Wpisy oznaczone tagiem "szparagi" (23)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

zozol
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mamaija
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

pakamera
 
Czy zastanawialiscie sie kiedys, jak wygladalyby zdjecia osob, ktore spadly ze schodow, drabiny, .... Czytaj dalej : www.example.pl/wypadki-chodza-po-ludziach-36313.htm
 

pakamera
 
Cassandra Warner i Jeremy Floto w ramach promocji swojego studia stworzyli serie zdjec o nazwie ".... Czytaj dalej : www.example.pl/clourant-36422.htm
 

xirilla
 
Jako, że sezon na szparagi jeszcze trwa, postanowiłam zrobić obiad z wykorzystaniem tego warzywa. W internecie, na stronach z przepisami i fp o gotowaniu pojawia się teraz mnóstwo inspiracji ze szparagami w roli głównej.

Mi najbardziej przypadł do gustu ten przepis: www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

Niestety nie dostałam nigdzie w okolicy zielonych szparagów, za to białych było zatrzęsienie. W domu nie miałam mięty ani cytryny, a orzeszki pinii zastąpiłam prażonym słonecznikiem (uwielbiam i dodaję go do praktycznie każdego dania).

Moje szparagi z kaszą prezentują się tak:

DSC00007.JPG


DSC00008.JPG


DSC00009.JPG


DSC00010.JPG


DSC00011.JPG


Więcej o zaletach kaszy jaglanej można przeczytać tutaj kaszajaglana.eu/

Idąc za ciosem w weekend mam zamiar zrobić zupę - krem  białych szparagów. Polecam każdemu zabawę w kuchni i odkrywanie nowych smaków. W ten sposób możemy urozmaicić naszą codzienność i wprowadzić do diety zdrowe produkty.
  • awatar Przeznaczenie Opaki ♥: Prowadzisz wspaniałego bloga , którego codziennie z chęcią czytam !!:)
  • awatar lalunas_mum: @Przeznaczenie Opaki ♥: Dziękuję, miło mi bardzo :-)
  • awatar tica: Wygląda super i właśnie ostatnio zastanawiałam się czy nie spróbować szparagów, bo nigdy nie robiłam :)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

tasteofjoy
 
Dzisiejsze jedzonko wzbudziło duże zainteresowanie, dlatego wstawiam przepis. Prawdę mówiąc, to nic specjalnego, ot taka mini tarta z ciasta francuskiego, na którą można położyć dosłownie wszystko. Tak też uczyniłam, bo miałam resztki szparagów.

DSC_0562.JPG

*Składniki*

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
-  1 jajko
- pół pomidora
- kilka szparagów (ok. 6 sztuk)
- pół cebuli
- plasterek szynki
- pasek papryki
- sól, pieprz

DSC_0566.JPG

*Przygotowanie*

- Ciasto francuskie kroimy na 3 kawałki. Zawijamy brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy solą i pieprzem.

- Warzywa kroimy - cebulę w krążki, paprykę w paseczki, pomidora w plasterki/półplasterki. Szynkę rwiemy na kawałki. Szparagi gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - zostawiamy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki.

- Składniki dowolnie układamy na cieście. Można ponownie lekko posypać po wierzchu solą i pieprzem.

- Ważne żeby nie napychać nie wiadomo ile składników.

- Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

- Proponuję podawać ze świeżą bazylią.


*Tutaj przykładowe wariacje warzywne, tzw. nieład artystyczny.*

DSC_0574.JPG


DSC_0576.JPG


DSC_0578.JPG

Jak już wcześniej wspomniałam możecie kłaść dowolne warzywa. Uważam, że dla takiej małej porcji nie opłaca się specjalnie gotować kilku szparagów i jest to fajna forma podania, gdy zostaną nam resztki lub gdy robimy coś innego i możemy odłożyć kilka sztuk.
Pokaż wszystkie (12) ›
 

nieperfekcyjnamama
 
Zaczął się sezon na szparagi, jestem przeszczęśliwa :) To naprawdę wyjątkowe warzywo, kipiące składnikami odżywczymi (kwas foliowy, witaminy z grupy B, witamina C i K, wapń, magnez, żelazo). Jednak przede wszystkim cenię je za smak i łatwość w przygotowaniu. Przez najbliższy miesiąc mam zamiar jeść je jak najczęściej.

Jeden z moich ulubionych przepisów to szparagi w szynce, takiej surowej, długodojrzewającej, włoskiej, np. parmeńskiej (albo we włoskim boczku – pancetcie) albo np. szwarcwaldzkiej. Zawijam 3-4 szparagi w cieniutki plasterek, polewam odrobiną oliwy i wstawiam do pieca na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180st. Nie solę, bo szynka jest wystarczająco słona. Podaję z sosem majonezowym (na łyżkę majonezu – 2 łyżeczki octu balsamicznego, łyżeczka wody i pół startego czosnku). Gdyby nie moja bezmleczna dieta, majonez zastąpiłabym jogurtem. Pyszne i proste!

* Jestem fanką zielonych szparagów, nie trzeba ich obierać, wystarczy je umyć i odłamać stwardniałą końcówkę. Na białe nie mam jeszcze sposobu :/ A może są smaczniejsze? ;)
  • awatar Jestem tym co jem: Ja ostatnio zrobiłam szparagi na parze z sosem czosnkowym do obiadku ; ) Pycha!
  • awatar nieperfekcyjnamama: Baaaardzo zdrowo :) Moja wersja jest bardziej kaloryczna, ale jako małą przystawkę mogłabyś ją zaakceptować :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakolyki
 
SAM_2000.JPG


*SKŁADNIKI*
- szparagi 1 pęczek
- szynka dojrzewająca cienkie plasterki
- 1/2 szkl. bulionu
- 1/2 szkl. wywaru szparagowego
- 1 szkl. śmietany bądź jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka cukru

*PRZYGOTOWANIE*
Szparagi obieramy całe od dołu po same główki i odcinamy zdrewniałe końcówki
SAM_1985.JPG


SAM_1986.JPG

gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru,tak by główki nie były zanurzone
SAM_1987.JPG

gotujemy w zależności od grubości w przedziale 10-20 minut maksymalnie u mnie średniej grubości więc 15minut.
SAM_1988.JPG

odstawiamy szparagi do ostygnięcia. przygotowujemy sos:
SAM_1989.JPG

gotujemy na małym ogniu wszystkie składniki
SAM_1991.JPG

na koniec wrzucamy pokrojony szczypiorek
SAM_1994.JPG


SAM_1998.JPG

szparagi zawijamy w szynkę i zapiekamy 15 minut w piekarniku
SAM_1993.JPG

podajemy z ziemniaczkami :)
SAM_1999.JPG

Przepis pochodzi od *♥ Amarelka ♥*
amarelka.pinger.pl

_________________________

*EDIT*

Aniaserce - z przepisu Amarelki szparagi.JPG


Przygotowane z przepisu powyżej przez *♥ANIA♥*
Wikistrony:
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

mb858
 
P6020284.JPG

Za sprawą Blonde and the city (tu przepis:blondeandthecity.pinger.pl/(…)eksperymenty-kulinarn…) i miłością mego Lubego do polędwiczek, postanowiłam wypróbować przepis, nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła kilku modyfikacji. Zarzut mdłości marchewki- do kilograma marchwi dodałam sok z połowy pomarańczy i odrobinę ostrej papryki.I uwaga, jak przystało na puree nie dodałam masła- z pośpiechu zapomniałam :p Naszym zdaniem wyszło, jak należy, usłyszałam nawet, że możemy jeść to puree nawet codziennie. Polędwiczki bez zmian, szparagi miałam, więc użyłam...ale z sosem wg. przepisu Jamiego Oliviera: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy dijon, natka pietruszki, sól i pieprz! Mieszamy i polewamy ugotowane na parze szparagi.  

P6020285.JPG


P6020288.JPG
  • awatar madalenab: @Blonde and the city: bardzo smaczne, a co najważniejsze, wygląda na danie trudne i czasochłonne, podczas, gdy robi się je dosłownie 20 min! szczerze polecam!
  • awatar Nella: ten przepis mnie zainspirował :) i teraz ślinka mi cieknie :/
  • awatar madalenab: @Nella: Polecam, sprawdzone..i nie jest tak mega trudne, na jakie wygląda! :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

mb858
 
Korzystam z tych szparagów, póki można..jeszcze tylko 2 tygodnie, tego szaleństwa. Wczorajsza kolacja w domu to filet z kurczaka przyprawiony solą, czosnkiem, tymiankiem. Usmażony na oleju z pestek winogron. Do tego blanszowane szparagi, które układamy na filecie,posypujemy starta mozzarellą i wkładamy do piekarnika, do rozpuszczenia sera. W tym czasie smażymy na głębokim tłuszczu dufinki- ostudzone ziemniaki purre formujemy w kuleczki, obtaczamy w mące.

P5290239.JPG


P5290240.JPG

Smacznego!
  • awatar Czekoladowa Dalia: a ja u siebie nie mogę znaleźć świeżych szparagów :/
  • awatar madalenab: @Czekoladowa Dalia: póki co sezon na nie trwa w najlepsze, u mnie każdy supermarket je oferuje, panie z truskawkami i szparagami na dziko przy wejściach na osiedla ustawione, ale najlepsze i tak z targu!
  • awatar Czekoladowa Dalia: u mnie na rynku nie ma :/ mało kto je kupuje więc pewnie dlatego. Nawet pokusiłam sie do almy - były, ale już nie zbyt świeże.
Pokaż wszystkie (5) ›
 

kuchniaonline
 
Składniki:
40 szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
2 czerwone papryki
8 łyżek stopionego masła

1.Szparagi obrać i odciąć twarde końce.
2.Obgotować  w osolonej wodzie 2-3 minuty, przelać zimna wodą, odsączyc i odstawić na godzinę.
3.Polać oliwą, posolić, oprószyć pieprzem.
4.Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej.
5. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i przekroić na pół
6.Ułożyć na blaszce paprykę skórką do góry, skropić oliwą i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
7.Wyjąć, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 5 minut.
8.Obrać ze skórki, ułożyć obok szparagów i polać stopionym masłem

Smacznego ;)
 

 

Kategorie blogów