Wpisy oznaczone tagiem "sezam" (12)  

govegan
 
Kukurydza - teraz najsłodsza, niemal waniliowa, plus kilka kropel oleju sezamowego, szczypta soli dla wytrawnego smaku.

Mniam!
 

govegan
 
Lekki, przepyszny i pasujacy chyba do wszystkiego dressing z miso i sezamem:

3 łyżeczki pasty miso (jasna ma delikatniejszy smak, im ciemniejsza - tym smak bardziej brut ;) wybierajcie miso bez dodatku rybnego wywaru dashi!
2 łyżki lekkiego octu, ryżowego do jasnego miso, można dodać ciemniejszego do ciemnego miso
2 łyżeczki cukru trzcinowego, kolor - jw
1 łyżka świeżego imbiru, startego na drobnej tarce
(ewentualnie sam sok), można zastąpić wymieszanym z wodą suszonym

ewentualnie (mieć w pogotowiu): sok z limonki lub kwaśnej mandarynki / pomarańczy - jeśli dressing będzie mdły, olej sezamowy - kropla czy dwie dla aromatu, szczypta świeżo uprażonego sezamu lub tahini, 2 łyżki wody - jeśli lubimy rzadszą konsystencję.

Wymieszać, gotowe.

A tu gęsty, wyrazisty oraz kremowy przepis prosto od Francisa, przetłumaczyłam i dodałam swoje uwagi:



100g dowolnych warzyw - tu fasolka, ale będzie pasować do szpinaku, mixu świeżych czy jesiennych
3 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu
2 łyżeczki wody (lub wody wymieszanej z odrobiną miso czy pół na pół z sosem sojowym, do smaku)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
 

govegan
 
Choć najgorętsze dni już za nami, to nadal apetyt na chrupiące i kolorowe warzywa na stole nie opuszcza.

No i grzebiąc sobie po internetach przypomniałam sobie różne takie...

...a magdalenką moją okazała się surówka z marchewki. Otóż opowiedzieliśmy sobie kiedyś ze znajomymi jak się robi surówkę z marchewki - i okazało się, że przepis na tak prostą rzecz nie powtórzył się ani razu - marchewkę podawano ze śmietaną ale i bez, z chrzanem, jabłkami, ananasem, rodzynkami i kokosem, jogurtami, majonezami... wyliczeniom nie byłoby chyba końca ;) a to przecież tylko jedno danie, żadna tam kuchenna rocket science.

Patrzę na fasolkę i na dziwny szpinak, który wyrósł niespodziewanie - przypomniałam sobie o dressingach opartych na sezamie, paście miso i pięknie pachnącym oleju sezamowym.

temat rozwinę niebawem ;) ktoś ma jakieś własne sezamowe etc. przepisy do polecenia?
 

geneva
 
Prawdziwe ziarno sezamu to klucz do największego skarbu – zdrowia. Podnosi ono życiową energię, reguluje trawienie, wzmacnia kości, odmładza.

Sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witamin z grupy B. Sezam ze względu na zawartość sesamolu i sesamolinę, zalicza się też do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki zapobiegają procesom starzenia się skóry.


Nasiona sezamu indyjskiego są bogate w :
alaninę,
arganinę,
cholionę,
fenyloalaninę,
glicynę,
histydnę,
izoleucynę,
kwas glutaminowy,
kwas palmitynowy,
kwas stearynowy,
kwas szczawiowy,
kwas taninowy,
lecytynę,
leucynę,
lizynę,
metioninę,
prolinę,
saponiny,
serynę,
treoninę,
tryptofan,
tyrozynę,
walinę,


Sezam indyjski zawiera:
54% tłuszczu,
20% białka,
13,4% węglowodanów,
5,7% wody,
3,7% popiołu.
100 gram nasion sezamu dostarcza:

851 mg potasu,
647 mg fosforu,
578 mg magnezu,
415 mg wapnia,
122 mg sodu.




sezam470.jpg


67ab2255eb4b744b83b0e2380998d2c4.jpg
 

tasteofjoy
 
Obrzydliwie słodka, zapychająca i kaloryczna. Moja ukochana - CHAŁWA. :o

DSC_0220.JPG

*SKŁADNIKI*

- 200g sezamu

- 4 łyżki miodu

-  garść dowolnych bakalii (rodzynki, morele, żurawina, pistacje, śliwki, figi itp.)

- aromat (opcjonalnie)

DSC_0227.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Sezam prażymy na suchej patelni (trzeba uważać żeby się nie przypali, bo będzie gorzki). Następnie mielimy go w młynku do kawy do uzyskania kleistej konsystencji.

Miód podgrzewamy by się roztopił. Bakalie rozdrabniamy.

Sezam, miód i bakalie mieszamy łyżką lub w blenderze. W razie potrzeby ugniatamy ręcznie.

Z masy formujemy pożądany kształt (można użyć małych foremek, a przy dużej ilości formy do keksa; u mnie bez foremki).

Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

DSC_0228.JPG

Gotowa chałwa. :)

DSC_0232.JPG

Jeśli o mnie chodzi, to domowa chałwa nie spełnia moich oczekiwań. Smakowo podobna, ale konsystencja jest lepka/mokra, a ja uwielbiam chałwę która się kruszy. Jako rasowy chałwożerca wybieram gotową wersję, ale polecam Wam wypróbować domowy sposób, by mieć porównanie.

DSC_0245.JPG

Smacznego! :)
  • awatar urodowapasjonatka: wygląda świetnie :D
  • awatar LadyChatNoir: Jak byłam mała bardzo lubiłam chałwę :)
  • awatar Elizabett: Ulubiony przysmak mojej mamy. Dzięki Tobie będę mogła zrobić jej pyszną niespodziankę :)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

pakamera
 
Ponizsze projekty�sa oble, piekne i doskonale leza w dloni.

Zastawa stolowa, Aldo Bakker:


.... Czytaj dalej : www.example.pl/oble-14617.htm
 

cosmopolitan
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
cosmopolitan:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
Cebula dymka
Sezam
Miód
Sos sojowy
Chili
Łosoś

*PRZYGOTOWANIE*
1.Kroimy dymkę
DSC02331.JPG

2. Prażymy sezam na suchej patelni (chwilkę)
DSC02332.JPG

3. Do miseczki wlewamy pół szklanki sosu sojowego i 1/5 szklanki wody, dodajemy dymkę
DSC02333.JPG

5. Dodajemy sezam i 2-3 łyżki miodu i chili .
DSC02334.JPG

6. Mieszamy aż się miodek rozpuści
DSC02335.JPG

7. Kroimy sobie Naszego łososia i dorzucamy do michy.
DSC02336.JPG


DSC02337.JPG

Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy na godzinkę do lodówki. Byle nie zadługo bo łosoś będzie za bardzo sojowy ;)

8. Wykładamy na blachę bądź kamionkę. wkłądamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy 15-20 minutek. W trakcie pieczenia można polewać sosem z miseczki.
DSC02338.JPG

9. Podajemy z warzywkami z patelni ;)
DSC02341.JPG

Przepis pochodzi od *Arabska Mamba*
arabskaguma.pinger.pl
  • awatar myhome: cudne te dania, ale dla mnie za często dodawane przepisy :P będę wchodzić od czasu do czasu :)
  • awatar Pingerowa książka kucharska: @myhome: wiem, że tworzy się spam, ale niestety kiedy już mam czas żeby coś dodać to dodaję po parę na raz, a dużo dziewczyn zgodziło się na dodanie ich przepisów (chyba ze 100) a dopiero przeglądnęłam blogi 10. + dodają również przepisy na bieżąco, więc jest ciężko ogarnąć to od początku. myślę, że jak się obrobie, to już nie będę tak spamować. :)
  • awatar katyn: o to wygląda smacznie!!!
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów