawę do sałatek, popieprzyć, posolić i wszystko wymieszać.
Orzechy i rodzynki wsypać do jakieś mniejszej miseczki i zalać ciepłą wodą. Odstawić na jakieś 7 - 10 minut. Potem odcedzić dobrze na sitku i dorzucić do sałatki.
Na koniec wmieszać do sałatki majonez, ewentualnie jeszcze posolić i popieprzyć.
Gotowe.
P1130837.JPG
  • awatar Rashid: Najlepsza surówka na świecie! Ja daję jeszcze kukurydzę :)
  • awatar Nortus & Potworna spółka: dawno pekinu nie kupowałem. muszę wrócić do niej, a Twój przepis zapowiada się pysznie.
  • awatar suszi13: Również uwielbiam, tylko dodaję więcej warzyw :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

 

Kategorie blogów