Wpisy oznaczone tagiem "smakołyki" (81)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

arancia96
 

IMG_1998.jpg


300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 żółtka
250 g margaryny
3 łyżeczki przyprawy korzennej


Z podanych składników zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkowuję. Wycinam foremkami w kształcie serca ciasteczka.
Piekę 12 minut w 210 st. C.
Dekoruję białym lukrem.


IMG_2000.jpg
 

tasteofjoy
 
Ciasteczka, które uwielbia cała moja rodzina. Są proste w wykonaniu i nie wymagają wymyślnych składników. Najlepiej smakują pierwszego i drugiego dnia po upieczeniu.

rbsnrxj.jpg

*SKŁADNIKI (na 2 blaszki)*

✔ 25dkg twarogu półtłustego

✔ 25 dkg mąki pszennej

✔ 25 dkg masła

✔ rozkłócone jajko

✔ cukier do posypania

*PRZYGOTOWANIE*

Masło dokładnie siekamy z mąką i serem. Zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na 3-4mm i wycinamy kształty foremkami.

Smarujemy jedną stronę ciastek jajkiem i posypujemy cukrem (można też "maczać" ciastka w cukrze). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 20minut w 180 stopniach.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Najlepiej smakują mi ciasteczka posypane (nie maczane) białym cukrem (te z cukrem trzcinowym są bardziej twarde i słodkie), ale to już kwestia gustu.  Dobrze jest zrobić po trochę każdych, by wyczuć co nam pasuje najbardziej.

:)
Pokaż wszystkie (5) ›
 

ubieranka
 
Jak wyglądają Twoje smakołyki na świątecznym stole? Przygotowujesz pyszne pierniczki na święta? :)

www.ubieranki.eu/gry/pieczenie-ciast.html


1954c9847615fc208354b1624c29c2d1.jpg
 

epartnerzy
 
Uwielbiasz słodycze? Twoje marzenie to smakołyki, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Zapewniające rozkosz dla podniebienia przekąski to nie mit. I dowodem na to jest cała zawartość tej książki – 60 przepisów na desery, które uszczęśliwią Twoje kubki smakowe.  Jeśli nie możesz żyć bez słodkości, często sięgasz po słodkie co-nieco i potem dręczą cię wyrzuty sumienia, jeśli wydaje ci się, iż coś takiego jak zdrowe słodycze po prostu nie istnieje, a to co zdrowe nie może być przecież równocześnie smaczne – jesteś w błędzie! Nie musisz odmawiać sobie słodkiego smaku. Łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w  codziennym menu. Jedz je bez poczucia winy – to może wyjść Ci na zdrowie! Jak zresztą można nie skusić się choćby samą nazwą? Pochwała lenistwa, tiramisu na diecie i wreszcie coś konkretnego J - żelazna lemoniada. Sprawdź podpowiedzi eksperta, wypróbuj smakołyki, które dzięki zawartości odpowiednio dobranych składników – w tym orzechów, kasz i suszonych owoców – wzmocnią Twój organizm w sposób naturalny. Wiele przepisów uzupełniają informacje o realnych korzyściach, które przynosi jedzenie poszczególnych składników, a wszystkie zdjęcia przygotowała sama autorka. Podobno ładne jedzenie silnie działa na zmysł smaku. Sprawdź, czy deser „Źródło młodości” równie dobrze smakuje, jak wygląda.

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana.  Znana m.in. z roli w lubianych serialach „Rodzina zastępcza” oraz „Hotel 52”. Mama trójki dzieci. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Współautorka książek kulinarnych  (m.in. Przemytnicy groszku i marchewki). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.


darmowy fragment:
aspiracja.com/(…)slodkie_i_zdrowe_ebook.pdf…

Pełna wersja:
epartnerzy.com/(…)slodkie_i_zdrowe_p94822.xml…


W Salonie Cyfrowych Publikacji ePartnerzy.com - GWARANCJA 100% SATYSFAKCJI, a także gwarancja najniższej ceny ZAPEWNIONA!

******
Więcej publikacji pod adresem:
epartnerzy.com

SŁODKIE I ZDROWE - ebook.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ubieranka
 
Jakie smakołyki lubisz najbardziej? Pochwal się na Ubieranka i zagraj w gry pieczenie ciast!

www.ubieranka.pl/gry/pieczenie-ciast.html

Screenshot - 2015-10-01 , 13_48_12.jpg
 

laszczenie
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

imwhatim
 

piekne-piaskowe-ciasto-d.jpg


Obrazkowy przepis na szybkie i przepyszne ciasto ;* Smacznego !
 

kasiekpe
 
Budyń... słodki smak dzieciństwa. Pożywny i kremowy, znakomity z malinowym sokiem. Szkoda, że najczęściej kupujemy budyń w proszku zamiast przygotować go samemu - a przecież to takie proste, a co najważniejsze taki budyń jest o niebo lepszy od tego ze sklepu.

DSCF5828.JPG


Składniki:

* 0,5 litra mleka
* 100 ml śmietany 30%
* 1 laska wanilii
* 2 żółtka
* 60 - 70 g cukru z wanilią
* 40 g mąki ziemniaczanej

250 ml mleka i śmietanę wlewamy do garnuszka. Z przekrojonej na pół wanilii wyskrobujemy nasionka i wrzucamy je do garnuszka z mlekiem, wrzucamy też wyskrobane laski. Stawiamy na średnim płomieniu.
Do drugiego naczynia wlewamy pozostałe 250 ml mleka, wbijamy żółtka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Dobrze mieszamy do rozpuszczenia składników.
Gdy mleko w garnuszku zacznie wrzeć, wyciągamy z niego strączki wanilii i zdecydowanym ruchem wlewamy płyn z mleka, mąki, cukru i żółtek, ciągle mieszamy, do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
Gorący budyń przelewamy do miseczek i podajemy.

DSCF5829.JPG


Ten i więcej przepisów znajdziecie na panikawkuchni.blogspot.com :)
  • awatar meredith85: ale narobiłas mi ochoty, nie pamietam juz kiedy jadłam budyń
Pokaż wszystkie (1) ›
 

kasiekpe
 
Mała czarna - czyli mocno czekoladowa babeczka. Intensywna w smaku, nie za słodka, wilgotna, długo świeża i uzależniająca. Zachwyci wszystkich fanów czekolady.

Składniki:

* 140 g masła
* 80 g dobrej, gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
* 1/2 szkl. ciemnego kakao
* 3/4 szkl. mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 2 duże jajka
* 3/4 szkl. cukru
* kilka kropel aromatu waniliowego
* 1/2 szkl. śmietany 12%
* szczypta soli

W rondelku z grubym dnem rozpuść masło i czekoladę, delikatnie podgrzewając. Gdy masa będzie gładka ściągnij rondelek z palnika i dodaj przesiane kakao, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstaw.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, aromat waniliowy i sól - dobrze ubij. Dodaj 1/3 ilości mąki, wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i znowu wymieszaj. Na koniec dosyp resztę mąki i wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników.
Piekarnik nastaw na 180* z grzaniem górnym i dolnym. Ciasto przekładaj do foremek, i piecz przez około 25 minut.

DSCF5601.JPG


DSCF5606.JPG


Przepis pochodzi z tej strony: www.malacukierenka.pl/babeczki-czekoladowe-najle…
  • awatar BrightLove: Wygląda pysznie :) Zapraszam do mnie ;)
  • awatar MYself♥: Apetycznie wyglądają :) Muszę wypróbować przepis!
  • awatar KasiekPe: Koniecznie! To są chyba najlepsze czekoladowe babeczki jakie jadłam.
Pokaż wszystkie (6) ›
 

kasiekpe
 
Coś dla fanów ciasta parzonego - ptysiowego a jako, że nie długo będzie Tłusty Czwartek - przepis jak najbardziej jest wart wypróbowania.
Gniazdka znane również jako pączki hiszpańskie czy wiedeńskie są jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Delikatne, rozpływające się w ustach, odpowiednio słodkie - idealne. I mimo, że nie wyglądają jak dzieło sztuki, to smakują wybornie.

DSCF5480.JPG


Składniki na ciasto:

* 1 szkl. wody
* 100 g masła/ bądź margaryny do pieczenia
* 200 g mąki pszennej
* 4 jajka
* szczypta soli

Składniki na lukier:
* 200 g cukru pudru
* 1 łyżka soku z cytryny
* 2-3 łyżki wrzącej wody

Ciasto:
wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć jednym ruchem wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ostudzić.
Do ostudzonego ciasta wbijać kolejno jajka, ciągle miksując.
Gładkie ciasto przekładać do szprycy (rękawa cukierniczego) i na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, formować krążki o średnicy 6 cm, po czym papier z uformowanymi gniazdkami przecinać na kwadraty, nie uszkadzając przy tym ciasta.
Olej rozgrzać do 180* C (ja do tego celu użyłam frytkownicy). Na rozgrzany tłuszcz układać partiami ciasto, papierem do góry, po czym, po 1 minucie delikatnie go usunąć. Smażyć gniazdka przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone przekładać na papierowy ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Wystudzić, po czym, polukrować.

Lukier:
cukier puder wymieszać z wrzątkiem i sokiem z cytryny. Lukrować nim pączki.

DSCF5478.JPG


Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
 

kasiekpe
 
Uwielbiam czekoladę... pod każdą postacią. Dzisiaj proponuje smaczne i szybkie do zrobienia babeczki, które do swojego wykonania wymagają, użycia tylko miski i łyżki.

Babeczki są wilgotne, słodkie, pachnące czekoladą i bardzo puszyste. Idealne do popołudniowej kawy.

DSCF5327.JPG


Składniki na około 12 babeczek:

* 2 szkl. mąki
* 0,5 szkl. cukru
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżeczki ciemnego kakao
* 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
* 1/2 szkl. oleju
* 2 jajka
* 1,5 szkl. maślanki

Posiekaj czekoladę na drobną kostkę. W misce połączyć suche składniki i posiekaną czekoladę. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Płyn przelać do suchych składników i wymieszać tylko do momentu, kiedy wszystko się połączy.

Masę przekładaj do foremek i piecz przez około 30 - 35 minut, w nagrzanym do 180* piekarniku.

Po upieczeniu wystudź na kratce.

DSCF5329.JPG


DSCF5331.JPG
 

kasiekpe
 
Zachęcona reklamami skusiłam się na nową czekoladę od Wedla z nadzieniem o smaku crème brûlée.
Kosztowała około 8 zł (można kupić taniej - niestety przekonałam się o tym później) za 289 g produktu.

DSCF5316.JPG


Producent na opakowaniu umieścił informację: "Crème brûlée to krem ze śmietanki i żółtek z warstwą chrupiącego karmelu na wierzchu. Jest klasykiem wśród deserów, po raz pierwszy został opisany już w 1691 r. w książce kucharskiej słynnego francuskiego szefa kuchni F. Massialota".

DSCF5319.JPG


Brûlée oznacza dosłownie spalony, przez co, w deserze otrzymujemy skórkę z karmelizowanego cukru.
W czekoladzie również możemy wyczuć zgrzytające kawałki cukru. Fajny efekt, ale jak ktoś liczy na gładką masę to się rozczaruje.
Czekolada sama w sobie jest dobra ale jest też tak słodka, że nawet mój "domowy pochłaniacz słodkości" zjadł trzy kostki i miał dosyć... ja odpuściłam po jednej, bo paliło mnie gardło.
Mam wrażenie, że jadłam czekoladę z nadzieniem toffi o lekko jajecznym smaku. Spodziewałam się czegoś innego.

DSCF5320.JPG


Nie koniecznie trafiłam w swoje gusta biorąc ją ze sklepowej półki. Nie to, że jest niedobra ale to nie jest to co, lubię. Może innym razem lepiej trafię w smak.

A Wy, jedliście już nowe czekolady od Wedla? Jakie są Wasze wrażenia?
 

kasiekpe
 
Przyznam się bez bicia, że pierwszy raz robię nadziewany makaron i żałuje, że nie robiłam tego wcześniej.
Co prawda, danie jest nieco pracochłonne ale na prawdę smak wynagrodzi długie czekanie.
Makaronowe muszle nadziane mięsem, otoczone lawiną pomidorowego sosu i oblane delikatnym beszamelem, to połączenie idealne.
Nie martwcie się także jeśli zostanie Wam trochę tego smakołyku - na drugi dzień, podgrzane pod przykryciem w piekarniku, jest równie pyszne.

DSCF5257.JPG


Składniki:

* około 25-30 dużych muszli makaronowych
* 500 g mielonego mięsa (ja użyłam wołowinę)
* około 300 g pieczarek
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* sól i pieprz
* ok. 80 g parmezanu

Na sos pomidorowy:

* 800 g pomidorów krojonych z puszki
* 1 łyżka oliwy
* bazylia (świeża lub suszona)
* sól i pieprz do smaku

Na sos beszamelowy:

* 2 kopiaste łyżki masła (lub margaryny)
* 2 kopiaste łyżki mąki
* 2,5 szkl. mleka
* gałka muszkatołowa
* sól i pieprz

DSCF5245.JPG


Makaron gotuj we wrzącej wodzie, osolonej wodzie przez około 5 minut. Po ugotowaniu odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.

Nadzienie: Cebule pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnie aby się zeszkliła, dodaj pokrojone na drobno pieczarki, podsmaż chwilę i dodaj posiekany drobno czosnek. Dodaj mięso i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Ostudź.

Sos pomidorowy: Pomidory przerzuć do rondelka, dodaj oliwę oraz posiekane liście bazylii (lub suszoną bazylię) wedle uznania. Dopraw i gotuj sos przez około 10 minut.

Sos beszamelowy: masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Do aksamitnej masy dolewaj porcjami mleko, ciągle mieszając. Gdy masa będzie gładka i kremowa dopraw solą, pieprzem i (najlepiej) świeżo utartą gałką muszkatołową.

DSCF5248.JPG


Nagrzej piekarnik do 180*C.
Cały sos pomidorowy przelej do naczynia żaroodpornego.
Przelej trochę beszamelu do nadzienia - tyle aby połączyć składniki. Wymieszaj. Napełniaj przygotowanym farszem muszle.
Nadziane muszle układaj luźno na sosie pomidorowym, polej je resztą sosu beszamelowego a po wierzchu posyp startym parmezanem. Danie przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25 minut, po upływie czasu ściągnij papier i zapiekaj jeszcze przez 10 minut aż ser na wierzchu zrobi się rumiany.

Podawaj gorące.

DSCF5251.JPG
 

kasiekpe
 
Kolejny przepis z książki Nigelli Lawson - Nigellissima, tym razem na pyszne, szybkie, domowe lody. Nigella zrobiła je o smaku kawowym a ja z racji tego, że jestem wielką fanką czekolady, lody czekoladowe.
Wyszły pyszne - słodkie, mleczne, inne niż te kupione w sklepie - moim zdaniem lepsze, chociażby z tego względu, że wiem co się w nich znajduje :)
I wcale mi nie przeszkadza, że mają milion kalorii - bo na poprawę humoru, będą idealne! :)

Składniki na około 800 ml

* 300 ml śmietany kremówki
* 175 g mleka skondensowanego (użyłam słodzonego)
* 2 łyżki rozpuszczalnego espresso (zamiast użyłam rozpuszczoną tabliczkę mlecznej czekolady)
* 2 łyżki likieru espresso (użyłam kieliszek likieru Sheridan's)
* 2 hermetyczne zamykane pojemniki o pojemności 500 ml

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij, powoli dodawaj mleko skondensowane - dalej ubijając, następnie dodaj pozostałe dwa składniki. Ubijaj aż zaczną tworzyć łagodne pagórki a masa będzie lekka i napowietrzona.
Napełnij masą pojemniki i wstaw do zamrażarki na 6 godzin albo na całą noc.
Wyciągnij na 10 minut przed podaniem, żeby lekko odmarzły. Podawaj.
DSCF5226.JPG
 

kasiekpe
 
Dzisiaj na obiad babka ziemniaczana czy inaczej kartoflak. To smak, który przynosi ukojenie, rozgrzewa w chłodny dzień i poprawia humor. Kocham jego chrupiącą skórkę i kremowy środek. To jedno z najprostszych i najmniej wymagających dań jakie można by wymyślić na obiad.
DSCF5210.JPG


Składniki (zależne od wielkości porcji jaką chcemy uzyskać)

* 4 średniej wielkości ziemniaki

* 1 średnia cebula

* 1 cienka kiełbasa (możemy dodać też boczek; kiełbasy dajemy według potrzeb)

* 1 jajko

* 1 łyżka mąki

* sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku

* 1 łyżka oleju

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni - uważając aby się nie przypaliła. Kiełbaskę pokrojoną w półplasterki dodajemy do smażącej się kiełbaski i jeszcze chwilę smażymy. Do masy ziemniaczanej dodajemy podsmażoną cebulę i kiełbasę, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy. Masę wykładamy na foremkę i wstawiamy do nagrzanego do 180* piekarnika i pieczemy przez około 1:00 - 1:30 (w zależności od wielkości formy). Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami (lub bez).

DSCF5211.JPG


DSCF5214.JPG
  • awatar meredith85: uwielbiam kartoflaka, czesto mi babcia robiła :) kurde musze zrobic sobie na obiad :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

kasiekpe
 
Bardzo lubię gofry. Będąc na wakacjach w Belgii, zostałam uraczona ichniejszymi goframi. Były pyszne! Słodkie, delikatne jak chmurka, z wierzchu lekko chrupiące, tłuściutkie i pachnące. Coś wspaniałego.

Na dzisiejsze śniadanie podałam gofry z przepisu z tej strony www.brutsellog.nl. Wyszły dobre - pulchne, delikatne, lekko słodkie. Są warte wypróbowania... ale to nadal nie jest to. Poszukiwania belgijskich gofrów idealnych dalej trwają.
DSCF5062.JPG

Składniki:

   4 jajka (białka oddzielić od żółtek)
   250 g mąki
   2 łyżki cukru (w przepisie była 1 łyżka)
   1 opakowanie drożdży instant
   200 ml ciepłej wody
   300 ml ciepłego mleka
   100 g masła/margaryny - roztopionej

Rozgrzej gofrownicę.

Mąkę, cukier i żółtka jajek wrzucić do miski. W 200 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, a następnie wlać do miski z mąką. Później wlać roztopione masło i ciepłe mleko - wymieszać.

W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek. Przełożyć do ciasta, delikatnie połączyć.

Ciasto wylewać na formę do gofrów i piec na złoty kolor, gorące posypać cukrem pudrem, przełożyć na kratkę do lekkiego przestudzenia.

Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżemem, bitą śmietaną, owocami.
DSCF5069.JPG
  • awatar KasiekPe: @feel good: Gdybyś kiedyś miała zamiar sobie kupić, to kupuj o dość dużej mocy i typową gofrownicę a nie urządzenie typu 3w1, bo one się do niczego nie nadają.
  • awatar urodowapasjonatka: mniam :D
  • awatar Butterfly effect ♥: mniam . plisssska daj jednego ;)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

kasiekpe
 
Wszystkie osoby, które chociaż raz jadły moją pizzę, były nią zachwycone, nie mogły oprzeć się pokusie i krzyczały o dokładkę a na koniec prosiły o przepis. Nieskromnie stwierdzę, że moja pizza jest na prawdę pyszna! Ciasto jest mięciutkie, pulchne, delikatne, od spodu lekko chrupiące a z wierzchu kusi masa pysznych dodatków i ciągnący serek. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.


Składniki na ciasto:

* 500 g mąki
* 200 ml ciepłej wody
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 30 g świeżych drożdży
* 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
* 1 jajko

Dodatki:

* ketchup
* przyprawy: szuszone oregano i bazylia - obowiązkowo
* papryka - pokrojona w kostkę
* cebula- pokrojona w drobną kostkę
* pieczarki - pokrojone w plasterki
* wędlina np. szynka gotowana, mielonka - pokrojona w plastry
* oliwki
* wszystko to, na co macie w danej chwili ochotę :)
* utarty ser w dowolnej ilości
DSCF5022.JPG

Do ciepłej wody wrzuć rozkruszone drożdże, dodaj cukier i 1 łyżkę mąki (ująć z podanej wyżej ilości), wymieszaj i odstaw do momentu powstania grubej piany.
Do miski wsyp mąkę, sól, wrzuć jajko, wlej olej i spieniony płyn. Wyrabiaj ciasto do uzyskania elastycznej, gładkiej konsystencji. Uformuj kulę, lekko posmaruj olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut (do podwojenia objętości ciasta). Po tym czasie jeszcze raz wyrób ciasto, podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów (jeśli lubisz grubsze ciasto zwiększ grubość), przełóż na blachę* wyłożoną papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 180*C.
W między czasie ciasto polej ketchupem, posyp oregano i bazylią. Następnie posyp pokrojoną cebulą, papryką, pieczarkami, szynką (oraz inne składniki, na które masz ochotę) oraz utartym serem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
DSCF5029.JPG
  • awatar Jestem Arielka: też robiłam pizze w ostatni weekend :) u mnie było bez mięcha, ale za to z brokułem :)
  • awatar muchopacka: Od jakiegoś czasu chodzi za mną domowa pizza,jeśli goście proszą o dokładkę to chyba skorzystam z Twojego przepisu :)
  • awatar urodowapasjonatka: uwielbiam pizze :D
Pokaż wszystkie (5) ›
 

kasiekpe
 
Niedzielne popołudnie dłuży się i dłuży... jest mi nudno i czegoś mi brak. Czego? Oczywiście słodkiego "cośka". Takiego "cośka" przy którym się nie napracuję, a po zjedzeniu którego, będę ukontentowana.
Tym razem padło na drożdżówkę leniuszka, która jest tak prosta w przygotowaniu, że nawet początkujący sobie z nią poradzi a dodatkowym jej atutem jest to, że nie pobrudzisz sobie rąk jej wyrabianiem. Za ten brak wysiłku dostaniesz pięknie pachnące, puszyste i delikatne ciasto.
Naprawdę, wystarczy tylko chwila cierpliwości i drożdżówka będzie gotowa.

DSCF4994.JPG

Składniki:

   3 jajka
   50 gram drożdży
   0,5 szkl. cukru (jeśli lubisz mocno słodkie ciasto możesz dać więcej)
   0,5 szkl. roztopionego masła (możesz też z powodzeniem użyć oleju)
   0,5 szkl. ciepłego mleka
   2,5 szkl. mąki
   kilka kropel aromatu rumowego - według uznania

Wszystkie składniki wsyp w podanej kolejności do miski. Zostaw ciasto w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto będzie dość luźne. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posyp kruszoną i piecz około 35 - 40 minut w temperaturze 180*C - do złotego koloru.  
DSCF4996.JPG

Kruszonka:

   100 g masła
   100 g cukru (użyłam 50 g cukru z wanilią i 50 g zwykłego cukru)
   200 g mąki

Masło rozpuść w rondelku - nie pozwól mu się zagotować. Do masła wsyp cukier oraz mąkę. Mieszaj do uzyskania grudek.

DSCF4997.JPG
 

kasiekpe
 
Dzisiaj dodałam przepis na konkurs na blogu mojewypieki.com, podaje go również dla Was.
Ciasto wymyślone na spontanie, bardzo smaczne, inne, o ciekawej strukturze (dzięki niezmielonemu twarogowi oraz pestkom żurawiny).

DSCF4675.JPG


Sernik gotowany na ciasteczkowym spodzie z galaretką z suszonej żurawiny

Spód:
* około 15 herbatników pełnoziarnistych
* około 50 g masła

Ciasta rozdrabniamy w blenderze, dodajemy masło, blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:
* 200 g twarogu
* pół szklanki cukru
* 50 g masła/margaryny
* 1 jajo
* 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego/waniliowego
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
Cukier, cukier wanilinowy, budyń (w proszku) i margarynę zagotowujemy i trzymamy przez około 2 minuty, następnie dodajemy twaróg wymieszany z jajkiem i gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Gorącą masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Galaretka:
* około 100 g suszonej żurawiny
* 400 ml wody
* cukier do smaku (u mnie około 3 łyżek)
* skórka z ćwiartki cytryny
* 1 czubata łyżka żelatyny
Żurawinę zalewamy wodą, gotujemy przez około 15 - 20 minut bez przykrycia, dodajemy skórkę z cytryny i cukier. Mieszamy. Po upływie czasu mieszankę przelewamy do jakiegoś naczynia i blendujemy na gładką masę. Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, po czym wlewamy ją do gorącego płynu żurawinowego. Czekamy aż nieco przestygnie i lekko tężejącą przelewamy na ser. Zostawiamy do stężenia.

Składniki podane wystarczą na małą tortownicę w o średnicy 16 cm.

DSCF4671.JPG


Smacznego :)
 

 

Kategorie blogów