Wpisy oznaczone tagiem "suflet" (7)  

mb858
 
P3220133.JPG

Każdy suflet to jedno z lepszych posunięć w moim życiu. Suflet czekoladowy to zawsze gwarancja rozpieszczenia. I cóż zrobić, że kobiety kochają czekoladę- niezależnie od tego, że wiosna się zbliża - ja kocham ją ze stałością i oddaniem! :D

A co jeśli ta czekolada może być jeszcze niebiańsko lekka w smaku, choć ciągle gorzko intensywna...to może to być sufletowe niebo :)

Po pierwsze nie wolno Wam się przestraszyć, ze to trudne, nie do zrobienia, skomplikowane, i tak opadnie i tylko dobry i wprawiony kucharz jest w stanie go dobrze zrobić!

To opinie często prawdziwe, ale nie w przypadku tego przepisu! Uwierzcie wystarczy zrobić go dokładnie tak, jak napiszę i wyjdzie!

Można ostatni raz zgrzeszyć przed Świętami i zjeść go tak, jak ja na śniadanie!!!

Potrzebujemy:
4 jajek
60g gorzkiej czekolady
60g cukru
50g mąki
50g masła
250ml mleka

P3220124.JPG


P3220126.JPG


P3220127.JPG

Białka oddzielamy od żółtek, czekoladę ścieramy na tarce, mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy!

Do masła dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie było grudek, dolewamy ciepłe (nie gorące!!!)mleko, ciągle mieszamy powoli dodając po jednym żółtku...powinno pachnieć budyniem :) Jak tak, to się udało:) Białka ubijamy z cukrem i wsypujemy czekoladę- łączymy z masą z żółtek i wylewamy do wysmarowanych foremek masłem i posypanych nadprogramowym cukrem :),nie więcej niż do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 10 min w 180 st.C, potem kolejne 10 min w 210st.C i gotowe!!!

Podczas pieczenia nie wolno pod groźba śmierci otwierać piekarnika i podglądać, oczywiście suflety lekko opadną, to normalne, gdy wyciągniemy je z ciepła, ale i tak będą duże, lekkie i pyszne!

P3220129.JPG


P3220130.JPG


P3220135.JPG


Posypałam moje jeszcze cukrem pudrem i podałam z ciepłym sosem malinowym!
  • awatar Czekoladowa Dalia: Ty diable tak kusić mnie tutaj :P
  • awatar forseco123: mhmm zjadłabym , ale pora się wziąść za siebie ; P
  • awatar izakaa: bu jaka pyszota a ja dietuje;( Diablica z ciebie i kusicielka:)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

mb858
 
Uwielbiam śniadania, jeśli zdarzy mi się go nie zjeść, autentycznie cierpię przez kolejne godziny.
boli mnie głowa i na nic nie mam siły,a kolejna wypijana kawa pobudza tylko moją irytację!

Dlatego je jem, i przyznam, że jadam ciepłe śniadania. Uwielbiam omlety, jajecznicę z przecierem pomidorowym, zapiekane jajka, ciepłe bułeczki ze szpinakiem i fetą, ciaponatę, czy właśnie placuszki z cukinii.

Moja mama je wprost uwielbia, więc  skoro u mnie nocowała, bo wybieramy się na badania, to zrobiłam to co lubi :)


P3110076.JPG


cukinie obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach, po czym solimy i po chwili odciskamy z soków. Dodajemy np. na 2 małe cukinie łyżkę mąki kukurydzianej i jajko. mieszamy i smażymy na oliwie. Następnym razem wypróbuję masło klarowane...może być smaczniejsze!


P3110080.JPG


Do tego jogurt z solą i peperoncino,kiełki słonecznika, salsa z pomidorów suszonych i SMA-CZNE-GO :)



P3110081.JPG
  • awatar konserwaatystka: ojjj jak ja bym takie sniadanko zjadła :)
  • awatar h_w: Bardzo smacznie wygląda. :) Tez zawsze jem śniadanka. I z chęcią bym to zjadła, ale raczej nie na śniadanie... dla mnie trochę za ciężkie jak na rano. ;)
  • awatar RAF.: ja ich nie lubię, ale masz inny przepis! I nie rozwalają się, fajne :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

kciuk-pl
 
Okazuje się, że w grze jest parę przepisów kulinarnych. Ciekawe jak działają...

Link: www.kciuk.pl/Gotuj-ze-Skyrim-a76113
 

elpopo
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
elpopo:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kuchniaonline
 
To jest deser, ale raczej dla dorosłych niż dla dzieci.

Składniki:
8 jaj,
2 łyżki cukru pudru,
łyżeczka cukru waniliowego,
3 łyżki mleka,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka oleju i łyżka masła,
4 krążki ananasa z puszki,
3 łyżki rumu lub wódki z dodatkiem 2-3 kropli olejku rumowego,
szczypta soli

1. ananasy z puszki pokroić na drobne kawałki i skropić alkoholem, odstawić.
2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać mleko i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
3. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę i wymieszać z żółtkami.
4. Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą, wyłożyć masę i usmażyć pod pokrywką najpierw z jednej strony, potem z drugiej.
5. Na połowę grzybka nałożyć nasączone alkoholem ananasy, złożyć omlet i na żaroodpornym półmisku grzać 10 min. w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Smacznego ;)
 

kuchniaonline
 
Idealny przepis dla wszystkich lubiących wypieki z jabłek. Lekka i puszysta alternatywa dla naszej tradycyjnej szarlotki.

Składniki:
60dag jabłek
6dag masła
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
10dag obranych migdałów
masło i tarta bułka do formy
sok i otarta skórka z jednej cytryny

1.Umyte jabłka osuszyć, upiec w piekarniku i przetrzeć.
2.Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jabłka, sok oraz skórkę z cytryny.
3.Formę do sufletów wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
4.Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli.
5. Delikatnie połączyć z przygotowana wcześniej masą jabłkowo-jajeczną, dosypać posiekane migdały.
6.Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 30 minut.

Smacznego ;)
 

 

Kategorie blogów