Wpisy oznaczone tagiem "smaczny obiad" (2)  

superstyler
 
Zwykle w szale gotowania, pieczenia i smażenia skupiamy się na wielkanocnym śniadaniu. U mnie śniadanie je się przez całą Wielką Niedzielę. Dopiero w poniedziałek mama przygotowuje obiad – zwykle również uroczysty, ponieważ przyjeżdża w odwiedziny dalsza rodzina.  Zawsze jest w stanie czymś ich zaskoczyć – tym razem na stół wjeżdża wielkanocna sarna…

admin-ajax (1).jpg

www.superstyler.pl/(…)poledwiczki-z-sarny-zurawina-…
 

zlotaaga
 
Witajcie!!! :)

Po długiej nieobecności wracam z nowym sprawdzonym pomysłem… ;)

Dzisiaj mam propozycję na obiadek … na prawdę polecam :)
Sosik myśliwski z mięskiem do tego ryż wg własnej receptury oraz pomidorki (w roli surówki ;) ). Troszkę czasochłonny ale przepyszny … mniam ;) Dzisiaj zrobiłam ten obiadek i mówiąc nie skromnie wszystkim smakował … jedli, aż im się uszy trzęsły :D

A oto przepis…

Do sosu potrzebujemy kawałek jakiegoś mięska (ja użyłam kawałek szynki). Kroimy je w kostkę i obtaczamy w mące – tak, żeby każdy kawałek był pokryty mąką (dzięki temu sos będzie gęściejszy). Smażymy mięso na oleju. Dodajemy troszkę wegety lub soli i odrobinę przyprawy myśliwskiej do sosów.
Na drugiej patelni podsmażamy na oleju jedną dużą cebulę posiekaną w pół talarki i 3 średnie marchewki pokrojone w paski. Cebulę posypujemy szczyptą soli. Smażymy do momentu aż cebula będzie podrumieniona, a marchewka trochę zmięknie.
W garnku wstawiamy wodę (w zależności na jaką ilość osób robimy obiad, ja robię jak dla wojska => 10 osób) ok.1,5-2l. Do wody wrzucamy 2xliść laurowy kilka zieli angielskich i wegetę do smaku (pamiętajmy że mięso, cebulę też troszkę solimy więc trzeba uważać żeby nie przesolić). Wszystko razem gotujemy.
Gdy cebulka z marchewką już się dobrze podsmaży, wrzucamy ją do garnka z gotującym się bulionem. Następnie wrzucamy podsmażone mięso i razem gotujemy ok. 30min, aby wszystkie składniki się dogotowały, a mięso „rozpływało w ustach”. W międzyczasie musimy od czasu do czasu zamieszać aby nic się nie przypaliło i nie przywarło do spodu garnka.
W zimnej wodzie rozrabiamy sos myśliwski (ja użyłam Winiary, a sos rozrobiłam w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu, aby nie wyszedł za rzadki). Oczywiście nie musowo go dodawać ale ja dodaje w celu wzmocnienia smaku. Wlewamy do garnka, razem gotujemy i całość od czasu do czasu mieszamy.
Po upływie 10min prawie gotowy sos doprawiamy do smaku, dodajemy troszkę przyprawy „Małgośka” ,  troszkę przyprawy myśliwskiej do sosów i odrobinę suszonych zmielonych borowików.
Całość gotujemy jeszcze 10min.

Moja propozycja podania obiadu…  ;)

Sos możemy podać z ryżem doprawionym wg mojej receptury (Do garnka wlewamy wodę dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, osalamy wegetą, dodajemy przyprawę curry i kurkumę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy ryż (na 3szkl. wody wsypujemy 1 szkl. ryżu)i gotujemy do miękkości, czyli ok.15-20min. Ryż jest gotowy gdy jest miękki, a cała woda została wchłonięta.)

Jako surówkę możemy podać pomidory ze szczypiorkiem i koperkiem :d

Całość obiadu przedstawia zdjęcie poniżej…

Smacznego!!! :D

Zdjęcie0548.jpg
 

 

Kategorie blogów