Wpisy oznaczone tagiem "tymianek" (10)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

foreveraloes
 
AloeTeam:
Garlic-Thyme (4-10) glamour.jpg

Wy też przemarzliście w tę paskudna pogodę? Ja baaardzo, wskakuje pod koc i się dogrzewam, jeszcze tylko cos na wzmocnienie odporności, żeby mnie nie rozłożyło jakieś przeziębienie, czosnek najlepszy:) ja wybieram ten w kapsułce olejek czosnkowy z tymiankiem, ponieważ taki zwykły w ząbkach obciąża moją wątrobę o okropnym zapachu nie wspomnę;)
Gdybyście chcieli wypróbować to zapraszam: zaneta.forever@gmail.com :)
jest fajny dla dzieciaków, bo bezzapachowy i nie trzeba faszerować ich antybiotykami. Bo lepiej zapobiegać niż leczyć:)
 

packa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 
Szpunka:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
pierś z kurczaka, ananas, tymianek (ale pachnie teraz w kuchni!),  mleczko kokosowe, sól i pieprz, kurkuma, 2 pomidory, 2 cebule i wiórki kokosowe

*PRZYGOTOWANIE*
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy (polecam pokroić drobniej).
Popieprzyć i posolić z każdej strony.
Wrzucamy mięso na 2 łyżki rozgrzanego w woku oleju.
I długo (naprawdę długo! do tego momentu aż piersi będą rumiane) podsmażamy z obu stron.
Gdy mięso się smaży kroimy drobno 2 cebule.
I wrzucamy do mięsa. Smażymy, aż cebula będzie miękka i trochę przyrumieniona.
Kolejny krok do wrzucenie do woka 0,5 szklanki wiórków kokosowych. Smażymy chwilę. Mieszamy.
Zalewamy wszystko 400 ml mleczka kokosowego i 1/3 szklanki wody.
Wsypujemy szczyptę kurkumy.
I kilka gałązek tymianku.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy (bez nasion!).
Wrzucamy pomidory do woka.
Ananasa obieramy i kroimy drobno
Ananasa wrzucamy do woka.
Przykrywamy wok pokrywką i zostawiamy na 20 minut na średnim ogniu. Sprawdzamy stan dania i stopień redukcji wody i mleczka (ma się zamienić w sos). Zostawiamy na ogniu aż gęstość sosu nas usatysfakcjonuje.
Podajemy z ryżem.

DSCF5914.JPG

Przepis pochodzi od *Małgoo*
czytaczka.pinger.pl/m/14230919/kurczak-z-antyli
 

chlopzroztocza
 
Tymianek ma miły, korzenny smak i przyjemny zapach. Świetnie sprawdza się jako przyprawa do ryb, dziczyzny, drobiu i innych mięs, warzyw strączkowych oraz grzybów. W kulturze ludowej był lekiem na nieśmiałość. ogrod.rolnicy.com/(…)kacik-zielny-tymianek-ziele-dl…
tymianek_wiki.jpg
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów