Wpisy oznaczone tagiem "toksyny" (27)  

ruda1990
 
Witajcie :)

jesien 3.jpg


Dziś na blogu nastrój iście jesienny. Byłam dziś na całkiem udanych zakupach. Pochwalę się być może  w kolejnym poście :)

Póki co, wrzucę parę zdjęć inspiracji. Parę zdjęć pięknej natury i kilka stylizacji.

jesien2.jpg


jesien 1.jpg


jesien 4.jpg


jesien 5.jpg


jesien 6.png


jesien 7.jpg


A co u mnie?
Plan z piciem owoców powiódł się w pewnym stopniu. Co prawda nie piję więcej ale bywały dni, że jakoś odpuszczałam. Byłam dziś w zielarskim i będę testować nowe produkty. Jakoś bliżej mi sercem tam do zakupów niż sklepach modowych. Co pewnie zresztą widać :) Plan oczyszczania organizmu rozpoczęty. Do picia obowiązkowo co rana dołącza po raz kolejny ziemia okrzemkowa.

ziemia okrzemkowa.jpg

[źródło:chemiadobasenu.pl]


Nie piszę o tym nic więcej. Przynajmniej na tą chwilę. Chciałam Wam tylko zwrócić uwagę na pielęgnację. Mam w tej chwili zajawkę na medycynę naturalną i spotkałam się z fajnym określeniem, które z doświadczenia wiem, że działa na wyobraźnię. ;)

Jeśli dbamy o siebie tylko od zewnątrz, czyli stosujemy peelingi, maseczki, makijaże itp to dbamy o siebie częściowo. Przypomina to dbanie o kontener śmieci, który od zewnątrz będzie wyglądał rewelacyjnie. Czysty, schludny. A otworzymy wnętrze i co zastajemy? Smród i rozkładające się jedzenie. Nie chcę straszyć. Nie w tym rzecz. Po prostu to brutalne porównanie wskazuje jak bardzo nie przykładamy wagi do oczyszczania organizmu z toksyn i chemii, którą mamy na codzień. Zawsze jest czas, żeby to zmienić. Decyzja należy tylko od nas samych. :)
  • awatar ωαℓ ѕιę тσ נєѕт мóנ śωιαт !: fajne płaszczyki *_* może i masz rację z tymi toksynami, ale : nasze babki , prababki nie stosowały żadnych oczyszczaczy organizmu i są zdrowsze niż większość osób które "zdrowo się odżywiają i aktywnie spędzają czas". Wszystko trzeba robić z głową i odróżnić prawdę od fikcji. W końcu każdy chce zarobić..
  • awatar Ruda1990: Jest trochę racji w tym co piszesz ale zwróć uwagę, że nasze babki znały i stosowały wiele naturalnych metod leczenia chorób i wykorzystywały także zioła. W tej chwili w przypadku grypy czy przeziębienia na wszystko przepisywane są antybiotyki. Co za tym idzie leczymy objawy a nie przyczynę. Warto także było by odnotować, że nasze babki żyły w czasach gdzie nie było tyle chemii w pożywieniu. Nie znały pestycydów, emulgatorów ani glutaminianiu sodu. Taka to różnica i powód dla którego skłaniam się do oczyszczania. Bo zdrowa dieta to niestety nie wszystko w tej chwili. Rozumiem podejrzenie zarobku ale z drugiej strony rozsądniej wydać jest pieniądze na coś powiedzmy naturalnego typu zioła czy np. spirulina czy ziemia okrzemkowa niż np. kolejny antybiotyk mechanicznie zapisany przez lekarza czy suplement diety z takimi dodatkami, że odechciewa się nawet na niego patrzeć. Indywidualna kwestia. ;)
  • awatar hairlovelo: Dobre porównanie, ja już dawno zrezygnowałam ze słodkich napojów, tylko coca cola czasem mnie złamie :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)jesienia-wskazana-jest-dieta-o… - Jesienią wskazana jest dieta oparta na kaszy jaglanej. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i zapobiega wychłodzeniu

Kasza jaglana powinna być podstawą wysoko odżywczych, jesiennych dań detoksykacyjnych – twierdzą dietetycy. Nieprzypadkowo
 

shivia
 
Wpis tylko dla znajomych
alvorada:

Wpis tylko dla znajomych

 

betijulia
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

bafika
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

bafika
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

jolantal
 
jlenart.pl/ostropest-plamisty/ - Ostropest plamisty tz. jego aktywny składnik -sylimaryna ma imponującą zdolność  do stymulowania syntezy glutationu. W niektórych przypadkach Sylimaryna może podnieść  poziom glutationu do 35%.

Ostropest plamisty jest od wieków stosowa
 

cherry-coke
 
Słyszeliście o niej?
Otóż, od jutra, a praktycznie od dzisiaj będą ją stosować.
Mam nadzieję, że zadziała!!:)

Moje posiłki będą wyglądać tak:
Ś: musli z banana, 3łyż płatków owsianych, 2łyż. miodu.
IIŚ: jabłuszko (malutkie!)
OB: musli (to ze śniadania)
K: musli.

+ wiadomix, butla wody i dużo herbat.
i dużo ćwiczeń.

Cieszę się na tę dietę!!!!:)

ps. taaak, wiem, że to monodieta. Wiem, że moze sie okazać niezbyt zdrowa. Wiem, ale to moje ciało i ja decyduje co do niego wkładam:D
  • awatar A.N.: Brzmi pysznie, daj znać jak efekty :)
  • awatar raisin: gumy do żucia odświeżają oddech.. przy wielodniowych głodówkach jest niezwykle uciążliwy.
  • awatar remettre: No to powodzenia z tą dziwną dietą ;]. Rzeczywiście monotonna i na pewno niezdrowa, ale jak powiedziałaś - Twoje ciało, Twoje życie.
Pokaż wszystkie (4) ›
 

kciuk-pl
 
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jakie zagrożenia kryją się we wnętrzu tej małej, błyszczącej buteleczki lakieru? Czy ten kosmetyk do paznokci może nam zaszkodzić?

Link: www.kciuk.pl/Male-conieco-dla-dziewczyn-o-szkodl…
 

sandrarecho
 
______________________________________________________________
INDEKS  GLIKEMICZNY. DEZINFORMACJA. ♥♥♥♥♥

MM.4.
MOTTO: PSEUDO  METODA, OPARTA  NA  MASIE  POMYŁEK  ORAZ  BIOLOGICZNYM  KŁAMSTWIE. *****  

POLACY  CHCĄ  BYĆ  SZCZUPLI  I  ZDROWI  DLATEGO  MÓWIĄ,  DOŚĆ  SZERZENIA  NIEPRAWD  I  KŁAMSTW:
Ze strony piewców i propagatorów Tzw. Indeksu Glikemicznego.

DWA  NIEZALEŻNE  OŚRODKI  DIABETOLOGICZNE:
Oraz UOKiK przeprowadzą badania mające na celu pełną identyfikację tabel oraz teorii o tzw. Indeksie Glikemicznym, którego wskaźniki cyfrowe mające pokazywać odpowiedni wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu, zawierają ogromnie dużo błędów merytorycznych przyczyniając się od 15 lat do wzrastania fali otyłości i cukrzycy typu 2, u Polaków.

PO  TYCH  BADANIACH  IDENTYFIKUJĄCYCH  PRAWDZIWE  OZNACZENIE:
Pokazujące wzrost poziomu cukru po spożyciu produktów, sprawa zostanie przekazana na powrót do Prokuratury, a następnie skierowana do Sądu. Po drobiazgowej i pełnej ocenie sądu nastąpi odpowiednia fala wniosków odszkodowawczych ze strony Polaków otyłych i chorych na cukrzycę typu 2, a powodem takiego Ich stanu zdrowia było i jest nadal dostosowanie jadłospisu do zaleceń tzw. Indeksu Glikemicznego, pełnego błędów merytorycznych i nieprawd biologicznych.

WG  TEGO  IG,  TO  PO  CZEKOLADZIE  70%  CACAO:
Się chudnie, a tłuszcz z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka wydala zgodnie z tą bzdurną i nieprawdziwą teorią. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: błazenada czy celowe i świadome oszustwo. Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy). Widać to wyraźnie.

PUENTA: INDEKS  GLIKEMICZNY. TO  BŁĘDY  MERYTORYCZNE  I  NIEPRAWDY  BIOLOGICZNE. *****

PRZYKŁAD  1:
Maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. Ryż biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski. Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ziemniaki, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: biologiczna  nieprawda.

PRZYKŁAD  2:  
Frytki;  zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) podnoszące poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący jakoby wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

ODPOWIEDŹ  JEST  OCZYWISTA,  MARKETING  I  TOTALNA  BZDURA:
Takich przykładów jest w IG: bardzo dużo. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne. Gołym okiem widać, że Ci specjaliści od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą ośmieszając się przy tym skutecznie.
 
TZW.  INDEKS  GLIKEMICZNY,  KTÓRYM  TO  POLACY  SĄ  OKŁAMYWANI:
Przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę; cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została przedstawiona w książce, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów.  

DLATEGO  TEŻ  PIEWCY  TZW.  IG  CZUJĄC  SIĘ  ZDEMASKOWANYMI  PROPAGATORAMI  KŁAMSTW:
Swoje frustracje próbują niwelować oszczerstwami w kierunku naukowców z instytutu: IRL KRAKÓW, pogarszając swoją sytuację procesową. Jest Ich zaskakująco mało, co potwierdza Policja sprawdzając stale IP komputerów.

NOTARIUSZ  KOMPLETUJE  TEŻ  MATERIAŁY,  POKAZUJĄCE  PRÓBY  DYSKREDYTACJI:
I oskarżania właścicielki instytutu i pracowników naukowych o wszelkie zupełnie nieistotne sprawy, regularne i negatywne wpisy w Internecie, które mają na celu osłabić przekaz ze strony instytutu: IRL  KRAKÓW, również zniechęcić do zakupu książki, także pogorszyć wizerunek naukowy, a jest już w sprzedaży uzupełnione 3-cie wydanie publikacji. (IP komputerów i dane Tych niegodziwych spamerów, oszczerców są znane i potwierdzają to co już od dawna ustaliła Policja, a jest jasne i przygotowywane dla Sądu).

ZASADY,  TEORIE  I  DZIESIĄTKI  SPRZECZNYCH  ZE  SOBĄ  TABEL:
Dotyczących tzw. Indeksu Glikemicznego, nijak się mają do rzeczywistości wykreowanej przez przyrodę na naszej planecie, procesem o nazwie: życie organizmów żywych na Ziemi. Należy piętnować nieuczciwość, celowe i stałe podawanie nieprawd czyli prostackie oszustwo. Winno się też przedstawić Ich publicznie i imiennie; co nastąpi już niebawem przy aprobacie Sądu. Musimy mieć świadomość Kto do nas o tym IG pisze; to anonimowi oszczercy kryjący się za swoją podłością.

PRZECIEŻ  DO  NICH  NIE  MOŻESZ  ZADZWONIĆ,  BO  NIE  MA  GDZIE:
Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie,  dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do instytutu: IRL  KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani jakimkolwiek naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali (1970 / do chwili obecnej). Warto.

KAŻDY  ZATEM,  TAK  JAK  NASZA  WYBITNA  ARTYSTKA  PANI  URSZULA  DUDZIAK:
W telewizji TVN poinformowała, powinien się zaznajomić z tabelami tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU; oraz upiec sobie CHLEB  TYPU  KR-IRL, o którym Ona mówiła: Obywatel Świata, co oczywiste przecież.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.  IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.  
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

MM.4.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

______________________________________________________________
M. MONTIGNAC. PSEUDO  METODA: IG  TO  BŁĘDY  I  NIEPRAWDY. ♥♥♥♥♥

MM.7.
MOTTO: OSZCZERSTWO, LUB  RACZEJ  PROSTACKIE  OSZUSTWO. *****

DOTYCZY:
Wyjaśnienia anonimowych wpisów w całym Internecie, wszystkie negatywne nt. INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.

WPISÓW  TYCH  DOKONAŁA  OSOBA  SPRZEDAJĄCA  KSIĄŻKI  O  TZW.  IG:
Czyli o Indeksie Glikemicznym, którym to Polacy są okłamywani i manipulowani już od ponad 15 lat. Stosując zasady tego IG wg tzw. M. Montignaca ludzie szybko tyją i chorują na cukrzycę typu 2, ponieważ nadwyrężają trzustki oraz jedzą za tłusto.

WG  TEGO  IG,  TO  PO  CZEKOLADZIE  70%  CACAO:
Się chudnie, a nadmiar tłuszczu z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka wydala zgodnie z tą bzdurną i nieprawdziwą teorią. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: nierzetelność czy celowe i świadome oszustwo?    

GOŁYM  OKIEM  WIDAĆ,  ŻE  CI  SPECJALIŚCI  OD  IG,  CYNICZNIE  I  BEZCZELNIE  POTWIERDZAJĄ  NIEPRAWDY  BIOLOGICZNE:
Które sami głoszą ośmieszając się przy tym skutecznie. Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy).

TE  PRYMITYWNE  OSZCZERSTWA  I  KŁAMSTWA,  PISZE  NIEGODZIWIEC:
Tworzący pozorną dyskusję; oszukując stale Polaków (podaje fałszywe nazwiska oraz fikcyjne nick-i). To co pisze ma na celu dyskredytować naukowców z IRL KRAKÓW i właścicielkę instytutu naukowego, którzy napisali i wydali książkę, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****  

NAUKOWCY  Z  INSTYTUTU  IRL,  PRZEDSTAWILI  WYNIKI  BADAŃ  OD  ROKU  1970  /  DO  CHWILI  OBECNEJ:
I skuteczną terapię zwalczania otyłości także cukrzycy typu 2, oraz szczegółowo opisali, demaskując oszustwo o nazwie Indeks Glikemiczny. Stąd te kłamliwe, nieuczciwe i bezczelne wpisy. Notariusz kompletuje materiały, Kancelaria Adwokacka, Policja ws IP, Prokuratura. Całe odszkodowanie z tytułu pomówień, negatywnych oszczerczych wpisów zostanie przekazane na rzecz Dzieci z Fundacji P. Anny Dymnej. Sprawa w Sądzie niebawem.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW. *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

MM.7.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

______________________________________________________________
INDEKS  GLIKEMICZNY. FIKCYJNE WSKAŹNIKI W TABELACH Z IG.

ZOBACZ  PRZYKŁADY: ♥♥♥♥♥

RYŻ  BIAŁY. ŻYCIOWA  ENERGIA. *****  
BH.240.
_: forum.wm.pl/viewtopic.php?f=186&t=30567

CZEKOLADA. 70%  CACAO. *****  
BH.210.
_: sandrarecho.pinger.pl/m/4490989

MARCHEWKA. ANTYOKSYDANT. *****  
BH.223.
_: medycynabiologiachemia.blox.pl/2013/06/Marchewka.html

ZIEMNIAK. MORFOLOGIA. *****  
BH.249.
_: www.far.org.pl/forum/viewtopic.php?pid=36907#p36907

Biologia, medycyna.
MM.4./ + inne artykuły wg kolejności.

______________________________________________________________
 

sandrarecho
 
____________________________________________________________
ODCHUDZANIE, WYŁĄCZNIE  JAKO: ŻYWIENIE  RACJONALNE. ♥♥♥♥♥

60.TEMAT.
MOTTO:  MASA,  SIŁA,  JAKO  SUBSTANCJA  ORAZ  TREŚCI  LOGICZNE  TJ.  ODŻYWIANIE  ZDROWE  I  ROZSĄDNE. *****

ZAWSZE  W  ŻYWIENIU  NALEŻY  PAMIĘTAĆ  O  KILKU  REGUŁACH  ODŻYWIANIA  CZŁOWIEKA:
Tzw. niezmiennych. Wyniki badań, w laboratoriach np. na oddziałach szpitalnych,  czy w przychodniach zdrowia, wykazały bardzo duże podobieństwo między ludźmi 15 a 75 letnimi. Wynika z tych badań jednoznacznie, że różne osoby, a raczej Ich organizmy, reagują na pokarm niemal identycznie, ponieważ liczy się zawsze skład pierwiastkowy produktu zjedzonego przez człowieka, wobec którego, poszczególne narządy wykonują  wyuczone przez miliony lat reakcje, długim procesem o nazwie: życie organizmów żywych na planecie Ziemia.

Dlatego też, w diecie racjonalnej należy wybierać pożywienie sklasyfikowane wg tabel tzw. INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU.  

1. ENERGIA:
To głównie, jako podstawa CHLEB  TYPU  KR-IRL. IŻ=2,6%. Wiem, że to problem, że się go nie kupi, że trzeba samemu, ale dla pana piekarza toksyczna mąka ma znaczenie, natomiast Twoje zdrowie, dla pana piekarza znaczenia nie ma. Dlatego musisz koniecznie sam. Tylko bez miodu, bez rodzynek, bo sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2. Wyłącznie  wg oryginalnego przepisu ze strony internetowej;
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

2. MIĘSA:
Wyłącznie chude tj. wołowina, cielęcina, chudy drób bez skóry, cała dziczyzna.

3. RYBY:
Chude i tłuste, ale tłuste to tylko te dzikie, hodowlane wykluczone.  

4. OWOCE MORZA:
Tylko dzikie, bez octu, bez żadnych dziwnych zalew i sosów.

5. OWOCE:
Zdecydowanie wszystkie, jakie znamy.

6. WARZYWA:
Wszystkie świeże, gotowane, pieczone i smażone, ale jeśli smażone to wyłącznie na kroplach oleju i wodzie, ponieważ chłoną tłuszcz. GLUKOZA  NATURALNA; to ryż, wszystkie kasze, owoce, warzywa. Logika myślenia, postęp, spokój.

7. NABIAŁ:
Cały i wszystkie przetwory nabiałowe: wykluczony.
Mleko krowie na planecie Ziemia jest dla cielaka, a nie dla człowieka. Koncentracja składników, to oczywiste tycie człowieka, wyroby w markecie dodatkowe toksyny. Takich wyrobów cielakowi bym nie dał z szacunku dla zdrowia przyszłej krowy. Cielak staje się krową 12 razy szybciej, niż noworodek dorosłym człowiekiem. Jeśli babcia pod lasem hoduje krowę, karmi ją wyłącznie trawą, w zimie sianem i suszonymi burakami, to wtedy od takiej zdrowej krowy, mleko jedynie powoduje otyłość u ludzi, ze względu na koncentrację składników (nadmierne spożycie). Mleko w marketach oraz np. jogurty z proszku, albo żółty ser 45% tłuszczu o długim terminie przydatności do spożycia, to już inny problem. P. S. Najwięcej wapnia jest w szprotkach np. wędzone 1400 j. m., mleko tylko 120 j. m., jogurty 120-170 j. m.

7a. JAJA:
Wszystkie jaja np. kurze, przepiórcze są dozwolone.
Kurczaki nawet małe żywią się wyłącznie trawą, jak dobra gospodyni o nie dba, to również suchymi ziarnami zbóż, no i niekiedy kurczak dzióbnie robaka. To wszystko. Dla ludzi, którzy spożywają jaja kurze problem stanowi jedynie duża ilość tłuszczu, ale to w przypadku, gdy kury są karmione resztkami z pańskiego stołu i spożywają WYSOKIE  WĘGLOWODANY z chleba oraz ciast, czyli chodzi o mąkę. Trzustka u kur działa podobnie jak u człowieka. Jaja zakupione w markecie; to ocenę zostawiam jednak bez komentarza.

8. WĘDLINY:
Wszystkie muszą być wykluczone. Dobra masarnia z 30 dkg mięsa, wykonuje 100 dkg wyrobu finalnego o nazwie smaczna kiełbasa, lub mówią chuda szynka. Resztę ponad te 30 dkg to azotany, azotyny, fosforany, i cała paleta polepszaczy smaku, zapachu, barwniki itd. To zwykły przekręt i dramat. Jeśli jest inaczej, to dlaczego stację telewizyjną nie wpuszczono do 9 z 10 masarni, które ta TV chciała pokazać. Pokazała tylko tą jedną, przygotowaną do pokazania w TV, i wyglądał ten zakład jakby tam nie było produkcji. Zwyczajnie szkoda słów, po prostu omiń.

9. MĄKA:
Każda mąka np. pszenna, żytnia, odmiana pszenicy tzw. orkiszowa i inne to: GLUKOZA  NIENATURALNA, wykluczamy. Stymuluje otyłość oraz cukrzycę typu 2, wzdęcia i zaparcia mamy gwarantowane. Są to tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU.

10. CUKIER:
Spożywczy, biały i brązowy. Wykluczamy. Otyłość, cukrzyca typu 2. GLUKOZA  NIENATURALNA; to mąka i cukier. Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość.

11. NAPOJE:
Kawa ekspres lub rozpuszczalna kofeinowa, herbata czarna, zielona, czerwona, soki świeże owocowe, warzywne to tak. Herbaty smakowe wykluczone, karton oczywiście również wykluczony. Alkohol  dozwolony to: wina wytrawne i półwytrawne, białe i czerwone, każde piwo jasne, lecz uwaga woda schodzi do 24 godzin po piwku,  oraz wódki wyłącznie białe.

12. PRZYGOTOWANIE  DO  SPOŻYCIA:
Gotowanie w wodzie; tak. Gotowanie na parze; tak. Pieczenie wg uznania; tak. Smażenie na patelni; tak. Jest tylko warunek podstawowy: smażymy zawsze na kroplach oleju i wodzie, przyprawy to sól kamienna, morska, pieprz, sucha papryka. Olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, taka kolejność użycia, oczywiście do wyboru i smaku. Dokładniej przeczytasz w książce, naukowego INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW. Książkę tą czytałem, ja się nią zachwycam, i w moim życiu jest na drugim miejscu, zaraz za elementarzem, a przed literaturą w oparciu o którą moja praca doktorska stała się faktem; warto po prostu zwyczajny niezbędnik.

PUENTA:
Z tej klasy tytularnym Profesorem się nie dyskutuje, należy wyłącznie się w Jego wykład wsłuchać. Tym profesorem jest; Przyroda planety Ziemia.

WYSTARCZY  ZAPOZNAĆ  SIĘ  Z  TREŚCIĄ  PUBLIKACJI;
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Znajdują się w niej unikatowe tabele żywieniowe tzw. INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU. NISKIE  WĘGLOWODANY, to np. banany, buraki, kasza, ryż, winogrona, ziemniaki. Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. ponad  200 pozycji. Wybieramy pożywienie tzw. zalecane i dozwolone.

WYKLUCZAMY  PRODUKTY  TZW.  ZAKAZANE:
Zaczynamy wtedy dopiero, opanowywać i odchudzać nasz organizm. W rozdziale NR 35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ORGANIZM  CZŁOWIEKA  BUDUJE  NOWE  KOMÓRKI  W  OPARCIU  O  SKŁADNIKI  I  ZWIĄZKI  POKARMOWE:
Dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem. Jemy pokarmy tzw. śmieciowe, to komórki mamy w złym gatunku; Wynik: częste dolegliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny, również krótkie życie. Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe, wynik jest następujący: realizujemy konstruktywnie, długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób.

WYBÓR  NALEŻY  DO  NASZEGO  MÓZGU,  KTÓRY  GDY  JEST  ODŻYWIONY  GLUKOZĄ  NATURALNĄ:
Czyli tzw. NISKIMI  WĘGLOWODANAMI  TJ. DO  26%  WZROSTU; to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejącej dla rozumnego człowieka: rzeczywistości.  

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon:  12 353 18 75, telefon/fax:  12 358 77 30.  Info: INSTYTUT  IRL  KRAKÓW (Pn.-Pt. 10:00-17:00).

ARTYKUŁ  JEST  OCZYWIŚCIE  DO  WOLNEGO  WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA  NAS  TJ.  IRL  KRAKÓW,  OKREŚLENIE  CYWILIZACJA  WIĄŻE  SIĘ  Z  PODAWANIEM  LUDZIOM  WIEDZY,  PRAWDZIWEJ  I  JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a:  jw. *****
P. S. Od siebie tylko dodam, że te proste zasady zwyczajnie działają. Polecam i pozdrawiam Wszystkich, zwłaszcza Tych z nadwagą.

60.TEMAT.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

____________________________________________________________
ZOBACZ  TAKŻE: ♥♥♥♥♥
Niezbędna, kreatywna energia.

CHLEB  TYPU  KR-IRL. PODSTAWA TO ZDROWIE: ANTYCUKRZYCOWY. *****  
1.TEMAT.
a._: forum.joga-joga.pl/viewtopic.php?p=8443

ARTYKUŁ  BH.548.
1._: www.instytutirl.com.pl/index3.php
2._: citidiet.pl/forum/viewtopic.php?p=267#267
3._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

Biologia, medycyna.
1.TEMAT./BH.51.(2S, 2JK) + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy celiakii nie dodajemy otrębów pszennych.

____________________________________________________________
 

swiat-zdrowia.pl
 
www.swiat-zdrowia.pl/(…)jak-trucizna-stala-sie-leka…

Dziś w ramach ciekawostek słów kilka o sporyszu. „Święty ogień” – Sacer Ignis, także „ogień św. Antoniego” – Ignis Sancti Antonii, to ciężkie zatrucie sporyszem występujące głównie w średniowieczu i przypominające w początkowym stadium inną groźną chorobę – trąd (Lepra).
 

ekogroup
 
W #Bałtyku coraz częściej pojawia się #ostrosz – najbardziej #jadowita #ryba występująca w #europejskich #wodach. Czy zatem #kąpiel w #Bałtyku będzie nadal #bezpieczna?

Ostrosz (Trachinus draco) jest najbardziej jadowitą rybą europejskich wód, a #toksyny zawarte w #jadzie mogą być groźne nie tylko dla zdrowia, ale nawet dla życia człowieka. Gruczoły jadowe znajdują się u nasady kolców pierwszej płetwy grzbietowej oraz kolców pokryw skrzelowych. Plażowicze nie powinni się jednak obawiać. Chociaż jest to gatunek denny, latem występuje na wodach o głębokości kilkunastu metrów, zimą schodzi znacznie głębiej, nawet do 150 m. Na kontakt z rybą są narażeni za to rybacy i wędkarze. W polskiej strefie ekonomicznej ostatnie doniesienie o połowie ostrosza pochodzi z sierpnia. Rybacy łowiący na północ od Helu złowili wtedy 25 centymetrowy okaz, ważący niespełna 100 gram.

ekogroup.info/jadowita-ryba-w-baltyku-2/
 

kciuk-pl
 
Obecnie prowadzone są prace badawcze, które mają ustalić źródło antymonu - toksycznej substancji, której poziom w niektórych opakowaniach przekraczał normę ustanowioną dla wody pitnej...

Link: www.kciuk.pl/Soki-w-kartonach-zawieraja-toksyny-a5533
 

sandrarecho
 
________________________________________________________________
M. MONTIGNAC; BYŁ  POLITOLOGIEM. IG  TO  BŁĘDY  TAKŻE  NIEPRAWDY. ♥♥♥♥♥

42.TEMAT.
MOTTO: TRAGIFARSA  DLA  OTYŁYCH  I  NIELOGICZNIE   MYŚLĄCYCH. *****

PODPOWIEDŹ:
Na wszystkie Twoje pytania, wątpliwości dotyczące zwalczania nadwagi i otyłości, również opanowania poziomu cukru w cukrzycy typu 2, także eliminacji bólów kręgosłupa znajdziesz odpowiedzi w książce,  pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. ponad  200 pozycji. Wybieramy pożywienie tzw. zalecane i  dozwolone. Wykluczamy produkty tzw. zakazane. Zaczynamy wtedy dopiero, opanowywać i odchudzać nasz organizm. W rozdziale NR 35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

JA  TĘ  KSIĄŻKĘ  CZYTAŁAM  WIELOKROTNIE.  POUKŁADAŁAM  SOBIE  WG  NIEJ  DIETĘ:
To łatwe. Pamiętaj, że głód odczuwamy wtedy, gdy poziom cukru we krwi się obniża. Żebyś go sobie podwyższyła, niezbyt wysoko, bo otyłość, bo cukrzyca typu 2, ale w kategoriach dozwolonych i utrzymała tenże poziom we krwi przez parę godzin, to musisz sobie ugotować i upiec; CHLEB  TYPU  KR-IRL, który jest fenomenalnym w swej oczywistości i prostocie, opracowaniem naukowców z krakowskiego instytutu: IRL  KRAKÓW. Jest w nim odpowiednia (bardzo duża) ilość ok. 80% węglowodanów, tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU.

PROBLEM  PODSTAWOWY  DLA  CIEBIE,  TO  FAKT:
Iż nie kupisz tego chleba nigdzie, nikt na nim nie zarabia, dlatego musisz go ugotować i upiec, sama np. 1 x na 2 tygodnie.

GDY  ZAPOZNASZ  SIĘ  Z  TREŚCIĄ  KSIĄŻKI,  TO  JEJ  STRONY  WYJAŚNIĄ  CI:
Sprawę poziomu cukru po spożyciu dosyć dokładnie. Omówiona jest też na przykładach praktycznych i realnych ok. 5 stron ciekawego, merytorycznego tekstu cała metoda, otyłego mocno Pana o nazwisku Michel Montignac, który "After studying Political Science and specializing in the Social Sciences" nie był ani lekarzem kardiologiem, ani żadnym innym lekarzem, czy też doktorem, tylko politologiem i dlatego nie musiał nic badać, nie musiał być logiczny, bo oczywiście nie jest. To właśnie On wylansował Twój Indeks Glikemiczny, o którym z nadzieją piszesz.

JEGO  METODA,  PANA  POLITOLOGA  MA  BYĆ:
Przyjemna i miła, łatwa do psychicznej akceptacji. Stąd biologicznych realiów mało, ale za to można wg Niego szczupleć np. po czekoladzie IG=22, to co ma wysoki indeks glikemiczny, a mały ładunek nie można spożywać, lub można spożywać, jak kto lubi i chce wierzyć. Glukometr zakupiony w Internecie za ok. 40 zł, na pewno pomoże Ci w odrzuceniu teorii, jakoby: duży IG to nie można, a mały ładunek przy dużym IG, to można i nie można.

MOTTO & REGUŁA: WSZYSTKO  MOŻNA, CO  NIE  MOŻNA, BYLE  Z  CICHA  I  Z  OSTROŻNA. *****

DOPRAWDY,  Z  UWAGI  NA  TO,  IŻ  BYŁ  TO  POLITOLOG:
To ja Go rozumiem. Dodatkowo sprawdziłam sobie na glukometrze, czy przyroda jest logiczna. Okazało się, że Darwin miał rację, że rację ma  medycyna i biologia, można to sobie samemu sprawdzić, a Pan politolog jednoznacznie głosił swoje teorie o IG (w tabelach masa błędów) od lat 80-tych. Jak Mu ufać? Można tylko wierzyć w nierealną Jego wizję, bo prawdą biologiczną, to ta teoria nie jest. Ja zaufałam glukometrowi i medycynie. Wygrałam.

TEN  WŁAŚNIE  PAN,  MICHEL  MONTIGNAC:
Stwierdzając jakoby chudą szynkę i tłusty ser żółty można spożywać bez, tak bez ograniczeń, a nadmiar spożytych pokarmów (masa tłuszczów i wysokich węglowodanów) organizm człowieka wydali zgodnie z tą bzdurną i nieprawdziwą teorią,  naraził się w środowisku lekarskim na śmiesznośc / politowanie itd. itd. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: nierzetelność czy celowe i świadome oszustwo. Takich przykładów jest w tej teorii tak wiele, że niejeden zespół kabaretowy, miałby obszerny materiał do rozśmieszania widzów.

CHOĆBY  TEORIA  TEGO  OTYŁEGO  PANA:
Michela Montignaca, że węglowodan o nazwie błonnik, który jest węglowodanem nie wchłaniającym się do krwi, wg Niego obniża Indeks Glikemiczny produktu, a przecież IG podobno ma pokazywać wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany. Powstaje zatem retoryczne pytanie, jak może wpływać błonnik na poziom cukru, w  oczywistej sytuacji kiedy się przecież nie wchłania. Kilka wersji odpowiedzi znajdzie na pewno każdy zespół kabaretowy mający ten temat w repertuarze.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

TO  WŁAŚNIE  PRZY  PROBLEMACH  Z  ODŻYWIANIEM,  PRZY  ZWALCZANIU  WSZELKICH  CHORÓB / OTYŁOŚCI,  MIAŻDŻYCY, NADCIŚNIENIA, RÓWNIEŻ  CUKRZYCY  TYPU  2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU. Skuteczne i warto. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE:
70.TEMAT.
MICHEL  MONTIGNAC, BYŁ  POLITOLOGIEM, NIE  LEKARZEM, JEDNAK  TAK.  
_: www.hotfrog.pl/(…)MICHEL-MONTIGNAC-jest-POLITOLOGIE…

Pozdrawiam Cię, zdrowa, szczupła i silna na metodzie odżywiania, opracowanej wg zasad biologii i medycyny, zidentyfikowanych przez krakowski instytut: IRL  KRAKÓW.  

WSKAŹNIKI  WZROSTU  POZIOMU  CUKRU  PO  SPOŻYCIU:
Produktów zarówno Ty jak i Specjaliści od IG, znajdziecie na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

42.TEMAT.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

________________________________________________________________
INDEKS  GLIKEMICZNY. FIKCYJNE WSKAŹNIKI W TABELACH Z IG.

ZOBACZ  PRZYKŁADY: ♥♥♥♥♥

RYŻ  BIAŁY. ŻYCIOWA  ENERGIA. *****  
BH.240.
_: forum.wm.pl/viewtopic.php?f=186&t=30567

CZEKOLADA. 70%  CACAO. *****  
BH.210.
_: sandrarecho.pinger.pl/m/4490989

MARCHEWKA. ANTYOKSYDANT. *****  
BH.223.
_: medycynabiologiachemia.blox.pl/2013/06/Marchewka.html

ZIEMNIAK. MORFOLOGIA. *****  
BH.249.
_: www.far.org.pl/forum/viewtopic.php?pid=36907#p36907

Biologia, medycyna.
42.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

________________________________________________________________
 

moja-ciekawosc
 
Toksyny są poważnym zagrożeniem dla ludzkiego organizmu, występują najczęściej w bardzo małych dawkach o różnym stężeniu i oddziałują na ludzki organizm przez długi, wieloletni okres czasu. Skupiska szkodliwych toksyn są dosłownie wszędzie. Najczęściej spotykanymi toksynami są pestycydy, węglowodory lub dioksyny. Powstają one w wyniku spalania śmieci lub zanieczyszczeń powodowanych odpadami przemysłowymi. W naszym otoczeniu i pożywieniu występuje wiele toksycznych substancji, miedzy innymi są to metale takie jak glin, ołów i kadm.

Glin występuje w warzywach pochodzących z zakwaszonych gleb a te niestety stanowią ponad połowę gleb w Polsce, można wiec sobie wyobrazić jak często jemy zanieczyszczone warzywa. Glin, czyli mówiąc prościej aluminium kryje się w napojach w puszkach, potrawach pieczonych w folii aluminiowej w pieczywie i proszkach do pieczenia. Jego podwyższona zawartość w organizmie zaburza pamięć i może prowadzić do Alzheimera.

Groźny kadm zawarty jest w spalinach i dymie z papierosów, szkodzi miedzy innymi na nerki i prowadzi do nowotworów.

Ołów, który do niedawna był składnikiem benzyny jest także bardzo niebezpieczny a jego podwyższona zawartość w organizmie może uszkodzić wątrobę, nerki i mózg. Zdarza się, że ołów występuje w niektórych kosmetykach lub farbach do włosów.

Zła dieta i stres także prowadzą do kumulowania toksyn. Pierwszymi objawami nagromadzenia toksyn w organizmie jest ogólne przemęczenie, obniżenie sprawności fizycznej i psychicznej, zły nastrój, problemy z koncentracją, bóle głowy, choroby skóry, obniżenie odporności oraz alergie. Oczyszczanie organizmu z toksyn nie jest ani uciążliwe ani szczególnie skomplikowane, warto więc zapoznać się z metodami oczyszczania i zastosować kurację, która na pewno wpłynie na poprawę zdrowia, kondycji i samopoczucia. Najlepiej kuracje oczyszczające przeprowadzać cztery razy w roku, na przełomie pór roku.

Sposobów oczyszczania jest wiele. Może to być dieta oczyszczająca albo głodówka lecznicza, którą przeprowadza się przez dwa lub trzy dni i podczas jej trwania pije się tylko wodę, zioła i zielona herbatę. Trzeba pamiętać, że głodówkę leczniczą należy ściśle kontrolować i można ją stosować tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Przyjemną metoda oczyszczania jest seans w saunie, podczas którego toksyny usuwane są z organizmu wraz z potem. Skuteczną metodą oczyszczającą są zioła o działaniu saluretycznym, czyli takim, które powoduje usuwanie przez nerki jonów sodu i potasu, a wraz z nimi wody. Zioła, które wykazują działanie saluretyczne to miedzy innymi korzeń mniszka, ziele skrzypu i korzeń pokrzywy. Pomocne mogą być także cykoria, łopian, ziele koniczyny, oraz kora brzozy.

www.gotujmy.pl/toksyny---wszystko-o-toksynach,ar…
 

moja-ciekawosc
 
Botox, to substancja wytworzona z toksyny botulinowej typu A?

Jako środek przeciwzmarszczkowy, efektywny w przypadku zmarszczek mimicznych. Podaje się go iniekcyjnie, podskórnie w pożądanym miejscu. Efekt utrzymuje się około 6 miesięcy lub więcej.

wstrzyknięty w małej dawce w odpowiednią tkankę mięśniową powoduje lekki paraliż mięśni odpowiedzialnych za zmarszczki na czole i w okolicach oczu dzięki czemu uniemożliwia kurczenie się tych mięśni i tym samym przeciwdziała marszczeniu się i fałdowaniu skóry. Jedną z cech Botoxu jest fakt, że działa on jedynie w obrębie tych mięśni, do których został wstrzyknięty, podczas gdy inne mięśnie funkcjonują jak dotychczas. W wyniku zabiegu przy użyciu Botoxu wyraz twarzy nie ulega zmianie przy jednoczesnym zaniku zmarszczek.
 

moja-ciekawosc
 
CDC klasyfikuje jad kiełbasiany do grupy A znaczenia, jako broń biologiczna, co oznacza, że jest stosunkowo dogodnym czynnikiem rażącym. Ze względu na działanie (toksyczne) ma charakter broni chemicznej, jednak tradycyjnie zalicza się ją do grupy broni biologicznej.
Nie są znane udokumentowane przypadki udanego użycia tej toksyny w jakichkolwiek atakach.
 

moja-ciekawosc
 
To toksyna botulinowa - potocznie zwana jadem kiełbasianym.

uż mikrogramowe jej ilości wystarczą do zabicia człowieka. Nie wiadomo do końca dlaczego bakteria produkuje aż tak zabójczą truciznę. Jedna z hipotez mówi, iż dla tego organizmu korzystne jest zabicie zwierzęcia, w którym zaczyny się rozwijać, gdyż w ten sposób bakteria uzyskuje na pewien czas beztlenowe i zasobne w pokarm środowisko. Toksyna botulinowa jest dwudomenowym białkiem, dość odpornym na proteolizę - dzięki temu tylko niewielka jej ilość ulega strawieniu i w jelicie cienkim do krwiobiegu wchłaniane są wciąż aktywne cząsteczki. Jednak krew nie jest ostatecznym miejscem działania toksyny - dociera ona do nerwów i dostaje się do wnętrza neuronów dzięki domenie oddziałującej z charakterystycznymi dla tych komórek receptorami. Druga domena jest odpowiedzialna za działanie toksyny - hamowanie uwalniania acetylocholiny w płytkach nerwowo-mięśniowych. Jako że acetylocholina jest neurotransmiterem pobudzającym w efekcie następuje tzw. porażenie wiotkie - w miarę nasilania się objawów obserwuje się porażanie kolejnych grup mięśni. Śmierć następuje w wyniku zatrzymania oddychania lub akcji serca. W człowieka objawy występują po co najmniej 18 godzinach - wtedy toksyna znajduje się już "na miejscu" i pozostaje jedynie leczenie objawowe. Zatrucia toksyną botulinową są najczęściej skutkiem spożycia źle przygotowanych konserw, w których doszło do rozmnożenia bakterii.
 

moja-ciekawosc
 
- każda substancja wywierająca działanie toksyczne na wątrobę. Przykładami mogą być: etanol, metanol, aflatoksyny, czterochlorek węgla itd. Hepatotoksyny należą do najniebezpieczniejszych trucizn w przyrodzie. Konsekwencją ostrego zatrucia tymi substancjami jest szybko postępująca degradacja wątroby, powodująca masowe krwotoki wewnątrzwątrobowe, co w konsekwencji prowadzi do śmierci całego organizmu. Intoksykowane zwierzęta umierają w charakterystycznym letargu, poprzedzonym silnym przekrwieniem wątroby oraz jej silnym obrzękiem a także szokiem krwotocznym. Organotropizm i specyficzność komórkowa tej grupy toksyn wiąże się z selektywnym systemem transportu kwasów żółciowych, występujących tylko w hepatocytach. Długotrwałe spożywanie wody oraz pożywienia skażonego tego typu toksynami może dawać takie objawy kliniczne jak wysypka, gorączka, wymioty i biegunka oraz ostra dysfunkcja wątroby spowodowana jej przewlekłym uszkodzeniem. Istnieją także dowody na genotoksyczność tego typu toksyn, a zatem mogą być one silnymi promotorami raka wątroby, przy długotrwałej ekspozycji na tego typu toksyny, nawet przy niewielkich ich stężeniach w wodzie pitnej i pokarmie. Ta ich aktywność łączona jest z powszechnym występowaniem nowotworów wątroby u mieszkańców niektórych prowincji w Chinach, gdzie woda używana do celów pitnych pobierana jest ze zbiorników powierzchniowych zanieczyszczonych metabolitami cyjanobakterii.
 

moja-ciekawosc
 
Uczeni przewidują powstanie nowej generacji leków neurologicznych. Jadowite stworzenia, choć dla wielu z nas stanowią śmiertelne zagrożenie, mogą bowiem być źródłem cennych surowców farmaceutycznych.
Tak było w przypadku Conus magus, których toksyna została wykorzystana do opracowania nowego leku przeciwbólowego Prialt (niedawno dopuszczonego do stosowania w Europie). Teraz pojawiła się szansa na poszerzenie arsenału leków neurologicznych dzięki substancjom wytwarzanym przez gatunek Conus omaria, który żyje w oceanach Indyjskim i Spokojnym. To gatunek drapieżny, poluje na ryby i mięczaki, paraliżując je za pomocą jadowego kolca. Okazało się, że stosowane przez ślimaka toksyny mają wysokie powinowactwo do receptorów nikotynowych w naszym mózgu. Receptory te są zaangażowane m.in. w procesy zapamiętywania, koncentrację uwagi, nastrój oraz mechanizmy powstawania uzależnień.
Jedna z około 200 produkowanych przez ślimaka toksycznych substancji - zwana konotoksyną alfa OmIA - potrafi się wiązać ze ściśle określonymi podtypami receptorów nikotynowych. Daje to szansę na przestudiowanie ich działania i wykonanie komputerowych modeli, które będą potem pomagały w pracy farmakologom. "Będziemy mogli opracować nowe leki na chorobę Alzheimera i Parkinsona, depresję, a może nawet na schizofrenię. Jednak można się ich spodziewać na rynku za co najmniej dziesięć lat" - uważa prof. J. Michael McIntosh z University of Utah. To on odkrył w 1979 r. ślimaczą toksynę, na bazie której powstał Prialt. Opracowanie leku i przeprowadzenie go przez proces rejestracji zajęło aż 24 lata.
 

moja-ciekawosc
 
Jest produkowana przez cyjanobakterię, kiedy znajduje się w tzw. zakwicie (w wodzie, charakterystyczny zielony, turkusowy, czerwony kolor) może zabijać wszelkie żywe zwierzęta lub rośliny. Jest spotykana również u niektórych zwierząt, głównie u tzw. shellfish.
 

moja-ciekawosc
 
- związki chemiczne działające toksycznie (czasem również paraliżująco) na układ nerwowy. Przykładem bardzo silnej neurotoksyny jest botulina.

Głównymi objawami zatrucia neurotoksynami są: drżenie mięśni, oszołomienie, brak akomodacji oczu, ciężki oddech, konwulsje, drgawki. W przypadku dawek letalnych, śmierć może nastąpić nawet w ciągu kilku minut w wyniku uduszenia na skutek ostrego paraliżu mięśni oddechowych.

Neurotoksyny, w zależności od podrodzaju atakują tzw. kanały zależne od napięcia:
- sodowe: tetrodoksyna i batrachotoksyna
- potasowe: maurotoxin, agitoxin, charybdotoxin, margatoxin, slotoxin, scyllatoxin,hefutoxin
- żelazowe: calciseptine, taicatoxin, calcicludine, PhTx3

Neurotoksyny są zawarte w jadach zwierząt.
 

 

Kategorie blogów