Wpisy oznaczone tagiem "sos" (122)  

darra45
 
Dariaa67: Tip na smaczny i całkiem zdrowy dip: mały jogurt grecki, 2 ząbki czosnku, sok z ćwiartki cytryny, garść płatków migdałowych, oliwa z oliwek do polania, odrobina soli do smaku.
Pyszne z pieczonymi warzywami.
  • awatar DARK TERRITORY: Wypróbuję ale jak nie będzie mi smakować to zapłacisz mi za to :P
Pokaż wszystkie (1) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

l0vethisday
 
l0vethisday.blogspot.com/2017/02/sos-spring.html NEW POST
Wiosna, cieplejszy wieje wiatr.. hehe. Brak śniegu, troszkę cieplej, ale nadal pochmurno i wietrznie. Chciałabym, aby zaświeciło słońce, które zmobilizowało mnie do działania. W mojej głowie tworzę plany jednak nie umiem ich zrealizować. Moim głównym celem w mojej głowie jest schudnięcie [...]

IMG_5882.JPG


b1.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

wikiland
 
WiKicia: Moja bluza ma przekaz #SOS
Snapchat-7688758317416447194.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kataszek
 
kataszek: Ostra soczewicowa z ozorkami
image.jpg

Makaronz z sosem zrobionym z 1 cebuli, główki czosnku,150 g szpinaku, 200 g boczku, połowy opakowania almette, do tego troszkę groszku i jogurtu . Doprawilam pieprz i posypałam parmezanem.
image.jpg

Krówka, na wierzchu migdały
image.jpg

ZamarynowałM też rano karczek na jutro i zrobiłam sos czosnkowy oraz koktail z mleka, banana i możonych jagód
image.jpg

A po pracy czakały na mnie
image.jpg
Pokaż wszystkie (10) ›
 

przepisyedyty
 
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 płaska łyżeczka miodu 
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
 

kataszek
 
Składniki:
Boczek ok 200g
Śmietana 18% 200g
2 żółtka
1 cebula
2 łyżki parmezanu startego
Sól pieprz
Makaron, u mnie pełnoziarniste spagetti
Są różne wersje carbonary, jeżeli boicie sie surowych jajek widziałam przepis z ugotowanymi jabłkami i starymi. My mamy jajka od dziadków, także wystarczy je spażyć i można dawać surowe.
Zaczynamy od ugotowania makaronu, ponieważ zrobienie sosu nie zajmuje dużo czasu.
W bardziej klasycznej wersji carbonary jest zazwyczaj tylko czosnek, ja wolę robić z cebulką( z czosnku też nie rezygnuję ale akurat nie miałam). Na dużej patelni podsmażam pokrojoną drobno cebulkę cebulkę na oliwie dodaję pokrojony boczek, gdy się zrumieni dodaję sól i pieprz do smaku i zdejmuję z ognia. Do śmietany dodaję 2 żółtka i parmezan i mieszam. Gdy makaron się ugotuję odcedzam go na sitku( ale nie przelewam wodą) dodaję go na patelnię,a do tego daję mieszankę żółtek, śmietany i parmezanu. Serwuję na talerz, można posypać makaron parmezanem lub pietruszką.
image.jpg


Sycący koktajl idealny na śniadanie. Do blendera wsypałem płatki owsiane ( ok 50g) zmiksowałam. Do tego dałam banana, pół jabłka i owoce lasu. Do tego wlałam trochę wody na rozruch, może też być mleko lub jogurt. Jak zwykle wsypałam po łyżce ostropestu plamistego i mielonego lnu. Posypałam nasionami chia.
image.jpg


Wczoraj założyłam sobie aparat na zęby (dół) także bedę eksperymentować z koktajlami .
Napiszcie mi swoje ulubione połączenia. Moje moźecie obejrzeć w tagu koktajle.
Pokaż wszystkie (4) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kataszek
 
Sos idealnie nadaje sie do mięsa lub jako samodzielne danie. Zdecydowałam sie na szybką wersje z makaronem, chociaż z płatkami ziemniaczanymi ten sos smakował mi bardziej. Przepis na 2 osoby. Całość zajmuje nie więcej niż 20 minut. Do sosu można dodać kurczaka, ale jak dla mnie nie potrzeba.
Składniki:
200 g kurek
200 g śmietany - ja miałam 12%
1 średnia cebula
Łyżka oleju rzepakowego lub masła
Sól pieprz
Pol łyżeczki curry
Garść pietruszki do posypani- ja nie miałam
Makaron ok 200g
Jeżeli jemy z makaronem to rozpoczynamy od nastawienia wody na makaron, który ugotuje się w czasie kiedy będziemy robić sos.
Zaczynamy od namoczenia kurek w osolonej cieplej wodzie by pozbyć sie piachu, powtarzamy tak by pozbyć sie ziarenek piachu.
Podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy kurki można je pokroić jeżeli trafią nam sie duże. Podsmażamy chwilę i dodajemy śmietane. Dusimy przez ok 5 minut i przyprawiamy
image.jpg

image.jpg
  • awatar xLacosteWoman: ja robię sos z kurek + białe wytrawne wino, pycha!! :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

kataszek
 
Było już Carry z patisonem, cukinią i papryką
kataszek.pinger.pl/m/22355232
Z pieczarkami i kurczakiem
kataszek.pinger.pl/m/23539832, z dynią, indykiem, groszkiem i marchewka oraz z kabaczkiem, groszkiem i marchewką najbardziej zbliżone do tego- kataszek.pinger.pl/m/22640021.
Za każdym razem podawałam w przepisie jogurt grecki, który można zamienić za mleczko kokosowe.

Składniki:
700g indyka
Ok 300 g mleczka kokosowego lub śmietany/jogurtu
Łyżka kurkumy
2 łyżki curry
Łyżeczka imbiru
Pol łyżeczki chili lub ostrej papryki
Pol łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki startej limonki lub cytryny
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku pokrojony drobno
1 łyżka soku z cytryny
Olej rzepakowy
Pieprz i sól
Mała cukinia/kabaczek
image.jpg

Zaczynamy od zamarynowania mięsa, które pokroiliśmy w kawałki, polewamy je sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami i posypujemy czosnkiem. Następnie na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy cukinię i dusimy ok 4 minuty, następnie dodajemy mięso podsmażamy je. Do całości dodajemy mleczko kokosowe, dusimy wszystko ok 5 minut i doprawiamy.
b2.pinger.pl/(…)image.jpg…
Podałam z ryżem posypanym słodką papryka
b1.pinger.pl/(…)image.jpg…
Moje allegro
allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7697598
 

austria
 
Bohaterem wczorajszego popoludnia zostaly Semmelknödel z sosem kurkowym.
20150825_184556.jpg


Semmelknödel, czyli kluski powstale z pokrojonej w kostke suchej bulki, znane sa nie tylko w Austrii, ale rowniez w Niemczech (podobne sa do Serviettenknödel, ktore roznia sie tym, ze zagniata sie jedna wielka kluche, a potem ja kroi-podobnie jak z czeskimi knedliczkami, ktore jednak sie roznia, bo zawieraja drozdze).

Przepisow na Semmelknödel jest mnostwo, kazda gospodyni ma swoj wlasny. Ja lubie ten: www.ichkoche.at/semmelknoedel-rezept-3141

Wczoraj robilam Semmelknödle dla mnie samej, w nastepujacych proporcjach, z ktorych wyszly dwie sztuki:
dwie garsci suchej pokrojonej w kostke bulki,
jedno jajko,
ciut mleka,
ciut maki (mleka i maki tyle, by wyrobic plastyczna mase odchodzaca od reki),
jedna mala zeszklona, pokrojona w drobna kostke cebula,
pietruszka
sol

Do bulczanych kostek wrzucamy zeszklona cebule, wlewamy mieszanke jajeczno-mleczna (lepiej najpierw mniej, potem mozna dolac), solimy, dodajemy pietruszke (ususzona lub swieza). Mieszamy i odstawiamy na piec minut, niech bulka wyciagnie wilgoc. Potem dodajemy maka i formujemy kulki.

Wrzucamy do gotujacej sie osolonej wody i na wolnym ogniu gotujemy przez okolo 10 minut.

20150825_185509.jpg


Teraz sos:

* kurki (u mnie chyba niecale 20 dag)
* mala cebula
* smietana
* sol i pieprz

Podsmazyc pokrojona w kostke cebule, dodac kurki, przesmazyc przez 10-15 minut, dodac smietane i doprawic.

Na koniec posypalam sobie suszona pietruszka. Mniam!
20150825_185815.jpg
  • awatar roisin: Zrobię z pewnością!
  • awatar Persephone: @roisin: To w ogole ciekawe polaczenie z dzisiejszej perspektywy chlopskie kluski z resztek i kurka, ktora dzis jest jednym z tych "lepszych jakosciowo" grzybow. Kiedys to wiadomo-przetwarzanie resztek i dary lasu.
  • awatar roisin: Dziś tak, faktycznie :) Jak we włoskiej - jakieś ludowe, proste danie i jebs trufla czy cos
Pokaż wszystkie (4) ›
 

 

Kategorie blogów