Wpisy oznaczone tagiem "szarlotka" (63)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Przy okazji realizacji jednego z moich zleceń eventowych trafiłam do restauracji w Kraków Valley Golf & Country Club. Co tam zastałam?

65319757_512587745807538_6160345723788328960_n.jpg

Po pierwsze spodziewałam się miejsca lepiej urządzonego. Bardziej z klasą i elegancko. A tam ciemny lokal z nieciekawymi brązowymi fotelami.

69259803_538832623321829_4074679076223188992_n.jpg

Biorąc pod uwagę wysokie ceny to zarówno wystrój, jak i nieco opieszała kelnerka powinny się poprawić. Aby uregulować rachunek musiałam iść do baru
i poprosić o pomoc miłego barmana.

65055403_530442837490790_5001936938899341312_n.jpg

Na jedzenie złego słowa nie powiem. Smaczne
i świeże, a porcje słuszne. Zamówiłam kotleta, ponieważ głównie to tradycyjne, polskie danie miałam przetestować. Był bardzo dobry, a panierka nie odpadała, co oznacza, że do produkcji bułki tartej nie wykorzystano słodkich bułek.

65228450_377189026254172_4725461420085346304_n.jpg

Pierogi zgodnie z obietnicą zawartą w karcie były lekko pikantne, a szarlotka po prostu wyśmienita.

64865057_465912023983217_6960307318521069568_n.jpg

Czy polecam restauracje w Kraków Valley Golf & Country Club? I tak i nie. Jeśli przyjdzie Wam grać tam w golfa i zgłodniejecie, to z pewnością będziecie usatysfakcjonowani swoim daniem, ale nie uważam, aby było warto specjalnie jechać tam na kotleta.

65089751_2052031961769741_771779256286969856_n.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

naswoim
 
Zagubiona mama: Jutro koniec 2016 roku. Ja z tej okazji zrobilam ciasto, właśnie się piecze. Jabłecznik z jabłuszkami od babci na kruchym cieście z beza i kruszonką. Jutro zrobię sałtkę, chciałam coś innego niż gyros, ale mężul sobie zażyczył, no to będzie gyros :) Szampan picolo kupiony. Można witac nowy rok :) Zrobię tez taką roladkę z mięsa mielonego z szynką i serem żółtym. Mam nadzieje ,ze mi wyjdzie :)
Ciesze się ,że M. ma jutro wolne.
Byłyśmy z L. dzis w tym lidlu nic nie kupiłam, te sławne piramidki smaku, chyba tak to się nazywa, no zobaczymy czy to faktycznie takie dobre ;) No i mały zapas piratek zrobiony ;)
W rossmannie papiery do pakowania , torebki, wstążki ( w zalezności od sklepu ) po 1 groszu!
 

gdzietuwyjsckrakow
 

12584078_933086200072029_1985604824_n.jpg

Niedawno po bardzo długiej przerwie wybrałam się do Cafe Czekolada. To, co tam zastałam okazało się totalną katastrofą.
Parę lat temu, gdy odkryłam to miejsce miało swój klimat. Dekoracje kojarzyły się z Nowym Orleanem, co można było nawet połączyć z nazwą kawiarni, do tego było bardzo kolorowo. Żadne inne miejsce nie wyglądało w ten sposób, co sprawiało, że Cafe Czekolada była wyjątkowa. No właśnie była...

11655355_847282725319044_1944555880_n.jpg


11693204_847282731985710_1468905705_n.jpg

Teraz wygląda delikatnie mówiąc źle. Ten lokal w ogóle nie ma wystroju. Z dawnych kolorów i nowoorleańskich akcentów nie zostało nic. Dosłownie nic. Wnętrze przypomina obieloną przechowalnie stołów, krzeseł i podniszczonych sof. Kawiarnia, aż krzyczy o pomoc jakiegoś dekoratora wnętrz.

12625704_932143396832976_911079521_n.jpg


12576134_932143356832980_873811612_n.jpg


12575867_932143406832975_212751827_n.jpg

Nie zmieniło się natomiast to, że maja całkiem niezłą szarlotkę. Odpowiednio krucha, gdzie słodycz równoważy się z cierpkością jabłek. Do tego dobra kawa w niskiej cenie albo stanowczo za gęsta jak dla nie czekolada. Niestety w Czekoladzie nie zachwyca czekolada do picia. Przy takiej nazwie to powinien być ich największy atut. Są nim natomiast herbaty, których jest cale mnóstwo, duże i tanie. Mila panią za barem też można zaliczyć do atutów.

11324138_847282435319073_2064511976_n.jpg


11913108_869459579768025_1490860593_n.jpg

Podsumowując, kupcie tam kawę na wynos i szybko wyjdźcie, żeby nie oglądać tego tragicznego wnętrza.
Ogólna ocena 2/10.

12575834_932143380166311_113218094_n.jpg


12625636_932143436832972_2011367850_n.jpg


12625659_932143430166306_763593704_n.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

marcelinkawan
 
Planuję na dziś zrobić sobie smaczną szarlotkę. :)Potrzebuje jedynie dobrego przepisu :P
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

hisia1
 
Szarlotka uważana jest za tradycyjne ciasto polskie, choć tak naprawdę to wyrób cukierniczy pochodzący z Francji. Deser ten składa się z ciasta kruchego lub półkruchego oraz owoców. W Polsce nie wybrażamy sobie szarlotki upieczonej inaczej jak z jabłkami, jednak jako nadzienia możemy użyć także gruszek, moreli czy brzoskwiń.

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, którym nigdy nie pogardzę :) Robię ją dość często i to w przeróżnych wersjach. Dziś podzielę się przepisem na szarlotkę z bezą, która ostatnimi czasy zasmakowała mi najbardziej. Deser jest łatwy i tani w wykonaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.
więcej na: www.moje-idealia.pl/(…)przepis-na-szarlotke-z-beza.…

20150810_111619_Richtone(HDR).jpg
 

lanzarote
 
Lanzarote:
DSC01135.JPG


Składniki na kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, mocno schłodzić.

Jabłka pokroić w plasterki, oprószyć cynamonem.

60% schłodzonego ciasta ułożyć na blaszce, podpiec 15 minut.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, ochłodzić.

Delikatna budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju

Jajka ubić. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta i jabłka wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

xsysia25
 
Hej :) na weekendzie robiłam szarlotkę z kruszonką. Wyszła pyszna, zachęcam do skorzystania z przepisu :)



Składniki :

-4,5 szkl. mąki
-1,5 kostki margaryny
-0,5 szkl. cukru
-4 żółtka
-0,5 kubka śmietany
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kg. jabłek doprawionych cynamonem i cukrem


Wykonanie :

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść. Formę wyłożyć ciastem , dodać doprawione jabłka. Posypać kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec 45 minut w 180stC.



Składniki na kruszonkę :

-15dkg margaryny
-o,5 szklanki cukru
-10dkg mąki


Wykonanie :

Wszystko zagnieść i schłodzić. Zetrzeć na placek na tarku.
 

onlygirl1806
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

xsysia25
 
Hej :)Czy jest tu ktoś kto nie lubi szarlotki ? Chyba nie :P Dzisiaj podaję Wam przepis na przepyszną tradycyjną , amerykańską szarlotkę :)


Składniki (ciasto kruche) :

-420g mąki pszennej
-1 płaska łyżeczka soli
-2 łyżki cukru
-330g zimnego masła
-160ml zimnej wody


Nadzienie :

-4-5 jabłek
-35g mąki pszennej
-ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek
-szczypta cynamonu



Wykonanie :

Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować mikserem, aż całość będzie przypominać kruszonkę. Dodać 140ml wody i tak długo miksować, aż ciasto się połączy. Resztę wody dodać tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć). Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i szybko rozpłaszczyć go ręką. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Pod koniec chłodzenia można przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. Na cieście rozłożyć jabłka. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na 2- 3mm. Pociąć ciasto na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.
Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 210°C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50min. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor.
Pokaż wszystkie (5) ›
 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

maluchna
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

raspberrry
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

lostinmind
 
Pogoda robi się do bani (deszcz, burza), a Renia zjadłaby lody o smaku szarlotki ^^
 

medsja
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów